postdiplomski na FPN u Sarajevu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
milano girl

#1 postdiplomski na FPN u Sarajevu

Post by milano girl »

Pozdrav,

zanima me ukoliko neko od vas ide na postdiplomski studij na Fakultetu politickih nauka:
-koji smjer odabrati
-da li ima program 3+2 i 4+1 (premda sam ja zavrsila 4godisnji fax)
-koliko kosta godina
-opceniuto uslovi/prolaznost/organizacija/profesori.....

Unaprijed hvala na savjetima, prijedlozima, te vasim iskustvima :!:
Fliksi

#2 Re: postdiplomski na FPN u Sarajevu

Post by Fliksi »

Po pitanju odsjeka imas dosta detaljne informacije na stranici FPN. Doduse one, kao i sve drugo, variraju od odsjeka do dosjeka. Poznajem mnogo ljudi na postdiplomskom tamo i realno najkvalitetniji odsjek je sociologija (najozbiljniji profesori i najozbiljniji rad). Ostalo (sa naglaskom na zurnalizam/pr/poslovne komunikacije i politologiju) je na dosta jadnom nivou. Nemaju svi smjerovi 4+1 varijantu a i ono sto je bilo je diskutabilno jer su naplacivali studentima mnogo vise nego sto je trebalo. Inace cjene studija su standardne (od 800,00 - 1.000,00 KM) u zavisnosti od toga jesi li redovan ili vanredan srudent i oblika finansiranja. Prijemnog nema, bodovna skala je odlucujuca a nije ni to bitno u konacnici jer skoro uvijek prime sve pouceni iskustvom (na prvoj godini otpadne preko 60% studenata).
Uglavnom, mnogo primitivnizma od strane kako studenata tako i profesora, kvalitet rada nikakav, dosta profesora ne dolazi na predavanja, dilaju svoje knjige kao obaveznu literaturu (druge nema), predavanja cesto fulaju naziv i opis predmeta, ISSS ne radi i sl.
Izbor odsjeka naravno zavisi od licnih preferenci ali ja nesto ne savjetujem nikome ko ima neki drugi izbor da tamo trosi vrijeme.
Post Reply