Postdiplomski u Austriji (PRAVO)

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
mgogic

#1 Postdiplomski u Austriji (PRAVO)

Post by mgogic »

Narode,jel' ima neko da je upisao postdiplomski-Pravo u Austriji-Graz,Bec,nije bitno,a da je ovdje dodiplomski zavrsio u BiH?
Interesuje me,jer sam se razmisljao dogodine prijaviti,nesto mi malo ostalo da zavrsim ovdje,pa da vidim kako to fercera,imam li kakve sanse.Sa engleskim nemam problema,ali me ponajvise interesuju uslovi za prijem,i to oni koji nisu navedeni na stranicama sluzbenim.Moja najveca boljka je prosjek,cak ni novac nije belaj kol'ko me to brine.Ja sam prosjecna jaca 7,negdje bi do kraja moglo biti oko 7,5 pa bih da znam ima li kakve fajde od toga,ili da se okrenem drugim stvarima?
Bijeli_sa

#2 Re: Postdiplomski u Austriji (PRAVO)

Post by Bijeli_sa »

MISLIM DA MORAS ZNATI NJEMACKI PERFEKTNO, TJ, DOKAZ O TOME CES MORATI ZAVRSITI U GETE INSTITUTU KOD VJECNICE U SARAJEVU, ONDA FINO IZABERES UNIVERZITET I POSALJES MOLBU, NARAVNO PRIJE TOGA SUDSKI TUMAC TI MORA PREVESTI SVE NA NJEMACKI, MISLIM NA DOKUMENTE I SVE TO MORAS UPAKOVATI U MAIL I POSLATI I ONDA CEKAS ODGOVOR, ONDA ODLAZIS GORE AKO TE PRIME, DOBIJAS BORAVAK NA 2 GODINE, SMIJESTAJ U DOM TI ONI ZAVRSE NARAVNO TI PLATIS SVE, MISLIM DA JE MJESEC OKO 200 EURA U DOMOVIMA, U TOME SU TI SVI TROSKOVI ZAJEDNO SA TROMJESECNOM KARTOM ZA BUS, TRAM, METRO ITD... MOZES I DA GANJAS ONDA STIPENDIJE ITD....UGLAVNOM, TO TI JE TO.....SRETNO
The Silent Man

#3 Re: Postdiplomski u Austriji (PRAVO)

Post by The Silent Man »

A sta je sa nostrifikacijom? moze li se nostrificirati Dipl.pravnik ili cak magistrat ?
Kako tu ide procedura pogotovo po pitanju jezika ?
Ko zna bio bih zahvalan...
Sunrise00

#4 Re: Postdiplomski u Austriji (PRAVO)

Post by Sunrise00 »

A moze li se tamo studirati na engleskom jeziku ?
Eborg

#5 Re: Postdiplomski u Austriji (PRAVO)

Post by Eborg »

The Silent Man wrote:A sta je sa nostrifikacijom? moze li se nostrificirati Dipl.pravnik ili cak magistrat ?
Da li pitash za nostrifikaciju nashe fakultetske diplome tamo za upis ili nostrifikacija magisterija iz inostranstva ovdje?Malo mi je nejasno a i mene zhivo interesuje ova tema... :)
Sunrise00

#6 Re: Postdiplomski u Austriji (PRAVO)

Post by Sunrise00 »

The Silent Man

#7 Re: Postdiplomski u Austriji (PRAVO)

Post by The Silent Man »

Eborg wrote:
The Silent Man wrote:A sta je sa nostrifikacijom? moze li se nostrificirati Dipl.pravnik ili cak magistrat ?
Da li pitash za nostrifikaciju nashe fakultetske diplome tamo za upis ili nostrifikacija magisterija iz inostranstva ovdje?Malo mi je nejasno a i mene zhivo interesuje ova tema... :)
Nase diplome na njihovu.I naseg magisterija na njihov.

Ima mnogo zainteresovanih,Austrija je tradicionalno bila prvi izbor pri studiranju vani.
Ali to u vezi jezika, ja ipak mislim da nije tako jednostavno-samo otici do Goethe Instituta
Koliko ja znam pravilo je da se jezik uci godinu dana - u Austriji (za nostrifikaciju ne vjerujem da je to slucaj)
fatality

#8 Re: Postdiplomski u Austriji (PRAVO)

Post by fatality »

to sa goethe institutom je tacno , ja sam tako odradio , sa tim da sam ja unaprijed znao njemacki te sam tamo polagao neki ispit ,donio diplomu u bec i voala upisao se na faks :)

btw moram se pohvaliti taj test sam polozio "summa cum laude " najjaci u generaciji ( od nas 10 koliko nas je bilo :D :D :D)
The Silent Man

#9 Re: Postdiplomski u Austriji (PRAVO)

Post by The Silent Man »

fatality wrote:to sa goethe institutom je tacno , ja sam tako odradio , sa tim da sam ja unaprijed znao njemacki te sam tamo polagao neki ispit ,donio diplomu u bec i voala upisao se na faks :)

btw moram se pohvaliti taj test sam polozio "summa cum laude " najjaci u generaciji ( od nas 10 koliko nas je bilo :D :D :D)
mnogo hvala na ovoj informaciji,olaksava stvari :)
mgogic

#10 Re: Postdiplomski u Austriji (PRAVO)

Post by mgogic »

Na njihovoj stranici,a i inace koliko sam mogao primijetiti,sto se tice postdiplomskih programa iz oblasti prava,sve ide na engleskom!znaci,da bi uspio uci,treba TOEFL(za Bec minimum 100p na iBT)ili IELTS(najmanje 6,5)!
Bijeli_sa

#11 Re: Postdiplomski u Austriji (PRAVO)

Post by Bijeli_sa »

E ovako sto se tice studiranja u zemljama austija, njemacka tj univerzitetima gdje se predavanja provode na njemackom jeziku bez perfektnog poznavanja njemackog i geteovog testa nemojte se truditi uopste jer apsolutno nema sanse da budete primljeni, ako poznajete njemacki idete u geteov institut u sarajevo gdje se vrsi provjera vaseg znanja, test nije nimalo lak odmah da znate, traje 3 sata i fakat nije jednostavan, kada to zavrsite i dobijete prolaznu ocjenu s tim dokazom idete dalje i saljete na univerzitet koji zelite pohadjati tj. studij koji vas zanima i vjerujte da ce vam u kratkom roku odgovoriti, nije to bosna ipak :D dakle bez toga ne mozete nista bar ono sto ja znam.... najbolje vam je da posaljete mail na odredjeni univerzitet i raspitate se sta, kako, kada, itd... sve ce vam objasniti jako brzo.... :-D

Sto se tice engleskog jezika postoje master studiji gdje se predavanja vrse na engleskom jeziku, to su unije univerziteta iz EU, traju godinu dana i lupam predavanje vam je 3 mjeseca u njemackoj osstatak je u francuskoj, ogroman broj stipendija i prakticno je ne moguce da vas ne zakaci jedna... po meni mnogo bolje brze i jeftinije, ovi masteri su otprilike 3000 eura u cjelosti u toj cijeni vam je sve, od karti do drzava i nazad, smjestaj u domove, hrana u menssama, ma sve, po meni najbolje al eto vi kako hocete :D
Eborg

#12 Re: Postdiplomski u Austriji (PRAVO)

Post by Eborg »

A gdje pronaci te postdiplomske studije i stipendije na engleskom? ;-)
mgogic

#13 Re: Postdiplomski u Austriji (PRAVO)

Post by mgogic »

Eborg wrote:A gdje pronaci te postdiplomske studije i stipendije na engleskom? ;-)
Probaj na llm-guide.com
sect0r

#14 Re: Postdiplomski u Austriji (PRAVO)

Post by sect0r »

Unija bh. studenata, akademika i alumni

http://www.ubhsaa.org

poz
scorpion7

#15 Re: Postdiplomski u Austriji (PRAVO)

Post by scorpion7 »

mgogic wrote:Narode,jel' ima neko da je upisao postdiplomski-Pravo u Austriji-Graz,Bec,nije bitno,a da je ovdje dodiplomski zavrsio u BiH?
Interesuje me,jer sam se razmisljao dogodine prijaviti,nesto mi malo ostalo da zavrsim ovdje,pa da vidim kako to fercera,imam li kakve sanse.Sa engleskim nemam problema,ali me ponajvise interesuju uslovi za prijem,i to oni koji nisu navedeni na stranicama sluzbenim.Moja najveca boljka je prosjek,cak ni novac nije belaj kol'ko me to brine.Ja sam prosjecna jaca 7,negdje bi do kraja moglo biti oko 7,5 pa bih da znam ima li kakve fajde od toga,ili da se okrenem drugim stvarima?
Pravo ti je puno lakse u Becu nego u Grazu....mada sam ja odustao od prava i prasao na jezike na pocetku,znam masu raje koji su se u Grazu gazili sa ispitima a u Becu su ih polozili. U slucaju da budes zainteresovan za Graz javi se na PP pa nacemo ti nekoga ko je na postdiplomskom iz prava da vidis dokle si. Sto se tice jezika ja sam kurs ovdje polagao, ispit njesra tesko. Sad je vjerovatno neki novi zakon. Sretno u svakom slucaju
Post Reply