Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mgogic wrote:Iskreno, pojma nemam! Ono sto bih ja uradio je nazvao ih direktno i pitao! Nema bolje opcije!
Katastrofa... Više oni i njihovi termini i izrazi i poruke, poludiću majkemi...
Ja pretpostavljam da bi se tu trebala pojaviti cijena odnosno tutition fee programa? Ne bih da ih baš zovem iz Bosne u Švedsku ako je nešto poprilično irelevantno.
Your messages/queries
You have provided a transcript for six semesters or less. However, some Swedish institutions of higher education may consider your application and in such case you will be notified later. You do not have to submit additional documentation, unless you are asked to do so.
Šta ovo treba predstavljati, should I be worried?
(inače, priložio sam transkript gdje su izlistane prve tri godine mog studija, trenutno sam na četvrtoj, odnosno 6 semestara)
Evo javiše mi maloprije da sam primljen na Global Studies program kombinovani Roskilde, DK i LSE, London, ali nisam prošao za erasmus mundus stipendiju, pa su mi ponudili da budem samofinansirajući student.
Pričekat ću da vidim šta ima s aplikacijama iz Swe, i drugima...
manki wrote:Evo javiše mi maloprije da sam primljen na Global Studies program kombinovani Roskilde, DK i LSE, London, ali nisam prošao za erasmus mundus stipendiju, pa su mi ponudili da budem samofinansirajući student.
manki wrote:Evo javiše mi maloprije da sam primljen na Global Studies program kombinovani Roskilde, DK i LSE, London, ali nisam prošao za erasmus mundus stipendiju, pa su mi ponudili da budem samofinansirajući student.
Sa tuition fee + troskovi zivota, moraces da izadjes najmanje 40.000 jevreja! London je prejebeno skup za studente!!! Soba bez 1000 eura/mjesec ne moze da izadje ni u masti!!!
Pricao sam sa kolegama koji studiraju tamo, placaju sobu cca 200 funti sedmicno, ali su preprepresretni da dobiju tako jeftino! Tako da drzi otvorenu ako raspolazes sa kesom, ali ne racunaj da ce te izaci ispod cca 40 milja!
mgogic wrote:Sa tuition fee + troskovi zivota, moraces da izadjes najmanje 40.000 jevreja! London je prejebeno skup za studente!!! Soba bez 1000 eura/mjesec ne moze da izadje ni u masti!!!
Pricao sam sa kolegama koji studiraju tamo, placaju sobu cca 200 funti sedmicno, ali su preprepresretni da dobiju tako jeftino! Tako da drzi otvorenu ako raspolazes sa kesom, ali ne racunaj da ce te izaci ispod cca 40 milja!
Jevreja.
Ne raspolažem baš s tom lovom, ali sam kontao iskombinovati nešto ako budem mogao naći neki part-time posao usput (ne znam kakve su prilike za to sa studentskom vizom), i kontam da se prvu godinu (Roskilde) uvalim rodbini na grbaču, pa da štedim za London.
Ne znam, vidjet ću kako ostale aplikacije prođu...
Neznam koliko ste upuceni ali postoje mnoge stipendije u Svedskoj, Nizozemskoj, Italiji itd koje se mogu izganjati preko ministarstva ovih drzava + finaciranje istih.
Imate ovde par razlicitih stipendija ali mislim da je najbolje da se javite ministarstvu ili preko ambasade neke drzave (oni takodjer imaju za svoje drzave spiskove stipendija).
Uglavnom ovde imate neke informacije(stipendije) na koje trenutno mozete aplicirati: http://www.uskupi.ba/l/usluge-0/
Master Programme in European Affairs
120cr, Day-time, 100%
Study programme
Normal teaching
Lund University,
Lund
Advanced level
SG: LUMAS
MR: 999
Tuition fee, first instalment: 50 000 SEK
Total course/programme fee: 200 000 SEK
Conditions:
Your general eligibility is conditional: In order to begin your studies you must show that you fulfill the general requirement of a completed academic degree comprising of at least 180 ECTS credits or equivalent. The requirement must be fulfilled and the appropriate credentials presented to the institution when the programme/course starts at the latest.
Your eligibility for this course is conditional. In order to take this course you must, no later than the roll call, fulfil all specific requirements for the course.
Molio bih iko ako može da mi odgovori, koliko sam pročitao ovo "999" je pozitivno što se Lunda tiče, ili?
Master Programme in European Affairs
120cr, Day-time, 100%
Study programme
Normal teaching
Lund University,
Lund
Advanced level
SG: LUMAS
MR: 999
Conditions:
Your general eligibility is conditional: In order to begin your studies you must show that you fulfill the general requirement of a completed academic degree comprising of at least 180 ECTS credits or equivalent. The requirement must be fulfilled and the appropriate credentials presented to the institution when the programme/course starts at the latest.
Your eligibility for this course is conditional. In order to take this course you must, no later than the roll call, fulfil all specific requirements for the course.
Molio bih iko ako može da mi odgovori, koliko sam pročitao ovo "999" je pozitivno što se Lunda tiče, ili?
999 znači da si primljen (barem je tako bilo prošle godine).
Gray wrote:999 znači da si primljen (barem je tako bilo prošle godine).
Čestitam!!!
Hvala! Nadam se da je tako i ove!!! Čitao sam malo po forumima, kažu da su "999" ovi s najvišim ocjenama, i da se sad između njih bira, ovisno o tome koliko ih ima s "999"?
Koliko im treba da konačne rezultate potvrde nakon što izdaju MR i SG? Sedmicu-dvije?
Ehh sad... Treba čekati SI scholarship.
Papreno:
I btw, šta im znači first instalment i total course/programme fee? Je li se tih 50 000 odmah plaća, pa onda poslije ostatak ili? (ovo pitam u slučaju da ne dobijem SI stipendiju, možda dignem kredit, pa ću se uvaliti kod rodbine da stanujem)
Gray wrote:999 znači da si primljen (barem je tako bilo prošle godine).
Čestitam!!!
Hvala! Nadam se da je tako i ove!!! Čitao sam malo po forumima, kažu da su "999" ovi s najvišim ocjenama, i da se sad između njih bira, ovisno o tome koliko ih ima s "999"?
Koliko im treba da konačne rezultate potvrde nakon što izdaju MR i SG? Sedmicu-dvije?
Ehh sad... Treba čekati SI scholarship.
Papreno:
I btw, šta im znači first instalment i total course/programme fee? Je li se tih 50 000 odmah plaća, pa onda poslije ostatak ili? (ovo pitam u slučaju da ne dobijem SI stipendiju, možda dignem kredit, pa ću se uvaliti kod rodbine da stanujem)
Čekalo se nekh 7 dana na službene rezultate, možda je sada i kraće, tako da ćeš brzo znati.
I mislim da jeste 50000 moraš platiti kao pvu ratu, pretpostavljam da ćeš morati plaćati po jednu ratu svaki semestar.
Gray wrote:Čekalo se nekh 7 dana na službene rezultate, možda je sada i kraće, tako da ćeš brzo znati.
I mislim da jeste 50000 moraš platiti kao pvu ratu, pretpostavljam da ćeš morati plaćati po jednu ratu svaki semestar.
Hvala na informacijama!
U majku mu, 10 000 mari svaki semestar, too much...
E da, još nešto, jel se može sa studentskim vizama raditi u Swe?
Može, ali računaj da je teško naći posao. Ja još nisam našao (doduše tek sam nedavno počeo tražiti), ali će ti možda biti lakše ako imaš familije ovdje.
Gray wrote:Može, ali računaj da je teško naći posao. Ja još nisam našao (doduše tek sam nedavno počeo tražiti), ali će ti možda biti lakše ako imaš familije ovdje.
Ipak, računaj da nije lako naći posao.
Vjerujem ti.... Imam rodbine u Malmeu, nadam se da će mi pomoći što se posla tiče, a i znam jezik tako da s tog aspekta neće biti problem... Možda je vrijeme da počnem skupljati za taj First Installment ako ne bude ništa od SI-a.
Hvala još jednom na infu Gray, javim svakako kad stignu finalni rezultati da li sam prošao... Pa da popijemo jednu u Lundu.
Gray wrote:Može, ali računaj da je teško naći posao. Ja još nisam našao (doduše tek sam nedavno počeo tražiti), ali će ti možda biti lakše ako imaš familije ovdje.
Ipak, računaj da nije lako naći posao.
Vjerujem ti.... Imam rodbine u Malmeu, nadam se da će mi pomoći što se posla tiče, a i znam jezik tako da s tog aspekta neće biti problem... Možda je vrijeme da počnem skupljati za taj First Installment ako ne bude ništa od SI-a.
Hvala još jednom na infu Gray, javim svakako kad stignu finalni rezultati da li sam prošao... Pa da popijemo jednu u Lundu.
Važi. BTW, znam i ja jezik, ali opet nije lako
Npr, zvali su me na jedan intervju i bilo je super ali me zeznulo što imam BH vozačku.
Gray wrote:Npr, zvali su me na jedan intervju i bilo je super ali me zeznulo što imam BH vozačku.
Ejs? Što im ne reče da si pobornik ekologije, i da radije pendlaš da očuvaš okoliš nego da zagađuješ okolinu.
To sam te zaboravio pitati, kako si regulisao to za vozačku i auto?! Ja kad sam bio prošlo ljeto, tetak mi rekao da mogu vozati s našom vozačkom godinu dana u Swe, ja vozao čitavo ljeto, skoro tri mjeseca po Malmou s našom, da bi mi kad sam se vratio u Bosnu neko rekao da se ne može s našom nikako.
Gray wrote:Npr, zvali su me na jedan intervju i bilo je super ali me zeznulo što imam BH vozačku.
Ejs? Što im ne reče da si pobornik ekologije, i da radije pendlaš da očuvaš okoliš nego da zagađuješ okolinu.
To sam te zaboravio pitati, kako si regulisao to za vozačku i auto?! Ja kad sam bio prošlo ljeto, tetak mi rekao da mogu vozati s našom vozačkom godinu dana u Swe, ja vozao čitavo ljeto, skoro tri mjeseca po Malmou s našom, da bi mi kad sam se vratio u Bosnu neko rekao da se ne može s našom nikako.
Nemam auto, ali sam se prijavio za posao vozača. Možeš voziti godinu dana a onda možeš zatražiti da ti dozvole još godinu, pošto ne možeš svakako polagati ako nemaš stalni boravak. Baš sam neki dan zvao Trafikstyrelsen.
Gray wrote:Nemam auto, ali sam se prijavio za posao vozača. Možeš voziti godinu dana a onda možeš zatražiti da ti dozvole još godinu, pošto ne možeš svakako polagati ako nemaš stalni boravak. Baš sam neki dan zvao Trafikstyrelsen.
A, pa znači ipak tetak nije bio u krivu.
A da te pitam, ti si full-time student je li tako? Je li imaš pored toga slobodnog vremena za posao neki?