POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
- aleckovic
#51 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
Svrha je da profesori budu zaposleni, i da ti uzmu novac 
-
julisiz es grant
#52 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
Dođi u Goražde (to je samo 100 km od Sarajeva), pa ćeš vidjeti kako nema proizvodnje.Sarajevo1946 wrote:
Nije Bolonja kriva za ovo, mada jeste obezvrijedila obrazovanje u priličnoj mjeri, kriva je činjenica da je privreda propala. Imamo jedan od najmanjih GDP-a u Evropi, ništa se ne proizvodi. Polazim od svoje uže i šire porodice, svi rade u uslužnom sektoru. Haman da jedino i možeš raditi u uslužnom sektoru.
- Muhamed Đakmić
#53 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
Daj ba, treba nam 15 Goražda da bi se osjetila razlika. Uporedi Goražde sa prijeratnim industrijskim sredinama i gigantima pa ćeš primijetiti razliku.julisiz es grant wrote:Dođi u Goražde (to je samo 100 km od Sarajeva), pa ćeš vidjeti kako nema proizvodnje.Sarajevo1946 wrote:
Nije Bolonja kriva za ovo, mada jeste obezvrijedila obrazovanje u priličnoj mjeri, kriva je činjenica da je privreda propala. Imamo jedan od najmanjih GDP-a u Evropi, ništa se ne proizvodi. Polazim od svoje uže i šire porodice, svi rade u uslužnom sektoru. Haman da jedino i možeš raditi u uslužnom sektoru.
-
julisiz es grant
#54 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
Goražde je i prije rata bilo industrijska sredina, a razlika je sada-nabolje. Ljudi proširuju kapacitete (Prevent, Bekto, Emka), zapošljavaju nove radnike skoro svakodnevno....Nije tema, ali nije ni istina da proizvodnje nema. E sad, zašto su poduzetnici baš iz tog kraja, i odlučili da u njemu razvijaju svoje poslove, to je treća tema.Sarajevo1946 wrote:Daj ba, treba nam 15 Goražda da bi se osjetila razlika. Uporedi Goražde sa prijeratnim industrijskim sredinama i gigantima pa ćeš primijetiti razliku.julisiz es grant wrote:Dođi u Goražde (to je samo 100 km od Sarajeva), pa ćeš vidjeti kako nema proizvodnje.Sarajevo1946 wrote:
- Muhamed Đakmić
#55 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
Ja govorim o nivou Bosne i Hercegovine, a ti se uhvatio Goražda kao pijan plota 
Goražde je jedan jako pozitivan primjer, ali ne može obezbijediti posao cijeloj Bosni i Hercegovini
A i Goražde je godinama bilo u ambisu, haman da se iz toga i stvorio pozitivan ambijent, jer se gamad nije imala u šta ugrađivati kad su se pokretali ovi biznisi, mada može biti i da griješim jer nisam do kraja upoznat sa svim detaljima.
Goražde je jedan jako pozitivan primjer, ali ne može obezbijediti posao cijeloj Bosni i Hercegovini
A i Goražde je godinama bilo u ambisu, haman da se iz toga i stvorio pozitivan ambijent, jer se gamad nije imala u šta ugrađivati kad su se pokretali ovi biznisi, mada može biti i da griješim jer nisam do kraja upoznat sa svim detaljima.
- Desnik
#56 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
Ekonomski uspjeh Goražda je u 90% mjeri rezultat ulaganja jednog čovjeka,Sarajevo1946 wrote:Ja govorim o nivou Bosne i Hercegovine, a ti se uhvatio Goražda kao pijan plota
Goražde je jedan jako pozitivan primjer, ali ne može obezbijediti posao cijeloj Bosni i Hercegovini![]()
rođenog u Goraždu.
Prije rata je bio predstavnik UNIS-a u Njemačkoj,
a poslije rata i propasti UNIS-a,
sve veze i pare koje je skupio usmjerio je u vlastiti privatni biznis.
Ime čovjeka je Hastor Nijaz.
Samo on stoji iza ekonomskog procvata Goražda.
Da se razumijemo neka ga nama,
da ih je još takvih.
Koliko ima prebogatih sarajlija u dijaspori,
pa se niko ni ne češe da otvori neku proizvodnju u majci BiH,
nego grade karijere i materijalni status svojoj djeci u zemlji gdje se nalaze,
a ko hebe bosnu i bosance.
-
julisiz es grant
#57 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
Ne zaboravi i Redža Bekta. Iz njegove fabrike Bekto internacional otvorene prije 15-ak godina u Goraždu, iznikle su tri jake firme: Bekto precisa,EMKA i Hella Bekto.Desnik wrote:Ekonomski uspjeh Goražda je u 90% mjeri rezultat ulaganja jednog čovjeka,Sarajevo1946 wrote:Ja govorim o nivou Bosne i Hercegovine, a ti se uhvatio Goražda kao pijan plota
Goražde je jedan jako pozitivan primjer, ali ne može obezbijediti posao cijeloj Bosni i Hercegovini![]()
rođenog u Goraždu.
Prije rata je bio predstavnik UNIS-a u Njemačkoj,
a poslije rata i propasti UNIS-a,
sve veze i pare koje je skupio usmjerio je u vlastiti privatni biznis.
Ime čovjeka je Hastor Nijaz.
Samo on stoji iza ekonomskog procvata Goražda.
Da se razumijemo neka ga nama,
da ih je još takvih.
Koliko ima prebogatih sarajlija u dijaspori,
pa se niko ni ne češe da otvori neku proizvodnju u majci BiH,
nego grade karijere i materijalni status svojoj djeci u zemlji gdje se nalaze,
a ko hebe bosnu i bosance.
-
Sponzor26
#58 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
dragi forumasi,
nemojte temu pretvarati u temu o Gorazdu....svaka cast Gorazdu ako ima proizvodnju...ali kao sto neko rece treba nam 15-tak Gorazda da se osjeti napredak u BiH...
elem...da se vratimo na temu....
dobro je neko napisao...upisujes postdiplomski da bi profesor imao platu ...tako ga dodje...ali eto, nikad se ne zna za 10 godina kakva ce vremena biti, mozda bas bude vrijeme da se bez magistarskog ne mozes zaposliti...ko ce ga vise znati...
nemojte temu pretvarati u temu o Gorazdu....svaka cast Gorazdu ako ima proizvodnju...ali kao sto neko rece treba nam 15-tak Gorazda da se osjeti napredak u BiH...
elem...da se vratimo na temu....
dobro je neko napisao...upisujes postdiplomski da bi profesor imao platu ...tako ga dodje...ali eto, nikad se ne zna za 10 godina kakva ce vremena biti, mozda bas bude vrijeme da se bez magistarskog ne mozes zaposliti...ko ce ga vise znati...
- Brkooo
#59 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
Eh da se pridruzim temi....
Imam 20 i kusur godina, i zavrsio sam jedan X fakultet ... (3 godine po bolonji- uglavnom vezan je za informatiku), u isto vrijeme sam radio u jednoj firmi ono sto studiram (imao sam stipendiju od firme tokom skolovanja), eh sad sudeci po komentarima doveo sam u pitanje da li da nastavim dalje skolovanje , ili da se fokusiram na posao
- pozitivne strane daljnjeg skolovanja: firma placa, ucim ono sto vec radim tj. nije mi tezak fax
- negativne: ne vidim neku svrhu,( jer imam prakse) , nece mi se plata povecat, bit cu vezan ugovorom jos duze za sadasnju firmu i necu moci onda otici negdje na zapad raditi u bliskoj buducnosti.......
Ako ko ima kakav konstruktivan prijedlog, bujrum

Imam 20 i kusur godina, i zavrsio sam jedan X fakultet ... (3 godine po bolonji- uglavnom vezan je za informatiku), u isto vrijeme sam radio u jednoj firmi ono sto studiram (imao sam stipendiju od firme tokom skolovanja), eh sad sudeci po komentarima doveo sam u pitanje da li da nastavim dalje skolovanje , ili da se fokusiram na posao
- pozitivne strane daljnjeg skolovanja: firma placa, ucim ono sto vec radim tj. nije mi tezak fax
- negativne: ne vidim neku svrhu,( jer imam prakse) , nece mi se plata povecat, bit cu vezan ugovorom jos duze za sadasnju firmu i necu moci onda otici negdje na zapad raditi u bliskoj buducnosti.......
Ako ko ima kakav konstruktivan prijedlog, bujrum
- ultima_palabra
#60 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
Ako firma plaća, što da ne... pretpostavljam da možeš odvojiti sahatak dnevnoBrkooo wrote:Eh da se pridruzim temi....![]()
Ako ko ima kakav konstruktivan prijedlog, bujrum![]()
- Brkooo
#61 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
Sto Amar kaze tako mora da budne* (zzm...ultima_palabra wrote: Ako firma plaća, što da ne... pretpostavljam da možeš odvojiti sahatak dnevnoAko ništa, imat ćeš opciju da radiš nešto na fakultetu.
Hvala na prijedlogu, razmislit cu ovih dana jos malo ...
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#62 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
Nastaviti "moras", sutra nek' ne daj Boze dobijes otkaz, nemas dovoljnu kvalifikaciju, tj. VII stepen obrazovanja koji je uglavnom potreban za zaposlenje na 90% konkursa... Po mom misljenju uopste ne bi trebao da imas ikakvih dvojbi oko nastavka...
-
BJB
#63 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
Ne mogu vjerovati sta citam
..Da mi firma plati napredovanje u struci, ne bih se ni trenutka dvoumila.. 
Trenutno radim u takvoj firmi, gdje gledaju da me sprijece da napredujem, natovare k'o magarca i da je ako je ikako moguce smanje primanja..
Neki ljudi stvarno ne znaju cijeniti koliko su sretni, nadam se da nece biti dok to ne izgube.
Trenutno radim u takvoj firmi, gdje gledaju da me sprijece da napredujem, natovare k'o magarca i da je ako je ikako moguce smanje primanja..
Neki ljudi stvarno ne znaju cijeniti koliko su sretni, nadam se da nece biti dok to ne izgube.
- Brkooo
#64 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
Hvala ljudi na savjetima... cijenim svaki vas sekund odvojenog vremena 
-
gidra
#65 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
nisi upravu i ima čovjek VSS sa tri završene godine fakulteta. I 99 % oglasa za pripravnika ili službenika etc. izgledaju ovako:JOINT_1921 wrote:Nastaviti "moras", sutra nek' ne daj Boze dobijes otkaz, nemas dovoljnu kvalifikaciju, tj. VII stepen obrazovanja koji je uglavnom potreban za zaposlenje na 90% konkursa... Po mom misljenju uopste ne bi trebao da imas ikakvih dvojbi oko nastavka...
"Završen VII stepen stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog, drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sistema studiranja što dokazuje diplomom ili uvjerenje o diplomiranju."
Taj master ti uopće nije potreban ako već radiš i znaš znanje.
-
merimas
#66 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
Master ili magistarski, po mom skromnom misljenju treba dobro razmisliti kako utrositi vrijeme, u principu prvo malo love zaraditi pa moci se organizovati u smislu profesionalne orjentacije. Sta magistrirati.....
-
merimas
#67 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
E, upravo sam tako i zamisljala, inace ja nisam tog nivoa obrazovanja.Milloni wrote:Upisala ga ( i to kao cijenjeni, međunarodni), naucila nista posebno nisam..a potrosila sam i zivaca i vremena na njega (novce necu ni da racunam)... bilo bi puno korisnije da sam upisala neki strucni kurs pa da imam neki zanat...da sam bila ove pameti prije 3 godine, nikada ne bih upisala.
-
iz zadnje klupe
#68 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
ZAŠTO SAM PROTIV ...
Završiti fakultet u BIH je nuzno zlo, ako zelis ono VSS i dobru poziciju i platu, treba bar 5 godina prakse da se detoksifikujes od gluposti kojim su te nafilovali na tom faksu i da naucis nesto konretno i da shvatis koji su MORONI oni profesori, sad da se ponovo vratim u njihove sake i da mi ponovo pune mozak frazetinama od kojih ziv covjek nema ama bas nikakave vajde nego jos gore, dobijas znanje -20%
Sta znaci -20 ?
To je da ces poslije magistrarskog izgubiti jos par godina dok ti izlapi količina idiotizma kojim su te ponovo nafilovali i da se vratis u realni zivot
ISKREN SAVJET NEZAPOSLENIM SA VSS
Nemojte ici na magistrarski, bolje daj tih 5000 KM nekom sa iskustvom, de te nauci nesto prakticno, nesto s cim se mozes s obrazom pred nekim pojaviti, u smislu, e ja to znam, kad te pita...
Završiti fakultet u BIH je nuzno zlo, ako zelis ono VSS i dobru poziciju i platu, treba bar 5 godina prakse da se detoksifikujes od gluposti kojim su te nafilovali na tom faksu i da naucis nesto konretno i da shvatis koji su MORONI oni profesori, sad da se ponovo vratim u njihove sake i da mi ponovo pune mozak frazetinama od kojih ziv covjek nema ama bas nikakave vajde nego jos gore, dobijas znanje -20%
Sta znaci -20 ?
To je da ces poslije magistrarskog izgubiti jos par godina dok ti izlapi količina idiotizma kojim su te ponovo nafilovali i da se vratis u realni zivot
ISKREN SAVJET NEZAPOSLENIM SA VSS
Nemojte ici na magistrarski, bolje daj tih 5000 KM nekom sa iskustvom, de te nauci nesto prakticno, nesto s cim se mozes s obrazom pred nekim pojaviti, u smislu, e ja to znam, kad te pita...
-
princeza i zvijer
#69 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
Moje misljenje je da je postdiplomski u BiH samo način izvlačenja dodatnog novca od studenata( za one koji plaćaju) i nastojanje da se popravi nered kojeg je Bolonja napravila u pogledu rangiranja stari i novi sistem obrazovanja.
Vec godinu se patim sa mag. tezom na jednom državnom univerzitetu. Mogu reći da nije više vrijedno ni truda ni vremena. Kad sam konkurisala na konkurs u jedan državni organ u ZE-DO kantonu( prije otprilike dvije godine) sa svojom Bolonjskom diplomom(završen prvi ciklus) odbili su me jer "moja diploma prema Pravilniku o radu" ne odgovara traženoj kvalifikaciji VII stepen. Konkursom se inače tražilo kvalifikacija mog usmjerenja bez detaljnijeg objašnjenja.I to je jedan od razloga zasto sam upisala PDS.
Zaključak iz Odgovora koje sam dobila na pomenuti konkurs je da na ovaj konkurs nisu mogli konkurisati Bolonjci. Pošto se radi o državnom organu to je mjesto bilo popunjeno na već poznati način. Međutim, poenta je da Bolonja ostavlja prostora za manipulacije prilikom zapošljavanja gdje vam se kao razlog odbijanja navodi da niste VII stepen i neravnopravni ste sa ljudima koji su zavrsili po starom sistemu.( to vazi za drzavne organe i vece privatne firme).
Sa mnom na PDS su bile kolege koje su uglavnom već zaposlene na dobrim pozicijama u raznim firmama a ovo dodatno bi im samo učvrstilo poziciju jer su po samom upisu na PDS svojim poslodavcima dostavljali dokaze o tome.
Vec godinu se patim sa mag. tezom na jednom državnom univerzitetu. Mogu reći da nije više vrijedno ni truda ni vremena. Kad sam konkurisala na konkurs u jedan državni organ u ZE-DO kantonu( prije otprilike dvije godine) sa svojom Bolonjskom diplomom(završen prvi ciklus) odbili su me jer "moja diploma prema Pravilniku o radu" ne odgovara traženoj kvalifikaciji VII stepen. Konkursom se inače tražilo kvalifikacija mog usmjerenja bez detaljnijeg objašnjenja.I to je jedan od razloga zasto sam upisala PDS.
Zaključak iz Odgovora koje sam dobila na pomenuti konkurs je da na ovaj konkurs nisu mogli konkurisati Bolonjci. Pošto se radi o državnom organu to je mjesto bilo popunjeno na već poznati način. Međutim, poenta je da Bolonja ostavlja prostora za manipulacije prilikom zapošljavanja gdje vam se kao razlog odbijanja navodi da niste VII stepen i neravnopravni ste sa ljudima koji su zavrsili po starom sistemu.( to vazi za drzavne organe i vece privatne firme).
Sa mnom na PDS su bile kolege koje su uglavnom već zaposlene na dobrim pozicijama u raznim firmama a ovo dodatno bi im samo učvrstilo poziciju jer su po samom upisu na PDS svojim poslodavcima dostavljali dokaze o tome.
- dustaban
#70 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
Ovo pitanje treba razdvojiti. Ako je upuceno novopecenim diplomantima moj odgovor je - odradi i to, cisto po inerciji ako mozes.
Ako je pak upuceno nama starima koji smo zavrsili fakultete davno prije rata, onda bih rekao - ni u ludilu!
Radi se o tome sto je to toliko srozano i toliko kriminalizirano da je - nebit' magistar postalo pitanje casti!
Neki moje kolege su danas vodeci inzenjeri u vodecim svjetskim kompanijama i jos uvijek su samo inzenjeri. Nasuprot njima na fakultetima su ostali najgori od nas. Oni su danas doktori, dekani, rektori... a ja im ne bih dao dvije ovce da cuvaju!
To je jedan socioloski fenomen kojim bi se vrijedilo pozabaviti. Zasto je posao u policiji najinteresantniji ratnim zlocincima i kriminalcima? Zasto je svecenicki posao interesantan moralnim izopacenicima? Zasto je medicina interesantna mizantropima?
I konacno - zasto su akademske titule interesantne mediokritetima i svima koji nisu u stanju stvoriti licnu reputaciju svojim djelom umjesto kupljenim titulama?!
Dakle, ako ste mladi diplomanti vas nastavak PDS moze biti iskren i opravdan. Nasuprot tome za sve nas stare takvo nesto je u pravilu kupovina titule kao ocajnicki pokusaj retroaktivnog popravljanja nizgradjene reputacije.
Ako je pak upuceno nama starima koji smo zavrsili fakultete davno prije rata, onda bih rekao - ni u ludilu!
Radi se o tome sto je to toliko srozano i toliko kriminalizirano da je - nebit' magistar postalo pitanje casti!
Neki moje kolege su danas vodeci inzenjeri u vodecim svjetskim kompanijama i jos uvijek su samo inzenjeri. Nasuprot njima na fakultetima su ostali najgori od nas. Oni su danas doktori, dekani, rektori... a ja im ne bih dao dvije ovce da cuvaju!
To je jedan socioloski fenomen kojim bi se vrijedilo pozabaviti. Zasto je posao u policiji najinteresantniji ratnim zlocincima i kriminalcima? Zasto je svecenicki posao interesantan moralnim izopacenicima? Zasto je medicina interesantna mizantropima?
I konacno - zasto su akademske titule interesantne mediokritetima i svima koji nisu u stanju stvoriti licnu reputaciju svojim djelom umjesto kupljenim titulama?!
Dakle, ako ste mladi diplomanti vas nastavak PDS moze biti iskren i opravdan. Nasuprot tome za sve nas stare takvo nesto je u pravilu kupovina titule kao ocajnicki pokusaj retroaktivnog popravljanja nizgradjene reputacije.
-
zippoo87
#71 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
da i ja priupitam nesto vas magistre/mastere
vidim svi bi postali magistri cisto radi boljeg statusa u drustvu ili firmi i vecih primanja a vidim i u zadnjim postovima realno stanje na terenu gdje je vise sefova nego radnika (dva "sefa" naredjuju jednom radniku
)
e sada moje pitanje je kritika postojecim magistrima i doktorima,gdje "odlazi" to vase znanje,te vase titule...
ne vidjam nigdje da su neki magistri smislili nesto produktivno,da su napravili tim,uduzili se i smislili neki proizvod,neki produkt njihovog znanja...gdje su kakve publikacije,nesto da podigne rejting i vama samima a i sredini iz koje dolazite
o doktorima nauka bi se isto moglo puno govoriti,ja cijenim one starije mislioce a od ovih mladjih generacija (do 40te godine starosti) ni traga ni glasa ni efekta
to sto je srozano znanje u BiH ima i krivicu u samim studentima/magistrima/doktorima nauka a ne samo u sistemu
iz ovog proizilazi da natpis na diplomi ne oslikava ni priblizno realnu sliku na terenu a to je ona narodna tvrdnja da "danas svako moze zavrsiti fax"...
recimo na zapadu su sve timovi,timski se razvijaju projekti...je li moguce da u BiH niko ne zna napraviti neki tim i da krenu sa nekim razvojem...evo Hrvatska nam je najbliza a kod njih su timovi najnormalnija pojava
mozda je malo OFF ali bas me zanimaju replike na ovo...pozdrav
vidim svi bi postali magistri cisto radi boljeg statusa u drustvu ili firmi i vecih primanja a vidim i u zadnjim postovima realno stanje na terenu gdje je vise sefova nego radnika (dva "sefa" naredjuju jednom radniku
e sada moje pitanje je kritika postojecim magistrima i doktorima,gdje "odlazi" to vase znanje,te vase titule...
ne vidjam nigdje da su neki magistri smislili nesto produktivno,da su napravili tim,uduzili se i smislili neki proizvod,neki produkt njihovog znanja...gdje su kakve publikacije,nesto da podigne rejting i vama samima a i sredini iz koje dolazite
o doktorima nauka bi se isto moglo puno govoriti,ja cijenim one starije mislioce a od ovih mladjih generacija (do 40te godine starosti) ni traga ni glasa ni efekta
to sto je srozano znanje u BiH ima i krivicu u samim studentima/magistrima/doktorima nauka a ne samo u sistemu
iz ovog proizilazi da natpis na diplomi ne oslikava ni priblizno realnu sliku na terenu a to je ona narodna tvrdnja da "danas svako moze zavrsiti fax"...
recimo na zapadu su sve timovi,timski se razvijaju projekti...je li moguce da u BiH niko ne zna napraviti neki tim i da krenu sa nekim razvojem...evo Hrvatska nam je najbliza a kod njih su timovi najnormalnija pojava
mozda je malo OFF ali bas me zanimaju replike na ovo...pozdrav
Last edited by zippoo87 on 19/10/2013 13:21, edited 1 time in total.
- Muhamed Đakmić
#72 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
Onda kad država počne cijeniti nauku i podržavati je, tada će isplivati i sposobni i obrazovani ljudi na površinu.
Ima timova, ima i projekata, ne onoliko koliko bi trebalo biti, međutim, to u društvu nije popularno, što direktno ima veze sa tim koje su vrijednosti na cijeni. Nije to popularno širim narodnim masama, jebi ga, ljepše je gledati kako Stanija maše dupetom.
Ima timova, ima i projekata, ne onoliko koliko bi trebalo biti, međutim, to u društvu nije popularno, što direktno ima veze sa tim koje su vrijednosti na cijeni. Nije to popularno širim narodnim masama, jebi ga, ljepše je gledati kako Stanija maše dupetom.
-
zippoo87
#73 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
ne pricam ja o masama i sta je popularno a sta ne,nego da oni svojim intelektom,radom,stvaranjem,proizvodnjom, stvore bolju buducnost i sebi i drugimaMuhamed Đakmić wrote:Onda kad država počne cijeniti nauku i podržavati je, tada će isplivati i sposobni i obrazovani ljudi na površinu.
da stvore neki proizvod,proizvedu ga i naravno zaradjuju na njemu...znaci cista ekonomija
dobro,znam da se ne moze sa svakom diplomom proizvoditi,niti je svako stvoren za to ali kod nas je cista NULA;nema cak ni izuzetaka ,nema nista a svi se na kafama busaju,ja sam ovaj,ja sam onaj
istina je i to da drzava ne podrzava ali pitajte svakog ovog gazdu koji je uspio i sada ima neku firmu...koliko je njemu drzava POMOGLA i vidjeti cete da nije niti jednom,i dan danas samo odmaze kroz razne poreze
spominjati samo drzavu je meni izgovor
evo ti rece da imatimova,projekata...mozes li navesti neke,ja vjerovatno nisam dovoljno upucen i zanima me sta su tacno ti projekti?
- Muhamed Đakmić
#74 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
A prije svega, kakve tačno projekte želiš?
Nismo mi intelektualno nazadovali u odnosu na prijeratni period, bar ja ne želim da vjerujem u to, samo država propagira potpuno pogrešne vrijednosti. Mislim da je to problem.
Nismo mi intelektualno nazadovali u odnosu na prijeratni period, bar ja ne želim da vjerujem u to, samo država propagira potpuno pogrešne vrijednosti. Mislim da je to problem.
-
zippoo87
#75 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA
ne zelim ja nista,zasto mene pitas ovdje ,ja zelim da vidim da ima neka opipljiva,realna korist od tih zvanja,da to nije samo mrtvo slovo na papiruMuhamed Đakmić wrote:A prije svega, kakve tačno projekte želiš?
ja nazalost vidim da jesmo,skoro sve sto je stvoreno,stvoreno je prije rata,sada je samo unisteno (to jest doduse politika unistila) ali paralelno sa tim,malo se sta popravilo,izumilo,patentiralo
nema vise inventivnosti a na takvim idejama su nastajali prijasnji giganti
ono sto je pogresna vrijednost u danasnjem sistemu je da mladi zele samo da se uvale na drzavne jasle i tu habitiraju,da ne rade nista a da zaradjuju...pa cemu onda ta svrha obrazovanja ako je cilj tako prizeman ?
volio bi da semalo i masteri ukljuce,da vidimo iz licnih primjera sta su oni pokusali,da li su sta,imaju li namjeru...koja im je vizija buducnosti...