Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
staples

#51 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by staples »

hepek071 wrote:završio sam dodiplomski ovdje, sada sam na postiplomskom isto ovdje. Ja bih ipak svakome ko može preporučio da za postdiplomski ide vani. Manje više ako si na istom fakultetu slušaš iste ljude i istu priču, samo te ovaj put dobro oderu po džepu. Razlika ti je jednina da na postiplomskom ipak ima malo veći naglasak na istraživačkom radu, mada po mome mišljenju još nedovoljno

Isti sam slucaj, i iskreno sa tim magistarskim kao studijem i nisam bas nesto dobila.
Manje - vise nastavak dodiplomskog

Ko ima mogucnosti neka ide vani, bar ce profesorske face promijeniti :-D
Alhemicarkaa

#52 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by Alhemicarkaa »

Ne govorim ti ja to zbog sebe, odnosno šta je meni bitno, normalno da je odbrana samo predstava za publiku, već ti navodim primjer kako bih ti dočarao koliko su stručni, ozbiljni i koliko su posvećeni radu ti naši profesori, a time i kakav je taj naš postdiplomski. Što se tiče samog načina pisanja radova, pa zar to nije šablon i ne znam šta se ima oko toga filozofirati?
I ja se malo bavim IR spektrofotometrijom i mogu ti reći upravo obrnuto, sve što znam i što mi je potrebno sam naučio na fakultetu, a što se tiče pripreme i rada na aparatu za pola sata, totalnog laika po pitanju toga možeš obučiti (to se i radi) ali kada dođe do interpretacije onda ipak trebaš znati malo Fizikalne Hemije.
Kad sam rekla rad na IR i mislila sam na interpretaciju spektra, ne na snimanje i pripremanje uzorka za snimanje (pa mislim, toliko razlicitih IR spektrofotometara, taman da sam jos i to ucila, mada je, kad se sjetim, Ruzdicka trazila). Nas su ucili da je IR finger print, snimis, uporedis sa poznatim i eto, tako se vrsi identifikacija, a kad sam ja dobila svoj prvi spektar vidjela sam da je to nidje veze, tj primjenjivo za vec dobro poznate spojeve, a ni tada nije tako jednostavno.

Sto se tice pisanja, jeste sablon, ali kad treba da objavis rad vidis da svaki casopis ima neki svoj sablon, i neke svoje zahtjeve. Medjutim, ni taj sablon svi ne poznaju, kad bi samo vidio seminarske radove koje su pisali neke moje kolege, da ograises.
Alhemicarkaa

#53 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by Alhemicarkaa »

ćiro wrote: Znam to za seminarske i slažem se da je forma bitna i da mora biti zadovoljena, ali nikako se ne mogu složiti da je najbitnija (izgleda da je tako postalo), odnosno to bi trebalo da se podrazumijeva, a da se stavi akcenat na neke druge stvari.
Naravno da nije najbitnija, ali kad ti prime rade, znaci da je sadrzaj dobar, uvijek vracaju na uredjivanje forme. Ako sadrzaj nije dobar, nece vratiti, vec odbiti i tu nema price.
koler

#54 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by koler »

Mislim da su neke stvari kod nas pogresno postavljenje...
Ici na magisterij odmah po zavrsetku fakulteta je najveca glupost koju mozes napraviti...
Na ekonomiji sam se iskreno razocarao, upravo iz ovog razloga...
Magisterij bi trebao predstavljati korak ka usavrsavanju naucnog u sintize sa prakticnim...
A sta ti ljudi mogu reci o praxi, kako razmjeniti ideje, kako otvoriti diskusiju kada ce te on poklopiti sa nekim citatom "nidje veze" i pri tom glumiti najpametnijeg insana na dunjaluku...
Krivica je i profesora, vrlo cesto ulaze u oblasti gdje i oni imaju povrsno znanje pa im upravo ovakvi likovi odgovaraju za diskusiju...
Generalno, magistarski ne smije biti samo stvar titule jer cemo biti u kurcu sa ovoliko vezalja "magistara"...
Lesli Eldridž

#55 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by Lesli Eldridž »

koler wrote:Mislim da su neke stvari kod nas pogresno postavljenje...
Ici na magisterij odmah po zavrsetku fakulteta je najveca glupost koju mozes napraviti...
Na ekonomiji sam se iskreno razocarao, upravo iz ovog razloga...
Magisterij bi trebao predstavljati korak ka usavrsavanju naucnog u sintize sa prakticnim...
A sta ti ljudi mogu reci o praxi, kako razmjeniti ideje, kako otvoriti diskusiju kada ce te on poklopiti sa nekim citatom "nidje veze" i pri tom glumiti najpametnijeg insana na dunjaluku...
Krivica je i profesora, vrlo cesto ulaze u oblasti gdje i oni imaju povrsno znanje pa im upravo ovakvi likovi odgovaraju za diskusiju...
Generalno, magistarski ne smije biti samo stvar titule jer cemo biti u kurcu sa ovoliko vezalja "magistara"...
:thumbup: Tačno, magisterij bi trebao doći pšoslije prakse. To bi sve trtebalo da bude primjenljivo u praksi, jer ko nije onda ne vrijedi puno. Uzmu, temu, malo napabirče tuđih stvari i kao nešto znaju. To treba biti rješavanje problema u praksi i u krajnjem slučaju, treba se moći i zaraditi na tome, odnosno rezultati treba da su primjenljivi, i da su dokazani u praksi. Ako se radi o egzaktnim naukama, trebalo bi da sve rezultira i profitom, odnosno nekim tehničkim poboljšanjima (ušteda, profit, veća sigurnost rezultata istraživanja ili proizvodnje...) 8-)
harisl

#56 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by harisl »

iceman ze wrote:... Uvijek mi je pred glavom bila vizija, da cu sutra u praksi, morati braniti svoje zvanje, jer licno imam vec dosta podmetanja u svom zivotu. Neznam pravi razlog, da li je to sto moje okruzenje misli da je pametnije i sl. ili su njima prilike u zivotu davno prosle ja to neznam. Ja samo nezelim sutra da pognem glavu zbog svog neznanja, mislim da cu citav zivot morati uciti, ne samo da odzim postojece nego i da nesto novo naucim.
U pravu si 100%. Ma 1000%, ako moze.
Imas pravilan pristup 'problemu' postdiplomskog studija i nedaj da te gotovani i iskpompleksirani likovi pokvare. Na postdiplomski se ide radi znanja i niceg drugog (makar bi trebalo).
Nema mi nista mrze nego kada se susretnem sa relativno mladim inzinjerima koje 'svrbi' bilo kakva titula. Sve im se bazira na tzv. 'banchmarking' (tako smo radili 20 godina, sto bi sada mijenjali). Na postdiplomskom studiju bi trebalo da se studentu usadi neki crv kritike prema svemu sa cime dodje u dodir u svojoj oblasti. Nema drugog nacina da se napravi pomak naprijed u tehnologiji.

Nevezano za ovo gore, strasno me nerviraju (osipam se, eto) i profesori koji od 40 ljudi 'puste' 10 ('hajd' za uhar je, nek zaradim sevapa'). Pa ako vec neznas akibeti objasniti svoj predmet (covjece Bozji, pa tome si zivot posvetio) i time mucis studente, makar ih ostavi na miru na ispitu. Makar su na postdiplomskom studiju studenti valjda zeljni da nesto nauce. Ukoliko u takvoj situaciji padne vise od 2-3 studenta (od onih 40), profesor treba da se dobro zamisliti jel' taj posao za njega.
SelmaX

#57 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by SelmaX »

Last edited by SelmaX on 03/09/2009 21:05, edited 1 time in total.
SelmaX

#58 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by SelmaX »

maxell_sarajevo wrote:Jel FPN onaj fax koji zavrsis sa skriptom ispod ruke? :D

Budi gospodin magistriraj masinstvo ili saobracajni :D
Već neko vrijeme čitam različite komentare na račun FPN, uglavnom negativne. Pitam se zašto misliš da će netko biti veći gospodin ako završi mašinstvo, zašto bi završavala mašinstvo ako me taj domen uopće ne interesira?! Završila sam studij na FPN, odsjek sociologija, pa se pitam od kuda nekome pravo da me svrstava u one ljude koji su završili isti taj sa skriptom ili sa "štelom" kako mnogi nazivaju mito i korupciju (koje ima u svim segmentima našega društva), jer koliko sam mogla primjetiti većina vas generalizira. Onaj ko ima "štelu" taj će je imati i na mašinstvu i na pravu, ekonomiji, čak i medicini... Svatko ko misli da je FPN lagan fakultet neka dođe i završi ga, a onaj koji ga već završava i komentariše "da se pametniji upisao" (bilo je nažalost i takvih izjava), pa zaboga, ako je to ispod njegovog stupnja iteligencije neka ide na, po njemu, teži fakultet. Zar vi mislite da kod nas nema teških predmeta i profesora koji zahtijevaju znanje. Znate li za prof. dr. Faruka Jašarevića, prof dr. Fadilu Čengić, prof dr. Esada Zgodića, prof. dr. Hasana Zolića, prof. dr. Senadina Lavića, prof. dr. Ivo Cvitković, prof. dr. Ivu Tomića, prof. dr. Nijaza Durakovića... i mnoge druge, šta mislite da nisam morala učiti i pročitati mnogobrojne knjige...
Upisala sam sociologiju, ako uopšte mnogi znaju kakva je to nauka, jer je to ono što mene zanima, o čemu volim govoriti, čime se želim baviti, i jako me ljuti kada, pa mogu slobodno reći, većina moj poziv, a time i mene, omalovažava.
Namjeravam upisati diplomatiju, naravno, na istoimenom fakultetu, i pri tome ne vidim nikakav razlog da budu ekonomisti, pravnici ili studenti sa bilo kojeg drugog fakulteta, više cjenjeni od mene, jer sam ja, tobože završila magistarski na fakultetu "u kojem se može samo pasti niz stepenice". Dali je uopšte ikome palo na pamet da netko upisuje FPN zato što to voli i ima afiniteta prema takvom tipu društvenih nauka.
kenzo

#59 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by kenzo »

SelmaX wrote:

Već neko vrijeme čitam različite komentare na račun FPN, uglavnom negativne. Pitam se zašto misliš da će netko biti veći gospodin ako završi mašinstvo, zašto bi završavala mašinstvo ako me taj domen uopće ne interesira?! Završila sam studij na FPN, odsjek sociologija, pa se pitam od kuda nekome pravo da me svrstava u one ljude koji su završili isti taj sa skriptom ili sa "štelom" kako mnogi nazivaju mito i korupciju (koje ima u svim segmentima našega društva), jer koliko sam mogla primjetiti većina vas generalizira. Onaj ko ima "štelu" taj će je imati i na mašinstvu i na pravu, ekonomiji, čak i medicini... Svatko ko misli da je FPN lagan fakultet neka dođe i završi ga, a onaj koji ga već završava i komentariše "da se pametniji upisao" (bilo je nažalost i takvih izjava), pa zaboga, ako je to ispod njegovog stupnja iteligencije neka ide na, po njemu, teži fakultet. Zar vi mislite da kod nas nema teških predmeta i profesora koji zahtijevaju znanje. Znate li za prof. dr. Faruka Jašarevića, prof dr. Fadilu Čengić, prof dr. Esada Zgodića, prof. dr. Hasana Zolića, prof. dr. Senadina Lavića, prof. dr. Ivo Cvitković, prof. dr. Ivu Tomića, prof. dr. Nijaza Durakovića... i mnoge druge, šta mislite da nisam morala učiti i pročitati mnogobrojne knjige...
Upisala sam sociologiju, ako uopšte mnogi znaju kakva je to nauka, jer je to ono što mene zanima, o čemu volim govoriti, čime se želim baviti, i jako me ljuti kada, pa mogu slobodno reći, većina moj poziv, a time i mene, omalovažava.
Namjeravam upisati diplomatiju, naravno, na istoimenom fakultetu, i pri tome ne vidim nikakav razlog da budu ekonomisti, pravnici ili studenti sa bilo kojeg drugog fakulteta, više cjenjeni od mene, jer sam ja, tobože završila magistarski na fakultetu "u kojem se može samo pasti niz stepenice". Dali je uopšte ikome palo na pamet da netko upisuje FPN zato što to voli i ima afiniteta prema takvom tipu društvenih nauka.
ima i takvih ali takvi su u malom broju sto ti je i prednost..jer ti citas knjige ,oni veze nemaju ,i na svakom poslu ce s ih uzeti..naravno na poslu u toj struci
Super Hik

#60 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by Super Hik »

SelmaX wrote:

takvi se mogu na prste prebrojati, ipak su stepenice glavni kriterij.
Post Reply