Koja pitanja će se moći riješiti, a šta će ostati neriješeno? Da li su određene koalicije već na vidiku, šta su realnosti, a šta su predviđanja?
Postizborne koalicije (2014)
-
daddy-kool
#1 Postizborne koalicije (2014)
Iako je tek početak zvanične predizborne kampanje za predstojeće izbore, može se gotovo sa sigurnošću reći da neće biti apsolutnih pobjednika i da nam predstoje pregovori za formiranje vladajućih koalicija. Glasanjem za određenu stranku unaprijed podržavamo i čitavu koaliciju koja će moći formirati vladu.
Koja pitanja će se moći riješiti, a šta će ostati neriješeno? Da li su određene koalicije već na vidiku, šta su realnosti, a šta su predviđanja?

- Prpa.ba
#2 Re: Postizborne koalicije (2014)
SDA-SDP-HDZ, mada se nadam da ce lijevo krilo SDA ispasti iz igre i da ce ih zamijeniti SBiH. 
- vivaldi
#3 Re: Postizborne koalicije (2014)
treba ovi tvoju temu prebaciti u onaj izbrni pdf
http://www.klix.ba/forum/opci-izbori-20 ... 0s200.html
ti si cini mi se prvu otvorio
http://www.klix.ba/forum/opci-izbori-20 ... 0s200.html
ti si cini mi se prvu otvorio
- It_is_a_Leclerc
#4 Re: Postizborne koalicije (2014)
Favoriti međunarodne zajednice je koalicija HDZ-DF-SBB + opozicija u RS-u.
Samo, sudeći po nedavnom podatku o broju totalno nepismenih i neškolovanih građana u BiH, očekujem da će SDA ipak biti u talu. Tako da ćemo se, svi đuture, vratiti dobrim starim SDA-HDZ-SDS koalicijama.
Vidite kako su nam superiška državu napravili, ljubi ih Leclerc.
Samo, sudeći po nedavnom podatku o broju totalno nepismenih i neškolovanih građana u BiH, očekujem da će SDA ipak biti u talu. Tako da ćemo se, svi đuture, vratiti dobrim starim SDA-HDZ-SDS koalicijama.
-
muzicar_iz_parka
#5 Re: Postizborne koalicije (2014)
Nije to baš demokratski od strane MZ-e, favorizuju koaliciju koja ne odgovara izbornoj volji naroda.It_is_a_Leclerc wrote:Favoriti međunarodne zajednice je koalicija HDZ-DF-SBB + opozicija u RS-u.
Ako ćemo se igrati demokratije, onda se moraju rezultati prihvatiti kao normalni i skladno tome formirati vladajuće koalicije, ako nećemo onda uvesti neku prinudnu upravu, ukinuti izbore pa da vidimo jel tako može bolje.
- It_is_a_Leclerc
#6 Re: Postizborne koalicije (2014)
Pa nije da će MZ paliti čvoke onome ko ne bude glasao za one koje oni simpatišu...muzicar_iz_parka wrote:Nije to baš demokratski od strane MZ-e, favorizuju koaliciju koja ne odgovara izbornoj volji naroda.It_is_a_Leclerc wrote:Favoriti međunarodne zajednice je koalicija HDZ-DF-SBB + opozicija u RS-u.
Ako ćemo se igrati demokratije, onda se moraju rezultati prihvatiti kao normalni i skladno tome formirati vladajuće koalicije, ako nećemo onda uvesti neku prinudnu upravu, ukinuti izbore pa da vidimo jel tako može bolje.
-
daddy-kool
#7 Re: Postizborne koalicije (2014)
Pitanje potenciram iz sljedećeg razloga: čini mi se da glasači DF nemaju jasnu predstavu sa kim bi mogli završiti u koaliciji, ako uopšte DF i završi u vlasti. Takođe neke druge stranke, (npr. SDA i SDP) potpuno 'ideološki' opriječne, bi mogli postati glavni saveznici.
HDZ:
Čini mi se neupitan u svim kombinacijama, ali nikad se ne zna, dosta ovisi i o rezultatu HDZ 1990 koja će ipak biti birana glasovima Hrvata.
SBB:
Na predizbornom skupu SBB Radončić je jasno definisao partnera DF, a suparnike SDP i SDA.
SDP:
Šute i čekaju rezultat, ali osim SDA ne vidim sa kim bi mogli ući u koaliciju. Da naglasim da su wild card i da bi mogli završiti u koaliciji sa svakim, od SDA, DF do SBB.
SDA:
Najvjerovatnije će biti relativni pobjednici i moći će birati partnere, SDP ili DF. Pretpostavljam ko više da. Za smanjenje njihovih apetita bi mogli upotrijebiti SBiH.
DF:
Najveća nepoznanica, ovo je njihovo 'vatreno krštenje'. Ideološki bi bili najbliži SDP da ne postoji prošlost i animoziteti, nisam vidio da su se izjasnili sa kim bi išli u koaliciju. Ona narandžasta boja kao i Suljagićevo dizanje pesnice u zrak me previše asociraju na revolution business. Moja pretpostavka je da su sebi ostavili otvorena vrata da uđu u koaliciju sa svima, biće interesantno koliko će spustiti cijenu SDP za ostanak u vlasti.
Ostale stranke (SBiH, NSRzB, BOSS, ...) bi mogle biti važne za pravljenje koalicija, i njihova cijena bi mogla biti neproporcionalno velika osvojenim glasovima. Bilo je udara na neke od ovih stranaka optužbama za korupciju, utaju poreza, zloupotrebu položaja - vidjećemo kako će se to odraziti na njihove rezultate. U svakom slučaju neće nijedna zasebno biti osnova buduće koalicije.
Na kraju, ovisno o rezultatima, mogli bi dobiti i koaliciju svih drugih stranaka osim SDA i SDP, a tu bi međunarodni faktor mogao odigrati odlučujuću ulogu kao sa alijansom svojevremeno. To u ovom trenutku nije moguće predvidjeti.
HDZ:
Čini mi se neupitan u svim kombinacijama, ali nikad se ne zna, dosta ovisi i o rezultatu HDZ 1990 koja će ipak biti birana glasovima Hrvata.
SBB:
Na predizbornom skupu SBB Radončić je jasno definisao partnera DF, a suparnike SDP i SDA.
SDP:
Šute i čekaju rezultat, ali osim SDA ne vidim sa kim bi mogli ući u koaliciju. Da naglasim da su wild card i da bi mogli završiti u koaliciji sa svakim, od SDA, DF do SBB.
SDA:
Najvjerovatnije će biti relativni pobjednici i moći će birati partnere, SDP ili DF. Pretpostavljam ko više da. Za smanjenje njihovih apetita bi mogli upotrijebiti SBiH.
DF:
Najveća nepoznanica, ovo je njihovo 'vatreno krštenje'. Ideološki bi bili najbliži SDP da ne postoji prošlost i animoziteti, nisam vidio da su se izjasnili sa kim bi išli u koaliciju. Ona narandžasta boja kao i Suljagićevo dizanje pesnice u zrak me previše asociraju na revolution business. Moja pretpostavka je da su sebi ostavili otvorena vrata da uđu u koaliciju sa svima, biće interesantno koliko će spustiti cijenu SDP za ostanak u vlasti.
Ostale stranke (SBiH, NSRzB, BOSS, ...) bi mogle biti važne za pravljenje koalicija, i njihova cijena bi mogla biti neproporcionalno velika osvojenim glasovima. Bilo je udara na neke od ovih stranaka optužbama za korupciju, utaju poreza, zloupotrebu položaja - vidjećemo kako će se to odraziti na njihove rezultate. U svakom slučaju neće nijedna zasebno biti osnova buduće koalicije.
Na kraju, ovisno o rezultatima, mogli bi dobiti i koaliciju svih drugih stranaka osim SDA i SDP, a tu bi međunarodni faktor mogao odigrati odlučujuću ulogu kao sa alijansom svojevremeno. To u ovom trenutku nije moguće predvidjeti.
-
daddy-kool
#8 Re: Postizborne koalicije (2014)
.
Last edited by daddy-kool on 15/09/2014 08:40, edited 1 time in total.
- Skijaš
#9 Re: Postizborne koalicije (2014)
Ne vidim kako bi nakon svega Komšić (ili Lagumdžija) prihvatili HDZ-ov monopol nad hrvatskom kvotom u Vladi FBiH. Ulazak HDZ-a u vlast je daleko od optimalnog, ali ako se to i desi, vjerovatno će dobiti četiri od pet hrvatskih pozicija u Vladi FBiH i jednu srpsku ili bošnjačku što bi opet bio nekakav korak naprijed u evoluciji političke scene. S druge strane, ako budu nastavili s insistiranjem na monopolu (a ja se pomalo nadam da će uraditi upravo to), naći će se način da vlast bude formirana i bez Čovića.daddy-kool wrote:HDZ:
Čini mi se neupitan u svim kombinacijama, ali nikad se ne zna
-
daddy-kool
#10 Re: Postizborne koalicije (2014)
Nadam se da će biti dosljedni što se tiče kvota.
Da se SDP nije raspao i da nastupa u punom sastavu sa svim glasovima, rekao bih da se na to može i računati. U ovom slučaju to bi moglo biti do kalkulacija SDA, tj da li će postojati interes ili uvjerenje u tom smislu - vidjećemo? Moje predviđanje je da će HDZ biti u vlasti, moguće je bez kompletne hrvatske kvote.
Da se SDP nije raspao i da nastupa u punom sastavu sa svim glasovima, rekao bih da se na to može i računati. U ovom slučaju to bi moglo biti do kalkulacija SDA, tj da li će postojati interes ili uvjerenje u tom smislu - vidjećemo? Moje predviđanje je da će HDZ biti u vlasti, moguće je bez kompletne hrvatske kvote.
-
daddy-kool
#11 Re: Postizborne koalicije (2014)
Da malo podignem temu.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/tokic-iz ... /140920086
Dok Dodik otvoreno priziva referendum, a HDZ BiH koči provođenje S-F i uslovljava ga trećim entitetom, probih stranke šute i ne provode kampanju na tu temu!?
SDP je nekoliko puta spomenuo da neće pristati na nove podjele, slične ili energičnije stavove su iskazale i još neke manje stranke. (edit) SDA kroz reklame za BI jasno kaže da neće dozvoliti treći niti referendum.
Ono što zabrinjava jeste da i DF i SBB šute, ne izjašnjavaju se jasno po ovim pitanjima.
Sve ove stranke koje dobiju legitimitet od građana će ga koristiti za mijenjanje ustava (BiH, a vjerovatno i FBiH), a nismo sigurni kako namjeravaju postupiti i odlučiti o ključnim pitanjima u tim izmjenama. Nije jasno ni kako bi odgovorili na stvarne izazove po opstanak države koji će se sigurno pojaviti.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/tokic-iz ... /140920086
Dok Dodik otvoreno priziva referendum, a HDZ BiH koči provođenje S-F i uslovljava ga trećim entitetom, probih stranke šute i ne provode kampanju na tu temu!?
SDP je nekoliko puta spomenuo da neće pristati na nove podjele, slične ili energičnije stavove su iskazale i još neke manje stranke. (edit) SDA kroz reklame za BI jasno kaže da neće dozvoliti treći niti referendum.
Ono što zabrinjava jeste da i DF i SBB šute, ne izjašnjavaju se jasno po ovim pitanjima.
Sve ove stranke koje dobiju legitimitet od građana će ga koristiti za mijenjanje ustava (BiH, a vjerovatno i FBiH), a nismo sigurni kako namjeravaju postupiti i odlučiti o ključnim pitanjima u tim izmjenama. Nije jasno ni kako bi odgovorili na stvarne izazove po opstanak države koji će se sigurno pojaviti.
-
putokaz1
#12 Re: Postizborne koalicije (2014)
Ekstra ti je ovo ,najrealnija varijanta Sda+Hdz fix a tu ostali imaju iste šanse sdp+sbb+df+sbih+hdz90+ostali(osim NS)daddy-kool wrote:Pitanje potenciram iz sljedećeg razloga: čini mi se da glasači DF nemaju jasnu predstavu sa kim bi mogli završiti u koaliciji, ako uopšte DF i završi u vlasti. Takođe neke druge stranke, (npr. SDA i SDP) potpuno 'ideološki' opriječne, bi mogli postati glavni saveznici.
HDZ:
SBB:
SDP:
SDA:
DF:
- sebija
#13 Re: Postizborne koalicije (2014)
SDP - ? - HDZ1990.
-
putokaz1
#14 Re: Postizborne koalicije (2014)
DA-dosta realna opoziciona koalicijasebija wrote:SDP - ? - HDZ1990.
- Država
#15 Re: Postizborne koalicije (2014)
DF i SBB će se vremenom stopiti u jednu stranku, a što se koalicija tiče, uz njih se dobija i HDZBiH...

-
putokaz1
#16 Re: Postizborne koalicije (2014)
Od njih df-sbb i neočekujem neki rezultat,nešto kao sbihDržava wrote:DF i SBB će se vremenom stopiti u jednu stranku, a što se koalicija tiče, uz njih se dobija i HDZBiH...
Komšić i Škaljić prolaze u BH,imat će u fbih.
Imat će poslanike u većini bošnjačkih kantona ali mali broj ,samo dovoljno da budu privjesak sda u,ili u opoziciju s sdp ili sbih
- sebija
#17 Re: Postizborne koalicije (2014)
2014. je godina, nije 2006.putokaz1 wrote:DA-dosta realna opoziciona koalicijasebija wrote:SDP - ? - HDZ1990.
-
putokaz1
#18 Re: Postizborne koalicije (2014)
Alj e situacija slična il gora,sdp stoji gore nego tad,a sda organizaciono uznapredovala,hdz90 pao,Hdz isti,sbih gore,.
Srebrenik je pokazao stvarno stanje,tu je sdp pobjedjivao i 10 i 12 ali i gubio na vanrednim 2 puta.
Da je Hadžiomerović bio kandidat 2010 pobjedio bi ali sad ne,on je pao,da je na listi Avdo Avdić ja bih za njega 100% glasao.
Zasad nisam odlučio,trilema-Hadžiomerović,radončić,suljagić?pomozite mi
Mislim da je najmanje realno koalicija sdp-df iako će bit slabi,možda samo kao opozicioni blok, te još uvjek ,bar ne javno,sda-sbb, koja bi sama il još s nekim+ hdz+ pobjednik u rs(valjda sds) mogla bit većina,mjesto sbb može biti i sdp ili df ili sbih ...
Srebrenik je pokazao stvarno stanje,tu je sdp pobjedjivao i 10 i 12 ali i gubio na vanrednim 2 puta.
Da je Hadžiomerović bio kandidat 2010 pobjedio bi ali sad ne,on je pao,da je na listi Avdo Avdić ja bih za njega 100% glasao.
Zasad nisam odlučio,trilema-Hadžiomerović,radončić,suljagić?pomozite mi
Mislim da je najmanje realno koalicija sdp-df iako će bit slabi,možda samo kao opozicioni blok, te još uvjek ,bar ne javno,sda-sbb, koja bi sama il još s nekim+ hdz+ pobjednik u rs(valjda sds) mogla bit većina,mjesto sbb može biti i sdp ili df ili sbih ...
-
nekitamopd
#19 Re: Postizborne koalicije (2014)
Na nivou RS
SDS, PDP i ostale sitne stranke okolo mozda ukradu DNS
Na nivou Federacije DF, SBB, HDZ i sica okolo
Na nivou BiH
SNSD, DF, SBB, HDZ i sica
SDS, PDP i ostale sitne stranke okolo mozda ukradu DNS
Na nivou Federacije DF, SBB, HDZ i sica okolo
Na nivou BiH
SNSD, DF, SBB, HDZ i sica