POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

BJB

#1 POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by BJB »

Danas sam obavjestena da dodjem na postu po paket, postar me unaprijed upozorio da trebam platiti carinu. Dodjem na postu raspitam se o cemu se radi, odakle je paket i nakon sto mi sluzbenica kaze iz Njemacke shvatim da se radi o poklonu koji mi je poslala firma Zoeva koji se sastoji od jedne cetkice. Zamolim sluzbenicu da mi objasni zasto placam carinu na paket koji sadrzi jednu stvar prilicno male vrijednosti koja je osim toga i poklon jer su mi poslali e-mail, ona se brani rijecima " ma nismo to mi obracunali, to je posta carinjenja pa se zali njima". Nazovem Call centar i raspitam se o posti carinjenja, dobijem nekakvu referenticu sa carine koja mi objasni da sam dobila pismo platila bih 3.50KM, dobila sam paket pa trebam platiti 9.50KM.
E pa hvala lopovskoj Posti carinjenja, neka mi ubuduce ne otvaraju poklone za koje je neko treci platio postarinu i sve ostalo..
Sta uraditi? Koga zvati, kome se zaliti? Ova sluzbenica na posti mi je rekla da ce paket biti tu dva-tri dana. STvarno zelim taj poklon, ali nema smisla da placam carinu na poklon.
karanana

#2 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by karanana »

kakve veze ima sto je poklon? carina se mora platiti.
a to da je lopovluk sto ti na vrijednost stvari od mozda 20 maraka naplacuju 10 maraka carine, to je drugi dio price i mafijaske politike carine o kojem vec postoje mnoge teme.
vjerovatno se radi o tzv. carinskoj evidenciji, lopovluku koji se naplacuje kada otvore i vide da stvar u paketu nije vrijednosti da potpada pod carinjenje pa ti onda naplate 9,50 jer su kao pregledali i evidentirali paket. mafija mafijaska.
probook

#3 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by probook »

Drug platio carinu od oko 200 KM na artikal vrijednosti 415 KM. Cista pljacka!!!
BJB

#4 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by BJB »

karanana wrote:kakve veze ima sto je poklon? carina se mora platiti.
a to da je lopovluk sto ti na vrijednost stvari od mozda 20 maraka naplacuju 10 maraka carine, to je drugi dio price i mafijaske politike carine o kojem vec postoje mnoge teme.
vjerovatno se radi o tzv. carinskoj evidenciji, lopovluku koji se naplacuje kada otvore i vide da stvar u paketu nije vrijednosti da potpada pod carinjenje pa ti onda naplate 9,50 jer su kao pregledali i evidentirali paket. mafija mafijaska.
Jest, bas to.. Sad sam zvala Carinski referat poste Sarajevo i bas o tome se radi, dosao paket, otvorili, i naplatili 9.5KM otvaranje paketa u kojem je jedna cetkica, a ono sto mene zivcira je sto je na carinskoj deklaraciji ostembiljano oslobodjeno od placanja carine.
modem33

#5 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by modem33 »

BJB wrote:
karanana wrote:kakve veze ima sto je poklon? carina se mora platiti.
Jest, bas to.. Sad sam zvala Carinski referat poste Sarajevo i bas o tome se radi, dosao paket, otvorili, i naplatili 9.5KM otvaranje paketa u kojem je jedna cetkica, a ono sto mene zivcira je sto je na carinskoj deklaraciji ostembiljano oslobodjeno od placanja carine.

Tuzi carinu
BJB

#6 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by BJB »

Hocu, ko i svi prije i nakon mene.. Bas bi ih dobila na sudu, k'o i svi ostali koji su ih tuzili.
Platicu sutra 9.50 KM, pozeljeti im sve najgore i zderati se makar jos 10 dana zbog bezobrazluka.
ImageImage
karanana

#7 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by karanana »

pa da. otvorili, evidentirali i oslobodili placanja carine.
a pri tom naplatili 9,50 jer su to odradili. djubrad. isto ko kad bi i na granicnom prelazu cariniku dala 9,50 jer si mu otvorila gepek a on prisao i pogledao da nema nista.

fuj djubrad jedna djubradska.
jos kad odem tamo u onu postu smuchi mi se, iako su oni jedno a carinska djubrad drugo ali su u tandemu pravi par.
starii

#8 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by starii »

sta se desi ako ne zelis platiti carinu i odustanes od paketa?
elk

#9 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by elk »

I mene ovo zanima?ali garant ne pobjedjujes ni u jednoj varijanti.a mali od postara nosi duks koji si ti/ja narucio...
Capsicum

#10 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by Capsicum »

Mislim da u tom slucaju vracaju posiljku posiljaocu.
karanana

#11 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by karanana »

vjerovatno vracaju. a hoce li tebi posiljaoc vratiti pare ili ne, ako si to nesto platio, to je pitanje.
elk

#12 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by elk »

I to vracaju o tvom trosku pretpostavljam?
Capsicum

#13 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by Capsicum »

elk wrote:I to vracaju o tvom trosku pretpostavljam?
Ne moze o tvom trosku. To bi znacilo da tebe neko moze zatrpat posiljkama i da bankrotiras placajuci postarinu :D
Nisi obavezan da primis posiljku.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by _BataZiv_0809 »

Hebo majku, prije nekoliko godina sam redovno kupovao na ebayu.

Stizale mi i jakne i trenerke, satovi, parfemi i fudbalski dresovi, cak i jedan dugi cohani kaput, nikad marke nisam platio na to. Doduse lazem, jesam i to samo za Pino Silvestre (2 velike bocice iz Amerike) ovako 17 KM.

Nisam kupovao nista jedno dvije godine.

Prosle godine narucim sat iz engleske, kad hopala 50 maca carine :-?
Drinski

#15 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by Drinski »

Pa kad se ne bi plaćala carina, onda bi svaka manja firma uvozila sitniju robu preko pošte.
karanana

#16 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by karanana »

ok nek se placa carina za ono za sta treba da se placa, a to su luksuzni predmeti vrijednosti mislim preko 200 maraka (ovo mozda nisam u pravu pa nek me neko ispravi koje je pravilo na granicnim prelazima).
ali zasto placati "carinu" na stvar od 20 maraka ili na nesto sto vrijedi 50 a oni procjene da vrijedi 500? mafija lopovska korumpirana, tu nadoknadjuju gubitke koje im njihovi korumpirani carinici nanose procjenjujuci (potcjenjujuci) velike stvari po terminalima tipa auta, masina, kontejnera robe i slicno.
seoBIH

#17 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by seoBIH »

Hjoj sto me izbaci iz takta pokretac teme. Pa jebo ga sve de se prvo informisi pa onda seri. Ono sto ti je naplaceno NIJE CARINA, vec otvaranje paketa, odnosno provjera sadrzaja i to je REGULARNO NAPLAĆENO. Necu da rizikujem ban da ti napisem sta bi mogla dobiti za tu tuzbu.

Haj bogati nemoj stvarati stres sluzbenicima, jer oni rade onako kako im je nalozeno, kakav je ZAKON OVE TVOREVINE, a taj zakon smo MI DOZVOLILI!

Po ZAKONU ti je naplaćeno otvaranje paketa. Ne postoji NITI JEDAN ČLAN ZAKONA koji bi te oslobodio od toga.

Ponavljam to smo im mi DOZVOLILI! :bih: :bih:
channel10

#18 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by channel10 »

Problem je taksa koju naplate za otvaranje paketa/posiljke. Znalo mi se desiti da moram platiti 3,5 KM zato sto je debil otvorio paketic mali,vrijednosti desetak maraka (moze u saku stati paketic). Problem je i ta naplata od 9,5KM jer to nije malo para za nesto sto mu je u opisu posla. Njegovo jest da otvori i pregleda sta je, ali ja to ne zelim da platim toliko. To je previse jer se desi da samo malo poderu paketic i zalijepe onaj svoj selotejp samo da bi uzeli tolike pare.
Problem je isto i ona taksa od 10KM kad na vrijednost paketa od 50-ak KM je naplati. Ogromni problem je kad ti ne dodje drzavnom postom, nego preuzme privatna firma tipa DHL-a, UPS-a koja na vrijednost paketa od 50 i kusur maraka, uzme za svoje usluge startnih 50-60KM pa tek onda racuna ostalo.

Znaci nije problem platiti carinu i pdv, ali sve ostalo gore nabrojano jeste. Koliko sam puta odustao od kupovine samo iz tog razloga sto ne znam da li ce poslati DHL-om jer na vrijednost od 100-150KM nekog odjevnog predmeta ili neke obuce, ja moram platiti jos barem toliko drzavi i ovoj stoci u DHL-u.
Patriotska_Liga

#19 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by Patriotska_Liga »

Nikad mi se nije desilo da sam naručio nešto da mi dođe preko pošte, a da mi se na vratima pojavio DHL kurir. Svaka iole ozbiljna stranica ima opciju da biraš kako će ti doći artikal, iskreno bih se začudio da artikal dođe opcijom koju nisam birao. Inače DHL je strašno skup osim ukoliko ne naručuješ nešto vrijednosti više hiljada dolara. Uglavnom je skuplja pita od tepsije.

A ovaj harač na otvaranje paketa je krajnje diskutabilan. Ne želim ja da neko otvara paket da vidi da li je u njemu nešto sumnjivo, ako neko nešto sumnja nek ga otvori ali neka i snosi troškove svoje znatiželje. Vrlo teško je ovo osporiti na individualnom nivou, ali pravnici će bolje znati da li se ovakav način naplate kosi s nekim konkretnim zakonom kako bi sud naložio preduzeću da način poslovanja uskladi s tim zakonom. Zasad se jedino kosi sa logičkim zakonom da ne želim da platim za uslugu koju nisam tražio. I to je valjda neka osnova.
channel10

#20 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by channel10 »

Patriotska_Liga wrote:Nikad mi se nije desilo da sam naručio nešto da mi dođe preko pošte, a da mi se na vratima pojavio DHL kurir. Svaka iole ozbiljna stranica ima opciju da biraš kako će ti doći artikal, iskreno bih se začudio da artikal dođe opcijom koju nisam birao. Inače DHL je strašno skup osim ukoliko ne naručuješ nešto vrijednosti više hiljada dolara. Uglavnom je skuplja pita od tepsije.

A ovaj harač na otvaranje paketa je krajnje diskutabilan. Ne želim ja da neko otvara paket da vidi da li je u njemu nešto sumnjivo, ako neko nešto sumnja nek ga otvori ali neka i snosi troškove svoje znatiželje. Vrlo teško je ovo osporiti na individualnom nivou, ali pravnici će bolje znati da li se ovakav način naplate kosi s nekim konkretnim zakonom kako bi sud naložio preduzeću da način poslovanja uskladi s tim zakonom. Zasad se jedino kosi sa logičkim zakonom da ne želim da platim za uslugu koju nisam tražio. I to je valjda neka osnova.
Navedi brate koja. Sve stranice automatski dodjeljuju isporucioca i ti ne mozes uticati na to. Slao sam mailove bas u vezi toga i fino mi odgovorili da to njihov sistem odredi i da ja ne mogu uticati na izbor firme koja ce mi dostaviti.
Patriotska_Liga

#21 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

channel10 wrote: Navedi brate koja. Sve stranice automatski dodjeljuju isporucioca i ti ne mozes uticati na to. Slao sam mailove bas u vezi toga i fino mi odgovorili da to njihov sistem odredi i da ja ne mogu uticati na izbor firme koja ce mi dostaviti.
Pretpostavljam da pričaš o ebay, Amazonu i to. Slažem se ali tu valjda piše kako će ti biti dostavljeno za svaki artikal, čak piše i kolika će biti cijena, da li je besplatna dostava i slično.

Ja sam mislio na konkretne firme koje prodaju artikle preko web stranica.
channel10

#22 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by channel10 »

Evo recimo odgovor sa fragrancex.com. Bave se prodajom parfema i evo sta kazu:

Thank you for your email. Unfortunately, our system automatically chooses
the shipping carrier when an order is placed, based on the best shipping
method available. I apologize for the inconvenience and appreciate your
understanding as we have to way to control this.

Inace im na stranici pise da salju putem DHL-a i USPS (drzavne poste). Ovo je jedan od nekoliko u sustini istih odgovora sa par stranica. Znaci nije Amazon, EBay, mada mislim da se sa prodavcima na ebay-u vrlo lako moze dogovoriti nacin isporuke.

Znaci sve stranice automatski dodjeljuju isporucioca (mislim na one koje ih imaju vise). Nekad sam narucivao sa kitbag-a i oni su jednom poslali preko UPS-a, a drugi put je stiglo drzavnom postom. Imao sam srece da UPS tada nije naplacivao nelegalnu naplatu usluge carinjenja koju sad naplacuju bas kao sto to radi DHL.

Da znam da ce mi kupljene stvari stici putem nasih drzavnih carinika, ne bih se mislio oko kupovine i vrlo rado bih narucio i platio porez i carinu.
Patriotska_Liga

#23 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Biće da smo imali različita iskustva.

Znači ovako. Imam opciju da šaljem poštom ili DHL-om, ali ću ja odabrati kako ću ti poslati i pri tome te neću obavijestiti nego ćeš kad ti dođe artikal vidjeti koju sam opciju odabrao, pa ako bude DHL onda ima da istreseš najmanje 50 dolara za dostavu. Eto kako sam ja shvatio da je slučaj. Pod tim uslovima ja nikad ništa ne bih kupio.

Gdje sam ja kupovao obično ima da biraš između pošte i DHL-a i to mi je OK. DHL nisam izabrao nikad, za mene je preskupo, kome nije bujrum.
seoBIH

#24 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by seoBIH »

Dobro ti je rekao. Negdje imas opciju da kupujes artikle i onda dostava 5€, ali ne pise koja tacno. Sada sta ce koristi, to je do njih. Naravno imas i stranice koje ti nude obicnu dostavu (ide na poštu) i expres (ide privatnom kurirskom službom).

Na kraju, to je nebitno.

Bitno je da pošta, privatna ili državna, naplati PO ZAKONU bilo 3,5KM, bilo 5,5KM, bilo 9,5KM, ili 50,5KM. Mogu, jer im to zakon dopusta. Taj zakon smo mi dopustili. Na kraju se opet svede da smo sami sebi krivi.

Ja sam vam samo rekao, nemojte napadati sluzvenike. Rade kako im se kaze.
channel10

#25 Re: POSTA CARINJENJA -cisti bezobrazluk i lopovluk

Post by channel10 »

Patriotska_Liga wrote:Biće da smo imali različita iskustva.

Znači ovako. Imam opciju da šaljem poštom ili DHL-om, ali ću ja odabrati kako ću ti poslati i pri tome te neću obavijestiti nego ćeš kad ti dođe artikal vidjeti koju sam opciju odabrao, pa ako bude DHL onda ima da istreseš najmanje 50 dolara za dostavu. Eto kako sam ja shvatio da je slučaj. Pod tim uslovima ja nikad ništa ne bih kupio.

Gdje sam ja kupovao obično ima da biraš između pošte i DHL-a i to mi je OK. DHL nisam izabrao nikad, za mene je preskupo, kome nije bujrum.
Nismo mi nikako na istim talasnim, ali nema veze. Shvatila je vecina.
Post Reply