Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
zanima me ukoliko neko od vas ide na postdiplomski studij na Fakultetu politickih nauka:
-koji smjer odabrati
-da li ima program 3+2 i 4+1 (premda sam ja zavrsila 4godisnji fax)
-koliko kosta godina
-opceniuto uslovi/prolaznost/organizacija/profesori.....
Unaprijed hvala na savjetima, prijedlozima, te vasim iskustvima
Po pitanju odsjeka imas dosta detaljne informacije na stranici FPN. Doduse one, kao i sve drugo, variraju od odsjeka do dosjeka. Poznajem mnogo ljudi na postdiplomskom tamo i realno najkvalitetniji odsjek je sociologija (najozbiljniji profesori i najozbiljniji rad). Ostalo (sa naglaskom na zurnalizam/pr/poslovne komunikacije i politologiju) je na dosta jadnom nivou. Nemaju svi smjerovi 4+1 varijantu a i ono sto je bilo je diskutabilno jer su naplacivali studentima mnogo vise nego sto je trebalo. Inace cjene studija su standardne (od 800,00 - 1.000,00 KM) u zavisnosti od toga jesi li redovan ili vanredan srudent i oblika finansiranja. Prijemnog nema, bodovna skala je odlucujuca a nije ni to bitno u konacnici jer skoro uvijek prime sve pouceni iskustvom (na prvoj godini otpadne preko 60% studenata).
Uglavnom, mnogo primitivnizma od strane kako studenata tako i profesora, kvalitet rada nikakav, dosta profesora ne dolazi na predavanja, dilaju svoje knjige kao obaveznu literaturu (druge nema), predavanja cesto fulaju naziv i opis predmeta, ISSS ne radi i sl.
Izbor odsjeka naravno zavisi od licnih preferenci ali ja nesto ne savjetujem nikome ko ima neki drugi izbor da tamo trosi vrijeme.