Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
U Velikom parku Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva
U centru Sarajeva, na lokalitetu Velikog parka, građani napokon imaju prilike vidjeti kako izgleda spomenik posvećen tragično prekinutim životima djece koja su stradala u ratu od 1992. do 1995. godine u ovom gradu.
Zar stvarno nije bilo neki boljih ideja za ovaj spomenik?
Ovo se uklapa u ovo post-ratnu arhitekturu spomenika koja nece nadzivjeti niti jednu generaciju ovog grada zajedno sa spomenikom Davorinu i Kindjetu i spomeniku na Markalama?
Pitam se da li je kod onih koji su odlucivali o izgledu spomenika prevladao umjetnicki kvalitet djela, ili su opet bili na sceni rodbinsko-haverski odnosi?
Last edited by zimomor on 06/02/2009 09:34, edited 2 times in total.
Pa jel ovo oni ismijavaju žrtve te su nam ovo postavili kao spomenik!!!!
E svaka im čast mada je oni ni nemaju, jer da je imalo imaju ne bi ovo bio spomenik ubijenoj djeci. Ovo je ruglo grada i ko god dođe i vidi ovo zeleno čudo slikaće se al samo da ismijvava.
Ja nemam riječi
Uzas. Pa bolje da su ostavili onu fontanu i nadodali neku plocu pored nje sa natpisom. Sad vidim o cemu su roditelji pricali kad su rekli da ih spomenik podsjeca na penis, a ja im se na to smijao. bogami su bili u pravu. izvinite me ako sam previse vulgaran ili slikovit, ali moram reci da mene ovo podsjeca na vjestacki penis, sa onim malim i vecim dijelom za oba ulaza. eto, nadam se da necu nikog uvrijediti na ovom mom zapazanju.
ko sto visnja rece, stranci ce se ovdje slikati da komentarisu spomenik u seksualnom smislu.
Isti komentari mogli su se cuti i kad je projekt bio predstavljen javnosti ... pa nista. Naravno da su talovi u pitanju.
Osim sasvim nejasne simbolike ovog oblika, izbor materijala je za cudjenje: uljepljeno staklo, zalijevano vodom (kolio sam shvatila, tu ce i dalje biti fontana?) raspast ce se za najvise dvije sezone
Da li ce oni koji potpisuju ovaj projekat, ili oni koji su ga izabrali, snositi ikakvu odgovornost ako se pokaze da su se malo zeznuli u izboru materijala?
Izgleda staklenog spomenika Mirzi Delibasicu nakon samo godinu dana - nije posluzio bilo kome kao iskustvo?
Meni se ovo staklo bash svida(najvise bojom),ali mi nikako nije jasno sto je sve ostalo uradeno u betonu
Neke skupe i kvalitetne ploce i sve bi puno ljepse izgledalo.
Zapravo,je li ovo zavrsna verzija?Kako ostaviti onako go beton,ko na građevini
Ima li kakve iluminacije? Mozda bi nocu imalo smisla kad bi ti objekti zasvijetlili...
Inace, ovako, po danu, izgleda odvratno...
U stvari, ne uklapa se u prostor... Da se malo sacekalo, pa iskoristio trg preko puta, ispred ove nove BBI zgrade, mozda bi sve skupa izgledalo bolje...
Mogli su cesmu napraviti ... ako nista ljudi bi se mogli (a i zivotinje) tu napiti vode, pa se i sjetiti djece ... ovo je, blago receno, katastrofa. I jos su radili godinu dana, Boze ...
I ja jutros gledam spomenik, moram proznat da je ruzan. Neko je sebi smjestio bruku para u djep. Radovi su poceli prije potpisivanja ugovora, trajali su mnoooogo duze od ugovorenog. I taj spomenik vrijedi DVA MILIONA KM.
Asana wrote:Isti komentari mogli su se cuti i kad je projekt bio predstavljen javnosti ... pa nista. Naravno da su talovi u pitanju.
Osim sasvim nejasne simbolike ovog oblika, izbor materijala je za cudjenje: uljepljeno staklo, zalijevano vodom (kolio sam shvatila, tu ce i dalje biti fontana?) raspast ce se za najvise dvije sezone
Da li ce oni koji potpisuju ovaj projekat, ili oni koji su ga izabrali, snositi ikakvu odgovornost ako se pokaze da su se malo zeznuli u izboru materijala?
Izgleda staklenog spomenika Mirzi Delibasicu nakon samo godinu dana - nije posluzio bilo kome kao iskustvo?
Izgleda da autor ima neki fetish na staklo. I Kindjetov i ovaj spomenik je radio isti autor, Mensud Keco.
je li iko od "umjetnika" koji su izgradili ovaj spomenik dao kakvo "umjetničko", metaforično objašnjenje šta je ovo, šta predstavlja, imali kakve simbolike vezanu za DJECU...jer ja ne vidim...fakat ne kontam..il su oni slijepi, il sam ja seksualno isfrustrirana pa vidim dildo...
uki wrote:je li iko od "umjetnika" koji su izgradili ovaj spomenik dao kakvo "umjetničko", metaforično objašnjenje šta je ovo, šta predstavlja, imali kakve simbolike vezanu za DJECU...jer ja ne vidim...fakat ne kontam..il su oni slijepi, il sam ja seksualno isfrustrirana pa vidim dildo...
Kazu da predstavlja majku koja zeli da zastiti dijete. A i mene podsjeca na p...
Ovo je katastrofa, odavno nisam nista ruznije i smjesnije vidjela!
Pita li se iko na sta ce ovo liciti za nekih 10gd. sarajevske klime....ja bi mu ga kuci u dnevnu sobu stavio pa nek mu se divi.
I poslije onakve katastrofe sa izradom kindjetovog spomenika opet isti autor.
Pa mi smo sebi najveci dusmani....jednostavno svakim danom ubijamo pomalo sabi sebe.
Hoce li iko ikada za ovo odgovarati, hoce li ikad ovaj narod pameti doci ili ce ovaj spomenik ustvari biti monument nase gluposti.