Pitanje u naslovu.
Komšija rođaka ima fasadni bojler, i dimovod tačno ide u prostor između kuća, a ima samo 1,2m do međe.
Da li su takve stvari regulisane nekim propisima? Znam da je u HR tako.
Isplati li se obratiti Sarajevogasu?
Postoji li zakonski određen razmak fasadnog dimnjaka od susjednog objekta?
Moderator: _BataZiv_0809
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#2 Re: Postoji li zakonski određen razmak fasadnog dimnjaka od susjednog objekta?
Minimalno je 1,5 do 2 metra. Nek zove sarajevogas nek izadju na teren, oni to sve znaju. Moraju izac, nek navede da mu ugrožava zdravlje i tako to, ako nece zovi gradjevinsku, ali sarajevogas mora izac po sili zakona, nek napiše prijavu i zatraži inspekciju.
- PreWiBa
#3 Re: Postoji li zakonski određen razmak fasadnog dimnjaka od susjednog objekta?
Hvala puno!
Da li je tu nadležan a priori Sarajevogas ili građevinska?
Tj. da li mu mogu prijetiti obustavom dostave plina ili samo može općina dati neki nalog za rušenje? (koji, poznavajući stanje kod nas, ne znači puno nažalost).
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#4 Re: Postoji li zakonski određen razmak fasadnog dimnjaka od susjednog objekta?
Oni su odgovorni za odobravanje instalacije gasnih uređaja i mogu provjeriti da li je dimovod postavljen u skladu s važećim propisima.
- PreWiBa
- PreWiBa
#6 Re: Postoji li zakonski određen razmak fasadnog dimnjaka od susjednog objekta?
Ako još neko ima neko svoje iskustvo, bio bih veoma zahvalan da ga podijeli!
- nivla
#7 Re: Postoji li zakonski određen razmak fasadnog dimnjaka od susjednog objekta?
moze on taj izlaz preusmjeriti i na drugu stranu, ali ako je dobio odobrenje od sarajevogasa za prikljucak a morao je jer su vrlo strogi po pitanju plina onda bi trebalo da je sve po psu
- PreWiBa
#8 Re: Postoji li zakonski određen razmak fasadnog dimnjaka od susjednog objekta?
Ja ne znam kako to funkcioniše, ali mislim da nije radio novo grijanje?
Ne znam šta je, ali nekako ne mislim da je ono ok.
Znači, zavisno od vjetra cijeli prolaz između kuća bude pun kondensa, koji nema gdje pobjeći jer je širok tek 4,2 metra (a sama cijev izvire odprilike metar), a objekti imaju po tri sprata.
Kada bi neko na prvom otvorio prozor, sav dim završi u stanu.
Znači, bukvalno je tako izveo cijev da završava na međi.
-
kuli1961
#9 Re: Postoji li zakonski određen razmak fasadnog dimnjaka od susjednog objekta?
Ne mogu 100%tno da zamislim sliku tog dimnjaka, još manje koja je količina dima, obzirom da je grijanje na gas (spominje se Sarajevogas, pa zato)..sehohari wrote: ↑01/01/2025 13:54Ja ne znam kako to funkcioniše, ali mislim da nije radio novo grijanje?
Ne znam šta je, ali nekako ne mislim da je ono ok.
Znači, zavisno od vjetra cijeli prolaz između kuća bude pun kondensa, koji nema gdje pobjeći jer je širok tek 4,2 metra (a sama cijev izvire odprilike metar), a objekti imaju po tri sprata.
Kada bi neko na prvom otvorio prozor, sav dim završi u stanu.
Znači, bukvalno je tako izveo cijev da završava na međi.
To što je dimnjak na samoj granici parcela, hajd i nekako, ali očigledno je da je visina dimnjaka u pitanju..šupački mi je to od tvog susjeda.
Poredim tu situaciju sa situacijom u zgradi u kojoj imam stan- radi se o P+4+M objektu, u prizemlju je pekara. Godinama smo imali problema sa ranijim vlasnikom, jer ventilacioni otvor njegovog proizvodnog prostora je jedva dostizao visinu P+1/P+1,5...teški, otužni, "uljani" vonj..Drugi čovjek kupi pekaru i sam, "ničim izazvan"-izmota/produži taj ventilacion otvor (prevougaoni, diemnzija barem 40 x 25 cm, ako nije i veći), sve do 5-te -mansarda etaže. Više nikakvih problema nemamo.
Zaključak- ili si razuman čovjek, ili si šupak.