buba wrote:Ima li neko da je isao na postdiplomski na Univ. u Sarajevu, smjer Upravljanje drzavom i Hum.poslovi.
Ako neko zna, neka javi..zanima me jel' moram znati koliko je moguce to iskordinirati kad radite i uz to imate malo dijete, ako je neko vec uspio proci sve to, da znam

Svakako bubi,
Ja sam išao na njihov postdiplomski program i želio bih ti prenjeti neka svoja zapažanja ali i argumente zašto bi pored svih drugih trebala upisati ovaj studij.
Magistarski program Upravljanje državom i humanitarni poslovi (SMHA) je interdisciplinarnog karaktera što znači da imaš pored predavanja i pismenih radova, učenje kroz rad u grupi, seminarske radove, prezentacije i dr.
Tokom studija imaš susrete sa drugim važnim ličnostima iz BiH i iz EU.
Program je u kooperaciji sa Univerzitetom iz Rima - La Sapienza koji je za tvoju informaciju jedan od najstarijih univerziteta u Europi (oko 700g.) a time i kadrovski jako dobar gdje jedan dio predavača dolazi sa ovog Univerziteta a imat ćeš priliku (u cijenu uračunat put, viza i dr.) da budeš određeno vrijeme u Italiji zajedno sa ostalim studentima što je jedno nezaboravno provedeno vrijeme, druženje, iskustvo ali i prednost spram drugih postdiplomskih programa.
Većina koji upišu ovaj studij stažiraju u državnoj službi a po nepisanom pravilu po završetku studija bivaju primljeni u radni odnos u državnoj službi. Znam dosta prijatelja koji iz moje grupe već rade. Naime, program i jeste za to osmišljen i zbog toga je dodatni argumenat zašto studirati.
Kvalitet i izbor profesora/predavača je možda najjača strana za razliku od mnogih drugih gdje imaš jedno viđenje, jednu percepciju. Za svaki modul imaš najmanje 3 predavača od toga 1 profesora/profesoricu koji vodi taj modul.
Osoblje u administraciji je ljubazno, fer i uvijek na usluzi što ti olakšava kada god ti treba neka potvrda (da si student), oko indeksa ili nekih drugih stvari; a po pitanju finansija jako su susretljivi ali se na kraju sve mora izmiriti i sa njihove ali i tvoje strane. Ti imaš mogućnost plaćanja u ratama tako da možeš recimo dignuti kredit naknadno u zadnjoj trećini isplate (radi kamate manji kredit) pa kasnije to otplatiti kada u instituciju doneseš radnu knjižicu sa završenim magistarskim i povišnica će sama otplaćivati ratu!
Meni je po završenom programu tj: odbrani odmah na poslu napravljen novi ugovor (na neodređeno) a uz to povećanja plata
što jeste i cilj ovog programa. i kada sam upisivao mislio sam da se nikada neće isplatiti, ali vjeruj mi da pored finansija, dobijaš znanje i ugled jer ovaj SMHA program je jači po svim karakteristikama od ljudskih prava ili EU studija. Za ovaj program nema bespltanih stipendija što jasno govori sam po sebi. Naravno, tokom programa obrađuješ i ljudska prava i EU tako da imaš 3 u 1
Prednost ovog studija zbog kojeg se daje novac u odnosu na ostale programe koji nisu ništa manje vredni jeste što ovaj zaista više vrijedi zbog ekonomije, geopolitike, međunarodnih odnosa (samog koncepta studija).
Priznata diploma - kompletna nastava je po Bolonji i nema problema kada neko u zaglavlju pored Univerziteta u Sarajevu pročita još La Sapienca iz Rima....

a da ne govorim da je na engleskome jeziku. Upis nikome neće biti na odmet a oni će opet odrediti da li neko može (pored novca) pohađati dotični program.
Još da odgovorim na tvoje pitanje

veznao za dijete...u mojoj SMHA generaciji bilo je veći broj ljepšeg spola koje se sve radile. Dvije su dobile bebe

tokom programa i to ih nije omelo u njihovom učenju i radu. Veliki broj koleginica je imao dječicu pa i pored toga su uspješno izvršavali sve što ovaj program traži. Dobra komunikacija sa administracijom im je uvijek bila jak adut jer su unaprijed mogle planirati a ne adhoc neke stvari.

neznam kako da bolje objasnim ali sam se potrudio...
Više informacija možeš naći na
http://www.cps.edu.ba/sm-haomagistarskomprogramu.html i svakako ti toplo preporučujem da upišeš ovaj program. Ja sam jako zadovoljan.
Jedina poteškoća je raditi i studirati ali trud se svakako isplati.
Sretno!!!