Postanar traži prijavu prebivališta
-
felicia
#1 Postanar traži prijavu prebivališta
Poštovani forumaši,
Neki dan me je nazvao postanar koji je kod mene već godinu dana i zatražio da prijavi prebivalište na mojoj adresi.
Za to ja trebam izvaditi original ZK izvadak kao dokaz da je stan moj i sa njim otići u MUP da potpišem neku izjavu i da on može na mojoj adresi prijaviti prebivalište...
Dio mene je zadovoljan zbog toga: s obzirom da planira prijavu vjerovatno će ostati malo duže kod mene = što je super jer je do sada bio ok (dobro plaća, nema nereda, sve na svom, mjestu)...
Drugi dio mene je malo zabrinut: Zašto sad odjednom (kad nije odmah tražio)... Dodatno, on ima brata koji živi par zgrada dalje u svom stanu, ne vidim zašto to ne riješi sa njim (u dobrim su odnosima, svaki dan se druže)... Bojim se da zbog toga nekad (za mjesec, godinu, nebitno kada) ne bih imao problema (npr. ja želim da on napusti stan zbog toga što ću ga ja koristiti ili prodati) a to ne mogu bez njegovog potpisa...
Dodatno, rekao mi je (ja obrazac nisam vidio svojim očima) da u njemu piše da on u stanu stanuje bez naknade, pa se bojim da mi za to ne bi počeo praviti probleme sa plaćanjem kirije...
Uglavnom, zamolio bih Vas za informaciju je li neko od Vas bio u ovakvoj situaciji i kakva su Vaša iskustva po ovom pitanju.
Unaprijed hvala svima na trudu i odgovorima.
Felicia
Neki dan me je nazvao postanar koji je kod mene već godinu dana i zatražio da prijavi prebivalište na mojoj adresi.
Za to ja trebam izvaditi original ZK izvadak kao dokaz da je stan moj i sa njim otići u MUP da potpišem neku izjavu i da on može na mojoj adresi prijaviti prebivalište...
Dio mene je zadovoljan zbog toga: s obzirom da planira prijavu vjerovatno će ostati malo duže kod mene = što je super jer je do sada bio ok (dobro plaća, nema nereda, sve na svom, mjestu)...
Drugi dio mene je malo zabrinut: Zašto sad odjednom (kad nije odmah tražio)... Dodatno, on ima brata koji živi par zgrada dalje u svom stanu, ne vidim zašto to ne riješi sa njim (u dobrim su odnosima, svaki dan se druže)... Bojim se da zbog toga nekad (za mjesec, godinu, nebitno kada) ne bih imao problema (npr. ja želim da on napusti stan zbog toga što ću ga ja koristiti ili prodati) a to ne mogu bez njegovog potpisa...
Dodatno, rekao mi je (ja obrazac nisam vidio svojim očima) da u njemu piše da on u stanu stanuje bez naknade, pa se bojim da mi za to ne bi počeo praviti probleme sa plaćanjem kirije...
Uglavnom, zamolio bih Vas za informaciju je li neko od Vas bio u ovakvoj situaciji i kakva su Vaša iskustva po ovom pitanju.
Felicia
-
high_volume
#2 Re: Postanar traži prijavu prebivališta
Moraš imati ugovor s poDstanarom o najmu tvog stana, sa prikazanim uslovima, obavezama i odgovornosti obje strane, cijeni i uslovima plaćanja, otkazu, i sitnim detaljima o kojima se dogovorite. Taj ugovor mora biti ovjeren u poreznoj upravi. Nakon toga, slobodno ali i obavezno, prijavi ga na boravište na adresi tog stana.
- mirsek
#3 Re: Postanar traži prijavu prebivališta
high_volume wrote:Moraš imati ugovor s poDstanarom o najmu tvog stana, sa prikazanim uslovima, obavezama i odgovornosti obje strane, cijeni i uslovima plaćanja, otkazu, i sitnim detaljima o kojima se dogovorite. Taj ugovor mora biti ovjeren u poreznoj upravi. Nakon toga, slobodno ali i obavezno, prijavi ga na boravište na adresi tog stana.
Ne mora ugovor, samo ovjerena kopija ZK i potpisana izjava vlasnika o dozvoli za boravak u stanu koju pokupis na salteru mupa. Ne treba vlasnik ici sa tobom u mup.
- vjesticanametli
#4 Re: Postanar traži prijavu prebivališta
To da stanuje u tvom stanu bez naknad3 ne potpisuj
- mirsek
#5 Re: Postanar traži prijavu prebivališta
Bio sam u istoj situaciji kao podstanar. Pise na izjavi besplatno ali smijes to prekriziti korektorom i dopisati uz naknadu od xxx KM, stavi neku izmisljenu cifru.felicia wrote:Poštovani forumaši,
Felicia
- Prpa.ba
#6 Re: Postanar traži prijavu prebivališta
Jeste, samo se na ugovorenu naknadu onda mora platiti i porez. 
- djkurt
#7 Re: Postanar traži prijavu prebivališta
Nas da nema trebalo bi nas izmisliti. Čuj izmisli cifru, ne dao bog da stavi stvarnu vrijednost kirije.mirsek wrote:Bio sam u istoj situaciji kao podstanar. Pise na izjavi besplatno ali smijes to prekriziti korektorom i dopisati uz naknadu od xxx KM, stavi neku izmisljenu cifru.felicia wrote:Poštovani forumaši,
Felicia
- mirsek
#8 Re: Postanar traži prijavu prebivališta
Pa zato ako hoce da izbjegne porez neka stavi 1 KM.Prpa.ba wrote:Jeste, samo se na ugovorenu naknadu onda mora platiti i porez.
Moj gazda je stavio trecinu naknade na izjavu.
Last edited by mirsek on 08/01/2019 08:43, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#9 Re: Postanar traži prijavu prebivališta
Ne, izdavanje stana za 1 KM nije sumnjivo.mirsek wrote:Pa zato ako hoce da izbjegne porez neka stavi 1 KM.Prpa.ba wrote:Jeste, samo se na ugovorenu naknadu onda mora platiti i porez.
- choxnox
#10 Re: Postanar traži prijavu prebivališta
Pa ide porez i na 1 KMmirsek wrote:Pa zato ako hoce da izbjegne porez neka stavi 1 KM.Prpa.ba wrote:Jeste, samo se na ugovorenu naknadu onda mora platiti i porez.
- mirsek
#11 Re: Postanar traži prijavu prebivališta
Ne znam da li te izjave neko salje poreskoj.choxnox wrote:Pa ide porez i na 1 KMmirsek wrote:Pa zato ako hoce da izbjegne porez neka stavi 1 KM.Prpa.ba wrote:Jeste, samo se na ugovorenu naknadu onda mora platiti i porez.
-
casanova123
#12 Re: Postanar traži prijavu prebivališta
Haha
fino odes kod advokata i napise ti ugovor ili nadjes negdje na netu kako treba ugovor napisan i onda mu das da potpise, ali i ti potpises to i neces ti njega moci istjerati za vrijeme trajanja ugovora.. Svakih 3-4 godine ti produzavas ugovor, jer ako ti to ne uradis, a on nastavi da placa uredno, onda se automatski produzava ugovor. S tim svim, odes i prijavis covjeka ili on sam ode i prijavi se sto je apsolutno normalno i zakonski obavezno. On trebutno nema nikakvog zakonskog osnova za bilo sta, jer nema prijavljen boravak, a ti ne placas porez ili sta vec sta ima da se placa, sto znaci da vodis ilegalan biznis, a on ilegalno zivi tu gdje zivi, i ne bi ti ni trebao placati. Covjek zeli da se osigura da ga neces istjerati iz kuce kad god se tebi digne ona stvar. Samo sebe stavi u jegovu poziciju.
- Haris.ba
#13 Re: Postanar traži prijavu prebivališta
Ko da gledam - žalbe za zaštitu privatosti kada poreska bude tražila podatke od Mupova.mirsek wrote:Ne znam da li te izjave neko salje poreskoj.
Nego, za sada poreska ne gleda te prijave jer nema ljudi da to uprati. Ali, polahko.
I ništa podstanara ne štiti specijalno što je prijavljen na adresi. To je jedino dobar dokaz da je u stanu.