manki wrote:Gray wrote:manki wrote:Jučer sam predao, lol... Hvala puno na informacijama Gray...
Koju banku preporučuješ? Swedbank, S|E|B? Rodicin momak mi je neki hot-shot u SEB-u u Stockholmu, pa kontam tamo da otvorim račun..
I kojeg tel. providera koristiš, i koji je najpovoljniji kad zoveš Bosnu? Comviq Kompis/Amigos?
Ja imam u SEB a djevojka u Nordea-i. Mislim da je haman pa isto između ove dvije, jer obje daju skoro iste usluge (sada), možda je u Nordea-i malo skuplje vođenje računa, ali im je kartica ljepša
SEB donedavno nije davao internet bankarstvo i VIsa debit mađunarodnim studentima a Nordea jeste, ali sada je i SEB to uveo (možda nakon što sam im ja mjesec dana dosađivao

).
Za mobitel koristim Comviq Kompis jer mi je djevojka i i familija u geteborgu na Comviqu/Tele 2, a sa Kompis imaš besplatno 3000 poruka prema tim mrežama, a poziv se plaća samo 0,69 za početak poziva i poslije toga besplatno. Tako da je super ako zoveš samo Comviq/Tele 2 brojeve, ali je dosta skupo ako zoveš druge mreže. Bosnu zovem samo preko Skype-a.
Vjerovatno ću Nordeu onda ako im je ljepša kartica.
Znam da je Kompis super-povoljan, imam 2-3 već njihove kartice ali nemam blage gdje su mi, moram novu uzeti sad kad dođem... A i koristio sam Amigos za Bosnu, prilično je jeftino.. A ne znam kako fercera to preko Skype-a da zoveš, i koliko košta, tako da ću to bataliti.
Moram još skontati kako se vadi ona LU Card na univerzitetu, i to za prevoz.. Je li to YoYo što koristiš za Malme-Lund prevoz? Je li pendeltågom ideš?
Skype možeš koristiti na dva načina: da sa svog kompjutera preko skypea zoveš drugi kompjuter na skype i to je potpuno besplatno, plus što imaš i video tako da možeš vidjeti onoga s kim pričaš. Drugi način je da sa kompjutera preko skypea zoveš nekoga na telefon i to se plaća, ali opet puno jeftinije nego da zoveš sa telefona, možeš vidjeti na njihovoj web stranici (
http://www.skype.com). moja preporuka je definitivno Skype sa kompjutera na kompjuter, pričaš koliko hoćeš i vidiš svoje a besplatno.
LU card pravo da ti kažem nisam ni ja još izvadio, kada skontaš reci i meni
Što se tiče prevoza, ja koristim JoJo student 6 zona (od Malmea do Lunda je ustvari 5, ali ne možeš uzeti sa 5 zona, 6 je minimum) i sa njom možeš koristiti nograničeno sve buseve i vozove u tim zonama. Buseve imaš zelene (gradski) i žute (regionalni) a vozove ljubičasti Pågatåg koji staje na svim stanicama i u manjim mjestima (npr. imaju tri stanice između Malmea i Lunda) i Öresundståg (sivi) koji povezuje samo veće gradove i zapadnu Dansku i Švedsku (on npr. ide direktno Malme - Lund). Ideš na koji stigneš

Možeš i busem ali on duže ide, voz stigne od Cntralne do Lunda za 10-15 minuta, busu treba od 30-45 minuta.
Samo trebaš paziti da ne uđeš u SJ vozove, oni nisu obuhvaćeni kartom