Postoji li intelektualna pohlepa?
-
hipija
#1 Postoji li intelektualna pohlepa?
Upoznao sam covjeka koji je sebi uzeo u zadatak da doslovno procita svu biblioteku, znaci sve nobelovce, filozofe, beletristiku, cak i staru stampu.
Kuci takodje cita enciklopedije i gleda sve moguce dokumentarce na kablovskoj.
Covjek je krenuo u misiju kako on kaze da pogleda i procita sve sto je "vrijedno". Ja sam prvo rekao da je to nemoguca misija zbog nesrazmjera izmedju duzine ljudskog zivota i hiperprodukcije onoga sto zeli da pogleda i procita.
Na moju konstataciju da je edukacija vise nego dobra stvar ali u nekim normalnim doziranim granicama, i da ima i drugih lijepih i vrijednih stvari oko nas kao sto su druzenje, bracna zajednica, djeca, ljetovanje, zimovanje, utakmice, setanje , a ne zivot samo na relaciji stan-biblioteka, covjek se bas ono posteno naljutio.
Eh ne znam mozemo li u ovom slucaju govoriti o intelektualnoj pohlepi i ako postoji mozemo li je staviti u isti kos sa materijalnom pohlepom, odnosno o posljedicama koje ostavlja na ljudsku individuu?
Covjek je krenuo u misiju kako on kaze da pogleda i procita sve sto je "vrijedno". Ja sam prvo rekao da je to nemoguca misija zbog nesrazmjera izmedju duzine ljudskog zivota i hiperprodukcije onoga sto zeli da pogleda i procita.
Na moju konstataciju da je edukacija vise nego dobra stvar ali u nekim normalnim doziranim granicama, i da ima i drugih lijepih i vrijednih stvari oko nas kao sto su druzenje, bracna zajednica, djeca, ljetovanje, zimovanje, utakmice, setanje , a ne zivot samo na relaciji stan-biblioteka, covjek se bas ono posteno naljutio.
Eh ne znam mozemo li u ovom slucaju govoriti o intelektualnoj pohlepi i ako postoji mozemo li je staviti u isti kos sa materijalnom pohlepom, odnosno o posljedicama koje ostavlja na ljudsku individuu?
- JThomas
#2 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
ime ruže, bencije iz upsale. naravno da postoji.
- piupiu
#3 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Mozda je covjek autistican.
-
artime
#4 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Zavisi kako se shvati. Kada sam procitala naslov bosanski nepredvidivi
mentalitet me presaltao na situaciju kada jedan "intelektualac" zeli da osvoji sve sto se moze osvojiti. Znaci raditi mimo svog posla na univerzitetu ili u nekoj insituciji pri tome, znaci imati 5, 6 poslova i raditi na samopromociji svoga lika i djela
. Zato je naslov zanimljiv..
No imas ljudi koji su zbog svog ubjedjenja ili obrazovanja ili petog desetog razloga, ne zele da trace svoj zivot na sve vecu akumulaciju gluposti u masovnim medijima. Eh ti ljudi su isto razliciti, ali ih sve krasi to sto su zaljubljenici u starije vrijednosti koji poticu iz antike i renesanse. A to je nacelo znanja u svrhu saznanja. Ne poznajem nikoga koji je tako sveobuhvatan, ali bi vrlo rado voljela da budem prijatelj sa takvom osobom. Koja mimo razgovora iz supljeg u prazno zna vrlo dobro baratati sa podacima. Kao enciklopedija i ti saznajes stvari usputno
. Ta bi kafa bila awesome.
No imas ljudi koji su zbog svog ubjedjenja ili obrazovanja ili petog desetog razloga, ne zele da trace svoj zivot na sve vecu akumulaciju gluposti u masovnim medijima. Eh ti ljudi su isto razliciti, ali ih sve krasi to sto su zaljubljenici u starije vrijednosti koji poticu iz antike i renesanse. A to je nacelo znanja u svrhu saznanja. Ne poznajem nikoga koji je tako sveobuhvatan, ali bi vrlo rado voljela da budem prijatelj sa takvom osobom. Koja mimo razgovora iz supljeg u prazno zna vrlo dobro baratati sa podacima. Kao enciklopedija i ti saznajes stvari usputno
- Nisrin
#5 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Sta tacno zeli da postigne s tim cinom, kad bas "sve" sto je relativan pojam, iscita, sta dalje???
Lijepo je posjedovati znanje, znati vise od prosjeka, lijepo je sto ga sve to zanima, ali kako misli sprovesti plan u djelo?!
Opet mora na posao, placati racune, jesti, piti, imati odnose :S Ne kontam, da li ima porodicu?!
Podsjeca me na one budisticke misionare koji zivot posvete meditiranju
Lijepo je posjedovati znanje, znati vise od prosjeka, lijepo je sto ga sve to zanima, ali kako misli sprovesti plan u djelo?!
Opet mora na posao, placati racune, jesti, piti, imati odnose :S Ne kontam, da li ima porodicu?!
Podsjeca me na one budisticke misionare koji zivot posvete meditiranju
- Matzan
#6 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Ima li taj čovjek kakav drugi cilj osim da pročita "sve što je vrijedno pročitati", odnosno da li mu je cilj da samo čita i umre tako načitan ili da to pročitano (i valjda usvojeno znanje) negdje primjeni?
- notsure
#7 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Ja sam naslov na prvu sasvim drukčije shvatio: po meni bi ta pohlepa bila kad npr. profesor umre ili ode u penziju a nema ga ko naslijediti, jer zbog pohlepe nije nikom mlađem dao da magistrira/doktorira iz iste ili slilčne oblasti. On kao sve zna, on je nezamjenjiv, a umjesto da prenosi znanje na mlađe koleg(ic)e, on ljubomorno i pohlepno čuva svoju poziciju. Za mene bi to bila intelektualna, ili možda "akademska" pohlepa.
A toga ima koliko hoćeš na bh. univerzitetima, koji bi pak trebali biti rasadnik intelektualaca.
A toga ima koliko hoćeš na bh. univerzitetima, koji bi pak trebali biti rasadnik intelektualaca.
- JThomas
#8 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
sve čime se čovjek bavi, intelektualno ili ne, vrijedno ili bezvrijedno, može postati ovisnost i kompulzija. apsolutno sve.
-
hanamontanaa
#9 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Čim je on to uzeo kao zadatak, želi nešto dokazati...valjda čitaš, učiš jer to želiš i uglavnom spontano uz svakodnevni ritam obaveza,slobodnog vremena,druženja 
-
palermo
#10 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Tako nekako, sad hoće li ga se zvati autističnim, opsesivno-kompulzivnim ili mahnitovom je manje bitnopiupiu wrote:Mozda je covjek autistican.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#11 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
to je bolest... i ja sam dijelom bio takav za fimove i knjige
sva sreca popustilo me...
ja sam to zvao kompletizam
recimo pogledati sve oskarovce s nominacijama nimalo nije lagan posao samo da nabaviš naslove još dok nije bilo neta...
a da ne spominjemo stripove i knjige...zadaš se u jednog autora koji ne napisao dvadesetak knjiga
velike su to frustracije...
sada nabavljam samo što mi se svidi orema opisu radnje
sva sreca popustilo me...
ja sam to zvao kompletizam
recimo pogledati sve oskarovce s nominacijama nimalo nije lagan posao samo da nabaviš naslove još dok nije bilo neta...
a da ne spominjemo stripove i knjige...zadaš se u jednog autora koji ne napisao dvadesetak knjiga
velike su to frustracije...
sada nabavljam samo što mi se svidi orema opisu radnje
-
dječak sa šibicama
#12 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Koja je poenta, nema sanse da on sve to zapamti i evidentira u glavi sve sto je procitao, vidio, cuo, saznao.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#13 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Dobro i meni je cilj da procitam najbolja knjizevna djela i da pogledam kultne filmove
- Njanjavi
#14 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Ja ne kontam masu vas koji postavljaju pitanje kao, a sta on ima od toga, sta mu je cilj.
Zasto bi morao imat neki proracunati cilj i neku korist od toga?
Liku cejf citat i samo od sebe njegov cejf, njegova furka.
Zasto masa uvjek potencira to tipa, aha radis nesta iz hobija, kad ces unovcit to, gdje ti je korist od toga bla blla truch.
X puta me isto ispizdilo kad mi mutavci kazu za moje crteze, meni je cejf crtat i samo to od sebe je meni sasvim dovoljna satisfakcija bez ikakve prodaje i unovcavanja te furke.
Btw, taj mozda malo precheruje sa tom opsesijom, zna se desit da likovi prsnu od plaho citanja, al sve u svemu, njegova furka takva i sta.
Ne ide po mahali i lupa ljude enciklopedijama po glavama, neka cita cojek, pametnije nego da cucla pive ispred granapa il se drogira
Zasto masa uvjek potencira to tipa, aha radis nesta iz hobija, kad ces unovcit to, gdje ti je korist od toga bla blla truch.
X puta me isto ispizdilo kad mi mutavci kazu za moje crteze, meni je cejf crtat i samo to od sebe je meni sasvim dovoljna satisfakcija bez ikakve prodaje i unovcavanja te furke.
Btw, taj mozda malo precheruje sa tom opsesijom, zna se desit da likovi prsnu od plaho citanja, al sve u svemu, njegova furka takva i sta.
Ne ide po mahali i lupa ljude enciklopedijama po glavama, neka cita cojek, pametnije nego da cucla pive ispred granapa il se drogira
- fidoremilienko
#15 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Njemu je cilj da kopira Teslu.
-
hipija
#16 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Ja sam u pocetku mislio da mu je cilj da zadivi svoju okolinu svojim akademskim znanjem i poznavanjem svega i svacega. Nije autistican, iako stoji cinjenica da nije emotivno situiran ni u bracnoj ni vanbracnoj vezi a druzi se uglavnom sa bibliotekarskim osobljem. U stvari vise funkcionise na principu poznanstva a ne prijateljstva, ono, zdravo, sta ima, i hajmo dalje.
Neka moja percepcija je da mu je cilj, vise neka ekstremna samoedukacija nego da postigne drustveno priznanje, ma sta pod tim pojmom podrazumijevali.
Neka moja percepcija je da mu je cilj, vise neka ekstremna samoedukacija nego da postigne drustveno priznanje, ma sta pod tim pojmom podrazumijevali.
- Banksy
#17 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Jel da ne pretjera ...hipija wrote:
Covjek je krenuo u misiju kako on kaze da pogleda i procita sve sto je "vrijedno".
Na moju konstataciju da je edukacija vise nego dobra stvar ali u nekim normalnim doziranim granicama ...
''Misija'' je ok, sretno mu.
-
kljuc_
#18 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Ne mozes citati na ,, silu ,, reda radi samo da se broji .Ja sam citao lektiru u osnovnoj i srednjoj. Nista nisam shvatio jer sam citao pod moranje za ocjenu. Sada ponovo citam istu literaturu i tak sada kapim , kopcam nesto .
U filmovima , teatru i u citanju novina sam uvijek uzivao a samim tim i skuzio, shvatio sustinu.
U filmovima , teatru i u citanju novina sam uvijek uzivao a samim tim i skuzio, shvatio sustinu.
- insomnia78
#19 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
E'o ja cu prvi
Lik je ba "puko" k'o papuča
Lik je ba "puko" k'o papuča
- ExNihilo
#20 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Jedini normalan komentar na temi.Njanjavi wrote:Ja ne kontam masu vas koji postavljaju pitanje kao, a sta on ima od toga, sta mu je cilj.
Šta kažu likovi, "kako će to sprovesti u djelo?!"
Bolje da po vazdan čita "sve što vrijedi pročitati", nego forum.
Volio bih upoznati tog giganta.
-
modem33
#21 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
hipija wrote:Upoznao sam covjeka koji je sebi uzeo u zadatak da doslovno procita svu biblioteku, znaci sve nobelovce, filozofe, beletristiku, cak i staru stampu.
Covjek nasao sebi hobi gdje se osjeca dobro. I ja bih volio biti i izinjer hemije, elektricar, racunovodja , doktor .... al ne ide .... zato sto si ogranicen vremenom i a i materija koja seo bradjuje za ucenje je preogromna .... tako da fizicki nemas sanse da sve obradis i da hoces.
I jedna greska koju ovdje u BiH-a ljudi provode jest: poredjenje sebe sa drugima. Ono "ne razumiju" one ljude ako ne radis "isto kao i mi".
I dodje do pogresnih zakljucaka. Danas ljude inspiriraju razlicite aktivnosti ... netko voli npr. kosarku , netko nogomet, netko poker, netko investiranje na berzi .... netko voli crtati.
-
privremeni
#22 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Nesto si pogresno shvatio, kakvo i od koga drustveno priznanje u zemlji dembeliji, gdje se cijeni snalazljivost kupovine potvrde o nekom znanju.hipija wrote:Ja sam u pocetku mislio da mu je cilj da zadivi svoju okolinu svojim akademskim znanjem i poznavanjem svega i svacega. Nije autistican, iako stoji cinjenica da nije emotivno situiran ni u bracnoj ni vanbracnoj vezi a druzi se uglavnom sa bibliotekarskim osobljem. U stvari vise funkcionise na principu poznanstva a ne prijateljstva, ono, zdravo, sta ima, i hajmo dalje.
Nego upoznaj ti njega sa koristenjem interneta i foruma, neka nam se prikljuci. Mi mnogo bolje, drustveno prihvatljivije i pametnije koristimo svoje vrijeme.
- MyTao
#23 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Tema i neki komentari su me posjetili na ovo
https://www.youtube.com/watch?v=I-WEzbjEzdA
What you reading for????

What you reading for????
- ExNihilo
#24 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
MyTao wrote:Tema i neki komentari su me posjetili na ovo
What you reading for????![]()
- SaraFina
#25 Re: Postoji li intelektualna pohlepa?
Ja taj čin ne bi baš nazvala intelektualnom pohlepom jer jednostavno ne vidim svrhu.
Sve i da uspije pročitati i pogledati što je sebi zacrtao nisam sigurna da će time bukvalno forsirajuci se donijeti napredak svom intelektu.
Toliku masu podatka i vrijednih dijela bukvalno natrpati moze biti jedino kontraproduktivno.
Uzmite nekog ruskog klasika za čitati, za taj " podvig potrebno je i vrijeme i potpuna koncentracija čitaoca.
Nisu ta djela petaparački ljubavni romani. Pa da ih u cugu sa " mozgom na ispaši" čovjek " prozvače".
Zato mi je takav podvig prvo preambiciozan, a drugo nepotreban. Jer u biti nabacujući se nekim stvarima, ako već ne uspiješ zbog vremenske ograničenosti ili ambicije spoznati suštinu i vrijednosti, je bespotrebna zivotna misija.
Sve i da uspije pročitati i pogledati što je sebi zacrtao nisam sigurna da će time bukvalno forsirajuci se donijeti napredak svom intelektu.
Toliku masu podatka i vrijednih dijela bukvalno natrpati moze biti jedino kontraproduktivno.
Uzmite nekog ruskog klasika za čitati, za taj " podvig potrebno je i vrijeme i potpuna koncentracija čitaoca.
Nisu ta djela petaparački ljubavni romani. Pa da ih u cugu sa " mozgom na ispaši" čovjek " prozvače".
Zato mi je takav podvig prvo preambiciozan, a drugo nepotreban. Jer u biti nabacujući se nekim stvarima, ako već ne uspiješ zbog vremenske ograničenosti ili ambicije spoznati suštinu i vrijednosti, je bespotrebna zivotna misija.