Postite li?
-
emra_a
#1 Postite li?
Blizi nam se ramazan? da li postite taj mjesec?
- beautyfool
#2 Re: Postite li?
emra_a wrote:Blizi nam se ramazan? da li postite taj mjesec?
InshaAllah, to je obaveza svakog vjernika !
O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili i to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu - isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose - otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite. (Bekare 183-184).
-
Aduu
#3 Re: Postite li?
Ne, jer ne volim biti gladan 
-
emra_a
#4 Re: Postite li?
Aduu wrote:Ne, jer ne volim biti gladan
a ko voli? kakav bi bio smisao posta da je GLAD nesto dobro,nesto sto se voli?
-
Aduu
#5 Re: Postite li?
Dobro onda, ako ti je lakse...NE MOGU biti gladanemra_a wrote:Aduu wrote:Ne, jer ne volim biti gladan
a ko voli? kakav bi bio smisao posta da je GLAD nesto dobro,nesto sto se voli?![]()
-
d2
#6 Re: Postite li?
obicno ispostim jedan dan u znak solidarnosti sa dijelom familije koji posti
-
emra_a
#7 Re: Postite li?
d2 wrote:obicno ispostim jedan dan u znak solidarnosti sa dijelom familije koji posti
zanimljivo..kako razmisljas tad? imam masu poznanika koji nisu muslimani i oni iz postovanja kad postim ne jedu niti piju pred mnom,mada mi to nebi smetalo ... ali da poste u znak solidarnosti to jos nisam cula
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#8 Re: Postite li?
Ruku na srce ljudi,volio bih i ja spoznati logiku ankete
..mislim,u chemu je fol?,mjerenje odnosa vjerskih obrazaca kod korisnika Foruma?
Glede samog posta,licno sam se uvjerio da je to neshto shto znatno doprinosi psihofizickom zdravlju,te posebnom porodicnom i drugarskom zajednistvu.
Procitavsi neke ozbiljne medicinske radove(vezano za fiziologiju organizma tokom posta) dodatno sam ucvrstio to uvjerenje.
Ko god hoce i moze,licno mislim da mu moze donijeti samo dobro.
Glede samog posta,licno sam se uvjerio da je to neshto shto znatno doprinosi psihofizickom zdravlju,te posebnom porodicnom i drugarskom zajednistvu.
Procitavsi neke ozbiljne medicinske radove(vezano za fiziologiju organizma tokom posta) dodatno sam ucvrstio to uvjerenje.
Ko god hoce i moze,licno mislim da mu moze donijeti samo dobro.
- StLouis
#9 Re: Postite li?
Jednom pukusao iz kurioziteta i pozlilo mi u 11 u jutro
divim se ljudima koji mogu izdrzati od jutra do mraka bez hrane, i osobito bez vode. Da se mene pita, a ne pita se
ja bih sofisticirao Ramazanski post, napravio bi izmjene, jer kod nas u BiH ljudi poste kako im se prohtije i nekako mi izgleda da svako ima svoju vrstu posta; jedni rade ovako, drugi onako, treci se napiju nakon posta ili za Bajram...ja bih odobrio vodu...ne znam bas koliko je zdravo ne konzumirati vodu, jos kad su vani velike temperature 
-
emra_a
#10 Re: Postite li?
I meni je bilo tako prvi put..ali se navikne tijelo..kasnije i ne osjetisStLouis wrote:Jednom pukusao iz kurioziteta i pozlilo mi u 11 u jutrodivim se ljudima koji mogu izdrzati od jutra do mraka bez hrane, i osobito bez vode. Da se mene pita, a ne pita se
ja bih sofisticirao Ramazanski post, napravio bi izmjene, jer kod nas u BiH ljudi poste kako im se prohtije i nekako mi izgleda da svako ima svoju vrstu posta; jedni rade ovako, drugi onako, treci se napiju nakon posta ili za Bajram...ja bih odobrio vodu...ne znam bas koliko je zdravo ne konzumirati vodu, jos kad su vani velike temperature
kao vjernik vjerujem da nam Allah svojom miloscu olaksava post..i ako je cilj posta da se zrtvujemo
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
- beautyfool
#12 Re: Postite li?
U Islamu se tacno zna kako se posti i od kad do kad se posti, tako da tu nema jedni rade vako drugi onako a sve zavisi koliko su nekome bitni islamski propisi a koliko ne i naravno zavisi jos od mnogo cega kao i glavnog razloga zbog kojeg uopste postimo taj mjesec Ramazan, jer neposti se da se izgube kile ili da se dokaze drugima da mozes postiti, vec se posti zbog Allaha dz.s. zbog nase obaveze kao muslimani, zbog ciscenje tjela i duse, zbog osjecanja samilosti prema gladnima...i jos hiljadu i jedan razlog a vjeruj mi da miris i ukus hrane nije nikad bolji ni sladji nego za vrijeme iftara !StLouis wrote:Jednom pukusao iz kurioziteta i pozlilo mi u 11 u jutrodivim se ljudima koji mogu izdrzati od jutra do mraka bez hrane, i osobito bez vode. Da se mene pita, a ne pita se
...a Allah dz.s najbolje zna nase nijjete!
PS: Npr. u arapskim zemljama je uvijek bilo vruce a Muhammed savs je rodjen bas u tom djelu svijeta i oni su postili u njihovo vrijeme sto znaci da su uvijek postili po vrucinama a mi u Bosni imamo veliku privilegiju pa nam je Allah dz.s dao da imamo zimu i niske temperature pa mozemo sebi olaksati post !
Sva zahvala pripada Uzvisenom Allahu dz.s.
- Bosanac sa dna kace
#14 Re: Postite li?
da, postim, i sta sad? 
-
d2
#16 Re: Postite li?
pa 25% sam musliman iako nisam vjernik, meni je to lijepa prigoda kao i svaki drugi praznik, jedan dio familije slavi bajram, drugi katolicki bozic, ovi koji bi trebali slaviti pravoslavni bozic su komunisti pa slave prvi maj, 8 mart i novu godinuemra_a wrote:d2 wrote:obicno ispostim jedan dan u znak solidarnosti sa dijelom familije koji posti
zanimljivo..kako razmisljas tad? imam masu poznanika koji nisu muslimani i oni iz postovanja kad postim ne jedu niti piju pred mnom,mada mi to nebi smetalo ... ali da poste u znak solidarnosti to jos nisam cula
sto se tice konkretno ramazana lijepo je ispostiti, pridruziti se svima na iftaru (najradije iftarim na poslu sa kolegama) i osjetiti dio ukupne atmosfere makar i na jedan dan...
dakle ja tome ne pristupam sa vjerskog stajalista nego cisto sa nekog drustvenog, kulturoloskog ili kako vec to da nazovemo, solidarisem se sa dijelom familije i drugima koji poste ...
- Bosanac sa dna kace
#17 Re: Postite li?
najsd2 wrote:
pa 25% sam musliman iako nisam vjernik, meni je to lijepa prigoda kao i svaki drugi praznik, jedan dio familije slavi bajram, drugi katolicki bozic, ovi koji bi trebali slaviti pravoslavni bozic su komunisti pa slave prvi maj, 8 mart i novu godinu![]()
sto se tice konkretno ramazana lijepo je ispostiti, pridruziti se svima na iftaru (najradije iftarim na poslu sa kolegama) i osjetiti dio ukupne atmosfere makar i na jedan dan...
dakle ja tome ne pristupam sa vjerskog stajalista nego cisto sa nekog drustvenog, kulturoloskog ili kako vec to da nazovemo, solidarisem se sa dijelom familije i drugima koji poste ...
-
El_comadante
#18 Re: Postite li?
imaš različite stupnje vjere odnosno imana. naravno treba postiti isključivo zbgo Allaha s.w.t.. i Đenet ima različitih stepeni i djela se računaju prema namjeni. dakle što se više orihvatiš toga veče je nagrada ako Bog da a izna se tačno kako se posti.StLouis wrote:Jednom pukusao iz kurioziteta i pozlilo mi u 11 u jutrodivim se ljudima koji mogu izdrzati od jutra do mraka bez hrane, i osobito bez vode. Da se mene pita, a ne pita se
-
julisiz es grant
#19 Re: Postite li?
Postio dok sam vjerovao. Sada više ne. Ne valja biti munafik, licemjer. I u islamu su oni među najomraženijim ljudima.
-
spEEdy_1
#20 Re: Postite li?
Da, postim naravno iz vjerskih a i zdravstvenih razloga. Naucnici su dokazali da je post veoma dobar za zdravlje........
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#21 Re: Postite li?
tema očišćena
pa ostanite pri istoj,ma kako vas nerviralo njeno postavljanje i tome slično,ili pak gramatika određenih postova
Lov ju ol
Lov ju ol
- emCo87
#23 Re: Postite li?
postim naravno
M O R A se postiti to je stroga naredba od uzvisenog Gospodara swt
M O R A se postiti to je stroga naredba od uzvisenog Gospodara swt
-
saraf
#24 Re: Postite li?
Postim sa uzitkom sta nam fali brzo dan prodje odnosno dodje aksam,kako gladni po cijelom svijetu umiru od gladi,a nikakve nagrade za to nemaju osim sto ih smrt ceka, a mozda poslije i dzehennem 
-
Aduu
#25 Re: Postite li?
saraf wrote:Postim sa uzitkom sta nam fali brzo dan prodje odnosno dodje aksam,kako gladni po cijelom svijetu umiru od gladi,a nikakve nagrade za to nemaju osim sto ih smrt ceka, a mozda poslije i dzehennem