Postizborna samokritika: analiza

Post Reply

Da li biste u ovom momentu glasali za istu stranku kao i na izborima?

DA
22
79%
NE
3
11%
nisam glasao/la, ali sad bih
1
4%
nisam glasao/la nikako i opet bih to uradio/la
2
7%
napravio/la sam listić ništavnim i opet bih to uradio/la
0
No votes
nešto drugo (navedite)
0
No votes

Total votes: 28

fosna2014

#1 Postizborna samokritika: analiza

Post by fosna2014 »

Da li biste glasali opet za istu stranku nakon prvih utisaka ovih izbora? U šta ste se razočarali, a šta vidite pozitivno?

Imamo i prve koalicije, vaše mišljenje!

Na kraju napišite u par crta šta očekujete da će se desiti na političkoj sceni u narednom ili sad već tekućem mandatu>>> težina ovog pitanja leži na OČEKIVANJU ne na željama i nadama.

Hvala.
fosna2014

#2 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by fosna2014 »

Idemo, ko će prvi? Toliko vas čeka prvi odgovor. :kiss:
vivaldi

#3 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by vivaldi »

evo da ti probijem led. ja se nisam zajebo. ne izlazim na izbore
fosna2014

#4 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by fosna2014 »

vivaldi wrote:evo da ti probijem led. ja se nisam zajebo. ne izlazim na izbore
Možeš li odgovoriti na ono pitanje gore o očekivanju iz tvog ugla. Hvala.
vivaldi

#5 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by vivaldi »

fosna2014 wrote:
pa nece se nista desiti, ako je funkcionisala ovako hendikepirana fedralna vlada koja se godinu formirala, a ostale tri sastavljala i rastavljala pa se opet nista nije desilo, nece ni sada biti nista dramaticno.

nekog napretka nece biti to je sigurno, a za 4 godine ce neko sigurno na izborima platiti ceh za to bas ko sto je i na ovima neko platio, ko sto je i prije 4 godine i ko sto ce uvijek neko.., ali narod od toga nema nikakve upotrebne satisfakcije
fosna2014

#6 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by fosna2014 »

vivaldi wrote:
fosna2014 wrote:
pa nece se nista desiti, ako je funkcionisala ovako hendikepirana fedralna vlada koja se godinu formirala, a ostale tri sastavljala i rastavljala pa se opet nista nije desilo, nece ni sada biti nista dramaticno.

nekog napretka nece biti to je sigurno, a za 4 godine ce neko sigurno na izborima platiti ceh za to bas ko sto je i na ovima neko platio, ko sto je i prije 4 godine i ko sto ce uvijek neko.., ali narod od toga nema nikakve upotrebne satisfakcije
I jedino što možemo izvući iz ovoga jeste da je narod počeo kažnjavati krivce ili je samo do toga ko ima stabilno biračko tijelo? Jesmo li se reducirali samo na to?
vivaldi

#7 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by vivaldi »

ovdje ne postoje preduslovi za ekonomski napredak. znaci ne uslovi vec preduslovi.

to znaci da smo osudjeni na visegodisnju ekonomsku depresiju. to znaci da ce veliki dio narodu uvijek biti nadrkan, a u zavisnosti od toga koliko im se bude dalo da izlaze na izbore ce zavisiti i to da li ce vlast "kaznjavati" ili ce prezivjeti.

to nije nikakvo gledanje u solju vec cinjenicno stanje samo sto su ljudi zeljni nade pa im se cesto prividja nesto sto ne postoji. a u bih ne postoji ni opozocija jer je svaka nasa opozicija zapravo bivsa vlast od prije 5 ili 10 godina. a da su nesto znali i mogli ne bi ni izgubili izbore.
fosna2014

#8 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by fosna2014 »

vivaldi wrote:ovdje ne postoje preduslovi za ekonomski napredak. znaci ne uslovi vec preduslovi.

to znaci da smo osudjeni na visegodisnju ekonomsku depresiju. to znaci da ce veliki dio narodu uvijek biti nadrkan, a u zavisnosti od toga koliko im se bude dalo da izlaze na izbore ce zavisiti i to da li ce vlast "kaznjavati" ili ce prezivjeti.

to nije nikakvo gledanje u solju vec cinjenicno stanje samo sto su ljudi zeljni nade pa im se cesto prividja nesto sto ne postoji. a u bih ne postoji ni opozocija jer je svaka nasa opozicija zapravo bivsa vlast od prije 5 ili 10 godina. a da su nesto znali i mogli ne bi ni izgubili izbore.
Kako misliš nema uslova za ekonomski napredak? Pogledajmo najrazvijene općine u BiH, možda one manje. Ljubuški, Tešanj, Laktaši, Čitluk dijelom i Goražde itd. itd. Kako oni mogu? Jel svima riječ napredak znači isto? Ja smatram da svaka općina može zasebno ostvariti svoj napredak. Imamo primjera u BiH.
vivaldi

#9 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by vivaldi »

to su male uspjesne sredine, ali to je mikro nivo. makroekonomija je nesto sasvim drugo
putokaz1

#10 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by putokaz1 »

Zelim
vlast bez sda,hdz,snsd

ocekujem vlast Hdz sda snsd dio df a te manje stranke

nazalost dodik prodje na produzetke al dokle ne zna se jer onaj penzioner je ipak u godinama zacas moze umrijeti,prirodnom smrcu, i mandat se vraca koaliciji sds i dr.

Dio df je vec otisao,npr Maglaj,al i sbk i tz ogranci sute u vezi s koalicijom s sda a glasaci njihovi 60 % vec su out

sbb opet isklipi iz svih opcija ,dokle vishe,ali im to daje nadu za 2016

Sdp da li ce dobiti novog predsjednika,ko ce biti,kojim pravcem ce krenuti,sam Bog zna...

sto se tice drzave,nazalost ocekujem,manje panzije,vecu korupciju,veci kriminal,manju pravnu drzavu,jer isti ostaju na pozicijama, s izuzetkom Lagumdzije

Bakir Izetbegovic 100% ne ispunjava svoje obecanje,to su i njegovi glasaci znali i prije i za vrijeme glasanja,znaju vala i sad.
Skijaš

#11 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by Skijaš »

fosna2014 wrote:Da li biste glasali opet za istu stranku nakon prvih utisaka ovih izbora? U šta ste se razočarali, a šta vidite pozitivno?
Glasao za Suljagića (zbog povratnika) i Našu Stranku (jer djeluju kao da im fotelje nisu najvažnije). I ne mislim da sam pogriješio.
Na kraju napišite u par crta šta očekujete da će se desiti na političkoj sceni u narednom ili sad već tekućem mandatu>>> težina ovog pitanja leži na OČEKIVANJU ne na željama i nadama.
Ništa dramatično, mrcvarenje i stagnacija. Radi se na formiranju još jedne taldžijske vlasti (kojoj se nažalost priključio i Komšić), meni ovo javno preduzeće, tebi ono, i tako do izbora.
fosna2014

#12 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by fosna2014 »

Skijaš wrote:
fosna2014 wrote:Da li biste glasali opet za istu stranku nakon prvih utisaka ovih izbora? U šta ste se razočarali, a šta vidite pozitivno?
Glasao za Suljagića (zbog povratnika) i Našu Stranku (jer djeluju kao da im fotelje nisu najvažnije). I ne mislim da sam pogriješio.
Ništa dramatično, mrcvarenje i stagnacija. Radi se na formiranju još jedne taldžijske vlasti (kojoj se nažalost priključio i Komšić), meni ovo javno preduzeće, tebi ono, i tako do izbora.
I tako ćemo u nedogled sjediti skrštenih ruku, neka nam rade šta hoće? Znači li to da će naredne izbore SBB glatko dobiti, jer do sad nisu značajno učestvovali u vlasti?

Što se narod ne uhvati jednom za svoj nos i kaže: Dosta je više!

Zar smo toliko traumatizirani?
fosna2014

#13 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by fosna2014 »

putokaz1 wrote:Zelim
vlast bez sda,hdz,snsd

ocekujem vlast Hdz sda snsd dio df a te manje stranke

nazalost dodik prodje na produzetke al dokle ne zna se jer onaj penzioner je ipak u godinama zacas moze umrijeti,prirodnom smrcu, i mandat se vraca koaliciji sds i dr.

Dio df je vec otisao,npr Maglaj,al i sbk i tz ogranci sute u vezi s koalicijom s sda a glasaci njihovi 60 % vec su out

sbb opet isklipi iz svih opcija ,dokle vishe,ali im to daje nadu za 2016

Sdp da li ce dobiti novog predsjednika,ko ce biti,kojim pravcem ce krenuti,sam Bog zna...

sto se tice drzave,nazalost ocekujem,manje panzije,vecu korupciju,veci kriminal,manju pravnu drzavu,jer isti ostaju na pozicijama, s izuzetkom Lagumdzije

Bakir Izetbegovic 100% ne ispunjava svoje obecanje,to su i njegovi glasaci znali i prije i za vrijeme glasanja,znaju vala i sad.
Polako počinjem vjerovati da demokratskim putem se ne možemo riješiti ovih uhljupa iz vlasti, ali i njihovih uhljebljenih porodica. To je porodični biznis koji je kriminalan. I šta sad?
zavrzlama

#14 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by zavrzlama »

Uglavnom se poslozile kockice....

DF za koju sam glasao ostvario odlican rezultat,cime je onemogucio SDA da udje u koaliciju sa snsd i dodikom,jer u koalicionim matematikama SDA nema alibi da zaobilazi DF, a nastavi saradnju sa dodikom,jer i najtvrdjoj SDA liniji je DF simpaticniji od otvorenog fasiste i bosnomrzca dodika....

uglavnom DF je svojim rezultatom poremetio vec razradjene scenarije svetog trojca,a najveci im je uspjeh sto su stavili SDA u polozaj da su morali radi sopstvenog birackog tijela odjebati dodika ;-)

DF sad moze komotno ucjenjivati SDA, jer SDA ukoliko pokusa da ponovo udje u saradnju sa dodikom sebi osigurava politicku smrt...
Skijaš

#15 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by Skijaš »

fosna2014 wrote:
Skijaš wrote:
I tako ćemo u nedogled sjediti skrštenih ruku, neka nam rade šta hoće?
Nemoj sjediti skrštenih ruku, nađi stranku za koju misliš da neće izdati običnog čovjeka i vidi kako se možeš aktivirati.
Banksy

#16 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by Banksy »

Raguž + DF,
prvo ok, drugo greška,
nove 4 godine iscrpljivanja, zaoštravanja, kombinatorike i raznih neprincipijelnih i nestabilnih saveza i koalicija, eventualno veća, ozbiljnija kriza, izvjestan nastavak foteljašenja i čerupanja onoga što je ostalo,
naredni izbori možda NS ili opet apstinencija, prije ovo drugo,
u najboljem slučaju abd koferi i alahimanet, što preporučujem svakome ko je u mogućnosti.
fosna2014

#17 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by fosna2014 »

Banksy wrote:Raguž + DF,
prvo ok, drugo greška,
nove 4 godine iscrpljivanja, zaoštravanja, kombinatorike i raznih neprincipijelnih i nestabilnih saveza i koalicija, eventualno veća, ozbiljnija kriza, izvjestan nastavak foteljašenja i čerupanja onoga što je ostalo,
naredni izbori možda NS ili opet apstinencija, prije ovo drugo,
u najboljem slučaju abd koferi i alahimanet, što preporučujem svakome ko je u mogućnosti.
To je ono kad sam pisao o principijelnosti i srodnim strankama. Ne može se sa SDA napraviti reforma nikad, ne može se sa SDP napraviti reforma sve dok se sama stranka ne reformiše.

Zbog toga i kažem da je NS možda i jedina opcija za neku vrstu reforme i NE SMIJE dozvoliti sebi da uđe u vlast sa strankom koja nosi teret javašluka, uhljupstva, nerada i drugih gorkih epiteta. NE SMIJE to ukoliko želi reforme.

Raditi na pridobijanju novih članova i ljudi koji daju obični glas. To je poenta koju NS može iskoristiti. Ovi drugi su istrošeni ili nereformisani.
fosna2014

#18 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by fosna2014 »

@Skijaš

Nemoj sjediti skrštenih ruku, nađi stranku za koju misliš da neće izdati običnog čovjeka i vidi kako se možeš aktivirati.
..............................

Ja upravo pokušavam naći na ovom forumu zajednički sadržilac. Potrebna je prvo analiza problema, pa tek onda akitivnost. Obzirom da ovdje imamo masu političara na forumu (sa imenom i bez imena!), onda bismo to i trebali iskoristiti kao što je slučaj sa @Peđom iz NS-A.
putokaz1

#19 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by putokaz1 »

Forumasi spominju Nasu stranku
ali ta politicka opcija je lokalnog karaktera postoji samo u Gradu Sarajevu,nigdje drugo nije prosla prag.
Glasao sam za Sbih ovaj put nisam se pokajao jer vecina kandidata koje sam zaokruzio nisu prosli,jedan jest i vjerujte bolji je od kandidata sda koji je prosao za isti nivo vlasti.
Ako udje u vlast il bude opozicija necu se pokajat to je ipak sbih oni su dobrodosli sa svima.*Federalni i kantonalni nivo-Tz,Ze,Bpk...
A ja nemogu van ici, u BH ostaje sve isto,radnici protestuju,poslanici i tuzioci uzivaju,ukrades marku slijedi optuznica,ukrades milion nikom nista.
Izbori jesu rjesenje kazniti, zna se vec koga, da ne prodju prag,raspali bi se oni tada sami od sebe
A Zeljko je kao onaj penzioner iz Rs, ide u izbore >>odlucno u promjene>> a nakon izbora odlucno u isto.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#20 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by JoseMujica »

po prvi put otkad imam pravo glasa inisam izašao i moram reći da se osjećam odlično...glede osobnog zadovoljstva osjećam se odlično iako sam svjestan da sam ovim činom postao pasivni objekt ove feudalne političke zajednice, al me strogo boli kurac.

i mislim da više nikad neću glasati...posljedice? i za njih me boli kurac
fosna2014

#21 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by fosna2014 »

JoseMujica wrote:po prvi put otkad imam pravo glasa inisam izašao i moram reći da se osjećam odlično...glede osobnog zadovoljstva osjećam se odlično iako sam svjestan da sam ovim činom postao pasivni objekt ove feudalne političke zajednice, al me strogo boli kurac.

Nisi rekao koji je razlog za to i šta očekuješ od ovog mandata (sem odgovora ništa).
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#22 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by JoseMujica »

fosna2014 wrote:
JoseMujica wrote:po prvi put otkad imam pravo glasa inisam izašao i moram reći da se osjećam odlično...glede osobnog zadovoljstva osjećam se odlično iako sam svjestan da sam ovim činom postao pasivni objekt ove feudalne političke zajednice, al me strogo boli kurac.

Nisi rekao koji je razlog za to i šta očekuješ od ovog mandata (sem odgovora ništa).
i jeste odgovor ništa....od već viđenih političkih subjekata očekujem sve po starom, dakle ništa a od "novih", zbog starih i poznatih lica iz drugog i trećeg saffa starih političkih subjekata, isto očekujem da nastave po starom al ovog puta u prvom saffu, znaći ništa.

I već ove postizborne šeme pokazuju da možemo očekivati veliko ništa, osim naravno ljudi koji su u pravim šemama.

Lice i naličje politike u BiH je Esso a.s. i ako ikada opet izađem glas ide gigantu.
fosna2014

#23 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by fosna2014 »

Ja da sam glasao za DF na prošlim izborima bilo bi mi krivo kako oni trenutno reaguju na političkoj sceni. Meni se čine dosta naivni kada vidimo koliko ulažu nade u SDA. Samo je pitanje vremena kad će ih napucati nogom.
Challenger__

#24 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by Challenger__ »

Također, ne računajući presedan na lokalu.
Baton_Ilirski

#25 Re: Postizborna samokritika: analiza

Post by Baton_Ilirski »

fosna2014 wrote:Ja da sam glasao za DF na prošlim izborima bilo bi mi krivo kako oni trenutno reaguju na političkoj sceni. Meni se čine dosta naivni kada vidimo koliko ulažu nade u SDA. Samo je pitanje vremena kad će ih napucati nogom.
Glasao za neke druge stranke sada bih jedan kroz jedan za SDA
Post Reply