Moje tekst je istovremeno i pitanje i upozorenje, te savjetujem svima da ga pročitaju, ako se voze taksijem ili ako znaju nekoga ko se vozi taksijem.
Da li postoji online baza podataka ili telefonski broj na koji možemo dobiti informacije o taksistima, odnosno kojoj firmi pripadaju?
Naime, po drugi put članovi porodice mi nailaze na neprofesionalnog taksistu koji očigledno ima svoj modus operandi, odnosno prosipa silu kome može - u ovom slučaju, oba puta ženskoj osobi sa djetetom od dvije (sada tri) godine.
Oba puta je taksista zaustavljen kod Čeke, prvi put u maju 2014. oko 18, večeras oko 22 časa. Cura mi uđe sa kćerkom u auto, on krene i ne upali taksimetar. Oba puta traži da mu se plati 12 maraka na relaciji koja maksimalno iznosi 10,5 KM usred dana, 9,5 do 10 inače, a nekad čak i 8 do 9 KM. Da nam daje popust od 90%, dužan je upaliti taksimetar. Kad ga je prvi put moja djevojka upitala šta je sa taksimetrom, on joj je sasvim nonšalantno odgovorio da se ne pali jer je 12 maraka. Ona mu je odbila dati 12 maraka i rekla mu je da može dobiti 10 na šta ovaj drsko odgovara da je da da koliko hoće ako joj je puno.
Drugi put je večeras uradio istu stvar, a nakon što je dobio odgovarajuću scenu koju je i tražio kada je opet odbio da upali taksimetar, upalio ga je negdje kod Kampusa, tersajući i laprdajući kako ON VALJDA ZNA DA JE 12 KM i da je UVIJEK BILO 12 KM.
Taksista vozi plavi karavan (veze nemam koja je marka automobila - može biti da je Pasat, ali ja se ne razumijem u automobile), registarskih oznaka TA 015 428. Taksista na žutoj tabli ima ispisano SARAJEVO TAXI, ali nema nikakvog broja.Ovo sam skontao prvi put jer me djevojka zamolila da siđem ispred haustora da joj pomognem. Večeras mi je ponovo poslala poruku iz auta, pa čim sam vidio registraciju, znao sam da je isti lik u pitanju. Bolje sam ga osmotrio, iako nedovoljno dobro - tamna (crna?) kratka kosa, izbrijana glava sa strana, gornji dio trenerke ili neka vrsta šuškavca.
U maju, nakon prvog incidenta, zvao sam odmah dispečera Sarajevo Taxija koji me uputio na Fahrudina Sućesku, čovjeka koji radi kao neka vrsta kontrolera za njihove taksiste. Opisao sam mu incident, a on mi je rekao sljedeće...

Možda bih i pustio tu cijelu stvar da prođe bez da se zajebajem oko budale, ali ovaj dio sa fizičkim napadanjem me jednostavno tjera da se naježim. Šta treba, da strepim da će mi se nešto desiti djetetu jer budala hoće 2 marke na foru?
Inspektoratu saobraćajne i cestovne inspekcije poslat ću e-mail sutra i nadam se da ću ovaj put dobiti odgovor, a vi se pazite s kim se vozite i kako.