Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Halima

#451 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by Halima »

Vidjeti falus u ovom spomeniku znaci - imati vrlo pokvarenu mastu i blagu opsesiju muskim spolovilom i dominacijom koju simbolise.
Da li se iko pomjerio i pogledao s neke druge strane taj spomenik?
Da li je iko od ovih 'ogorcenih kriticara umjetnosti' i sam umjetnik, ili vrstan poznavalac umjetnosti?
Dirljivo je da brinete za roditelje pobijene djece, no ako njima odgovara, zasto se postavljate kao njihovi advokati?
kosmos

#452 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by kosmos »

Halima, ta poginula djeca su bili nasi sugradjani to nemoj smetnuti s uma, kasnije cu postaviti nekoliko slika iz Sarajeva da ti pokazem da se moze kad se hoce,
JThomas

#453 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by JThomas »

Halima wrote:Vidjeti falus u ovom spomeniku znaci - imati vrlo pokvarenu mastu i blagu opsesiju muskim spolovilom i dominacijom koju simbolise.
Da li je iko od ovih 'ogorcenih kriticara umjetnosti' i sam umjetnik, ili vrstan poznavalac umjetnosti?
Dirljivo je da brinete za roditelje pobijene djece, no ako njima odgovara, zasto se postavljate kao njihovi advokati?
ja rekoh, ja u tom spomeniku ne vidim ku*ac, ja kad ga pogledam ne vidim NIŠTA. ne asocira me ni na šta, ne simboliše mi ništa.

previše apstraktna umjetnost jednostavno nije za ovako nešto, poenta bi bila da i onaj ko je prvi put u sarajevu, i ko možda i ne zna pročitati natpis ispod, skonta bar okvirno o čemu se radi...a iz ovoga, bogme, neće skontati.
delightful

#454 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by delightful »

budala mahnita, ja sam ti obrisala post, koji je, kao i ovaj novi, neprimjeren. molim te da se suzdrzis od daljeg postiranja slicnih postova na ovoj temi. hvala.
justdoit

#455 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by justdoit »

Halima wrote:Vidjeti falus u ovom spomeniku znaci - imati vrlo pokvarenu mastu i blagu opsesiju muskim spolovilom i dominacijom koju simbolise.
E pa baš me zanima šta je tebi prvo palo na pamet kad si vidjela spomenik. Eto mi smo svi jednoglasno bolesni, samo si ti čista uma i srca. Izvini života ti! Oprosti nam, mi eto samo na falos mislimo, to je jače od nas! Obični smo smrtnici, šta ćeš...

Iskreno, meni je simbolika majke koja pokušava zaštiti dijete veoma bolesna ako malo dublje razmislimo i uzmemo u obzir činjenicu da je spomenik posvećen djeci koju majke nisu uspjele zaštiti. Uz to, očevi ovdje očito nisu smatrani relevantnima, pa su izostavljeni. Izgleda po tumečenjima ''umjetnika'' samo majke brane djecu.

SVI KOJI RADE NA PROJEKTU SU TREBALI IMATI DVA PRSTA OBRAZA I RADITI ZA DŽABA, ODNOSNO RADITI ZA NAŠE MALE POGINULE SUGRAĐANE!!! Raspisati konkurs za idejno rješenje tako da gospoda umjetnici ponude svoje ideje za džaba (ZNAM da ima onih koji bi to rado uradili)! Trebala bi svima biti ČASTda naprave takav spomenik, a ne da stotine hiljada maraka besramno zgrću na tuđem bolu!!!

I da se još malo vratim tebi, Halima,

Nisam umjetnik, niti vrsni poznavalac umjetnosti!

Ali ono što 100% znam i tvrdim Halima, jest da umjetnost NE TREBA biti namijenjena rijetkim pojedincima, dok masa nas (eto glupih i neobrazovanih kako ti pokušavaš implicirati) ostanemo sa upitnicima nad glavama!

Ali kako bilo, ovaj ''spomenik'' NIJE umjetnost, jer umjetnost (pazi sad Halima) MORA biti istinita, plahovita, produhovljavajuća, a iznad svega INTELIGENTNA! Draga Halima, izvini što ću te razočarati, ali ovaj spomenik nažalost ne sadrži niti jedan od gore navedenih elemenata!

No dobro, zanemari me, Halima! Ti čista obraza reci - ne liči na falos, nisu ogromne pare ukradene na njegovoj izgradnji, spomenik je savršen, najbolje što se moglo za te tričave pare, dostojan naše poginule djece i zauvijek će gord i ponosan stajati na tom mjestu podsjećajući nas na to što smo kao građani ovoga grada izgubili!

I sve je OK!

P.S. A te me pare fakat bole! Pa za 2,5 miliona smo mogli pokojnog Meštrovića iz groba dić da remeg-djelo golim rukama napravi!!!
kosmos

#456 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by kosmos »

Jel fakat 2,5miliona? :?:
Halima

#457 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by Halima »

justdoit wrote:
E pa baš me zanima šta je tebi prvo palo na pamet kad si vidjela spomenik. Eto mi smo svi jednoglasno bolesni, samo si ti čista uma i srca. Izvini života ti! Oprosti nam, mi eto samo na falos mislimo, to je jače od nas! Obični smo smrtnici, šta ćeš...

Iskreno, meni je simbolika majke koja pokušava zaštiti dijete veoma bolesna ako malo dublje razmislimo i uzmemo u obzir činjenicu da je spomenik posvećen djeci koju majke nisu uspjele zaštiti. Uz to, očevi ovdje očito nisu smatrani relevantnima, pa su izostavljeni. Izgleda po tumečenjima ''umjetnika'' samo majke brane djecu.

SVI KOJI RADE NA PROJEKTU SU TREBALI IMATI DVA PRSTA OBRAZA I RADITI ZA DŽABA, ODNOSNO RADITI ZA NAŠE MALE POGINULE SUGRAĐANE!!! Raspisati konkurs za idejno rješenje tako da gospoda umjetnici ponude svoje ideje za džaba (ZNAM da ima onih koji bi to rado uradili)! Trebala bi svima biti ČASTda naprave takav spomenik, a ne da stotine hiljada maraka besramno zgrću na tuđem bolu!!!

I da se još malo vratim tebi, Halima,

Nisam umjetnik, niti vrsni poznavalac umjetnosti!

Ali ono što 100% znam i tvrdim Halima, jest da umjetnost NE TREBA biti namijenjena rijetkim pojedincima, dok masa nas (eto glupih i neobrazovanih kako ti pokušavaš implicirati) ostanemo sa upitnicima nad glavama!

Ali kako bilo, ovaj ''spomenik'' NIJE umjetnost, jer umjetnost (pazi sad Halima) MORA biti istinita, plahovita, produhovljavajuća, a iznad svega INTELIGENTNA! Draga Halima, izvini što ću te razočarati, ali ovaj spomenik nažalost ne sadrži niti jedan od gore navedenih elemenata!

No dobro, zanemari me, Halima! Ti čista obraza reci - ne liči na falos, nisu ogromne pare ukradene na njegovoj izgradnji, spomenik je savršen, najbolje što se moglo za te tričave pare, dostojan naše poginule djece i zauvijek će gord i ponosan stajati na tom mjestu podsjećajući nas na to što smo kao građani ovoga grada izgubili!

I sve je OK!

P.S. A te me pare fakat bole! Pa za 2,5 miliona smo mogli pokojnog Meštrovića iz groba dić da remeg-djelo golim rukama napravi!!!
Justdoit, pomislila sam na zaustavljenu igru, na nesto krhko i prolazno. I Justdoit, ne ulazim ovdje u cijenu i nacin kako je idejno rjesenje prihvaceno, vec samo govorim da eto meni taj spomenik salje neku poruku, koju ja dozivljavam kao dostojnu nasih malih, poginulih sugradjana.
budala_mahnita

#458 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by budala_mahnita »

delightful wrote:budala mahnita, ja sam ti obrisala post, koji je, kao i ovaj novi, neprimjeren. molim te da se suzdrzis od daljeg postiranja slicnih postova na ovoj temi. hvala.
Nije bitno, jer sam ja jedna velika budaletina kad se uopste i upustam u diskusije ovoga tipa. Ocigledno nisam dovoljno mahalski prekaljena da "na prvu" shvatim da na ovom forumu mozes imati misljenje samo ako se ono poklapa sa misljenjem vecine. A za one koji nisu procitali moj obrisani post: konkretnim rijecnikom sam komentarisala s kakvom je to umjetnoscu Soba dospio do Vegasa. Kada je post obrisan onda sam postavila slike i zamolila da mi se kaze kako se ispravno zove ono na sta se on ponosno naslonio. Ali, molim vas, problem je kad ja ku.rac nazovem ku.rcem, ali kad se ovdje na 20 strana jedan vizuelno sasvim lijep spomenik naziva ku.rcem onda je to OK. Svaka vam cast i samo nastavite diskutovati na ovako zavidnom nivou. Al', na vasu radost, bez mene. :run:
kosmos

#459 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by kosmos »

halima. ne seri, spomenik je nejasan i odraslim a kamoli djeci, ovaj spomenik je ponizenje, picka im materina
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#460 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by mIRCerka »

budala_mahnita wrote:
delightful wrote:budala mahnita, ja sam ti obrisala post, koji je, kao i ovaj novi, neprimjeren. molim te da se suzdrzis od daljeg postiranja slicnih postova na ovoj temi. hvala.
Nije bitno, jer sam ja jedna velika budaletina kad se uopste i upustam u diskusije ovoga tipa. Ocigledno nisam dovoljno mahalski prekaljena da "na prvu" shvatim da na ovom forumu mozes imati misljenje samo ako se ono poklapa sa misljenjem vecine. A za one koji nisu procitali moj obrisani post: konkretnim rijecnikom sam komentarisala s kakvom je to umjetnoscu Soba dospio do Vegasa. Kada je post obrisan onda sam postavila slike i zamolila da mi se kaze kako se ispravno zove ono na sta se on ponosno naslonio. Ali, molim vas, problem je kad ja ku.rac nazovem ku.rcem, ali kad se ovdje na 20 strana jedan vizuelno sasvim lijep spomenik naziva ku.rcem onda je to OK. Svaka vam cast i samo nastavite diskutovati na ovako zavidnom nivou. Al', na vasu radost, bez mene. :run:
tema nije shobina umjetnost, a sve i da jeste, on kad napravi K onda i kaze da je K, a ne kaze da je simbol majke koja nije uspjela zastiti dijete...

da dodam i ovdje
ako ti je vec jednom obrisan post gdje postiras slike neprimjerene ovoj temi, nemoj ih postirati opet. Kraj diskusije.
saibaba

#461 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by saibaba »

Jučer sam baš gledao spomenik izbliza.. Ma šta ja znam. sad mi nekako nije ni loš toliko...
uvjek dobar gost

#462 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by uvjek dobar gost »

saibaba wrote:Jučer sam baš gledao spomenik izbliza.. Ma šta ja znam. sad mi nekako nije ni loš toliko...
Vjerovatno će se izgled samog spomenika popraviti kad bude gotov, ali nije to bit....

Niko ne treba da razmišlja kad dođe pred takav spomenik šta on simbolizira... šta znači... treba isti da ga pogodi ravno u mali mozak.. nakon toga suma koja se spominje koja je pokrila izgradnju spomenika... ukoliko se pokaže (revizijom) da je bilo ko hajrovao marku jednu... njega ili nju ili njih treba javno objesiti il protjerati iz ovog grada... !

Veći je problem po meni to što neki likovi na ovome i od ovoga kradu..... nije im dosta što su pšohapali humanitarnu, donacije... što zavlače ruke u budžete... sada treba da kradu od ovih stvari !!!!
budala_mahnita

#463 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by budala_mahnita »

mIRCerka wrote:tema nije shobina umjetnost, a sve i da jeste, on kad napravi K onda i kaze da je K, a ne kaze da je simbol majke koja nije uspjela zastiti dijete...

da dodam i ovdje
ako ti je vec jednom obrisan post gdje postiras slike neprimjerene ovoj temi, nemoj ih postirati opet. Kraj diskusije.
Ti vec ako hoces da tvoja bude zadnja, onda bar imaj pojma o cemu pises. U prvom, obrisanom postu nije ni bilo slika.

Edit: Na ovom forumu inace tema svake teme je ono sta ti kazes uzorita, a kad ti se ne svidja odgovor, onda to vise nije tema. Al' kao sto rekoh, nije ni bitno jer sam ja jedna velika budaletina uopste se upustajuci u raspravu sa "mahalaom". EOD i od mene.
Last edited by budala_mahnita on 23/02/2009 11:59, edited 1 time in total.
mIRCerka

#464 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by mIRCerka »

budala_mahnita wrote:
mIRCerka wrote:tema nije shobina umjetnost, a sve i da jeste, on kad napravi K onda i kaze da je K, a ne kaze da je simbol majke koja nije uspjela zastiti dijete...

da dodam i ovdje
Ti vec ako hoces da tvoja bude zadnja, onda bar imaj pojma o cemu pises. U prvom, obrisanom postu nije ni bilo slika.
Ja necu da moja bude zadnja. Nazalost mora biti jer sto ste stariji, to se djetinjastije ponasate.
Tema je POSTAVLJEN SPOMENIK DJECI SARAJEVA. Ne Shoba i njegovi UMJETNICKI RADOVI.
Imam pojma o cemu pricam, ako nije bilo slika, garant je bioisti tekst (previse K), inace kolegica ne bi reagovala brisanjem posta.
Vratite se temi, a to je SPOMENIK UBIJENOJ DJECI.
budala_mahnita

#465 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by budala_mahnita »

Eno ti gore Edit pa procitaj :roll:
mIRCerka

#466 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by mIRCerka »

budala_mahnita wrote:Eno ti gore Edit pa procitaj :roll:
Ama nemam sta sumnjat u reakciju moderatora, niko bez razloga nece obrisati nesto.
sto se ovoga tice
Edit: Na ovom forumu inace tema svake teme je ono sta ti kazes uzorita, a kad ti se ne svidja odgovor, onda to vise nije tema. Al' kao sto rekoh, nije ni bitno jer sam ja jedna velika budaletina uopste se upustajuci u raspravu sa "mahalaom". EOD i od mene.
Cim vam covjek izbije argument ili vam kaze da SHOBA nije tema, tema je SPOMENIK DJECI I UMJETNIK KECHO, vi se ko prava mala razmazena djeca hvatate funkcije moderatora...To je na obraz vama.
Evo da te podsjetim sta je tema
zimomor wrote:
U Velikom parku
Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

U centru Sarajeva, na lokalitetu Velikog parka, građani napokon imaju prilike vidjeti kako izgleda spomenik posvećen tragično prekinutim životima djece koja su stradala u ratu od 1992. do 1995. godine u ovom gradu.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090205035

Image

Image
Zar stvarno nije bilo neki boljih ideja za ovaj spomenik?
Ovo se uklapa u ovo post-ratnu arhitekturu spomenika koja nece nadzivjeti niti jednu generaciju ovog grada zajedno sa spomenikom Davorinu i Kindjetu i spomeniku na Markalama?
Pitam se da li je kod onih koji su odlucivali o izgledu spomenika prevladao umjetnicki kvalitet djela, ili su opet bili na sceni rodbinsko-haverski odnosi?
Toliko o tome.
dlfo

#467 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by dlfo »

Meni se licno svidja. To sto neki vide "falus", njihov problem, sto neki ne vide, takodjer njihov problem. Svako ima pravo na misljenje. Ja ovdje vidim majku koja pokusava da zastiti dijete.
upravnik

#468 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by upravnik »

dlfo wrote:Ja ovdje vidim majku koja pokusava da zastiti dijete.
Oooooo evo nam se i Kečo uključio...
Better Man

#469 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by Better Man »

dlfo wrote:Meni se licno svidja. To sto neki vide "falus", njihov problem, sto neki ne vide, takodjer njihov problem. Svako ima pravo na misljenje. Ja ovdje vidim majku koja pokusava da zastiti dijete.
E, ja ne vidim. I niko normalan ne vidi u ovom spomeniku majku koja pokušava da zaštiti dijete. I ne znam na osnovu čega si zaključio i vdio da je riječ o majci koja pokušava da zaštiti dijete?
shuriken

#470 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by shuriken »

ne vidi se iz profila
ima nesto malo i nesto veliko sto se malo nadvilo nad to malo
u tlocrtu je to krug koji je rastavljen na dva polukruga
ako i prihvatimo nerazumljivo a to je da su to figure djeteta i roditelja (oca, majke, svejedno)
mogao bi biti dobar spomenik za djecu koja odrastaju bez roditelja, a i dijete i roditelj su zivi

naime nigdje se ne vidi nikakav dramaticni prekid u odrastanju, forme zavrsavaju jednako, to se vidi iz ovih fotki
ovo je zamrznuto stanje prije one sekunde kojoj bi trebao biti posvecen spomenik
one nepojmljivo tragicne sekunde ubijanja gladnog i izmucenog djeteta koje se igra ili ide u skolu u gradu-logoru

mislim da se autor zapleo u pricanje price apstrakcijom, simbolima a kod (code) desifriranja price nije javan nego privatan, njegov

ako vidite vec spomenuti memorijal holokaustu u Berlinu pored Branderburskih vrata i prodjete kroz njega
ne morate znati nista ni o jevrejima ni o fasizmu ni o drugom svjetskom ratu
ali vas uhvati neka tegoba i zamislite se i bude vas strah
jer je njegov kod univerzalan i iskonski

ok, mozda je ovo sto je odabrano najbolje sto BH autori mogu ponuditi
ali i berlinski memorijal su napravili amerikanac i englez
valjda je bio medjunarodni natjecaj
Korisnica

#471 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by Korisnica »

Tresla se gora.....protrcao mis.
dlfo

#472 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by dlfo »

Better Man wrote:
dlfo wrote:Meni se licno svidja. To sto neki vide "falus", njihov problem, sto neki ne vide, takodjer njihov problem. Svako ima pravo na misljenje. Ja ovdje vidim majku koja pokusava da zastiti dijete.
E, ja ne vidim. I niko normalan ne vidi u ovom spomeniku majku koja pokušava da zaštiti dijete. I ne znam na osnovu čega si zaključio i vdio da je riječ o majci koja pokušava da zaštiti dijete?
Prateci tvoju filozofiju iz ovog teksta, to znaci da ja ne spadam u normalne, jer vidim "majku koja pokusava da zastiti dijete", vec bih bio normalan ako vidim "falus". Lijepo, to je tvoje misljenje. Ja sam, pak, drugacijeg misljenja.
budala_mahnita

#473 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by budala_mahnita »

kosmos wrote:halima. ne seri, spomenik je nejasan i odraslim a kamoli djeci, ovaj spomenik je ponizenje, picka im materina
Nek' zato ovaj i ovakvi postovi nisu za brisanja! :roll:
mIRCerka

#474 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by mIRCerka »

budala_mahnita wrote:
kosmos wrote:halima. ne seri, spomenik je nejasan i odraslim a kamoli djeci, ovaj spomenik je ponizenje, picka im materina
Nek' zato ovaj i ovakvi postovi nisu za brisanja! :roll:
Pa sto se nisi potrudila prijaviti ovaj post?
budala_mahnita

#475 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by budala_mahnita »

dlfo wrote:Prateci tvoju filozofiju iz ovog teksta, to znaci da ja ne spadam u normalne, jer vidim "majku koja pokusava da zastiti dijete", vec bih bio normalan ako vidim "falus". Lijepo, to je tvoje misljenje. Ja sam, pak, drugacijeg misljenja.
Ne moras ti nista plaho pratiti da bi upratio kako ti nemas sta da mislis...ima ko ce na ovom forumu misliti i za tebe i za mene. Nije te stid u onom ne vidit' kitu...ccc...
Post Reply