Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
latinalover

#1 Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by latinalover »

govore mi ljudi kako im dobro ide na magistarskom ,na FPN,na ekononmiji...pa se upitah kako je na ostalim faksovima....da li su magistarski u principu tezi od diplomskih , i da li se isplati upisati POstdiplomski ,ili je to samo gubljenje vremena ?
kazu ad kod nas dosta zatrpavaju teorijom...uz minimum prakse...
na ekonomiji je master koncipiran da je vecina predmeta istakao i na dipl. ,samo malo prosirena?

govore mi neki da dobivaju 9-ke ma master studiju na FPN....polazu ispite u roku ....

je li uopste isplativo upisivati kod nas ili je bolje vani?
Alhemicarkaa

#2 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by Alhemicarkaa »

E pitanja su nidje veze, ti ako imas igdje u glavi da je postdiplomski gubljenje vremena ne upisuj, narocito ako se pitas je li to lako ili tesko. Ako su ti to odrednice da li upisati ili ne, onda nemoj.
ružmarin-a

#3 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by ružmarin-a »

ja smatram da nisu pitanja "niđe veze"...

U principu je dobro imati MR ispred svog zvanja, ali sve zavisi da li želiš magistarski studij samo zbog titule ili da se u naučnom smislu usavršiš
Istina je da se uči isto kao i na fakultetu i da je lakše ali ti niko to neće priznati, znaš, reći će ti, nije lako postati magistar

Ali da treba da se uči-treba (kao i na dodiplomskom, nešto manje, nešto više)
Ima puno istraživačkog rada i to je osnovna razlika od dodiplomskog

Ali i sticanjem zvanja magistra ne znači da je neko maher u svom poslu ;-)
Šta ostali misle?
gaius

#4 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by gaius »

slažem se sa zadnjim postom... ako hoćeš samo titulu biraj nešto što lakše i što jeftinije.. ja recimo znam da dosta pravnika de na političke nauke jer je kao tamo lakše..

a opet... ako biraš postd po kriteriju "lakoće" onda te vjerovatno ne interesuje kvalitet nego titula..
latinalover

#5 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by latinalover »

ružmarin-a wrote:ja smatram da nisu pitanja "niđe veze"...

U principu je dobro imati MR ispred svog zvanja, ali sve zavisi da li želiš magistarski studij samo zbog titule ili da se u naučnom smislu usavršiš
Istina je da se uči isto kao i na fakultetu i da je lakše ali ti niko to neće priznati, znaš, reći će ti, nije lako postati magistar

Ali da treba da se uči-treba (kao i na dodiplomskom, nešto manje, nešto više)
Ima puno istraživačkog rada i to je osnovna razlika od dodiplomskog

Ali i sticanjem zvanja magistra ne znači da je neko maher u svom poslu ;-)
Šta ostali misle?

tacno...., ....
znam ove sa fpn, dobivaju 8,9-ke ,pa cak i 10-ke...malo cudno za nesto sto je tesko
na fpn ih na postd, upise 50....

na ekonomiji se uopste ne isplati upisivati, jer grohnes ogromnu lovu ,a da ucis isto kao i na dip. cuo sam da su i tamo studenti nezadovoljni postdiplomskim...dok pojedinci sa fpn hvale postd. na fpn....
al haj svakom svoje..

misljenja sam da je ko bas hoce nesto da nauci, dobro otici vani gdje se konkretne stvari izucavaju
harisl

#6 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by harisl »

Neznam kako to ide kod nas... Obicno je to pomalo i lutrija jer ti sam ne odlucujes o temi magistarske disertacije (a i kako bi kada neznas dovoljno). Moze se desiti da je nesto 'opako', a moze biti i bezveze. U Americi se poprilican dio istrazivanja finansira od strane industrije, pa je to onda nekako i prakticno (industrija obicno ne daje pare uzalud). Magistarski koji se bazira samo na teoriji sam po sebi nije pretjerano vrijedan - uvijek ce biti doktora sa boljim teoretskim znanjem. U sustini, najbolje bi bilo raditi neko vrijeme (neke skole u Americi, narocito za MBA, to i zahtijevaju), a onda se, ukoliko ti se pare ne oslade bas previse, uputiti na postdiplomske studije - ali to se nazalost ne desava cesto.
Sto se tice ocjena, mislim da one nisu bitne na magistarskom, osim ako ne razmisljas o doktoratu...
latinalover

#7 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by latinalover »

jucer bas pitam jednu na ekonomiji, sto je na magistarskom..kaze laksi joj magistarski, jer vec zna kako treba uciti..samo se prosiruje literatura..teorija, teorija,i opet teorija..to je sustina nasih magistarskih..
jbg, kad industrijski sektor ne ulaze ,pa ne rade studenti nikakve projekte za industriju i ostale ulagace...
starii

#8 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by starii »

skoro magistrirao..što se tice ispita srednja skola je teza..jer nije to ona forma ispitivanja kao na faksu nego više razgovor za profesorom..teži dio je napisati magistarski....
gledaj sta upisujes i koliko traje..u sarajevu je postdiplomski skup i traje obicno dvije godine..dok je u tuzli duplo jefitniji i traje godinu, i po bolonji je...a titula magistra nauka ti je priznata na citavoj teritoriji bih..i plus dobijas 5% na platu sa zvanjem magistra....sretno ucenje :-)
Lesli Eldridž

#9 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by Lesli Eldridž »

latinalover wrote:jucer bas pitam jednu na ekonomiji, sto je na magistarskom..kaze laksi joj magistarski, jer vec zna kako treba uciti..samo se prosiruje literatura..teorija, teorija,i opet teorija..to je sustina nasih magistarskih..
jbg, kad industrijski sektor ne ulaze ,pa ne rade studenti nikakve projekte za industriju i ostale ulagace...
To ti je generalni problem ovde. I ako je i dobra tema ne može se sprovesti u praksi to tehničko rješenje (pišem o tehnici). Ako je riječ o ekonomiji to je svakako neprovodivo u praksi. Zato se neke stvari mogu vani progurati, ako vrijede naravno. Nema veze gdje je pisana disertacija, bitno je da je korisna.
Last edited by Lesli Eldridž on 27/04/2009 21:35, edited 1 time in total.
davidigolijat

#10 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by davidigolijat »

Zavisi sto ocekujes... u sustini, postdiplomski kosta i to mu je bitna refernca, narocito kod mladih ljudi...Cijena je oko 8 000 -10 000 KM, a za te pare mlad covjek moze opremiti stan ili sprat kuce...
Ne dobijas nista na strucnoj spremi, ti si i sa diplomom VSS kao i sa doktoratom...
U sustini, na postdiplomskom ima vise istrazivanja i pisanja, traze se tvoje analize, opisi, a manje klasicno strebanje "iz knjige". Ono sto je problem je sto se vecina ljudi par godina nakon faxa odvikne od ucenja, a nije ni um u 35 isti kao u 20-oj, pa je malo peglativno ponovo se vrtiti po hodnicima fakulteta sa brucosima, cekati ispred kabineta na ispit itd.

U sustini nije lose i treba ganjati ove bolonjske siteme jer je tu vise istrazivanja a manje strebanja. Moj postdiplomski je nesto izmedju klasicnog i bolonje i nije los (Suvremena diplomacija na FPN)
latinalover

#11 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by latinalover »

cak mi je i ass na faksu kjoi je na magistarskom rekao, da se ne isplati upisivati kod nas, jer predaju isti ljudi ,sve sto su mogli reci, rekli su...tako da je to gubljenje vremena i novca...jedino ako upisujes drugi smjer a ne isti onaj koji si bio na magistarskom
ibizza

#12 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by ibizza »

jeli ima na FPN, smjer vezan za menadzment(mislim na postdiplomski)...?Kakav je,Koliko kosta???
drvetmed

#13 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by drvetmed »

latinalover wrote:govore mi ljudi kako im dobro ide na magistarskom ,na FPN,na ekononmiji...pa se upitah kako je na ostalim faksovima....da li su magistarski u principu tezi od diplomskih , i da li se isplati upisati POstdiplomski ,ili je to samo gubljenje vremena ?
kazu ad kod nas dosta zatrpavaju teorijom...uz minimum prakse...
na ekonomiji je master koncipiran da je vecina predmeta istakao i na dipl. ,samo malo prosirena?

govore mi neki da dobivaju 9-ke ma master studiju na FPN....polazu ispite u roku ....

je li uopste isplativo upisivati kod nas ili je bolje vani?
Na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu i nema neke bitnije razlike u težini između dodiplomskog i postdiplomskog studija, ( osim one finansijske, naravno ).Što i nije čudo, na dodiplomskom studju smo se sretali sa stvarima koje su nam bile nove a samim tim i teže tako da na postdiplomskom ide lakše a i ako upišeš PDS na istom fakultetu na kojem i diplomiraš opet male olakšice, u najmanju ruku jer veče znaš profesore i njihove zahtjeve.Naš magisarski se u svijetu priznaje, za razliku od diplome tako da mislim da nije toliko bitno gdje češ sticati znanje ali je bitno koliko si sredstava spreman dati.
Bilo kako bilo ako imaš jaka = leđa= biće ti dobro i sa srednjom a ako ih nemaš đaba ti i odbrana doktorske disertacije a kamoli magistarski, nažalost
maxell_sarajevo

#14 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by maxell_sarajevo »

Jel FPN onaj fax koji zavrsis sa skriptom ispod ruke? :D

Budi gospodin magistriraj masinstvo ili saobracajni :D
latinalover

#15 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by latinalover »

@drvetmed

odakle ti ideja da su nasi postdiplomski priznati u svijetu???
Compact

#16 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by Compact »

Da se malo pohvalim tek završenim VII semestrom na pds APEIRON Travnik, smjer poduzetništvo:

prof. dr. Ratko Zelenika, metodologija -10
prof. dr. Grabovac Nikola, savremena prodaja - 10
prof. dr. Kadrija Hodžić, Ekonomski razvoj - 10
prof. dr. Backović Enver, Korporativne finansije -8
akademik Boris Tihi, Marketing neprofitnih organizacija, ?
prof. dr. Dragoljub Stojanov, Makroekonomske strategije, ?

Kada vidite imena profesora (kotiraju kao zeznuti), i kada vidite ocjene ( :kravata: ), možete zaključiti je pds lakši od dodiplomskog!
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#17 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by ladyblue18 »

Ja kada bih ga upisivala gledala bih da to bdue vani, ovdje nikako.
Ali sumnjam da cu.
A kod nas je od obdanista do faxa sama teorija tako da ni na postidplomskom neces sresti neki praksu, sto je zalosno ali tako je.
Uglavnom ja ti ga ne bih preporucila, ovdje ne!
ibizza

#18 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by ibizza »

Compact wrote:Da se malo pohvalim tek završenim VII semestrom na pds APEIRON Travnik, smjer poduzetništvo:

Kada vidite imena profesora (kotiraju kao zeznuti), i kada vidite ocjene ( :kravata: ), možete zaključiti je pds lakši od dodiplomskog!
Ma kakav to fakultet,odlaze vam studenti na priznati univerzitet u Travniku...
ibizza

#19 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by ibizza »

maxell_sarajevo wrote:Jel FPN onaj fax koji zavrsis sa skriptom ispod ruke? :D

hehehee...ma to se samo raspitivao...ipak cu na ekonomiji upisati...smjer medjunarodna ekonomija :D
latinalover

#20 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by latinalover »

Compact wrote:Da se malo pohvalim tek završenim VII semestrom na pds APEIRON Travnik, smjer poduzetništvo:

jes...to je kad platis...
ja neki dan izasao na ispit kod profesora Envera Backovica...od nas 50 ,sto je izaslo, polozilo je samo 6 :D to ti je efsa
a na tim kvazi fakultetima drugacija su pravila,pa ih zato lakse zavrsavaju...grabovac, tihi, nisu uopste zeznuti, to su najlaksi ispiti koje oni predaju...
a cim si kod backovica dobio 8 ,to su kriterijii ko da vas na cilimu nosaju :D
ja bi bio sretan ako sad u junu dobijem 6 iz spoljnotrgovinskog poslovanja koje predaje taj isti backovic
latinalover

#21 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by latinalover »

bermiin wrote:

hehehee...ma to se samo raspitivao...ipak cu na ekonomiji upisati...smjer medjunarodna ekonomija :D
men se cini da jedino taj smjer na ekonomiji nesto vrijedi :D
Compact

#22 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by Compact »

latinalover wrote:

ja neki dan izasao na ispit kod profesora Envera Backovica...od nas 50 ,sto je izaslo, polozilo je samo 6 :D to ti je efsa
a na tim kvazi fakultetima drugacija su pravila,pa ih zato lakse zavrsavaju...grabovac, tihi, nisu uopste zeznuti, to su najlaksi ispiti koje oni predaju...
ja bi bio sretan ako sad u junu dobijem 6 iz spoljnotrgovinskog poslovanja koje predaje taj isti backovic
Kod Backovića, od nas 9, četvoro je položilo! Prošle godine na spoljnotrgovinskom poslovanju sam dobio 7, a od nas 50, svega ih je deset položilo! Ne kontam čemu ta priča platim - platiš, kao i kvazi fakulteti?! Ja koliko sam upućen da su sada trenutno kvazi državni, na žalost. Da ne nabrajam, znamo sve...
latinalover

#23 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by latinalover »

Compact wrote:
latinalover wrote:

Kod Backovića, od nas 9, četvoro je položilo! Prošle godine na spoljnotrgovinskom poslovanju sam dobio 7, a od nas 50, svega ih je deset položilo! Ne kontam čemu ta priča platim - platiš, kao i kvazi fakulteti?! Ja koliko sam upućen da su sada trenutno kvazi državni, na žalost. Da ne nabrajam, znamo sve...
aj nabroji slobodnojucer sam skinuo rezultate i 6 na spisku ,,ostalih 45 ili malo vise..nije polozilo o tome ti govorim..kad se poredi kriterij na aperionu i na efsa kod backovica...
a nemam nista protiv privatnih...olaksaju ti sve pa ti ako hocs uci ,ako neces ne moras..

fino je i to za stp ad vam je otezao...

a aj molim te nabroj koji su drzavni KVAZII???
Compact

#24 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by Compact »

latinalover wrote: a aj molim te nabroj koji su drzavni KVAZII???
Pravni - prostitucija, mito, kriminal, plagiranje i slično. Stalno ih prozivaju, čitaj današnje Oslobođenje. Moj prijatelj kojem mati radi kao profesorica na istom, nakon završenog fakulteta kaže da ne zna žalbe napisati!

Fakultet političkih nauka! Sin od sestre tamo studira već nekoliko godina i kaže da je pametniji se upis'o! Ako si gledao film "Teško je biti fin" ona scena kada studentica FPN nema da plati taksi vožnju, pa mora da oralno zadovolji taksistu, govori o njegovom imidžu koji kotira među rajom.

Fakultet islamskih nauka! Prijatelj treba da magistrira, i žali se na plan i program koji je rađen kao i ni sebi ni svom! Kaže studiram da budem magistar islamskih nauka, a svaki drugi predmet (koji traje dva predavanja :-) ) je neka psihologija i pedagogija, metodologija. Najgore što sam to kako kaže do sada pet puta učio.

Znaš i ti sam da naše obrazovanje na državnim fakultetima, osim medicine i elektrotehnike je na samom dnu!
ibizza

#25 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by ibizza »

latinalover wrote:
bermiin wrote:

men se cini da jedino taj smjer na ekonomiji nesto vrijedi :D
hehehe....kazu, Azra preopasna na ovom smjeru...npr,uzmem neki smjer vezan za finansije,ona naletim na Jahica...tako da je ipak bolja opcija medjunarodna ek(a i svidja mi se) :D
Post Reply