Postoji li lijek "Invega" u BH

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
jaca_2009

#1 Postoji li lijek "Invega" u BH

Post by jaca_2009 »

Hejsa svima

Ja bih jako bila zahvalna svima koji znaju kako da dodjem do informacije ili ako znaju nesto o tome da li na BH trzistu postoji lijek"Invega" ili lijek po nekim drugim imenom koji ima sastav "paliperidon".
To je antidepresiv koji koriste oboljeli od sizofrenije.

Meni je ovo jako vazno,pa bih bila sretna ako neko zna odgovor na ovo.
Moram sto posto biti sigurna da li postoji ili ne taj lijek ili sastav tog lijeka ali samo pod drugim imenom??

Hvala :mrgreen:
Nokija

#2 Re: Postoji li lijek "Invega" u BH

Post by Nokija »

Paliperidon se na trzistu moze kupiti u obliku tableta pod nazivom Invega ili sprica pod nazivom Xeplion.

Paliperidon takozvani Me-Too-Preparat. Sto znaci da nema signifikantne razlike u odnosu na vec postojece supstance i da je uveden na trziste iskljucivo iz komercijalnih razloga. A neke studije su pokazale da ima i jace, nezeljene efekte. Posebno ove sprice su se lose pokazale.
Dakle, slobodno mozes traziti i neki drugi "stariji" lijek za tu dijagnozu koji je provjereniji i daleko jeftiniji.
Ne znam da li se ima kupiti kod nas i nadam se da ga izdaju samo zu recept. To su jako ozbiljne terapije da bi se nako kupovale u apoteci.
Sretno!
jaca_2009

#3 Re: Postoji li lijek "Invega" u BH

Post by jaca_2009 »

Nokija wrote:Paliperidon se na trzistu moze kupiti u obliku tableta pod nazivom Invega ili sprica pod nazivom Xeplion.

Paliperidon takozvani Me-Too-Preparat. Sto znaci da nema signifikantne razlike u odnosu na vec postojece supstance i da je uveden na trziste iskljucivo iz komercijalnih razloga. A neke studije su pokazale da ima i jace, nezeljene efekte. Posebno ove sprice su se lose pokazale.
Dakle, slobodno mozes traziti i neki drugi "stariji" lijek za tu dijagnozu koji je provjereniji i daleko jeftiniji.
Ne znam da li se ima kupiti kod nas i nadam se da ga izdaju samo zu recept. To su jako ozbiljne terapije da bi se nako kupovale u apoteci.
Sretno!

Hvala ti mnogo na odgovoru!

Meni bi bilo skoro pa od "zivotne vaznosti" da saznam da li postoje na trzistu u bh.
Nokija

#4 Re: Postoji li lijek "Invega" u BH

Post by Nokija »

Zaista ne znam. Ali obzirom da je od 2007 odnosno 2011 na EU trzistu, sigurno ga ima i kod nas.

Listu dozvoljenih lijekova u BH mozes naci u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine

www.almbih.gov.ba‎
jaca_2009

#5 Re: Postoji li lijek "Invega" u BH

Post by jaca_2009 »

Nokija wrote:Zaista ne znam. Ali obzirom da je od 2007 odnosno 2011 na EU trzistu, sigurno ga ima i kod nas.

Listu dozvoljenih lijekova u BH mozes naci u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine

http://www.almbih.gov.ba‎
Pregledala sam vec listu na toj stranici,i nisu na toj listi,niti invega niti paliperidon.
Znaci li to sa sto posto sigurnoscu da ne postoje u BH?
Post Reply