Ovaj covjek "razvaljuje" gitaru.Ne samo da je tehnicki perfektan nego
i genijalno komponuje.
http://www.sabitovic.net/ba/index.html
Poslusajte pravog gitaristu
Moderator: _BataZiv_0809
- joki
- Location: esterajh (http://de.youtube.com/watch?v=pRzG--NFjPw)
upravo sam skinuo "asika"-ona mi je nekako najbolje legla i cini mi se da bi njoj naslov "bosanska fantazija" bolje odgovarao
mozda ne bi bilo lose inspiraciju za nove komade potraziti u bosankom kulturnom nasljedju-blize nam je od spanije ili turske...
a i uvjerljivije zvuci...
te kroz nesumnjivo tehnicko umijece traziti spojne tacke sa drugim kulturama,naci sebe koristeci se gitarom kao instrumentom...
kao stefanovski na "krusevu" npr...
mozda ne bi bilo lose inspiraciju za nove komade potraziti u bosankom kulturnom nasljedju-blize nam je od spanije ili turske...
a i uvjerljivije zvuci...
te kroz nesumnjivo tehnicko umijece traziti spojne tacke sa drugim kulturama,naci sebe koristeci se gitarom kao instrumentom...
kao stefanovski na "krusevu" npr...
- jednonogi_Jack
Pa i Bos. fantazija i Asik su zvukovi Bosne odnosno Balkana i dalje.To je nasa muzika,dio nas,zasto da bjezimo od toga?U nama je orijent i okcident.Kod Sanela se to vidi po tome sto upotrebljava i jednu i drugu formu.
Pa i Stefanovski svira ono sto ti nazivas "turskom" muzikom.Sa malim nijansama sve ima istu formu ,od Turske(pa i dalje) do Bosne.
Pa i Stefanovski svira ono sto ti nazivas "turskom" muzikom.Sa malim nijansama sve ima istu formu ,od Turske(pa i dalje) do Bosne.
- joki
- Location: esterajh (http://de.youtube.com/watch?v=pRzG--NFjPw)
dobronamjernom citaocu zasigurno nije promakla dobronamjernost u mojim retcima,no bosanska mi je fantazija vise andaluzijska u cilju pokazivanja i dokazivanja gitarskog umijeca a umjesto dueta sa dincom,zasigurno velikim sazlijom od kog se kojesta da nauciti,mogao bih pretpostaviti duet sa h.muharemovicem npr. u kom bi sazlija svirao neku od nasih sevdalinki a sanel "oblijecao" oko osnovne teme improvizirajuci.
bilo bi mi,naime,drago kad bi se napokon neko pozabavio i nasim kulturnim blagom,u formi dzeza ili klasike,ne mislim tu na novokomponovanu narodnu muziku.
a za to je potrebno sviracko umijece,dobra volja i dusa bosanska.
cini mi se da sanel ispunjava potrebne uslove...
bilo bi mi,naime,drago kad bi se napokon neko pozabavio i nasim kulturnim blagom,u formi dzeza ili klasike,ne mislim tu na novokomponovanu narodnu muziku.
a za to je potrebno sviracko umijece,dobra volja i dusa bosanska.
cini mi se da sanel ispunjava potrebne uslove...
- jednonogi_Jack
Ma nisam ja ni sekunde pomislio da je zlonamjerno nego samo hocu da kazem da sto neko cuje u Bosanskoj fantaziji zvuk Andaluzije je zvuk Bosne,a on je sigurno i zvuk Makedonije i Srbije(manje vise),Bugarske itd.
Sevdalinka ima svoj oblik i to je samo mali dio naseg etnosa,ali nama najpoznatiji.
Sanel ima sevdalinku u malom prstu i on je te improvizacije (kako si ti zamislio)svirao sa svojim ocem sa svojih devet godina.NJegov otac je virtuoz,davno dobio nagradu u Londonu za sviranje na sazu,ali je bio manje
ambiciozan od Sanela.
Sviranje sa Dincom ima svojih prednosti u tome sto preko njega ima mogucnost sviranja mnogih koncerata kao npr. koncert u Istanbulu pred
40 000 hiljada ljudi ili koncert u Kairu itd.
Uostalom na njegovoj stranici mozes naci sve podatke o vrsti njegove muzike(uticaji,ritmovi,harmonija).On je velikih kapaciteta i kupi znanje gdje god moze da stigne.
-
Hamzigadrp
A kako vam se svidja njegovo djelo "Maqam"? Ja bih volio da taj Sanel organizuje koncert pa da to sve uzivo poslusamo...