Postavljanje instalacija u montaznu kucu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
1Gala

#1 Postavljanje instalacija u montaznu kucu?

Post by 1Gala »

Ok, imam malu montaznu kucicu koju sam naslijedio od ćaleta, vikendicu manje-vise. Montazna je kucica.

Planiram da je renoviram, ali ne kontam kako da ja postavljam nove instalacije u montazne zidove...za obicne ciglane, uzmes majzlu i cekic, istemas, postavis pa popunis rupe malterom i nabacis opet. Ali montazna... :?
VjecitiStudent

#2 Re: Postavljanje instalacija u montaznu kucu?

Post by VjecitiStudent »

1Gala wrote:Ok, imam malu montaznu kucicu koju sam naslijedio od ćaleta, vikendicu manje-vise. Montazna je kucica.

Planiram da je renoviram, ali ne kontam kako da ja postavljam nove instalacije u montazne zidove...za obicne ciglane, uzmes majzlu i cekic, istemas, postavis pa popunis rupe malterom i nabacis opet. Ali montazna... :?
Kojim je materijalom obložen unutrašnji zid?
Danguba

#3 Re: Postavljanje instalacija u montaznu kucu?

Post by Danguba »

1Gala wrote:Ok, imam malu montaznu kucicu koju sam naslijedio od ćaleta, vikendicu manje-vise. Montazna je kucica.

OK, imam blagi osjecaj da tebe ovo bas i ne interesuje. :D

Ja kako znam te stare montazne kuce od Bosne iz Ilijasa, Janj D.Vakuf i Krivajine imale su panele koji su bili oblozeni salonitom(vanjski dio) i ivericom ili gipsanom plocom(unutrasnji dio). Tebe interesuje ova unutrasnja strana. Neke unutrasnje strane su obradjivane samo gletovanjem spojeva pa jupol a neke lijepljenjem tapeta.
Sta bih ja na tvom mjestu uradio. Ispitao bih na par mjesta od cega je unutrasnja obloga, nasao rostere(konstrukciju od letava), obiljezio ih, prosjekao kanale za druge kablove, razveo svu instalaciju i oblozio ponovo sve gipsanim plocama. Sve drugo bilo bi krpaza kod montaznih kuca.

p.s. mislim da su postavljali i buzir crijeva ali koliko su oni u funkciji? trebas prvo to ispitati.
1Gala

#4 Re: Postavljanje instalacija u montaznu kucu?

Post by 1Gala »

Danguba wrote:

OK, imam blagi osjecaj da tebe ovo bas i ne interesuje. :D

Ja kako znam te stare montazne kuce od Bosne iz Ilijasa, Janj D.Vakuf i Krivajine imale su panele koji su bili oblozeni salonitom(vanjski dio) i ivericom ili gipsanom plocom(unutrasnji dio). Tebe interesuje ova unutrasnja strana. Neke unutrasnje strane su obradjivane samo gletovanjem spojeva pa jupol a neke lijepljenjem tapeta.
Sta bih ja na tvom mjestu uradio. Ispitao bih na par mjesta od cega je unutrasnja obloga, nasao rostere(konstrukciju od letava), obiljezio ih, prosjekao kanale za druge kablove, razveo svu instalaciju i oblozio ponovo sve gipsanim plocama. Sve drugo bilo bi krpaza kod montaznih kuca.

p.s. mislim da su postavljali i buzir crijeva ali koliko su oni u funkciji? trebas prvo to ispitati.
Trnutno nisam blizu kuce, kad dodjem provijericu pa cu ti javiti! :D
Danguba

#5 Re: Postavljanje instalacija u montaznu kucu?

Post by Danguba »

1Gala wrote: Trnutno nisam blizu kuce, kad dodjem provijericu pa cu ti javiti! :D
:-) :-)

brz si...povlacim rijec :D
Post Reply