Postoji li ljevica u BiH?

Post Reply
Faust

#1 Postoji li ljevica u BiH?

Post by Faust »

Maloprije prčitah tekst Boška Jakšića (B92 prenio iz Politike) o strankama ljevice i politiki ljevice u Srbiji. Čini mi se da su njegovi zaključci primjenjivi i na BiH.
Cijeli tekst je u linku:

http://www.b92.net/info/vesti/pregled_s ... _id=263733
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

a šta je ljevica :roll:
Faust

Post by Faust »

Umjetnik a wrote:a šta je ljevica :roll:
Jedan od oblika političke ideologije.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

u bosni nemaju izbori smisla jer se skoro svako sa svakim udružuje
što je nezamislivo u normalnom svijetu

pa gledali ste filmove kad otac pita kćerku
s kime izlaziš a ona kaže s perom pericom
a on pita koje je stranke član
pa onda odgovori može ili ne može

:lol:
Area_51

Post by Area_51 »

Faust wrote:
Umjetnik a wrote:a šta je ljevica :roll:
Jedan od oblika političke ideologije.
Nije bas politicke ideologija, ali na dobrom je putu odgovor. Jer po istoj logici nacionalizam moze postati ideologija, sto je veoma opasno. Radi se o politickom djelovanju na odredjenim osnovama, da sad ne sirimo price.

Kako ce politicke partije da se udruzuju u koalicije, stvar je politickog dogovora i kako smo svjedoci ima vise razlicitih primjera. U Njemackoj SPD i CDU, ljevica i desnica formirali Vladu, kako ce to ici vidjecemo. Slovaci imali ljevo-desnu Vladu i s njom usli u Evropsku uniju. Sve je stvar percepcije politickih pitanja u zemlji i ponudjenog nacina rjesavanja.

Kod nas postoji ljevica, cije djelovanje programski, koliko ja znam, nek me neko ispravi, njeguje samo SDP. Ostale stranke, koje imaju prefiks socijaldemokratske, sto ne mora znaciti da su ljevicarske, kao sto su SDU ili jos gore SNSD, nemaju s lijevom opcijom skoro nista. Znate kako pise na kraju nekih filmova, svaka slicnost sasvim je slucajna.

Na zalost, iako lijeve opcije u svom djelovanju na prvom mjestu stavljaju gradjanina, socijalne probleme i njihovo rjesavanje, narod kod nas to smatra nekim derivatom komunizma, sto je promaseno, pa se kao kontrast tome opredjeljuju za nacionalne varijante ili svi za svoje. To je tragedija ili jos bolje prokletstvo ove zemlje, koje evo ima tome skoro dvije decenije ne vodi nicemu, samo zaostravanju odnosa. Gdje nas tako nesto dovede, nek svako licnom percepcijom zakljuci.

Mislim da praviti paralele sa drugim zemljama i njihovim opcijama, lijevim ili desnim nije dobro, ne kazem da je nemoguce, ali zapadnoevropska percepcija ljevice, kao u Austriji, Njemackoj, Svedskoj, Norveskoj i ona u zemljama naseg okruzenja, skoro da su dvije razlicite stvari. Mislim da kod nas gradjani jos nemaju izgradjenu jasnu sliku sta je to lijevica, sta desnica, kao politicko opredjeljenje, pa stoga dolazi do skoro istovjetnih rezultata na izborima. Trebace neko vrijeme da se takva percepcija izgradi.
Faust

Post by Faust »

Area_51 wrote:
Nije bas politicke ideologija, ali na dobrom je putu odgovor. Jer po istoj logici nacionalizam moze postati ideologija, sto je veoma opasno. Radi se o politickom djelovanju na odredjenim osnovama, da sad ne sirimo price.

Kako ce politicke partije da se udruzuju u koalicije, stvar je politickog dogovora i kako smo svjedoci ima vise razlicitih primjera. U Njemackoj SPD i CDU, ljevica i desnica formirali Vladu, kako ce to ici vidjecemo. Slovaci imali ljevo-desnu Vladu i s njom usli u Evropsku uniju. Sve je stvar percepcije politickih pitanja u zemlji i ponudjenog nacina rjesavanja.

Kod nas postoji ljevica, cije djelovanje programski, koliko ja znam, nek me neko ispravi, njeguje samo SDP. Ostale stranke, koje imaju prefiks socijaldemokratske, sto ne mora znaciti da su ljevicarske, kao sto su SDU ili jos gore SNSD, nemaju s lijevom opcijom skoro nista. Znate kako pise na kraju nekih filmova, svaka slicnost sasvim je slucajna.

Na zalost, iako lijeve opcije u svom djelovanju na prvom mjestu stavljaju gradjanina, socijalne probleme i njihovo rjesavanje, narod kod nas to smatra nekim derivatom komunizma, sto je promaseno, pa se kao kontrast tome opredjeljuju za nacionalne varijante ili svi za svoje. To je tragedija ili jos bolje prokletstvo ove zemlje, koje evo ima tome skoro dvije decenije ne vodi nicemu, samo zaostravanju odnosa. Gdje nas tako nesto dovede, nek svako licnom percepcijom zakljuci.

Mislim da praviti paralele sa drugim zemljama i njihovim opcijama, lijevim ili desnim nije dobro, ne kazem da je nemoguce, ali zapadnoevropska percepcija ljevice, kao u Austriji, Njemackoj, Svedskoj, Norveskoj i ona u zemljama naseg okruzenja, skoro da su dvije razlicite stvari. Mislim da kod nas gradjani jos nemaju izgradjenu jasnu sliku sta je to lijevica, sta desnica, kao politicko opredjeljenje, pa stoga dolazi do skoro istovjetnih rezultata na izborima. Trebace neko vrijeme da se takva percepcija izgradi.
Dobro, "oblik političkog djelovanja" je ljevica, nastala na ideologiji marksizma i/ili socijalizma. To je preciznije, slažem se. Također se slažem da je teško upoređivati političku demokratsku scenu u Evropi sa našom situacijom koji smo do demokratije došli nakon što smo ratovali. No, nakon 12 godina od kraja rata nekako bi mi bilo sasvim normalno da u ovakvm okruženju (gdje se većina stanovništva nostalgično prisjeća bivše države) političke partije s ljevice pridobiju glasačko tijelo.
Ne mislim ni to da je SDP programski bliska "lijevim idejama". Prije bih SDP svrstao u građansku stranku koja promovira, prje svega, bosasnki identitet. A svaka stranka kojoj je identitet prije socijalne jednakosti, ne može se nazvati "lijevom strankom". Članovi te stranke uglavnom dolaze iz nešto preživjelog građanskog sloja socijalističkog društva, dijela društva koji su imali privilegije u SRBiH.
Zaljučak :D : Mislim da nema političke stranke u BiH koja pripada ljevici. Istina: elementi "lijevih ideja" se pojavljuju u djelovanju SDP-a pa i SNSD-a. Ali, ponavljam, one (ideje) nisu dominantne u njihovom programskom djelovanju. Da ne bih bio pogrešno shvaćen: SNSD uz "lijeve", njeguje i fašističke ideje u mnogo većoj mjeri. :D
Area_51

Post by Area_51 »

Faust wrote:
Area_51 wrote:

Dobro, "oblik političkog djelovanja" je ljevica, nastala na ideologiji marksizma i/ili socijalizma. To je preciznije, slažem se. Također se slažem da je teško upoređivati političku demokratsku scenu u Evropi sa našom situacijom koji smo do demokratije došli nakon što smo ratovali. No, nakon 12 godina od kraja rata nekako bi mi bilo sasvim normalno da u ovakvm okruženju (gdje se većina stanovništva nostalgično prisjeća bivše države) političke partije s ljevice pridobiju glasačko tijelo.
Ne mislim ni to da je SDP programski bliska "lijevim idejama". Prije bih SDP svrstao u građansku stranku koja promovira, prje svega, bosasnki identitet. A svaka stranka kojoj je identitet prije socijalne jednakosti, ne može se nazvati "lijevom strankom". Članovi te stranke uglavnom dolaze iz nešto preživjelog građanskog sloja socijalističkog društva, dijela društva koji su imali privilegije u SRBiH.
Zaljučak :D : Mislim da nema političke stranke u BiH koja pripada ljevici. Istina: elementi "lijevih ideja" se pojavljuju u djelovanju SDP-a pa i SNSD-a. Ali, ponavljam, one (ideje) nisu dominantne u njihovom programskom djelovanju. Da ne bih bio pogrešno shvaćen: SNSD uz "lijeve", njeguje i fašističke ideje u mnogo većoj mjeri. :D
Dobro receno, ima elemenata, nema dosljednosti. Kad sam govorio o programskim opredjeljenjima, na netu sam istrazivao i nasao samo kod SDP da direktno pise, da se radi o »politickoj stranki lijeve orijentacije.« Moram priznat kako nisam o tome prije razmisljao, pa sam procitao jos SNSD program, tamo su cuden li koncepcije gradjanska stranka, nacionalnih opredjeljenja, socijaldemokratske opcije, parazfraziram, jer je koncept budi Bog s nama. SDU net stranica je jos u septembru 2006, a kazu da su stranka lijevog centra, sto po meni nije tema danasnje emisije.

Kod SDPBiH osnovna zamjerka, moja je sto se trebaju vise pribliziti obicnom gradjaninu, imati cvrste veze sa sindikatima i radnicima, biti njihov predstavnik u vlasti, ne prakticirat samo visoke i visokoumne politike, vec da nivou razmisljanja obicne raje biti njihov predstavnik u vlasti. Citaj, mojne vise visokog intelekta i lingvistickih gimnastika koje imaju za cilja da nekog provale pred rajom. Daj mi brate, normalnim nezajedljivim jezikom, kazi viziju i povedu raju. Tako da klasicna lijeva opcija kod nas je za sad SDP, koji treba dorade.
rashomon

Post by rashomon »

Faust wrote: Ne mislim ni to da je SDP programski bliska "lijevim idejama". Prije bih SDP svrstao u građansku stranku koja promovira, prije svega, bosanski identitet. A svaka stranka kojoj je identitet prije socijalne jednakosti, ne može se nazvati "lijevom strankom". Članovi te stranke uglavnom dolaze iz nešto preživjelog građanskog sloja socijalističkog društva, dijela društva koji su imali privilegije u SRBiH.
Zaljučak :D : Mislim da nema političke stranke u BiH koja pripada ljevici.
Kako neko ko je imao privilegije, i još uvijek ih ima, može biti ljevičar?
Faust

Post by Faust »

rashomon wrote:
Faust wrote: Ne mislim ni to da je SDP programski bliska "lijevim idejama". Prije bih SDP svrstao u građansku stranku koja promovira, prije svega, bosanski identitet. A svaka stranka kojoj je identitet prije socijalne jednakosti, ne može se nazvati "lijevom strankom". Članovi te stranke uglavnom dolaze iz nešto preživjelog građanskog sloja socijalističkog društva, dijela društva koji su imali privilegije u SRBiH.
Pitaj Zlaju... :D
Vertigo

Post by Vertigo »

rashomon wrote:
dobra
pa da sacuva privilegije :oops:
rashomon

Post by rashomon »

Nema ljevičara na ovom forumu. To sam nekako slutio, a ova tema to potvrđuje.
vatana

Post by vatana »

Moj je dedo ljevak.

Ma kakva ljevica, to nema vise nigdje. Nekad bilo. Danas su i takozvane Socijaldemokrate desnica ili sredina i to ne samo kod nas, nego i u drugim drzavama.
Desnicari su toliko bogati i mocni da se jednostavno ne isplati biti ljevica. Pojedu ih preko noci, jer kontrolisu medije, lovu...
Area_51

Post by Area_51 »

vatana wrote:Moj je dedo ljevak.

Ma kakva ljevica, to nema vise nigdje. Nekad bilo. Danas su i takozvane Socijaldemokrate desnica ili sredina i to ne samo kod nas, nego i u drugim drzavama.
Desnicari su toliko bogati i mocni da se jednostavno ne isplati biti ljevica. Pojedu ih preko noci, jer kontrolisu medije, lovu...
Sta covjek sve napisa. Odlicno.

Prvo nisu Socijaldemokratije takozvane, nego stvarne, postoje, imaju i svoju medjunarodnu organizaciju u kojoj se okupljaju. Kad bi znao, kao sto ne znas, u vecem dijelu Evrope je ljevica na vlasti, iz glave cu ti nabrojati samo zemlje za koje mislim da si cuo, ne bih ove neke druge, pa a ztrazis Atlas, Italija, Austrija, Spanija, Finska, Njemacka (u koaliciji), Madjarska, Velika Britanija (Laburisti ili Radnicka partija je clan Socijaldemokratskog udruzenja), Crna Gora, veoma snazno djeluju u Svedskoj, Norveskoj, Grckoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Belgiji, Holandiji.

Ko koga kontrolise, lovu i medije, nevjerovatna izjava. Ali dobro, jako je korisno znati, da oni koji su kod nas za desnicu vide to kao teznju za bogatstvom i moci, da znamo s kim ili s cim imamo posla. Takva teznja najcesce se stavlja ispred ideoloskih i vjerskih osjecanja, a bas tako ja dozivljam neke stranke u vlasti. Njihov moto lako se moze pronaci u rijecima »daj mi love i daj mi da vladam. Narod, sta narod, ma daj, to su svakako papci i ovce.« No dobro, poznato je da su desnicari i najveci misevi. Kad zagusti, prvi bjeze. Bice to dobro.
vatana

Post by vatana »

U pravu si ti u jednu ruku. Sve sto si ti napiso je i tacno.
Al fazon je da oni vise nisu ljevica i šlus ;)
Post Reply