Postoji li intelektualna pohlepa?
- walter kurtz
#26 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Francois Truffaut francuski reziser kada su ga izbacili sa Sorbone rekao je sebi do kraja zivota dvije knjige dva filma sedmicno vrlo brzo je postao najbolji francuski, i jedan od najboljih svjetskih rezisera te je poslije primio pocasni doktorat te iste sorbone koja ga je izbacila
-
kljuc_
#27 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Onaj ko voli zene i sex i usput ,, klanfa i dere ,, ne fali se s tim .
Onaj ko ima love a zaradio skolski i posteno , to ne istice.
Onaj ko je jak i hrabar ne prica o tome. Djela govore za sebe.
Onaj ko cita taj uziva citajuci i suti o tome .
Ako nekome kazes ,, ja cu procitati,, sve to mi zvuci jednako kao ono = ,, ja cu smrsaviti , ja cu ga razbiti , ja cu je zbariti ,ja cu je sexati , ja cu imati dico u gradu , ja cu uzeti lovu , ja cu kupiti onu kucu ...ja cu .....ma neces ti bolan nista .Falite me usta moja
Onaj ko ima love a zaradio skolski i posteno , to ne istice.
Onaj ko je jak i hrabar ne prica o tome. Djela govore za sebe.
Onaj ko cita taj uziva citajuci i suti o tome .
Ako nekome kazes ,, ja cu procitati,, sve to mi zvuci jednako kao ono = ,, ja cu smrsaviti , ja cu ga razbiti , ja cu je zbariti ,ja cu je sexati , ja cu imati dico u gradu , ja cu uzeti lovu , ja cu kupiti onu kucu ...ja cu .....ma neces ti bolan nista .Falite me usta moja
- Banksy
#28 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Kako god okreneš, zaključak je da on nije dobar, a misija ima neku falinku ...
Nema Bosne nadaleko.
Nema Bosne nadaleko.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#29 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Opisa ti moje sadasnje stanjeBlack swan wrote:to je bolest... i ja sam dijelom bio takav za fimove i knjige
sva sreca popustilo me...
ja sam to zvao kompletizam
recimo pogledati sve oskarovce s nominacijama nimalo nije lagan posao samo da nabaviš naslove još dok nije bilo neta...
a da ne spominjemo stripove i knjige...zadaš se u jednog autora koji ne napisao dvadesetak knjiga
velike su to frustracije...
sada nabavljam samo što mi se svidi orema opisu radnje
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#30 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Meni, koji citam u prosjeku jednu knjigu mjesecno (bez Koelja i ostalih knjiga iz Konzuma), trebalo skoro 5 mjeseci da procitam Bracu KaramazoveSaraFina wrote:Ja taj čin ne bi baš nazvala intelektualnom pohlepom jer jednostavno ne vidim svrhu.
Sve i da uspije pročitati i pogledati što je sebi zacrtao nisam sigurna da će time bukvalno forsirajuci se donijeti napredak svom intelektu.
Toliku masu podatka i vrijednih dijela bukvalno natrpati moze biti jedino kontraproduktivno.
Uzmite nekog ruskog klasika za čitati, za taj " podvig potrebno je i vrijeme i potpuna koncentracija čitaoca.
Nisu ta djela petaparački ljubavni romani. Pa da ih u cugu sa " mozgom na ispaši" čovjek " prozvače".
Zato mi je takav podvig prvo preambiciozan, a drugo nepotreban. Jer u biti nabacujući se nekim stvarima, ako već ne uspiješ zbog vremenske ograničenosti ili ambicije spoznati suštinu i vrijednosti, je bespotrebna zivotna misija.
A sad tek ide spektakl: Rat i mir
- SaraFina
#31 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
_BataZiv_0809 wrote:Meni, koji citam u prosjeku jednu knjigu mjesecno (bez Koelja i ostalih knjiga iz Konzuma), trebalo skoro 5 mjeseci da procitam Bracu KaramazoveSaraFina wrote:Ja taj čin ne bi baš nazvala intelektualnom pohlepom jer jednostavno ne vidim svrhu.
Sve i da uspije pročitati i pogledati što je sebi zacrtao nisam sigurna da će time bukvalno forsirajuci se donijeti napredak svom intelektu.
Toliku masu podatka i vrijednih dijela bukvalno natrpati moze biti jedino kontraproduktivno.
Uzmite nekog ruskog klasika za čitati, za taj " podvig potrebno je i vrijeme i potpuna koncentracija čitaoca.
Nisu ta djela petaparački ljubavni romani. Pa da ih u cugu sa " mozgom na ispaši" čovjek " prozvače".
Zato mi je takav podvig prvo preambiciozan, a drugo nepotreban. Jer u biti nabacujući se nekim stvarima, ako već ne uspiješ zbog vremenske ograničenosti ili ambicije spoznati suštinu i vrijednosti, je bespotrebna zivotna misija.![]()
Slazem se s tobom. Ja stvarno moram biti koncentrirana maksimalno.
Ako hoću naravno potpuni dozivljaj i da pratim detaljno radnju, likove i sl.
Plus ako i dio takvih knjiga preletis, u nastavku ne guštaš jer se taj propust osjeti.
-
funeral blues
#32 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Ima ih i koji su prolupali od silnog čitanja i učenja. Pričaju žene po kafamaBanksy wrote:Jel da ne pretjera ...hipija wrote:
Covjek je krenuo u misiju kako on kaze da pogleda i procita sve sto je "vrijedno".
Na moju konstataciju da je edukacija vise nego dobra stvar ali u nekim normalnim doziranim granicama ...
![]()
''Misija'' je ok, sretno mu.
- ExNihilo
#33 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Šta to koga boli qrz čemu X posvećuje život i šta ga ispunjava. Dokle te malograđanske netolerancije. U konačnici, čemu god posvetiš život, besmisleno je, jer vrijeme i smrt sve brišu. Manje i više smisleno je samo u glavama individua. Shvatite da postoje aktivnosti koje nisu utilitarne, ali ih to ne čini bezvrijednim.
Na kraju balade, sve se svodi na to šta ispunjava X-a. A šta ispunjava X-a, ne treba da zamara nikoga osim njega samog. Evo, da odmah kažem, više volim pročitati dobru knjigu nego: hodati po klubovima, muvati žene, žvaljiti se, baviti se sportom, gledati utakmice, putovati, sjediti po kafama, gledati ZMBT, zarađivati, izaći petkom naveče, itd.
Što kaže jedan naš autor: imaš problem s tim? Napuši se qrčine.
Na kraju balade, sve se svodi na to šta ispunjava X-a. A šta ispunjava X-a, ne treba da zamara nikoga osim njega samog. Evo, da odmah kažem, više volim pročitati dobru knjigu nego: hodati po klubovima, muvati žene, žvaljiti se, baviti se sportom, gledati utakmice, putovati, sjediti po kafama, gledati ZMBT, zarađivati, izaći petkom naveče, itd.
- Matzan
#34 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Ako je jedina svrha čitanja da čovjek pročita biblioteku, ne znam što bi to bilo ikome interesantno. 
Što se mene tiče, ako mu je malo jedna neka pročita dvije, tri...
Kad bolje razmislim, veća korist od onih Hard diskova u onim kopirnicama na Bistriku.
Što se mene tiče, ako mu je malo jedna neka pročita dvije, tri...
Kad bolje razmislim, veća korist od onih Hard diskova u onim kopirnicama na Bistriku.
- ExNihilo
#35 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Možda bi išlo brže da nisi u međuvremenu odradio 16 sezona raznoraznih serija._BataZiv_0809 wrote:Meni, koji citam u prosjeku jednu knjigu mjesecno (bez Koelja i ostalih knjiga iz Konzuma), trebalo skoro 5 mjeseci da procitam Bracu KaramazoveSaraFina wrote:Ja taj čin ne bi baš nazvala intelektualnom pohlepom jer jednostavno ne vidim svrhu.
Zato mi je takav podvig prvo preambiciozan, a drugo nepotreban. Jer u biti nabacujući se nekim stvarima, ako već ne uspiješ zbog vremenske ograničenosti ili ambicije spoznati suštinu i vrijednosti, je bespotrebna zivotna misija.![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#36 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
ExNihilo wrote:
Možda bi išlo brže da nisi u međuvremenu odradio 16 sezona raznoraznih serija.![]()
E druze ima da te castim kako si me nasmijao
P.S. Bilo je tu i filmskih noci kad se zaredaju svi kandidati za oskara za jednu noc
- notsure
#37 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Ovo o čemu pričaš uopšte nije pohlepa, nikome on neće oteti ništa, on sebi čita.
To je intelektualna dokolica. Možda i danguba.
Nema pametnijeg posla pa će sve pročitati. Pa nek' čita, ko mu brani.
To je intelektualna dokolica. Možda i danguba.
Nema pametnijeg posla pa će sve pročitati. Pa nek' čita, ko mu brani.
-
Romanija
#38 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Zelja za znanjem i ucenjem novih stvari ne moze biti pohlepa.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#39 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Ovo je jedan od najboljih postova ovog mjesecaExNihilo wrote:Šta to koga boli qrz čemu X posvećuje život i šta ga ispunjava. Dokle te malograđanske netolerancije. U konačnici, čemu god posvetiš život, besmisleno je, jer vrijeme i smrt sve brišu. Manje i više smisleno je samo u glavama individua. Shvatite da postoje aktivnosti koje nisu utilitarne, ali ih to ne čini bezvrijednim.
Kaze samurajski vojskovodja u Posljednjem Samuraju, liku sto ga tumaci Tom Kruz: "Kada bi covjek proveo zivot trazeci savrsen cvijet, to ne bi bio promasen zivot"
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#40 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
i onda na kraju kaže: "Svi su savršeni..."_BataZiv_0809 wrote:
Ovo je jedan od najboljih postova ovog mjesecaUz tvoju dozvolu prepisao bih ga u svoje ćitabe
![]()
Kaze samurajski vojskovodja u Posljednjem Samuraju, liku sto ga tumaci Tom Kruz: "Kada bi covjek proveo zivot trazeci savrsen cvijet, to ne bi bio promasen zivot"
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#41 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Bjezi tamo ChmoljagaChmoljo wrote:
i onda na kraju kaže: "Svi su savršeni..."
Taj film sam gledao milijardu puta, ali ga posebno pamtim, sto je to prvi film koji sam gledaio sa curom u kinu. 16 mi godina, mangup, konto bice svasta u mraku
Ali avaj! Isplakah se ko malo dijete
- SmokingMan
#42 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Lakše je usmjeriti vlasito zanimanje na jednu tematiku,radi daleko boljeg shvatanja,nego "prelaziti sa jedne strane na drugu",često takav pristup sa sobom povlači brzo dustajanje,a do tada stečeno znanje ostaje uglavnom manjkavo.hipija wrote:Upoznao sam covjeka koji je sebi uzeo u zadatak da doslovno procita svu biblioteku, znaci sve nobelovce, filozofe, beletristiku, cak i staru stampu.
Kuci takodje cita enciklopedije i gleda sve moguce dokumentarce na kablovskoj.
Covjek je krenuo u misiju kako on kaze da pogleda i procita sve sto je "vrijedno". Ja sam prvo rekao da je to nemoguca misija zbog nesrazmjera izmedju duzine ljudskog zivota i hiperprodukcije onoga sto zeli da pogleda i procita.
Na moju konstataciju da je edukacija vise nego dobra stvar ali u nekim normalnim doziranim granicama, i da ima i drugih lijepih i vrijednih stvari oko nas kao sto su druzenje, bracna zajednica, djeca, ljetovanje, zimovanje, utakmice, setanje , a ne zivot samo na relaciji stan-biblioteka, covjek se bas ono posteno naljutio.
Eh ne znam mozemo li u ovom slucaju govoriti o intelektualnoj pohlepi i ako postoji mozemo li je staviti u isti kos sa materijalnom pohlepom, odnosno o posljedicama koje ostavlja na ljudsku individuu?
- Matzan
#43 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
_BataZiv_0809 wrote:Bjezi tamo ChmoljagaChmoljo wrote:
i onda na kraju kaže: "Svi su savršeni..."
![]()
Taj film sam gledao milijardu puta, ali ga posebno pamtim, sto je to prvi film koji sam gledaio sa curom u kinu. 16 mi godina, mangup, konto bice svasta u mraku![]()
Ali avaj! Isplakah se ko malo dijete![]()
Jel' ti to mala šamarčinu zalijepila?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#44 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
NijeMatzan wrote:
Jel' ti to mala šamarčinu zalijepila?
- ExNihilo
#45 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Bujrum_BataZiv_0809 wrote:Ovo je jedan od najboljih postova ovog mjesecaExNihilo wrote:Šta to koga boli qrz čemu X posvećuje život i šta ga ispunjava. Dokle te malograđanske netolerancije. U konačnici, čemu god posvetiš život, besmisleno je, jer vrijeme i smrt sve brišu. Manje i više smisleno je samo u glavama individua. Shvatite da postoje aktivnosti koje nisu utilitarne, ali ih to ne čini bezvrijednim.
Što kaže jedan naš autor: imaš problem s tim? Napuši se qrčine.Uz tvoju dozvolu prepisao bih ga u svoje ćitabe
![]()
- hrle1976
#46 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Da je Tesla cito u tim kolicinama kao sto lik hoce, nebi nikad od rodjenog sela mako. Taj je puk'o skroz na skroz.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#47 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
evo sta moja arhiva veli za karagmazove_BataZiv_0809 wrote:Meni, koji citam u prosjeku jednu knjigu mjesecno (bez Koelja i ostalih knjiga iz Konzuma), trebalo skoro 5 mjeseci da procitam Bracu KaramazoveSaraFina wrote:Ja taj čin ne bi baš nazvala intelektualnom pohlepom jer jednostavno ne vidim svrhu.
Fjodor M. Dostojevski Braća Karamazovi Da 2005. 1.4.2010 12.5.2010 Jutarnji list
dakle 44 dana mi je trebalo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#48 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Bice da si im bio posvecenBlack swan wrote: evo sta moja arhiva veli za karagmazove
Fjodor M. Dostojevski Braća Karamazovi Da 2005. 1.4.2010 12.5.2010 Jutarnji list
dakle 44 dana mi je trebalo
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#49 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
inace sporo citam
sjećam se tog vremena kroz knjigu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#50 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Sta ti znaci ovo jutarnji listBlack swan wrote:inace sporo citam