pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
fixer

#251 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by fixer »

prije nego sto postanes spreman da izvalis takve optuzbe, potrudi se da to dobro dokumentujes.
zonbirile

#252 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by zonbirile »

latinica

ovim pristupom problemu,Bosanci su sebi najveći neprijatelj,a ti ublehe prodaji drugima.Tu strpljenje ne pomaže,nego samo daje vremena da se stvari radikalizuju.E sada u zemlji čudesa,i krivih ogledala,ti si mirotvorac,jer pozivaš na sabur,a ja slutim zlo i ne valjam-aferim.
zaratustra

#253 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by zaratustra »

Her Flick wrote:
zaratustra wrote:
Her Flick wrote:duska jurisic je najveca prijetnja bosnjackom narodu
i svi njeni postupci su usmejreni prema diskreditaciji bosanjckog naroda
samo nas blati
Joj, pravi si gestapovac. :mrgreen:

It is I Le'clerk. :run:
:D :run:
I will say this only once. :lol:
Compact

#254 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by Compact »

amrica wrote:@latinica

Ja te pitala prije 10-ak minuta, kad si uspjela odgovoriti u vise navrata, a da ja to ne vidim na forumu?

Trazim samo kratak odgovor: da ili ne?
Bez suplje okolo naokolo.
amrice! Ja nosim nikab, i ?
madner

#255 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by madner »

Compact wrote:
amrica wrote:@latinica

Ja te pitala prije 10-ak minuta, kad si uspjela odgovoriti u vise navrata, a da ja to ne vidim na forumu?

Trazim samo kratak odgovor: da ili ne?
Bez suplje okolo naokolo.
amrice! Ja nosim nikab, i ?
Zulja li? :D
madner

#256 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by madner »

zonbirile wrote:latinica

ovim pristupom problemu,Bosanci su sebi najveći neprijatelj,a ti ublehe prodaji drugima.Tu strpljenje ne pomaže,nego samo daje vremena da se stvari radikalizuju.E sada u zemlji čudesa,i krivih ogledala,ti si mirotvorac,jer pozivaš na sabur,a ja slutim zlo i ne valjam-aferim.
De nam objasni sta treba uraditi. I ne rece mi za Iran i Tursku, znas li kolko tamo ima sekti?

Ehvo ja sam ljepo rekao da ih ne mogu, nisam tolerantan, totalno su izvan svih mojih normi ponasanja ali zakon je jedan za sve. Kad ga prekrse kazni ih, nisu marsovci.
Compact

#257 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by Compact »

madner wrote: Zulja li? :D
Nix :D
amrica

#258 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by amrica »

compacte?
đe'š u ženske haljine :shock:

:run:
Compact

#259 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by Compact »

amrica wrote:compacte?

Šo ?
madner

#260 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by madner »

Sta se ti zgrozavas, niko ti nije ni a rekao sto ne nosis ves :D
Bosanac sa dna kace

#261 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by Bosanac sa dna kace »

pa koristi coek slobdu i ljudska prava :oops:
shalaedin

#262 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by shalaedin »

Nek mi neko objasni sta je to bosanski tradicionalni islam?
Pa nek mi onda objasni sta znaci rijeci Islam, a sta se podrazumjeva pod Islamom kao pojmom?
Zar ima neki afganistanski, albanski, bosanski, turski Islam?
Ko su sunnije i sije? Ko su hanefije, a ko malikije, hanbelije, safijee? Otkud te podijele i mnoge druge...
Sto se ne pozabave pitanjem... Zasto se tim temama non stop bavimo? Temama tipa ovi muslimani protiv onih muslimana... ko me odgovara taj haos? Muslimanima sigurno ne...
Ljudi knjige u ruke, malo nauke i olako ce te otvoriti oci... Islam je jedan. Allah je jedan. Poslanik koji je dostavio njegovu poslanicu nije dostavio deset knjiga vec jednu tj. Kur`an. Oko njega se nesmijemo razici niti oko njegove poruke koja je elementarni dio naseg vjerovanja. Forma je vec nesto drugo ona je proistekla iz Sunnet-a prakse poslanika Muhammeda s.a.v.s. i ljudi je primjenjuju razlicito, razliciti izvori, razlicita tumacenja razlicita praksa. Mezhebi su dio tih razlika. Pogledajte jednom snimke hadza pa vidjecete te razlike stopljeno u jedno. Poruka je jasna ... Sve nas objedinjuju iste rijeci "La ilahe ilallah, Muhamedu resullullah". Zato da bi se istinski vjerovalo, negledaj te u ljudsku nosnju, vec u dijela kroz njih se vidi i ono sto je na srcu. Znanje i samo znanje mogu pomoci da se razbiju svi nametnuti stereotipovi o razlikama...
Last edited by shalaedin on 22/12/2008 14:23, edited 1 time in total.
black

#263 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by black »

shalaedin wrote:Nek mi neko objasni sta je to bosanski tradicionalni islam?
Pa nek mi onda objasni sta znaci rijeci Islam, a sta se podrazumjeva pod Islamom kao pojmom?
Ko su sunnije i sije? Ko su hanefije, a ko malikije, hanbelije, safijee? Otkud te podijele i mnoge druge...
Sto se ne pozabave pitanjem... Zasto se tim temama non stop bavimo? Temama tipa ovi muslimani protiv onih muslimana... ko me odgovara taj haos? Muslimanima sigurno ne...
Ljudi knjige u ruke, malo nauke i olako ce te otvoriti oci... Islam je jedan. Allah je jedan. Poslanik koji je dostavio njegovu poslanicu nije dostavio deset knjiga vec jednu tj. Kur`an. Oko njega se nesmijemo razici niti oko njegove poruke koja je elementarni dio naseg vjerovanja. Forma je vec nesto drugo ona je proistekla iz Sunnet-a prakse poslanika Muhammeda s.a.v.s. i ljudi je primjenjuju razlicito, razliciti izvori, razlicita tumacenja razlicita praksa. Mezhebi su dio tih razlika. Pogledajte jednom snimke hadza pa vidjecete te razlike stopljeno u jedno. Poruka je jasna ... Sve nas objedinjuju iste rijeci "La ilahe ilallah, Muhamedu resullullah". Zato da bi se istinski vjerovalo, negledaj te u ljudsku nosnju, vec u dijela kroz njih se vidi i ono sto je na srcu. Znanje i samo znanje mogu pomoci da se razbiju svi nametnuti stereotipi o razlikama...
Svaka tradicija, ona tradicionalna na jednak način kao i ona modernizirana, danas se gromko zaklinje čovjekom, njegovim dostojanstvom i njegovom slobodom, a svaka, pritom, priča svoju vlastitu priču, mit, legendu, strategiju, metafiziku i eshatologiju, ali Bog i Čovjek su u tim kazivanjima odavno postali puki apstraktum koji ništa više ne znači od pukog ornamentuma u nacionalnoj, nacionaliziranoj i nacionalističkoj religiji, kulturi, tradiciji, politici. O razlozima koji su do toga doveli gotovo da se nikome više ne da govoriti. Primjera radi dovoljno se prisjetiti zabrane slobodnog razmišljanja (zatvaranje vrata ijtihada) koju je u islamu donio jedan halifa, a u kršćanstvu jedan ćesar ( Justinijanovo zatvaranje akademija u kojima se naučavala bogoslovska i filozofska mudrost); ili prisjetiti se inkvizicije i fašizma u kršćanstvu i promoviranja, primjerice, vehabizma ili selefizma kao jedinog predstavnika autentičnog islama u muslimanskom svijetu, ili se prisjetiti tragedije na Kerbeli; ili prisjetiti se samovoljnog proglašenja izabranim narodom Božijim u židovskoj tradiciji i oduzimanja prava na Boga, religiju i onaj svijet svim drugim narodima pod kapom nebeskom, stvari su za koje je teško reći koja je od koje gora, nepravednija, neljudskija. Jedno je sasvim izvijesno: čovjek nedosljedne tradicije i tragično dosljednog moderniteta nedopustivo je preuzeo prerogative Božije, prešao Rubikon, izgubio mjeru, vjeru, tradiciju i ravnotežu onoga što jest i onoga što nije.

R.H.
shalaedin

#264 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by shalaedin »

black wrote:
shalaedin wrote:Nek mi neko objasni sta je to bosanski tradicionalni islam?
Ljudi knjige u ruke, malo nauke i olako ce te otvoriti oci... Islam je jedan. Allah je jedan. Poslanik koji je dostavio njegovu poslanicu nije dostavio deset knjiga vec jednu tj. Kur`an. Oko njega se nesmijemo razici niti oko njegove poruke koja je elementarni dio naseg vjerovanja. Forma je vec nesto drugo ona je proistekla iz Sunnet-a prakse poslanika Muhammeda s.a.v.s. i ljudi je primjenjuju razlicito, razliciti izvori, razlicita tumacenja razlicita praksa. Mezhebi su dio tih razlika. Pogledajte jednom snimke hadza pa vidjecete te razlike stopljeno u jedno. Poruka je jasna ... Sve nas objedinjuju iste rijeci "La ilahe ilallah, Muhamedu resullullah". Zato da bi se istinski vjerovalo, negledaj te u ljudsku nosnju, vec u dijela kroz njih se vidi i ono sto je na srcu. Znanje i samo znanje mogu pomoci da se razbiju svi nametnuti stereotipi o razlikama...
Svaka tradicija, ona tradicionalna na jednak način kao i ona modernizirana, danas se gromko zaklinje čovjekom, njegovim dostojanstvom i njegovom slobodom, a svaka, pritom, priča svoju vlastitu priču, mit, legendu, strategiju, metafiziku i eshatologiju, ali Bog i Čovjek su u tim kazivanjima odavno postali puki apstraktum koji ništa više ne znači od pukog ornamentuma u nacionalnoj, nacionaliziranoj i nacionalističkoj religiji, kulturi, tradiciji, politici. O razlozima koji su do toga doveli gotovo da se nikome više ne da govoriti. Primjera radi dovoljno se prisjetiti zabrane slobodnog razmišljanja (zatvaranje vrata ijtihada) koju je u islamu donio jedan halifa, a u kršćanstvu jedan ćesar ( Justinijanovo zatvaranje akademija u kojima se naučavala bogoslovska i filozofska mudrost); ili prisjetiti se inkvizicije i fašizma u kršćanstvu i promoviranja, primjerice, vehabizma ili selefizma kao jedinog predstavnika autentičnog islama u muslimanskom svijetu, ili se prisjetiti tragedije na Kerbeli; ili prisjetiti se samovoljnog proglašenja izabranim narodom Božijim u židovskoj tradiciji i oduzimanja prava na Boga, religiju i onaj svijet svim drugim narodima pod kapom nebeskom, stvari su za koje je teško reći koja je od koje gora, nepravednija, neljudskija. Jedno je sasvim izvijesno: čovjek nedosljedne tradicije i tragično dosljednog moderniteta nedopustivo je preuzeo prerogative Božije, prešao Rubikon, izgubio mjeru, vjeru, tradiciju i ravnotežu onoga što jest i onoga što nije.

R.H.
Uzvišeni Allah kaže: "... Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera ..." (Prijevod značenja El-Maida, 3.)
Zar je poslje ovih rijeci potrebno traziti nesto novo i unositi u vjeru ikakve promjene. Poslje istine samo moze doci zabluda. Vjera nije samo puko poimanje stvari i zabavljanje sa formom, vec jedan nacin zivota koji zahtijeva svakodnevno ucenje, idztihad dolazi onda kada covjek nema adekvatno serijatsko znanje o nekoj zivotnoj situaciji u koju je stavljen, idztihad treba da proistekne iz Kur`ana i Sunneta, ako toga znanja nema ili dokaza o tome u navedenim izvorima, tek tada covjek je slobodan odgovornosti za svoj postupak i tada donosi svoj sud. Musliman nista ne smije da slijedi strasti i da vjeru tumaci onako kako je on dozivljava. Tumacenje vjere ima svoje metode i svako slobodoumlje i neslijedjenje metodologije moze ljude da povede ka stranputici. Radikalni element je svaki element koji vjeru gusi, to je fanatizam koji u osnovi ne prati samo vehabije, ono sto oni sljede u mnogome nema razlike sa onim sto se primjenjuje u bosni. Razlika je u tome sto medju njima ima onih koji vjeri nedaju sirinu i oni koji je cine sirokom, otvorenom i kompromisni su sa drugim. Istih tih radikalnih elemenata ima i medju sufijama, sijama i drugim. Problem je u tome sto niko ne zeli da predje granice i da zaviri u tudju avliju, lakse je jedno drugome dati etiketu i reci da ti drugi nisu muslimani. Ovo stanje jezika kao maca, dovodi do racijepljavanja i dijeljenja ovoga ummeta. Znanje i trazenje znanja su prvi prioritet svakome covjeku, musliman svakodnevno treba da uci. On svoje znanje ne ogranicava samo na serijatsko znanje vec na svako znanje koje smatra neophodnim. Vjeru znanje cini vitalnom kada znanja nema onda nema ni zdrave vjere. Jedan ucenjak i poboznjak nisu isto, ucenjak je kao zvijezda sjevernjaca u odnosu na druge zvijezde ... Znanje ubija te razlike...
exliberal

#265 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by exliberal »

Imam osjecaj da je sad tema krenula vise prema vjerskim teoretisanjima nego sto se bavi samim sucajem.
Slicna tema je u vezi Maoce i tu se isto tako "krvite".

Sad da vas ja nesto pitam...kao prvo posto su teme veoma slicne dali da ih uvezemo ili da ih drzimo podjeljene?

Druga stvar.

Rasprava ide ko je u pravu ko prakticira pravu "verziju" islama ( bez ljutnje u vezi ovog). Neznam koja verzija ili tumecenje je ispravno , to ostavljam za teoreticare ali ako je bosna demokratska svako ima pravo da prakticira vjeru kako on hoce.Ako neki muskarci hoce da nosi kratke pantole ( sto je omiljeni vid identificiranja) njihov izbor, njihove zene hoce da se pokriju...opet stvar licnog izbora i vjerskih sloboda. Sad ako ta osoba ili vise njih zeli nasilu da mjenja nesto, da li samu islamsku zajednicu i njene korijene ili te osobe druge vjernike ili nevjernike pokusaju da natjeraju na nesto sto njima odgovara ...zna se sta je zakon.
Mene vise brine to sto se pripadnici ovog pokreta stavljaju njih i njihovo tumacenje islama iznad zemaljskih zakona. Niko nema pravo sad da se poziva na serijat u bosni posto je bosna sekularna drzava. Nema nikakvog opravdanja ni zakonskog uporista za sve one muskarce koji imaju vise zena ( zna se sta je zakon...ako ga nepostujes svaka tebi cast ali murija ti negine).Osnivanje privatnih skola bez odobrenja nedleznih ministarstava po programima drugih drzava ( ma koliko god da se neki kunu u njega) je ilegalan i ta skola treba da se zatvori.Djeca iz tih mjesta/brakova treba i MORAJU da idu u drzavne skole i tu nema rasprave.
Slican primjer je bio nedavno u americi gdje je federalna vlada medju u ortodoksne mormone. Imali su idiota koji je propovjedao da muskarci mogu imat vise zena, tjerao je mlade curice da se udaju za starce itd. Na kraju je uhapsen a djeca su postala briga socijalnih sluzbi. Neka su vracena porodicama ali dosta ( ako ne i vecina ) nije.
Bez uvrede vjera je jedno ali zakon je iznad vjere koliko god da se neki ovdje pozivali na neke opravdanosti i ispravnosti islama.
shalaedin

#266 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by shalaedin »

exliberal wrote:Imam osjecaj da je sad tema krenula vise prema vjerskim teoretisanjima nego sto se bavi samim sucajem.
Slicna tema je u vezi Maoce i tu se isto tako "krvite".

Sad da vas ja nesto pitam...kao prvo posto su teme veoma slicne dali da ih uvezemo ili da ih drzimo podjeljene?

Druga stvar.

Rasprava ide ko je u pravu ko prakticira pravu "verziju" islama ( bez ljutnje u vezi ovog). Neznam koja verzija ili tumecenje je ispravno , to ostavljam za teoreticare ali ako je bosna demokratska svako ima pravo da prakticira vjeru kako on hoce.Ako neki muskarci hoce da nosi kratke pantole ( sto je omiljeni vid identificiranja) njihov izbor, njihove zene hoce da se pokriju...opet stvar licnog izbora i vjerskih sloboda. Sad ako ta osoba ili vise njih zeli nasilu da mjenja nesto, da li samu islamsku zajednicu i njene korijene ili te osobe druge vjernike ili nevjernike pokusaju da natjeraju na nesto sto njima odgovara ...zna se sta je zakon.
Mene vise brine to sto se pripadnici ovog pokreta stavljaju njih i njihovo tumacenje islama iznad zemaljskih zakona. Niko nema pravo sad da se poziva na serijat u bosni posto je bosna sekularna drzava. Nema nikakvog opravdanja ni zakonskog uporista za sve one muskarce koji imaju vise zena ( zna se sta je zakon...ako ga nepostujes svaka tebi cast ali murija ti negine).Osnivanje privatnih skola bez odobrenja nedleznih ministarstava po programima drugih drzava ( ma koliko god da se neki kunu u njega) je ilegalan i ta skola treba da se zatvori.Djeca iz tih mjesta/brakova treba i MORAJU da idu u drzavne skole i tu nema rasprave.
Slican primjer je bio nedavno u americi gdje je federalna vlada medju u ortodoksne mormone. Imali su idiota koji je propovjedao da muskarci mogu imat vise zena, tjerao je mlade curice da se udaju za starce itd. Na kraju je uhapsen a djeca su postala briga socijalnih sluzbi. Neka su vracena porodicama ali dosta ( ako ne i vecina ) nije.
Bez uvrede vjera je jedno ali zakon je iznad vjere koliko god da se neki ovdje pozivali na neke opravdanosti i ispravnosti islama.
Bosanska demokratija je volja ovoga drustva, kada drustvo bude imalo potrebu da je zamjeni to ce i uraditi. Za sada duznost nam je slijediti zakon ove zemlje. Ima jedna lijepa recenica... od obicnog muslimana treba biti miran njegov brat musliman, a od muslimana vjernika treba niti miran i musliman i onaj koji to nije. Nestavljaju svi pojedinci ovoga pokreta akcenat na serijatski zakon, ipak su mnogi od njih svjesni gdje zive i sta smiju a sta ne smiju reci... Evo ti jednog dobrog primjera, u BKC-u u prepunoj dvorani predavac po imenu Semir Avdic kaze da bi svakoga ko sprema teroristicki napad prijavio policiji i kaze da je to strogo zabranjeno, jer islam zabranjuje ubijanje nevinih. Dok neko drugi kaze da su oni dopusteni u ekstremnim situacijama sto nije tacno uopste. Medjutim obicnog covjeka sljedbenika istog pokreta ne mozes svrstati nigdje jer ako bi ih generalizovao prema jednom ili drugom predavacu onda bi dobio jednu dobru i jednu losu sliku. Nema vjere koja nepati radi svojih radikalnih elemenata, od toga pati i sami selefijski pokret ili kako ih mi drugacije volimo zvati vehabije. Izmedju umjerenog selefije i umjernog sufije ili nekog bosanskog tradicionaliste nema velike razlike. Ali izmedju njihovih radikalnih elemenata unutar njih samih ima i golemih. O ovim razlikama moze se studirati ... :)

Po meni su najbolji muslimani oni od cijeg jezika i ruku su mirni i muslimani i nemuslimani, osim onda kada je nuzno se braniti ... :bih:
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#267 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by Latina »

Her Flick wrote:duska jurisic je najveca prijetnja bosnjackom narodu
i svi njeni postupci su usmjereni prema diskreditaciji bosanjckog naroda
samo nas blati
Ovo je cinizam pretpostavljam. Duska upire snop svjetlosti metaforicki receno - na pojavu unutar Islama koja stoji nerjesena vec godinama. Najsmjesnije mi je bilo kad su gosti u emisiji rekli da je to "unutarislamsko pitanje" ali su takodje rekli da se o istom gotovo uopste ne razgovara.

U Islamskoj zajednici je neko placen :evil: da se bavi ovim i slicnim pitanjima i skolovao se za konkretno tu vrstu pitanja, dok nas niko ne placa da se raspravljamo o ovome ( na kraju krajeva svi bismo mogli raditi nesto korisnije za sebe, druge, i za Bosnu Boga mi ) kad bi ova i slicna pitanja bila rjesena sistemski.

U Vladi su takodje placena :evil: gospoda koja imaju ina Ministarstva i niko od nas ih ne drzi ni za noge ni za ruke sprjecavajuci ih da obezbijede provodjenje zakona na cijelom teritoriju BiH. Pa nek kosta sta kosta.

Cijenu placamo i ovako. Predugo. :evil:
zrikavac48

#268 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by zrikavac48 »

Bosanac sa dna kace wrote:
BaileyS wrote:
Previse je primjera u svijetu gdje su ovi iskoristili tudju nevolju i rasirili svoje vidjenje vjere, zivota, prava. Pricao sam sa ljudima iz Eritreje, Pakistana, Afganistana, Kasmira i svi su oni nekad, obicno prije nekog njihovog rata, praktikovali isti Islam kao i u Bosni a onda bi se u jeku njihove nevolje i stradanja pojavili ovi jedini pravovjerni i kupovali ih. Danas je npr Eritreja u potpunosti Selefijska kad govorimo o stanovnistvu muslimanske vjeroispovijesti (muslimana 50%, pravoslavaca 50%). Narod je nepismen i misli da sve sto dolazi iz Saudije mora biti original, jos ovi proture koji petrodolar i eto ti novih clanova.

Averziju prema takvom vidu pomoci imam jos iz ratnog doba, kad dodjoh na Bajram u dzamiju a tamo nekakvi dobrocinitelji umotali onu nasu djecu iz komsiluka u one njihove bijele nosnje u sred zime (koje se iz razumljivih razloga nose u pustinji). Kontam kakva je ovo pomoc ako im smeta nesto nase, tradicionalno sto je ovdje bilo vijekovima. Pitam se zar su ona djeca sad veci muslimani zato sto hodaju u carsafima. Danas takva djeca istjeruju ljude iz dzamija ako nisu po njihovom ukusu, prosipaju silu dedama u francuzicama. Ja ne krivim tu djecu vec one koji pod plastom pomoci dolaze da nas nauce pameti, koristeci se tudjom nesrecom. Krivim i one, kao sto je lokalni hodza iz te dzamije koji je studirao u Saudiji, zblizio se s njima pa se koristio objektima u vlasnistvu IZ da propagira nesto sto nema nikakve veze sa IZ BiH.
sloboda vjeroispovijesti i ljudsla prava ne znaci dominaciju i monopol nad vjerom ili dogmom jedne institucije, sloboda
vjeroispovijesti znaci i pravo ''heretika'' ispovijedaju sta hoce i zele sve dok druge ne tjereju da rade ono sto i oni rade.

Upravo u tome i jeste problem.
Last edited by zrikavac48 on 26/12/2008 13:07, edited 1 time in total.
Bosanac sa dna kace

#269 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by Bosanac sa dna kace »

zrikavac48 wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
BaileyS wrote:
Previse je primjera u svijetu gdje su ovi iskoristili tudju nevolju i rasirili svoje vidjenje vjere, zivota, prava. Pricao sam sa ljudima iz Eritreje, Pakistana, Afganistana, Kasmira i svi su oni nekad, obicno prije nekog njihovog rata, praktikovali isti Islam kao i u Bosni a onda bi se u jeku njihove nevolje i stradanja pojavili ovi jedini pravovjerni i kupovali ih. Danas je npr Eritreja u potpunosti Selefijska kad govorimo o stanovnistvu muslimanske vjeroispovijesti (muslimana 50%, pravoslavaca 50%). Narod je nepismen i misli da sve sto dolazi iz Saudije mora biti original, jos ovi proture koji petrodolar i eto ti novih clanova.

Averziju prema takvom vidu pomoci imam jos iz ratnog doba, kad dodjoh na Bajram u dzamiju a tamo nekakvi dobrocinitelji umotali onu nasu djecu iz komsiluka u one njihove bijele nosnje u sred zime (koje se iz razumljivih razloga nose u pustinji). Kontam kakva je ovo pomoc ako im smeta nesto nase, tradicionalno sto je ovdje bilo vijekovima. Pitam se zar su ona djeca sad veci muslimani zato sto hodaju u carsafima. Danas takva djeca istjeruju ljude iz dzamija ako nisu po njihovom ukusu, prosipaju silu dedama u francuzicama. Ja ne krivim tu djecu vec one koji pod plastom pomoci dolaze da nas nauce pameti, koristeci se tudjom nesrecom. Krivim i one, kao sto je lokalni hodza iz te dzamije koji je studirao u Saudiji, zblizio se s njima pa se koristio objektima u vlasnistvu IZ da propagira nesto sto nema nikakve veze sa IZ BiH.
sloboda vjeroispovijesti i ljudsla prava ne znaci dominaciju i monopol nad vjerom ili dogmom jedne institucije, sloboda
vjeroispovijesti znaci i pravo ''heretika'' ispovijedaju sta hoce i zele sve dok druge ne tjereju da rade ono sto i oni rade.

Upravo u tome i jeste problem.
????????????????????????????????????????????????
Post Reply