Postaje li islam 'državna religija' u BiH?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bird

#1 Postaje li islam 'državna religija' u BiH?!

Post by Bird »

Image Početak ovogodišnjeg ramazanskog posta u Bosni i Hercegovini obilježila je i zanimljiva rasprava o tome na koji način javna televizija treba pratiti ovaj važan događaj u životu muslimanskih vjernika.

Cijeli slučaj dobio je mnogo šire značenje od obične polemike između jedne vjerske zajednice i vodstva entitetske, odnosno državne TV te je upozorio na brojne probleme u pokušajima stvaranje sekularnoga društva europskog tipa u BiH.

Još važnije, spor o emitiranju ramazanskoga programa i njegov konačni rezultat ponovno je posvjedočio o stalnim pokušajima Islamske zajednice u BiH da muslimanima Bošnjacima u ovoj multietničkoj zemlji priskrbi poseban, povlašten status, a islam dobije poziciju neke vrste državne religije.

Image

Spor oko (ne)emitiranja ramazanskoga programa započeo je prosvjedom Islamske zajednice jer niti jedna od javnih televizija u BiH nije emitirala posebne emisije u povodu završetka cjelodnevnog posta, u vrijeme tzv. iftara ili večernjega obroka.

Budući da od Radiotelevizije RS nitko realan i nije očekivao da emitira program uz ramazan, odgovorili su čelnici Federalne i državne TV, navodeći sasvim razumne argumente.

Tako je direktor FTV-a Jasmin Duraković kazao da Federalna TV ima specijalne programske sadržaje koji su vezani uz mjesec posta, no da nisu mogli prihvatiti zahtjeve Islamske zajednice koji bi ovaj javni servis pretvorili u poluvjersku televiziju.

Naime, iz Federalne televizije nudili su Islamskoj zajednici da uz redovni program, posredstvom tzv. info bara emitira obavijest o vremenu iftara, no ona to nije prihvatila tražeći posebnu emisiju.

Racionalnim argumentima odgovorili su i iz državne BHTV1. Oni su kazali da će državna televizija pratiti sve glavne vjerske manifestacije, dok će o pratećim sadržajima gledatelji biti informirani putem redovnih informativnih emisija.

Reakcije su, međutim, bile ogorčene i zapjenušane, a ovaj put pridružile su se i političke stranke. Stranka demokratske akcije (SDA) uputila je i otvorenu prijetnju:

''Upozoravamo uređivačke kolegije BHT, FTV i TVRS da su Bošnjaci konstitutivan narod BiH a mjesec ramazana je dio bošnjačko-muslimanske tradicije i kulture, i prošla su vremena kad se tu tradiciju moglo ignorirati i diskriminirati'', priopćili su iz SDA.

Iz Bosanske stranke poručili su da je »stav FTV-a da se neće emitirati ramazanski program neosnovan i protuzakonit«. Naposljetku, došao je i ''najjači argument''. Da su Bošnjaci ti koji u najvećem broju plaćaju televizijsku pretplatu i da se zbog toga naprosto mora emitirati njihov vjerski program.

Mnogo je opasnih poruka odaslano tijekom ove ''hajke'' na uredništva televizijskih kuća, no najopasnija je upravo ova posljednja iz koje proizlazi da Bošnjaci kao najbrojniji narod (pa tako i narod koji u najvećem broju plaća televizijsku pretplatu) treba imati posebna prava. Implicite to znači da, primjerice, Hrvati katolici koji u manjem broju plaćaju pretplatu trebaju imati i manje svoga programa.

Ovaj stav primjeren tržnici poguban je za budućnost BiH kao zemlje ravnopravnih naroda i građana. Posebna je, naravno, priča o tome zbog čega se nužno pretpostavlja da netko tko je po nacionalnosti Bošnjak i plaća televizijsku pretplatu nužno želi da javna televizija emitira vjerski program.

No, u vizijama islamskih vjerskih lidera očito nema mjesta za Bošnjake koji na pitanje religije i njezine uloge u svakodnevnom životu gledaju nešto drugačije. To je također golem problem za BiH.

Ipak, kad se zna da poglavar Islamske zajednice BiH više ni u javnim istupima ne krije želju za bošnjačkom političkom dominacijom u BiH, pa je tako nedavno sasvim otvoreno rekao da bi Bošnjaci morali imati povlašten status u vlasti jer su brojniji od Hrvata i Srba, jasno je da i najnoviji ''televizijski slučaj'' govori o istoj stvari.

Nažalost, vodstvo Federalne TV nije imalo snage oduprijeti se pritiscima. Uz isprike i ''posipanje pepelom'', s nekoliko dana zakašnjenja, počeli su emitirati ramazanski program. Valja sačekati i vidjeti hoće li jednako principijelni biti kad dođe vrijeme godine u kojem, kao sada muslimani, kršćani na poseban način odricanjem, preispituju svoj odnos prema Bogu.

Do sada javne televizije u BiH nikad nisu emitirale korizmeni program, vidjet ćemo hoće li se to promijeniti. Ili su ipak u BiH ''sve religije jednake, ali su neke jednakije od drugih''.
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

... i prošla su vremena kad se tu tradiciju moglo ignorirati i diskriminirati''...

Amin!
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Odavno nisam procitao nesto, tako upakovano u toboznju zelju za ravnopravnoscu i boljom buducnoscu za "sve gradjane BIH", a sa druge strane, toliko ocigledno huskacki nastrojeno, namijenjeno iskljucivo stvaranju i jacanju nacionalistickog sovinizma.

Molim te napisi koji je izvor ovog "teksta" (da sad ne izrazavam sta stvarno mislim o ovome), kako bih mogao to u sirokom luku zaobilaziti i savjetovati drugima da cine isto. :roll:
u_prolazu2

Post by u_prolazu2 »

BigusDickus wrote:Odavno nisam procitao nesto, tako upakovano u toboznju zelju za ravnopravnoscu i boljom buducnoscu za "sve gradjane BIH", a sa druge strane, toliko ocigledno huskacki nastrojeno, namijenjeno iskljucivo stvaranju i jacanju nacionalistickog sovinizma.
ma jesi samo ne primjecujes. svi komentari bosnjaka vezani za unutarnje uredjenje bih. centralizirano (kao fol gradjansko), gdje se onako brinu za sve, pa cak i za dobrobit zidova i roma, to im je jako stalo :-)

to je upravo ovo sto ti pises!

vi to pakirate jako lose, potrudite se malo, do sada niti jednog hrvata i srbina niste ubjedili u svoje "iskrene zelje". :lol: :lol:

mi nemamo nikakvih toboznjih zelja. mi zelimo svoju televiziju, a vi na vasoj muslimanskoj tandrkajte po cijeli dan sta hocete. vi ste ti koji vasim toboznjim zeljama za ravnopravnoscu nastojite imati zajednicke sve institucije (pa i tv), ne hrvati niti srbi !
margareta

Post by margareta »

Ponekad steknem dojam kao da sam u 'nekoj stranoj' zemlji... :?
Strani nacin razmisljanja, govora, tumacenja i interpretacije izrecenog i sve u svemu CUDA se desavaju.............................................. :shock:
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

margareta ja ti reko komunizam je mrtav long live Islam :)
boba80

Post by boba80 »

u_prolazu2 wrote: mi nemamo nikakvih toboznjih zelja. mi zelimo svoju televiziju, a vi na vasoj muslimanskoj tandrkajte po cijeli dan sta hocete. vi ste ti koji vasim toboznjim zeljama za ravnopravnoscu nastojite imati zajednicke sve institucije (pa i tv), ne hrvati niti srbi !
zasto se tolika prasina dize radi emitovanja ramazanskog programa? Nisaam cuo slicne komentare kada su za vrijeme olimpijskih igara u Atini redovno prenosili takmicenja reprezentacije srbije i hrvatske.religijski programi za vrijeme katolickih blagdana se takodjer prikazuju na FTV!!! misli da je u_prolazu zasluzio jedan veliki kulin ban radi njegovih postova koji su puni mrznje,licemjerstva i omalovazavanja svega sto je bosnjacko. bljakk
BigusDickus

Post by BigusDickus »

u_prolazu2 wrote:...vi to ...mi nemamo ... bla, bla, ser, ser, kenj, kenj...
A specijalno me uveseljavaju ovi "mi & vi" tipovi, sa svojom pricom o nacionalnim interesima. :roll:
u_prolazu2

Post by u_prolazu2 »

BigusDickus wrote:
u_prolazu2 wrote:...vi to ...mi nemamo ... bla, bla, ser, ser, kenj, kenj...
A specijalno me uveseljavaju ovi "mi & vi" tipovi, sa svojom pricom o nacionalnim interesima. :roll:
kao sto rekoh oces papir ili litar vode pa da razmazes nakon svog kakanja?

ja se barem ne brinem toboze za bosnjacima, jer me se ne ticu, sto im dalje kuca, pogotovo poslije svega sto sam procitao tu na forumu ! a vi se brinete za srbima i hrvatima (toboze). sacuvaj nas Boze (ne alahu, on nek odstupi) vase brige.
Panasonic

Post by Panasonic »

Za Novu Godinu i tako ima vise programa nego za Ramazan,sta hocete vise?
Kako smo mnogobrojniji i u placanju pretplate,stoji da to ne smije biti tako! I da smo isti po brojnosti nebi smjelo biti tako jer smo ravnopravni!
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Vidim da sam bio potpuno u pravu sto sam te do sada ignorirao...sreca pa si samo "u prolazu"...

...a tvoje vrijeme je proslo, davno prije tebe. :roll:
u_prolazu2

Post by u_prolazu2 »

BigusDickus wrote:Vidim da sam bio potpuno u pravu sto sam te do sada ignorirao....
pa moras, jer osim kakanja nemas nista da kazes...
boba80

Post by boba80 »

Ne ticu te se Bosnjaci velis.Daleko im kuca od tebe.Na slican nacin je i Karadjic razmisljao. I Tudjman. Slicno je i Hitler razmisljao o jevrejima. Bilo bi najbolje da zivis negdje gdje zive samo katolici Hrvati i gdje se prikazuju samo hrvatski programi gdje ne bi imalo mjesta za fundamentalisticke i zastarjele islamske propagande u stilu ramazanskog programa...Gdje bi voditelji bili samo Hrvati jer svi sem Hrvata su tvoji neprijatelji. Vidis li ti uopste ka cemu tvoja logika vodi????????????
u_prolazu2

Post by u_prolazu2 »

boba80 wrote:Ne ticu te se Bosnjaci velis... Daleko im kuca od tebe.. Na slican nacin je i Karadjic razmisljao. I Tudjman. Slicno je i Hitler razmisljao o jevrejima. Bilo bi najbolje da zivis negdje gdje zive samo katolici Hrvati i gdje se prikazuju samo hrvatski programi gdje ne bi imalo mjesta za fundamentalisticke i zastarjele islamske propagande u stilu ramazanskog programa. Gdje bi voditelji bili samo Hrvati jer svi sem hrvata su tvoji neprijatelji...Vidis li ti uopste ka cemu tvoja logika vodi????????????
naravno da me se ne ticu. sta bi se jos o njima trebao brinuti, kao sto se oni "brinu" o nama pa nas svako malo salju preko save ili drine. sto manje kontakata jedni s drugima imaju to sretniji narodi u bih, vjeruj mi! genetske slicnosti nisu nista u odnosu na kulturoloske razlike. da bi se to napravilo treba i odgovarajuca organizacija, gdje ce se to omoguciti, nek svak gleda svoj program koji mu se svidja, to barem danas nije tesko ostvariti i nek se nikom nista ne namece. niti ih volim niti mrzim. jel to neka novost mozda nakon ovog rata? navodnu ljubav neki tu koriste da propagiraju svoje ideje koje im politicki odgovaraju. kad ne uspiju otkriju pravo lice te opet salju preko save ili drine...
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Image
Fair Life

Post by Fair Life »

margareta wrote:Ponekad steknem dojam kao da sam u 'nekoj stranoj' zemlji... :?
Strani nacin razmisljanja, govora, tumacenja i interpretacije izrecenog i sve u svemu CUDA se desavaju.............................................. :shock:
U pravu si.
Procitaj:
Go West, dragi Bošnjaci, go West! i

Ne pitaj se šta ti možeš učiniti za ovu zemlju, nego šta će ona (konačno) učiniti za tebe!

http://www.startbih.info/broj/dossier.asp?br=153
START wrote:"...Vrijeme je da se sada malo uozbiljimo i na trenutak se prepustimo mašti. Udahnite duboko. Sada zamislite državu u kojoj vas proganjaju jer imate pogrešno ime, nemate posao, odlazak u penziju ravan je samoubistvu, svaki duži boravak na ulici povećava rizik da se kući vratite razbijenih zuba, a za vašu djecu jedina je perspektiva da se što više udalje od vas; što dalje prema Zapadu. Zamislite državu u kojoj ste obavezni da platite najskuplju struju, najneizvjesniji plin…, najlošiju konekciju na Internet i da gledate najružniji nogomet na planeti. Zamislite državu kojoj svaki drugi službenik radi o glavi a osnovni kriterij za zapošljavanje je nacionalna pripadnost. Zemlju u kojoj predsjedništvo rasipa milione po kafanama, kriminalci se štite poslaničkim imunitetom, a obični smrtnici robijaju zbog pogrešnog parkiranja. Znam da vam je teško, ali predočite sebi državu zbog koje morate ponizno stajati danima u redu za vizu. Otiđite, bar virtualno, u modernu Evropu i pretpostavite da u njoj postoji država u kojoj vlast ima samo jedan čovjek, koji je uz to još i stranac...

E, vidite, takva zemlja postoji. I u njoj žive ljudi koji se tu stalno nešto žale ali nikad na izlaze na izbore. A, i kada izađu bolje bi im bilo da su ostali kući jer vlast koju su izabrali ista je ona koju su htjeli promijeniti. Vjerovali ili ne ali u toj državi navijači zvižduću kada se intonira njihova himna. Neki zbog negodovanja, a neki zato što ne znaju tekst, jer takvo što i ne postoji. To je zemlja u kojoj narod postoji zbog države, na kojoj je istetoviran natpis Under construction!..."
boba80

Post by boba80 »

Pricamo istim jezikom. Dijelekti su zasnovani na regionalnoj osnovi a nikako na nacinoalnoj. Slusamo istu muziku. Imamo iste obicaje. Gledamo iste filmove i svi tezimo ka evropsim standardima. Jedina razlika je u religiji koju ne praktikuje vecina gradjana! Znaci kulturoloskih razlika gotovo da i nema.
Medjutim razni nacionalisti pokusavaju uvecati te ralzlike da bi konacno uspjeli u svojim namjerama, a koje su to namjere vec i ptice na grani znaju. Nacinoalsiti svaki dan pokusavaju razbiti bosanski identitet i kulturu negiranjem svega sto je bosansko.
meldina

Post by meldina »

Pricamo istim jezikom. Dijelekti su zasnovani na regionalnoj osnovi a nikako na nacinoalnoj. Slusamo istu muziku. Imamo iste obicaje. Gledamo iste filmove i svi tezimo ka evropsim standardima. Jedina razlika je u religiji koju ne praktikuje vecina gradjana! Znaci kulturoloskih razlika gotovo da i nema.
Medjutim razni nacionalisti pokusavaju uvecati te ralzlike da bi konacno uspjeli u svojim namjerama, a koje su to namjere vec i ptice na grani znaju. Nacinoalsiti svaki dan pokusavaju razbiti bosanski identitet i kulturu negiranjem svega sto je bosansko.
Pricaj za sebe a ne za "nas".Ja licno ne osjecam da smo isti nemamo ista obicaja ,cak mogu da vidim po izgledu ko je srbin a ko bosanac .Mi smo veoma razliciti a dosta mi je vise ti propaganda da smo svi isti lahko je to reci onima koji nisu bili u ratu.
Satriani

Post by Satriani »

u_prolazu2 wrote:
boba80 wrote:Ne ticu te se Bosnjaci velis... Daleko im kuca od tebe.. Na slican nacin je i Karadjic razmisljao. I Tudjman. Slicno je i Hitler razmisljao o jevrejima. Bilo bi najbolje da zivis negdje gdje zive samo katolici Hrvati i gdje se prikazuju samo hrvatski programi gdje ne bi imalo mjesta za fundamentalisticke i zastarjele islamske propagande u stilu ramazanskog programa. Gdje bi voditelji bili samo Hrvati jer svi sem hrvata su tvoji neprijatelji...Vidis li ti uopste ka cemu tvoja logika vodi????????????
naravno da me se ne ticu. sta bi se jos o njima trebao brinuti, kao sto se oni "brinu" o nama pa nas svako malo salju preko save ili drine. sto manje kontakata jedni s drugima imaju to sretniji narodi u bih, vjeruj mi! genetske slicnosti nisu nista u odnosu na kulturoloske razlike. da bi se to napravilo treba i odgovarajuca organizacija, gdje ce se to omoguciti, nek svak gleda svoj program koji mu se svidja, to barem danas nije tesko ostvariti i nek se nikom nista ne namece. niti ih volim niti mrzim. jel to neka novost mozda nakon ovog rata? navodnu ljubav neki tu koriste da propagiraju svoje ideje koje im politicki odgovaraju. kad ne uspiju otkriju pravo lice te opet salju preko save ili drine...
Jako lijepa ideja o hrvatskoj ili srpskoj tv ili pak Muslimanskoj , je li to ona ista Jelaviceva ideja da od drzavnih para organizuje stranacku tv.Nisu bosnjaci krivi sto je HDZ identifikacija hravata u BiH, ali kakve sad to veze ima sa ramazanom!Ramazan je dio vjerskog ispoljavanja jednog dijele gradjana BiH i kao pretplatnik javnog servisa imam pravo da trazim 5 minuta ramazanskog programa ,upravo zbog pretplate koja se uglavnom ne placa u dijelovima BiH u kojima vlada HDZ.Ja pretpaltnik PBS imam pravo da trazim sta cu da gedam jednako kao i ti.Pa tako gledam meni ne interesantne utakmice i sportske dogadjaje odnosno ne gledam zbog pojave fenomena kablovske tv.Isto kao sto podrzavam svako pracenje bilo kojeg drugog religiskog dogadjaja, jer su to dogadjaji koji su znacajni za pretpaltnike PBSa, ali i dogadjaji vrijedni postovanja svakog mentalno zdravog covjeka.Da ne govorim o etickim i moralnim razlozima. 14 godina staro politiziranje i poznata primitivna retorika je pravi odraz cinjenice ko danas izlazi na izbore, uglavnom.Ne govorim samo o tebi, bitno je pripadati svom toru, to vrlo jasno i ostro naglasiti sa sto jacim podcrtavanjem anamo njihovih mana.A takvih vas je na ovoj temi dovoljno.Ramazan nikome nije kriv za vlastiti primitivizam.
baba

Post by baba »

u_prolazu2 wrote:
BigusDickus wrote:Vidim da sam bio potpuno u pravu sto sam te do sada ignorirao....
pa moras, jer osim kakanja nemas nista da kazes...
Mozda da ti se malo nakakam u usta i pritisnem petom, a?
boba80

Post by boba80 »

meldina wrote:cak mogu da vidim po izgledu ko je srbin a ko bosanac .Mi smo veoma razliciti a dosta mi je vise ti propaganda da smo svi isti lahko je to reci onima koji nisu bili u ratu.
Jos jedna u nizu zarazenih.
u_prolazu2

Post by u_prolazu2 »

baba wrote:
Mozda da ti se malo nakakam u usta i pritisnem petom, a?
pokusavas me naljutiti 8) ili nemas nista za kazati ? samo se ti najedi ako si gladan. :zzzz:
SD-6

Post by SD-6 »

Mislim da je krajnje vrijeme da neko pokrene inicijativu za pokretanja Bosnjackog kanala,jer su Hrvati glavni i u FTV-u i BHT-u,ali naravno Hrvati su i tu ugrozeni,jer malo su dva kanala,njihov nacionalni interes je ovdje ozbiljno ugrozen.Satanizacija Bosnjaka se nastavlja! :x
Vodenjak

Post by Vodenjak »

boba80 wrote:Pricamo istim jezikom. Dijelekti su zasnovani na regionalnoj osnovi a nikako na nacinoalnoj. Slusamo istu muziku. Imamo iste obicaje. Gledamo iste filmove i svi tezimo ka evropsim standardima. Jedina razlika je u religiji koju ne praktikuje vecina gradjana! Znaci kulturoloskih razlika gotovo da i nema.
Kako kratko, jasno i posteno!

Ejvala ti!
Jos ako ti to "80" znaci i godiste, ima da se ponosis svojim rezonom! Ne zanemaruj ga!
Engram::X

Post by Engram::X »

Cinjenica je da postoje apsolutne razlike ali je to samo prilika za upoznavanje i medusobno uvazavanje i postivanje...

A ne zasluzuju Bosnjaci elementarno vjersko pravo u tih 5 minuta na FTV/BHTV jer su 46% stanovnika u BiH, vec zato sto u ukupnoj pretplati koju servis uspije "ubrati" bosnjaci placaju 80%

Tek da se ne zaboravi...

A vrijeme je za bojkot pretplate pa cemo vidjeti kakva ce se "politika" voditi na FTVu/BHTVu

A ocito se vodi antibosnjacka pa i antiislamska...

Samo sabur ;)
Post Reply