Tačno je, za 2011. godinu su najavilu uvođenje školarina za švedske univerzitete za strance (mislim da će za šveđane i za EU građane biti i dalje besplatno), i to sam univerzitet odlučuje kolika će ona biti. Također su najavili da će davati stipendije da se pokriju te školarine, kolike su ti šanse stvarno ne znam.
Na studera.nu je sve dosta fino objašnjeno. Rok za online prijavu je (bar ove godine, pretpostavljam da će isto biti i slijedeće) je do 15. januara, a do 1. februara je rok da im pošalješ sve popratne dokumente (i to je dan do kada dokumenti moraju njima stići). Moj savjet je da ih odmah oko 15, najkasnije 20. januara pošalješ da ne bi proživljavao stres i morao zvati fedex direktno u Švedskoj kao ja da vidiš hoće li stići zadnji dan roka, iako sam 6 dana ranije poslao
Kada budeš prijavljivao koji master želiš dobro provjeri stranicu tog programa na stranici fakulteta, na studera.nu često ne piše sve što je potrebno od dokumenata a što ima na stranici tog fakulteta i tog programa.
Stipendije se prijavljuju na studyinsweden.com, dobro prati stranicu jer nigdje na studera.nu to ne objave i do kada je rok, ja sam zadnjeg dana stigao jer mi je nego slučajno rekao.
Ovisno od toga koliko to dugo traje kurs, moraš imati oko 15.000 KM godišnje da bi mogao dobiti vizu, ili da imaš potvrdu da si dobio stipendiju. To im je dokaz da imaš dovoljno sredstava da se izdržavaš dok si tamo (to nema veze sa unvierzitetom, nego je 7300 kruna mjesečno kao limit postavio Swedish Migration Board).
Eto, toliko. Na studera.nu je stvarno dobro objašnjeno.