Postajemo paranoidni?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
enough

#1 Postajemo paranoidni?

Post by enough »

Prvo malo teorije... :wink:
Def.Poremećaji ličnosti pojavljuju se rano u tijeku razvoja pojedinca i rezultat su konstitucionalnih čimbenika i društvenog iskustva, a druga su stečena kasnije u životu. Tako kaže psihologija, i pri tome navodi sljedeće psihopatije, tj. premećaje: paranoidni, shizofreni, disocijalni( amoralni, asocijalni, antisocijalni) poremećaji i dr.

Simptomi paranoidnog poremćaja ličnosti su: sumnjičav,tumači postupke drugih kao neprijateljske, ljubomoran, ne zaboravlja uvrede, osjetljiv na zapostavljanje, shvata i bori se samo za svoja prava, osjećaj svoje visoke vrijednosti, sebičnost.

Zar nam ove osobine nisu poznate..? Da, vidimo ih svakodnevno kod drugih ili ih nosimo u sebi, tj. sami smo jako sumjičavi, sebični, osjetljivi.. Da li postajemo paranoidni?

Možemo li govoriti o paranoidnim političarima, paranoidnim profesorima, ljekarima :zoka: :-)

Ljudi ode sve dođavola, sve poremećeno.. :mrgreen:
Last edited by enough on 23/04/2010 23:29, edited 1 time in total.
BajrinNajmladji

#2 Re: Postajemo paranoidni?

Post by BajrinNajmladji »

enough wrote:Ljudi ode sve dođavola, sve poremećeno.. :mrgreen:
Sve ''prolupalo'' i ludo i oko mene, a samo se ja liječim! :D
specifikacija

#3 Re: Postajemo paranoidni?

Post by specifikacija »

enough wrote:Prvo malo teorije... :wink:
Def.Poremećaji ličnosti pojavljuju se rano u tijeku razvoja pojedinca i rezultat su konstitucionalnih čimbenika i društvenog iskustva, a druga su stečena kasnije u životu. Tako kaže psihologija, i pri tome navodi sljedeće psihopatije, tj. premećaje: paranoidni, shizofreni, disocijalni( amoralni, asocijalni, antisocijalni) poremećaji i dr.

Simptomi paranoidnog poremćaja ličnosti su: sumnjičav,tumači postupke drugih kao neprijateljske, ljubomoran, ne zaboravlja uvrede, osjetljiv na zapostavljanje, shvata i bori se samo za svoja prava, osjećaj svoje visoke vrijednosti, sebičnost.

Zar nam ove osobine nisu poznate..? Da, vidimo ih svakodnevno kod drugih ili ih nosimo u sebi, tj. sami smo jako sumjičavi, sebični, osjetljivi.. Da li postajemo paranoidni?

Možemo li govoriti o paranoidnim političarima, paranoidnim profesorima, ljekarima :zoka: :-)

Ljudi ode sve dođavola, sve poremećeno.. :mrgreen:
Od samog cina rodjenja, ja sam oprezan, to je valjda neki prirodni refleks, unutrasnji odbrambeni sistem koji me vodi ka toj iracionalnoj sferi, gdje se ja, kao jedan subjekt zivota, u potpunosti zatvaram u samog sebe i tumacim svijet na gore opisan nacin :)))))
melbaa

#4 Re: Postajemo paranoidni?

Post by melbaa »

Danas ljudi gledaju samo sebe i svoj interes, ne biraju nacin na koji ce to postici, pa nije mi ni cudo sto postaju paranoidni. :(
Post Reply