Planiram da je renoviram, ali ne kontam kako da ja postavljam nove instalacije u montazne zidove...za obicne ciglane, uzmes majzlu i cekic, istemas, postavis pa popunis rupe malterom i nabacis opet. Ali montazna...
Postavljanje instalacija u montaznu kucu?
-
1Gala
#1 Postavljanje instalacija u montaznu kucu?
Ok, imam malu montaznu kucicu koju sam naslijedio od ćaleta, vikendicu manje-vise. Montazna je kucica.
Planiram da je renoviram, ali ne kontam kako da ja postavljam nove instalacije u montazne zidove...za obicne ciglane, uzmes majzlu i cekic, istemas, postavis pa popunis rupe malterom i nabacis opet. Ali montazna...
-
VjecitiStudent
#2 Re: Postavljanje instalacija u montaznu kucu?
Kojim je materijalom obložen unutrašnji zid?1Gala wrote:Ok, imam malu montaznu kucicu koju sam naslijedio od ćaleta, vikendicu manje-vise. Montazna je kucica.
- Danguba
#3 Re: Postavljanje instalacija u montaznu kucu?
OK, imam blagi osjecaj da tebe ovo bas i ne interesuje.1Gala wrote:Ok, imam malu montaznu kucicu koju sam naslijedio od ćaleta, vikendicu manje-vise. Montazna je kucica.
Ja kako znam te stare montazne kuce od Bosne iz Ilijasa, Janj D.Vakuf i Krivajine imale su panele koji su bili oblozeni salonitom(vanjski dio) i ivericom ili gipsanom plocom(unutrasnji dio). Tebe interesuje ova unutrasnja strana. Neke unutrasnje strane su obradjivane samo gletovanjem spojeva pa jupol a neke lijepljenjem tapeta.
Sta bih ja na tvom mjestu uradio. Ispitao bih na par mjesta od cega je unutrasnja obloga, nasao rostere(konstrukciju od letava), obiljezio ih, prosjekao kanale za druge kablove, razveo svu instalaciju i oblozio ponovo sve gipsanim plocama. Sve drugo bilo bi krpaza kod montaznih kuca.
p.s. mislim da su postavljali i buzir crijeva ali koliko su oni u funkciji? trebas prvo to ispitati.
-
1Gala
#4 Re: Postavljanje instalacija u montaznu kucu?
Trnutno nisam blizu kuce, kad dodjem provijericu pa cu ti javiti!Danguba wrote:OK, imam blagi osjecaj da tebe ovo bas i ne interesuje.1Gala wrote:Ok, imam malu montaznu kucicu koju sam naslijedio od ćaleta, vikendicu manje-vise. Montazna je kucica.
Planiram da je renoviram, ali ne kontam kako da ja postavljam nove instalacije u montazne zidove...za obicne ciglane, uzmes majzlu i cekic, istemas, postavis pa popunis rupe malterom i nabacis opet. Ali montazna...![]()
Ja kako znam te stare montazne kuce od Bosne iz Ilijasa, Janj D.Vakuf i Krivajine imale su panele koji su bili oblozeni salonitom(vanjski dio) i ivericom ili gipsanom plocom(unutrasnji dio). Tebe interesuje ova unutrasnja strana. Neke unutrasnje strane su obradjivane samo gletovanjem spojeva pa jupol a neke lijepljenjem tapeta.
Sta bih ja na tvom mjestu uradio. Ispitao bih na par mjesta od cega je unutrasnja obloga, nasao rostere(konstrukciju od letava), obiljezio ih, prosjekao kanale za druge kablove, razveo svu instalaciju i oblozio ponovo sve gipsanim plocama. Sve drugo bilo bi krpaza kod montaznih kuca.
p.s. mislim da su postavljali i buzir crijeva ali koliko su oni u funkciji? trebas prvo to ispitati.
- Danguba
#5 Re: Postavljanje instalacija u montaznu kucu?
1Gala wrote: Trnutno nisam blizu kuce, kad dodjem provijericu pa cu ti javiti!
brz si...povlacim rijec