postdiplomski u svedskoj

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
sonohra

#1 postdiplomski u svedskoj

Post by sonohra »

postovanje svima

trenutno zavrsam trecu godinu ekonomskog fakulteta, i zelim upisati postdiplomski negdje vani...
prioritet su mi skandinavske zemlje, tacnije Svedska.
nesto citam na netu, kao od skolske 2011.(tacno kad ja tebam da upisem postdiplomski) uvode placanje skolarine koje je naime sve do sada bilo besplatno. :cry: :S

zna li neko nesto vise o tome?
takodjer bih cijenila sve informacije od osoba naravno koje su upucene bolje od mene, sto nije ni tesko s obzirom da veze nemam sta trebam i kako :-D
znam da stipendije idu preko studera.nu, pa me zanima kolike su mi sanse dobijanja te stipendije sa prosjekom malo iznad 8 :D
ako neko ima neku informaciju o postdiplomskom negdje drugo (negdje gdje nije lose i tako...) te nacine dobijanja stipendije, molim da me malo posavjetuje i uputi :lol:
Gray

#2 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Gray »

Tačno je, za 2011. godinu su najavilu uvođenje školarina za švedske univerzitete za strance (mislim da će za šveđane i za EU građane biti i dalje besplatno), i to sam univerzitet odlučuje kolika će ona biti. Također su najavili da će davati stipendije da se pokriju te školarine, kolike su ti šanse stvarno ne znam.

Na studera.nu je sve dosta fino objašnjeno. Rok za online prijavu je (bar ove godine, pretpostavljam da će isto biti i slijedeće) je do 15. januara, a do 1. februara je rok da im pošalješ sve popratne dokumente (i to je dan do kada dokumenti moraju njima stići). Moj savjet je da ih odmah oko 15, najkasnije 20. januara pošalješ da ne bi proživljavao stres i morao zvati fedex direktno u Švedskoj kao ja da vidiš hoće li stići zadnji dan roka, iako sam 6 dana ranije poslao :D

Kada budeš prijavljivao koji master želiš dobro provjeri stranicu tog programa na stranici fakulteta, na studera.nu često ne piše sve što je potrebno od dokumenata a što ima na stranici tog fakulteta i tog programa.

Stipendije se prijavljuju na studyinsweden.com, dobro prati stranicu jer nigdje na studera.nu to ne objave i do kada je rok, ja sam zadnjeg dana stigao jer mi je nego slučajno rekao.

Ovisno od toga koliko to dugo traje kurs, moraš imati oko 15.000 KM godišnje da bi mogao dobiti vizu, ili da imaš potvrdu da si dobio stipendiju. To im je dokaz da imaš dovoljno sredstava da se izdržavaš dok si tamo (to nema veze sa unvierzitetom, nego je 7300 kruna mjesečno kao limit postavio Swedish Migration Board).

Eto, toliko. Na studera.nu je stvarno dobro objašnjeno.
sonohra

#3 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by sonohra »

eh bas ti hvala...ama citam i ne mogu da vjerujem koliki sam peh, da bas sljedece godine to uvode :sad:
posto sam imala i rezervni plan, tj. imam tamo neku polutetku pa i u slucaju da ne dobijem stipendiju imala bih pokrivene troskove boravka, ovako s obzirom na visoke skolarine nista od toga :cry:
pokusacu onda sa stipendijom...

a vidim da si upucen, tj. zavrsavas tamo pa me zanima postoji li kakav finansijski zajam ili kredit za strane studente pa da ga otplacujem kasnije od plate, da li ga je moguce dobiti i kakve su procedure??

hajd nadam se da te ne maltretiram previse :D

p.s. a koliki si imao prosjek kad si dobio stipendiju?(valjda nije previse licno pitanje, cisto da se orijentisem malo) :roll:
Gray

#4 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Gray »

sonohra wrote:eh bas ti hvala...ama citam i ne mogu da vjerujem koliki sam peh, da bas sljedece godine to uvode :sad:
posto sam imala i rezervni plan, tj. imam tamo neku polutetku pa i u slucaju da ne dobijem stipendiju imala bih pokrivene troskove boravka, ovako s obzirom na visoke skolarine nista od toga :cry:
pokusacu onda sa stipendijom...

a vidim da si upucen, tj. zavrsavas tamo pa me zanima postoji li kakav finansijski zajam ili kredit za strane studente pa da ga otplacujem kasnije od plate, da li ga je moguce dobiti i kakve su procedure??

hajd nadam se da te ne maltretiram previse :D

p.s. a koliki si imao prosjek kad si dobio stipendiju?(valjda nije previse licno pitanje, cisto da se orijentisem malo) :roll:
Eh, da barem završavam tamo, nisu me još ni primili :D Tj. čekam rezultate, tek sam aplicirao za akademsku 2010/2011 godinu, tako da ti to za zajmove tamo ne znam. A stipendiju nisam dobio jer je ne nude za progam na koji sam aplicirao, tako da i na to moraš paziti :-)
mgogic

#5 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by mgogic »

Zelim ti svu srecu u Maju da te prime aBd!Jesi li dobio Merit Rating i Selection Group?Ja sam aplicirao u Svedskoj ali me vec primili u Belgiju pa necu ni cekati Svedjane!
Bosanac sa dna kace

#6 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Bosanac sa dna kace »

stranica sa svim informacijama je www.studyinsweden.se dje imas i informacije o stipendijama i da li mozes da radis itd...studyinsweden.com je stranica dje svaku informaciju moras da platis, kolko se ja sjecam
www.si.se je stranica svedskog instituta sa stipendijama
pored svedske, imas norvesku prijave su do pocetka decembra, imas jos finsku i dansku, mislim da je i kod njih obrazovanje dzabalehe
ChataDodajStaHoces

#7 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by ChataDodajStaHoces »

Pocetkom januara ove godine aplicirao sam preko studera.nu za 2 programa magistarskih na Lundu i Upsali sa svim pratecim papirima iako tek u julu aBd treba da zavrsim cetverogodisnje skolovanje. Od papira zaista ne treba nista previse, tako da me bas cudi na osnovu cega vrse selekciju kandidata koji se upisuju na fakultet. To me u pocetku zacudilo, ali pretpostavljam da imaju veliki broj studenata i da na osnovu aplikacionih dokumenata upisujes bez problema. I nekako smatram da je Svedska idealna drzava za nastavak studija.

Sto se tice stipendije, za BiH studente pri Svenska Institutu postoji Guest Scholarship stipendija u iznosu od 8000kruna (cca 1600KM) za koju oni smatraju da je dovoljna da pokrije sve tvoje mjesecne troskove u Svedskoj. Da bi uopce dobila priliku da udjes u izbor za stipendiju moras biti primljen od strane univerziteta i izbor se vrsi na osnovu CVa i motivacionog pisma koje popunis i uploadujes preko sajta. Automatski je vezano s tvojom aplikacionom formom na studera.nu tako da je taj problem rijesen.

Ja trenutno cekam rezultate krajem maja, pocetkom juna i najbitnije mi je da me univerzitet primi. Takodjer na Lund sam aplicirao i preko Basileus programa stipendiranja i tamo takodjer cekam rezultate. Ubi me ovaj period do maja/juna jer ne znam nista :)))

Sto se tice placanja skolarine to uvode od 2011 i kao sto su ti prethodno naveli, i univerziteti donose odluku o visini skolarine.

A sto se prosjeka tice, mislim da pored njega jako puno nose i vannastavne aktivnosti, izgradnja tvoje "licnosti" kroz fakultet, aktivnosti itd itd. Prosjek s kojim sam ja aplicirao nakon 3 godine faxa je bio 8, i koji sam u medjuvremenu malo "podigao" ali opet kontam da bih mogao na razne aktivnosti pri faxu, volontiranja i honorarne poslove dobiti nekih dodatnih bodova :) Nekako mi je glavno da me na univerzitet prime...

Sretno s aplikacijama i najbolje ti je da pocnes odredjene papire prikupljati pocetkom akademske 2010/2011 godine jer dosta aplikacija za stipendiranja pored Svedske pocinju u oktobru i novembru :)
Gray

#8 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Gray »

mgogic wrote:Zelim ti svu srecu u Maju da te prime aBd!Jesi li dobio Merit Rating i Selection Group?Ja sam aplicirao u Svedskoj ali me vec primili u Belgiju pa necu ni cekati Svedjane!

Hvala :)

Iskreno, ne znam da li sam to dobio. Gdje to trebam vidjeti? Pratim svoj profil na studera.nu ali nisam ništa vidio.
Gray

#9 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Gray »

Chata87 wrote:Pocetkom januara ove godine aplicirao sam preko studera.nu za 2 programa magistarskih na Lundu i Upsali sa svim pratecim papirima iako tek u julu aBd treba da zavrsim cetverogodisnje skolovanje. Od papira zaista ne treba nista previse, tako da me bas cudi na osnovu cega vrse selekciju kandidata koji se upisuju na fakultet. To me u pocetku zacudilo, ali pretpostavljam da imaju veliki broj studenata i da na osnovu aplikacionih dokumenata upisujes bez problema. I nekako smatram da je Svedska idealna drzava za nastavak studija.

Sto se tice stipendije, za BiH studente pri Svenska Institutu postoji Guest Scholarship stipendija u iznosu od 8000kruna (cca 1600KM) za koju oni smatraju da je dovoljna da pokrije sve tvoje mjesecne troskove u Svedskoj. Da bi uopce dobila priliku da udjes u izbor za stipendiju moras biti primljen od strane univerziteta i izbor se vrsi na osnovu CVa i motivacionog pisma koje popunis i uploadujes preko sajta. Automatski je vezano s tvojom aplikacionom formom na studera.nu tako da je taj problem rijesen.

Ja trenutno cekam rezultate krajem maja, pocetkom juna i najbitnije mi je da me univerzitet primi. Takodjer na Lund sam aplicirao i preko Basileus programa stipendiranja i tamo takodjer cekam rezultate. Ubi me ovaj period do maja/juna jer ne znam nista :)))

Sto se tice placanja skolarine to uvode od 2011 i kao sto su ti prethodno naveli, i univerziteti donose odluku o visini skolarine.

A sto se prosjeka tice, mislim da pored njega jako puno nose i vannastavne aktivnosti, izgradnja tvoje "licnosti" kroz fakultet, aktivnosti itd itd. Prosjek s kojim sam ja aplicirao nakon 3 godine faxa je bio 8, i koji sam u medjuvremenu malo "podigao" ali opet kontam da bih mogao na razne aktivnosti pri faxu, volontiranja i honorarne poslove dobiti nekih dodatnih bodova :) Nekako mi je glavno da me na univerzitet prime...

Sretno s aplikacijama i najbolje ti je da pocnes odredjene papire prikupljati pocetkom akademske 2010/2011 godine jer dosta aplikacija za stipendiranja pored Svedske pocinju u oktobru i novembru :)

Koji fakultet i na koje programe si aplicirao?

I ja sam aplicirao na Lund (samo na Lund, možda sam se tu zeznuo, ali jedino su oni imali programe koji me zanimaju).

Ni kod mene nije wxtra prosjek, malo iznad 8.5, ali imam dosta međunarodnih takmičenja, seminara, konferencija, volontiranja u nvo, četiri preporuke, tako da se nadam da će mi to pomoći.
ChataDodajStaHoces

#10 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by ChataDodajStaHoces »

Gray wrote:Koji fakultet i na koje programe si aplicirao?

I ja sam aplicirao na Lund (samo na Lund, možda sam se tu zeznuo, ali jedino su oni imali programe koji me zanimaju).

Ni kod mene nije wxtra prosjek, malo iznad 8.5, ali imam dosta međunarodnih takmičenja, seminara, konferencija, volontiranja u nvo, četiri preporuke, tako da se nadam da će mi to pomoći.
Sto mi ovo sve rece, odmah mi moral opao hahah :) Aplicirao sam jednogodisnji Information Systems program na Lundu dok je isti na Uppsali 2 godine... Valjda ce negdje upaliti :-D
sonohra

#11 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by sonohra »

Chata87 wrote:Pocetkom januara ove godine aplicirao sam preko studera.nu za 2 programa magistarskih na Lundu i Upsali sa svim pratecim papirima iako tek u julu aBd treba da zavrsim cetverogodisnje skolovanje. Od papira zaista ne treba nista previse, tako da me bas cudi na osnovu cega vrse selekciju kandidata koji se upisuju na fakultet. To me u pocetku zacudilo, ali pretpostavljam da imaju veliki broj studenata i da na osnovu aplikacionih dokumenata upisujes bez problema. I nekako smatram da je Svedska idealna drzava za nastavak studija.

aha..oky..tnx :)

a vidi kod mene je sistem na faxu 4 + 1, a kad budem aplicirala jos uvijek necu imati diplomu u rukama, te aplikacije su kako rece u oktobru, novembru, a ja cu diplomirati aBd tek u junu 2011. nekad...

jesi ti aplicirao nakon zavrsetka ili nakon diplomskog i kako se uopce rjesava taj problem?

de mi jos malo, molim te, objasni kako se dobijaju ti dodatni bodovi..tj. na kakvo volontiranje i honorarne poslove, moze li clanstvo u nekoj stranci pomoci?? :D
mgogic

#12 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by mgogic »

Ako si na Lund aplicirao, onda jos nema SG i MR!Oni tek izbace to sedmicu ili dvije prije objave rezultata!A to vidis u svom profilu na Follow application!Samo ove godine je konkurencija punojaca od prosle, cca 700 ljudi konkurise na 20-40 mjesta!I ja sam na Lund aplicirao tako da su mi javili da se borim za mjesto sa jos 800 ljudi!Ali to ne mora nista da znaci,nisu oni bas veliki fanovi Indijaca i Etiopljana,a njih ima 60%! :bih:
Gray

#13 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Gray »

mgogic wrote:Ako si na Lund aplicirao, onda jos nema SG i MR!Oni tek izbace to sedmicu ili dvije prije objave rezultata!A to vidis u svom profilu na Follow application!Samo ove godine je konkurencija punojaca od prosle, cca 700 ljudi konkurise na 20-40 mjesta!I ja sam na Lund aplicirao tako da su mi javili da se borim za mjesto sa jos 800 ljudi!Ali to ne mora nista da znaci,nisu oni bas veliki fanovi Indijaca i Etiopljana,a njih ima 60%! :bih:

Na koji si program ti aplicirao?
mgogic

#14 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by mgogic »

Na Evropsko pravo u Stockholmu i Evropsko poslovno u Lundu!
Silent Shout

#15 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Silent Shout »

h
Last edited by Silent Shout on 28/12/2015 14:22, edited 1 time in total.
Gray

#16 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Gray »

mgogic wrote:Na Evropsko pravo u Stockholmu i Evropsko poslovno u Lundu!

Ha, i ja sam aplicirao na EPP u Lundu :)
Silent Shout

#17 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Silent Shout »

. :run:
Last edited by Silent Shout on 28/12/2015 14:23, edited 1 time in total.
sonohra

#18 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by sonohra »

imam pitanje za SIlent shout..

da li bi mi mogao preporuciti neki ekonomski fakultet na koji i nije tako tesko upasti?npr. znas li sta o stockholm school of economics?

i takodjer sta znas o kreditim za strane studente? :)

btw, zelim otici svim srcem, vjeruj mi, samo da dobijem tu stipendiju i nema me vise 'vamo za dugo vremena :D
Gray

#19 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Gray »

I ja bih nevjerovatno volio da odem gore da studiram, po mogućnosti i ostanem s obzirom da sam već živio u Švedskoj preko 3 godine.
Bosanac sa dna kace

#20 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Bosanac sa dna kace »

krediti za strane studente se mogu dobiti ako je student drzavljanin Svedske, ima trajnu dozvolu ili je u braku sa takvim osobama
sto se tice stipendije svedskog instituta kolko sam ja cuo ona je bas prava lutrija, prvo sto je konkurencija jaka,mal je broj stipendija, gleda se da broj stipendija kroz citavu Svedsku bude proporiconalan, onda da broj studenata iz razlictih zemalja bude proporcionalan...i sa prijemom je slicno tako s tim da nekad pogube neke dokumente pa ti u onom profilu napisu da te nisu primili zbog nedostatka dokumenata, nemoj da vam bude mrsko poslat ponovo te dokumenete :) isplatice se sigurno, i da budite malo strpljivi konacni rezultati su pocetkom maja, nista ne birnite :)
Angelina84

#21 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Angelina84 »

sonohra wrote:postovanje svima

trenutno zavrsam trecu godinu ekonomskog fakulteta, i zelim upisati postdiplomski negdje vani...
prioritet su mi skandinavske zemlje, tacnije Svedska.
nesto citam na netu, kao od skolske 2011.(tacno kad ja tebam da upisem postdiplomski) uvode placanje skolarine koje je naime sve do sada bilo besplatno. :cry: :S

zna li neko nesto vise o tome?
takodjer bih cijenila sve informacije od osoba naravno koje su upucene bolje od mene, sto nije ni tesko s obzirom da veze nemam sta trebam i kako :-D
znam da stipendije idu preko studera.nu, pa me zanima kolike su mi sanse dobijanja te stipendije sa prosjekom malo iznad 8 :D
ako neko ima neku informaciju o postdiplomskom negdje drugo (negdje gdje nije lose i tako...) te nacine dobijanja stipendije, molim da me malo posavjetuje i uputi :lol:

I ja sam bila aplicirala , a konkurencija je najblaže rečeno odvratna. Što si baš zapela za skandinavske zemlje? Pokušaj na studiraj.ba ili Basileus ili Join Eusee program. Mislim da u Basileus programu učestvuje i Lund.
sonohra

#22 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by sonohra »

[quote="I ja sam bila aplicirala , a konkurencija je najblaže rečeno odvratna. Što si baš zapela za skandinavske zemlje? Pokušaj na studiraj.ba ili Basileus ili Join Eusee program. Mislim da u Basileus programu učestvuje i Lund.[/quote]

pa sad...vise razloga ali nekako su mi one idealne za nastavak studiranja, posao itd...

a vidjecu, znam da imam jos par mjeseci da skontam gdje, sta i kako...kontam aplicirati na sve i jednu stipendiju na koju naidjem :lol: sad si me malo sa tom konkurencijom zabrinula :D
al haj, sta bude bice :)
AmirF

#23 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by AmirF »

Silent Shout wrote: Samo jos jedan savjet ako odete gore: bjezite od nasih.. :run:
Zbog cega?
*SeVeN*

#24 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by *SeVeN* »

Sonohra, ne brini, prijavi se na sve sto te interesuje! Mozes negdje cak aplicirati iskljucivo na finansijsku pomoc, bez obzira na koji fax budes primljena.

Moj ti je savjet da u CV stavis apsolutno svaku radionicu kojoj si prisustvovala, bilo koje predavanje gostujuceg profesora koje se moze smatrati vaznim, sta god ti padne na pamet :)

A ne brini se za konkurenciju, studije su pokazale da studenti iz BiH imaju najbolje rezultate na ovakvim stvarima :D
manki

#25 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by manki »

Gray wrote:I ja bih nevjerovatno volio da odem gore da studiram, po mogućnosti i ostanem s obzirom da sam već živio u Švedskoj preko 3 godine.
E zdravo, i ja sam živio u Swe 4 godine, slijedeće godine završavam fax aBd, i ja sam kontao u Swe na postidplomski pa ću vam se malo nakačiti na temu. :D
Post Reply