postoji li i jedan fakultet/univerzitet u BIH

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
na svoju ruku

#1 postoji li i jedan fakultet/univerzitet u BIH

Post by na svoju ruku »

koji je na 'starom' skolskom sistemu to jest da nije po ovom sranju od programa Bolonja

hocu da upisem magistarski i gdje god pogledam magistarski traje JEDNU GODINU. Nije mi jasno kako neko moze postati "master" (od masters) bilo cega, pa taman to bilo tucanje kamena za jednu godinu.

Odbijam da studiram godinu dana i da se zovem neki (kvazi)magistar kad sam siguran da je ta godina dana ni kap u moru sta bi trebalo da se nauci. Yebemu sto ne uzesmo americki sistem brate 2.5 godine magistarski pa kad magistriras imas za sta da se uhvatis. Ovako ce u ovoj drzavi (a i u svim ostalim drzavama koje imaju ovo gowno od BOLonje) za par godina biti toliki surplus magistara koji POJMA o zivotu nemaju.

mislim haj'mo realno

da li iko zna za neku ustanovu u ex-YU koja ne 'ide' po BOLonji ili bolje receno BULLonji yebla ih bolonja.

zahvaljujem
Catala Cule

#2 Re: postoji li i jedan fakultet/univerzitet u BIH

Post by Catala Cule »

Čekaj, ti tražiš neki fakultet koji je po starom sistemu, a gdje si god gledao magistarski traje godinu dana :-)

Pa to ti je stari sistem druže. Po bolonji ne možeš magistrirat, jer ne postoji taj termin, iako je ostao prisutan u narodu zbog paralelnog vođenja dva sistema studiranja. Po Bolonji si sa 3 godine inžinjer, a sa 3+2 diplomirani inžinjer, odnosno master svoje struke. Po starom sistemu tih 5 bolonjskih godina je strpano u 4 stare godine, to jest sa 4 godine po starom sistemu si diplimomirani inžinjer, a sa još jednom godinom (4+1) si magistar struke (mr. sci.).

Znam za pravni fakultet u Mostaru (Džemal Bijedić) da je 4+1, a vjerujem da je i u Sarajevu i Zenici.

Skontaj ti malo bolje šta hoćeš, toplo preporučujem. :D
_Reds_

#3 Re: postoji li i jedan fakultet/univerzitet u BIH

Post by _Reds_ »

Sistem je 4 + 1 ili ti ga 3+2 !

Po starom sistemu je bilo poslije 4 godine, polozis par ispita napisese magistarski i ti magistar.

Ovaj gore navedeni sistem je evropski. Postaje magistar struke, a ne nauke i ne znam sta tu nije jasno. Diplomirani vise ne postoji i eto cao.
abdic88

#4 Re: postoji li i jedan fakultet/univerzitet u BIH

Post by abdic88 »

Ako si zavrsio po Bolonji, nemaš pravo pristupa starom postdiplomskom studiju.
shiny

#5 Re: postoji li i jedan fakultet/univerzitet u BIH

Post by shiny »

Catala Cule wrote:Čekaj, ti tražiš neki fakultet koji je po starom sistemu, a gdje si god gledao magistarski traje godinu dana :-)

Pa to ti je stari sistem druže. Po bolonji ne možeš magistrirat, jer ne postoji taj termin, iako je ostao prisutan u narodu zbog paralelnog vođenja dva sistema studiranja. Po Bolonji si sa 3 godine inžinjer, a sa 3+2 diplomirani inžinjer, odnosno master svoje struke. Po starom sistemu tih 5 bolonjskih godina je strpano u 4 stare godine, to jest sa 4 godine po starom sistemu si diplimomirani inžinjer, a sa još jednom godinom (4+1) si magistar struke (mr. sci.).

Znam za pravni fakultet u Mostaru (Džemal Bijedić) da je 4+1, a vjerujem da je i u Sarajevu i Zenici.

Ne može se upoređivati stari sistem sa bolonjom i svi pokušaji stavljanja znaka jednakosti između mastera i bivšeg dipl. polako, jedan po jedan, padaju u vodu. Trenutno se u konkursima traži dipl. ili bachelor. Master je stepenica više! Mada, ne mogu se te dvije stvari izjednačiti nikako, uprkos svim dugogodišnjim pokušajima.

Nego, šta znači neki fakultet? Dakle, postavljač teme bi upisivao bilo šta? Samo da traje duže... Koji su ti afiniteti, šta ti ide, šta ti se sviđa? U normalnim se okolnostima magistarski upisuje kad već radiš i znaš šta želiš od života i znaš kakvo ti još dodatno znanje treba.

Većinom poslije mastera od dvije godine (ili godine, kako na kojem faksu) imaš još jednu stepenicu, doktorski studij ili treći ciklus, tako da ni master ne mora da ti bude kraj...
zvrk

#6 Re: postoji li i jedan fakultet/univerzitet u BIH

Post by zvrk »

na svoju ruku wrote:koji je na 'starom' skolskom sistemu to jest da nije po ovom sranju od programa Bolonja

hocu da upisem magistarski i gdje god pogledam magistarski traje JEDNU GODINU. Nije mi jasno kako neko moze postati "master" (od masters) bilo cega, pa taman to bilo tucanje kamena za jednu godinu.

Odbijam da studiram godinu dana i da se zovem neki (kvazi)magistar kad sam siguran da je ta godina dana ni kap u moru sta bi trebalo da se nauci. Yebemu sto ne uzesmo americki sistem brate 2.5 godine magistarski pa kad magistriras imas za sta da se uhvatis. Ovako ce u ovoj drzavi (a i u svim ostalim drzavama koje imaju ovo gowno od BOLonje) za par godina biti toliki surplus magistara koji POJMA o zivotu nemaju.

mislim haj'mo realno

da li iko zna za neku ustanovu u ex-YU koja ne 'ide' po BOLonji ili bolje receno BULLonji yebla ih bolonja.

zahvaljujem
da te razocaram: i tamo gdje je bio po starom sistemu postdiplomski - imas par ispita
sa profesorima sa maticnog fakulteta (dakle nista novo)
i rad koji je postao haman pa forma
bombašica

#7 Re: postoji li i jedan fakultet/univerzitet u BIH

Post by bombašica »

zvrk wrote:
na svoju ruku wrote:koji je na 'starom' skolskom sistemu to jest da nije po ovom sranju od programa Bolonja

mislim haj'mo realno

zahvaljujem
da te razocaram: i tamo gdje je bio po starom sistemu postdiplomski - imas par ispita
sa profesorima sa maticnog fakulteta (dakle nista novo)
i rad koji je postao haman pa forma
Ne znam kada je to pisanje magistarskog rada po starom sistemu obrazovanja bilo forma...rad je najvažniji dio tog ciklusa u kojem pokazuješ istraživačke rezultate.
zvrk

#8 Re: postoji li i jedan fakultet/univerzitet u BIH

Post by zvrk »

ne brani niko da se nesto novo napise,
ali konkretno na pravu - moglo se vrlo lako proci uz sabrana djela autora :S
_Reds_

#9 Re: postoji li i jedan fakultet/univerzitet u BIH

Post by _Reds_ »

1000 i 1000 radove po starom sistemu su bili smao prosipanje suplje price, budi mo realni, bilo je i kvalitetnih radova, ali vecina je bila proforme radi.
na svoju ruku

#10 Re: postoji li i jedan fakultet/univerzitet u BIH

Post by na svoju ruku »

hvala vam na odgovorima...

hocu da upisem bankarstvo, finansije ili mozda i marketing sto znaci ekonomske grane.

zavrsio sam fax prije rata, i znam da je bio sistem (otprilike) 4+3+1(eventualno 4+3+2)

definitivno razmisljam i da kad magistriram nastavim sa doktoratom ali KAKO? kako neko sa jedva 9mjeseci nekog master studija moze imati pojma i o cemu da bi radio doktorski rad.

interesuje me fakultet/univerzitet u BiH (mada moze i sire) koji radi po gore navedenom principu 4 3 2 ili 4 3 1

gledao sam program kod npr Ganica ili IUS-a i to je sranje, tricavih 8 mjeseci 'rada' i imas 'master' ma daj molim te. A da ne govorim da 75% profesora na ova dva fakulteta predaje bez da su imali dana radnog iskustva u polju u kojem predaju. I sta ja da naucim od tih ljudi?? :?:
korisnik_ca

#11 Re: postoji li i jedan fakultet/univerzitet u BIH

Post by korisnik_ca »

na svoju ruku wrote:hvala vam na odgovorima...

hocu da upisem bankarstvo, finansije ili mozda i marketing sto znaci ekonomske grane.

zavrsio sam fax prije rata, i znam da je bio sistem (otprilike) 4+3+1(eventualno 4+3+2)

definitivno razmisljam i da kad magistriram nastavim sa doktoratom ali KAKO? kako neko sa jedva 9mjeseci nekog master studija moze imati pojma i o cemu da bi radio doktorski rad.

interesuje me fakultet/univerzitet u BiH (mada moze i sire) koji radi po gore navedenom principu 4 3 2 ili 4 3 1

gledao sam program kod npr Ganica ili IUS-a i to je sranje, tricavih 8 mjeseci 'rada' i imas 'master' ma daj molim te. A da ne govorim da 75% profesora na ova dva fakulteta predaje bez da su imali dana radnog iskustva u polju u kojem predaju. I sta ja da naucim od tih ljudi?? :?:
nigdje u americi magistarski nije 2.5 godine. na velikoj vecinini fakulteta to je od 12 do 24 mjeseca.
moguce da si ti našao škflj fakultet i onda generalizuješ.
po ovom tvom modelu doktorat je 1 (4+3+1) ili 2 (4+3+2) godine?? :roll: interesantno

možda tebe samo interesuje da ubiješ vrijeme pa ti se dugo studira. to možeš, jednostavno ne prolazi predmete i studiraćeš dugo, dugo.

ganić i ius interesuje novac i to je poenta magistarskog. tako da to nema potrebe komentarisati.

ako te interesuje znanje, onda možeš i sam naći veliki broj online predavanja sa najboljih svjetskih univerziteta, a u tom slučaju ti bolonja, šmolonja, neće biti bitna.
na svoju ruku

#12 Re: postoji li i jedan fakultet/univerzitet u BIH

Post by na svoju ruku »

korisnik_ca wrote:
na svoju ruku wrote:hvala vam na odgovorima...

nigdje u americi magistarski nije 2.5 godine. na velikoj vecinini fakulteta to je od 12 do 24 mjeseca.
moguce da si ti našao škflj fakultet i onda generalizuješ.
po ovom tvom modelu doktorat je 1 (4+3+1) ili 2 (4+3+2) godine?? :roll: interesantno

možda tebe samo interesuje da ubiješ vrijeme pa ti se dugo studira. to možeš, jednostavno ne prolazi predmete i studiraćeš dugo, dugo.

ganić i ius interesuje novac i to je poenta magistarskog. tako da to nema potrebe komentarisati.

ako te interesuje znanje, onda možeš i sam naći veliki broj online predavanja sa najboljih svjetskih univerziteta, a u tom slučaju ti bolonja, šmolonja, neće biti bitna.
Hvala ti na odgovoru i na savjetima

jedino ne bih se sa tobom slozio da u Americi masters traje 12-24 mjeseca, moja sestra i moj buraz su zavrsili magistarsi u Americi (CalTech i UC) i oboma im je uzelo (kao redovnim studentima) 2 godine i 3 mjeseca i PLUS na to pripremanje za prijemni (mislim da se finansije, bankarstvo itd zove GMAC ili tako nesto) jos 3 mjeseca jer nimalo nije lagan ispit i dizajniran je da 'filtrira' studentski kadar koji 'ne zasluzuje' da nastavi dalje nakon diplomskog.
shiny

#13 Re: postoji li i jedan fakultet/univerzitet u BIH

Post by shiny »

Pa i ovdje ti klasični bolonjski master uzme više od dvije godine. To je samo zvanično plus 2, ali je činjenica da zadnji semestar cijeli pišeš magistarski koji bi značio da tezu moraš prijaviti, sve detaljno napisati o čemu ćeš i u kojem dijelu govoriti, koje ćeš metode i tehnike (i kad ih) koristiti, pobrojati literaturu itd. U literaturi moraš imati bar 50 knjiga, u radu korištenih nekoliko istraživačkih metoda i tehnika itd itd. Dakle, to sve u pola godine rijetko ko da uspije završiti. I najveći "štreberi" većinom teze brane tek nakon dvije i po godine studija.

Magistarski nije škola da te neko tjera da učiš, radiš, istražuješ... Nema više udžbenik ili jedna/dvije knjige za pripremanje ispita. Daju ti spisak knjiga, ne brane ti da ga sam dopuniš nekim novim knjigama, a ispiti su većinom esejski gdje moraš imati pored odgovora i svoje analize, stavove i komentare. Nije sve tako bajno, ja se slažem, ali mislim da nije baš ni da se ništa ne može naučiti. Samu tezu ako želiš da dobro uradiš, možeš postati najveći ekspert u datom trenutku iz određene oblasti.

I iz iskustva ti kažem da se na našem masteru mnogo više očekuje od studenata i mnogo se više uči nego na masteru u pametnoj Evropi.
korisnik_ca

#14 Re: postoji li i jedan fakultet/univerzitet u BIH

Post by korisnik_ca »

na svoju ruku wrote:

jedino ne bih se sa tobom slozio da u Americi masters traje 12-24 mjeseca, moja sestra i moj buraz su zavrsili magistarsi u Americi (CalTech i UC) i oboma im je uzelo (kao redovnim studentima) 2 godine i 3 mjeseca i PLUS na to pripremanje za prijemni (mislim da se finansije, bankarstvo itd zove GMAC ili tako nesto) jos 3 mjeseca jer nimalo nije lagan ispit i dizajniran je da 'filtrira' studentski kadar koji 'ne zasluzuje' da nastavi dalje nakon diplomskog.
GMAT se zove ispit i uslov je za business schools (MBA, Finansije, bankarstvo, racunovodstvo). GMAC je institucija koja nudi ovaj ispit.

moj najvažniji savjet ti je da odlučiš šta želiš da radiš, šta si do sad radio i kakvo iskustvo imaš i gdje želiš da završiš.

Finansije generalno studira neko ko je tek sa fakulteta i želi da nauči osnove (risk management, corporate finance, derivateive securities, portfolio management, accounting (osnove), VBA, bankarstvo)
Bankarstvo i marketing studira neko ko ima određeno iskustvo i zavisno od fakulteta i studija želi da poboljša svoje znanje.

tako da je pogrešno da kritikuješ bolonju (ja iskreno nemam pojma o bolonji), niti me interesuje, i puno ti je bolje šta tačno želiš da studiraš i zašto. toliko od mene. :D

shinny, bosanski sistem stvara stručnjake :run: u odnosu na pametnu evropu. :skoljka:
shiny

#15 Re: postoji li i jedan fakultet/univerzitet u BIH

Post by shiny »

korisnik_ca wrote:
na svoju ruku wrote:

GMAT se zove ispit i uslov je za business schools (MBA, Finansije, bankarstvo, racunovodstvo). GMAC je institucija koja nudi ovaj ispit.

moj najvažniji savjet ti je da odlučiš šta želiš da radiš, šta si do sad radio i kakvo iskustvo imaš i gdje želiš da završiš.

Finansije generalno studira neko ko je tek sa fakulteta i želi da nauči osnove (risk management, corporate finance, derivateive securities, portfolio management, accounting (osnove), VBA, bankarstvo)
Bankarstvo i marketing studira neko ko ima određeno iskustvo i zavisno od fakulteta i studija želi da poboljša svoje znanje.

tako da je pogrešno da kritikuješ bolonju (ja iskreno nemam pojma o bolonji), niti me interesuje, i puno ti je bolje šta tačno želiš da studiraš i zašto. toliko od mene. :D

shinny, bosanski sistem stvara stručnjake :run: u odnosu na pametnu evropu. :skoljka:
Ne stvara hrpu stučnjaka, jer raja upisuje master radi papira i s tim papirom ide na biro... Kažem da ako se prihvatiš nečega i detaljno se u to udubiš (a to nema veze sa tim gdje živiš), možeš postati stručnjak.

I ne, nisam rekla da "stvara stručnjake u odnosu na pametu Evropu", već da se na našim fakultetima mnogo više uči!
Hemera

#16 Re: postoji li i jedan fakultet/univerzitet u BIH

Post by Hemera »

U Istočnom Sarajevu si mogao do 2009/2010 upisati magistarski po starom,sada više nema.
bombašica

#17 Re: postoji li i jedan fakultet/univerzitet u BIH

Post by bombašica »

zvrk wrote:ne brani niko da se nesto novo napise,
ali konkretno na pravu - moglo se vrlo lako proci uz sabrana djela autora :S

1000 i 1000 radove po starom sistemu su bili smao prosipanje suplje price, budi mo realni, bilo je i kvalitetnih radova, ali vecina je bila proforme radi.
Ok, svako gleda iz perspektive svoje naučne oblasti, ali ne treba pretjerivati. Zadatak magistarskog rada nije da se maksimalno istraži neka tema, već da kandidat dokaže da je ovladao naučim metodama. Naravno, uz istraživački rad i korištenje literature, kandidat daje svoj doprinos naučnom tretiranju date problematike. Nedvojbeno je da postoji razlika u kvalitetu odbranjenih magistarskih radova....pa tako su neki od njih objavljeni, a neki su brzo prevaziđeni...ali svakako da svako ko ispuni gore spomenute uslovi ima pravo na sticanje magistarskog zvanja.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#18 Re: postoji li i jedan fakultet/univerzitet u BIH

Post by Zviz »

Catala Cule wrote:Čekaj, ti tražiš neki fakultet koji je po starom sistemu, a gdje si god gledao magistarski traje godinu dana :-)

O čemu ti! Mag se dobiva i po Bolonji, sve zavisi o studiju npr. u nekim državama sve o cemu je neka humana rijec na studiju dobijes mag. dok u nekim za ekonomiju dobijes ing. titulu. Tako da tu nema nekog pravila. U skandinaviji su titule npr. cand.mag. ili cand.it itd. U nekim se doktorat bilježi PhD dok u nekim Dr.
Post Reply