Posto planiram da skolovanje nastavim vani,trebala bi mi mala pomoc oko proceduralnih stvari za apliciranje na zeljeni postdiplomski program.Moram istaci da zelim aplicirati na programe na engleskom u EU,te da sam TOEFL polozio vec.Ako ima neko ko je sve ovo prosao,molio bih da mi pomogne.Narocito me interesuju stvari u vezi sa:
1.Da li se kopije diplome i ocjena ovjeravaju u Opstinskim sudovima,i koliko kosta tako nesto?
2.U vezi sa pismom preporuke,kada prof koji daje preporuku slabije govori engleski,sta onda?
Ako mi slicna pitanja naumpadnu,a hoce,napisacu!
Unaprijed hvala na odgovorima!
Postdiplomski vani - Procedura
-
wendy
#2 Re: Postdiplomski vani - Procedura
Nisam prosla proceduru, ali mogu pomoci sa ova dva pitanja 
1) Vjerovatno ti treba prijevod isith dokumenata, sto znaci da to moras uraditi kod sudskog tumaca za engleski (ili koji vec jezik ti treba) jezik. U svakom sudu postoji lista sudskih tumaca, ako vec ne znas nekoga, lijepo izaberes metodom slucajnog uzorka
. Tako preveden dokument se ovjerava u opstini...
2) Sto se ti ce preporuke, mozes uraditi isto : dakle, opet je prevesti i ovjeriti .
1) Vjerovatno ti treba prijevod isith dokumenata, sto znaci da to moras uraditi kod sudskog tumaca za engleski (ili koji vec jezik ti treba) jezik. U svakom sudu postoji lista sudskih tumaca, ako vec ne znas nekoga, lijepo izaberes metodom slucajnog uzorka
2) Sto se ti ce preporuke, mozes uraditi isto : dakle, opet je prevesti i ovjeriti .
-
wendy
#3 Re: Postdiplomski vani - Procedura
Nisam prosla proceduru, ali mogu pomoci sa ova dva pitanja 
. Tako preveden dokument se ovjerava u opstini...
- Angelina84
#4 Re: Postdiplomski vani - Procedura
kad budeš tražio sudskog tumača, samo da te obavijestim da je konkurencija odradila svoje; možeš naći tumača koji će ti dokument u A4 formatu prevesti za 10 KM (prije je bilo skuplje) - a bolje je da nađeš nekog tumača kojeg već znaš preko nekoga, ovi što su okačeni po sudu su prezauzeti, pa moraš zvat jednog po jednog koji će ti obećavat - a vjerujem i ako ti se ne žuri, d ane želiš bezveze gubiti vrijeme. Ja imam kontakt od jednog što je meni radio pa ako želiš detaljne podatke, javi se na pm.
Što se tiče preoporuka, ja sam pisala preporuke na engleskom, i takve su mi profesori potpisali (naravno zavisi od profesora do profesora, neki imaju svoje šablone a neki će potpisati ono što napišeš, ali oba slučaja ti je jednostavnije pisati na engl. jeziku pa ne moraš prevodit)
Sretno
Što se tiče preoporuka, ja sam pisala preporuke na engleskom, i takve su mi profesori potpisali (naravno zavisi od profesora do profesora, neki imaju svoje šablone a neki će potpisati ono što napišeš, ali oba slučaja ti je jednostavnije pisati na engl. jeziku pa ne moraš prevodit)
Sretno
- mgogic
#5 Re: Postdiplomski vani - Procedura
Sto se tice kopija diplome i sl dokumenata,evo procedure u mom slucaju:
Fotokopiju ovjeriti u Opstini,pa onda u sud gdje se ponese ovjerena kopija + kopija iste za sudski registar;zatim platiti 10 KM po dokumentu na koji ide apostille pecat (po Haskoj konvenciji o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava svaki dokument koji na sebi ima APOSTILLE pecat je javna isprava),te ce to Univerziteti strani da tretiraju kao legaliziranu kopiju (legalized copy ) a mislim da se isto odnosi i na izraz notarized copy,ali to treba provjeriti sa Univerzitetom kojemu se salju dokumenti!
Da ne bude zabude,postoji mogucnost i pravljenja kopije kod notara,ali ne znam za tu varijantu posto sam ovo 100 % provjerio!
Fotokopiju ovjeriti u Opstini,pa onda u sud gdje se ponese ovjerena kopija + kopija iste za sudski registar;zatim platiti 10 KM po dokumentu na koji ide apostille pecat (po Haskoj konvenciji o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava svaki dokument koji na sebi ima APOSTILLE pecat je javna isprava),te ce to Univerziteti strani da tretiraju kao legaliziranu kopiju (legalized copy ) a mislim da se isto odnosi i na izraz notarized copy,ali to treba provjeriti sa Univerzitetom kojemu se salju dokumenti!
Da ne bude zabude,postoji mogucnost i pravljenja kopije kod notara,ali ne znam za tu varijantu posto sam ovo 100 % provjerio!
- Angelina84
#6 Re: Postdiplomski vani - Procedura
mgogic wrote:Sto se tice kopija diplome i sl dokumenata,evo procedure u mom slucaju:
meni su rekli da je prevod i pečat sudskog tumača ok, pa sam tako i uradila
- mgogic
#7 Re: Postdiplomski vani - Procedura
U jebote,ja se nisam ni sjetio to pitati!Imacu to na umu,hvala za info!!!
-
Eborg
#8 Re: Postdiplomski vani - Procedura
Kada sam do sada slao neke dokumente u inostranstvo slao sam ovjerenu kopiju dokumenta zajedno za prijevodom sudskog tumacha. Mislim da nema potrebe da se i prijevod nosi u opcinu na ovjeru, tumach se potpishe i opali pechat.
- Angelina84
#9 Re: Postdiplomski vani - Procedura
Eborg wrote:Kada sam do sada slao neke dokumente u inostranstvo slao sam ovjerenu kopiju dokumenta zajedno za prijevodom sudskog tumacha. Mislim da nema potrebe da se i prijevod nosi u opcinu na ovjeru, tumach se potpishe i opali pechat.
da, naravno da nema, zato i plaćaš toliko prevedene dokumente