Poslovna jedinica

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

dove
Grijem se na: sluty

#1 Poslovna jedinica

Post by dove »

Situacija je slijedeca:

Postoji registrovana firma d.o.o. (za obavljanje vise djelatnosti), pod nazivom "X" d.o.o.

Firma se bavi registrovanom djelatnoscu A.

Zeli se baviti i djelatnoscu B, ali ne pod nazivom "X" d.o.o., nego pod nazivom "Y"

Da li je to moguce izvesti otvaranjem poslovne jedinice ( dakle kljuc je u drugacijem nazivu) ili nekom drugom metodom i koji je najbrzi put?

Hvala unaprijed!
poznanik

#2 Re: Poslovna jedinica

Post by poznanik »

dove wrote:Situacija je slijedeca:
Postoji registrovana firma d.o.o. (za obavljanje vise djelatnosti), pod nazivom "X" d.o.o.
Firma se bavi registrovanom djelatnoscu A.
Zeli se baviti i djelatnoscu B, ali ne pod nazivom "X" d.o.o., nego pod nazivom "Y"
Da li je to moguce izvesti otvaranjem poslovne jedinice ( dakle kljuc je u drugacijem nazivu) ili nekom drugom metodom i koji je najbrzi put? Hvala unaprijed!
1. Odluka Upravnog odbora u kojoj mora biti upisano sve što se želi, u kojoj će biti sve definirano, počev od nove djelatnosti, firme podružnice, sjedišta, osobe odgovorne za zastupanje...Ovu Odluku sačinjava notar.
2. Prijava za upis u Registar suda kod kojeg je upisano i matično pravno lice, u koju se upisuje nova djelatnost, sjedište podružnice i odgovorna osoba,
3. Sudska taksa (u općinskim sudovima K.Sarajevo iznosi 100 KM za podružnicu + 100 KM za ovlašćeno lice + 150 KM za dopunu djelatnosti + 10 Km za Prijavu za upis u sud.Registar + 10 K za objavljivanje u Sl.novinama)
4. Potvrda iz Registra novčanih kazni da nema dospjelih , a neplaćenih obaveza za: pravno lice, direktora pravnog lica i novog upravitelja podružnice.
5. Ovjerene kopije svih dosadašnjih Rješenja o registraciji pravnog lica, direktora i novog upravitelja podružnice,
6. Uvjerenje da se protiv novog upravitelja ne vodi krivični postupak u sudu u njegovom mjestu prebivališta.

Nakon upisa u registar suda, potrebno je u nadležnoj kantonalnoj poreznoj upravi podnijeti zahtjev za dodjelu ID i statističkog broja za podružnicu, a u opštinskoj poreznoj upravi podnijeti zahtjev za upis u Registar...

U najkraćem...

Samo da te napomenem da je Zakon o privrednim društvima propisao da:
"Društvo može imati podružnice izvan mjesta sjedišta društva. Podružnice su poslovne jedinice koje nemaju svojstvo pravnog lica, ali mogu obavljati sve poslove u okviru djelatnosti društva upisane u sudski registar i pri tome sticati prava i preuzimati obaveze u ime i za račun društva. Podružnice se upisuju u sudski registar u registarskom sudu kod kojeg je upisano Društvo".
JThomas

#3 Re: Poslovna jedinica

Post by JThomas »

ne možeš obavljati djelatnosti koje nisu upisane u registar za glavno društvo i ne možeš poslovati bez naziva glavnog društva, jer ni poslovna jedinica ni podružnica nemaju samostalan subjektivitet. znači, na svim dokumentima bi ti moralo stajati "x" d.o.o. - poslovna jedinica "y" ili podružnica "y", a ne može stajati samo "y".
dove

#4 Re: Poslovna jedinica

Post by dove »

prvo; veliko hvala na odgovoru!

sad vidim da sam zaboravio naglasiti bitnu stvar: u primjeru koji sam naveo, firma je vec registrovana za obavljanje djelatnosti B. zbog toga pretpostavljam da mogu preskociti neke od koraka koji su navedeni....

konkretno, ono sto bih zelio postici je da pored maticne djelatnosti koju firma obavlja (proizvodnja i poznata je po tome) ulazi u jedan drugi poslovni segment - u ovom slucaju trgovina (za koju je d.o.o. takode registrovana).

trgovina bi bila smjestena na drugoj lokaciji, i trebala bi da ide pod drugim imenom (da ne kazem firmom, jer je to pogresno, ali na to ciljam), najvise zbog marketinga

nadam se da sam upio obrazloziti to sto trebam, a mislim da je p.j. povoljnije rjesenje u odnosu na osnivanje novog d.o.o.

hvala jos jednom! ;)
dove

#5 Re: Poslovna jedinica

Post by dove »

JThomas wrote:ne možeš obavljati djelatnosti koje nisu upisane u registar za glavno društvo i ne možeš poslovati bez naziva glavnog društva, jer ni poslovna jedinica ni podružnica nemaju samostalan subjektivitet. znači, na svim dokumentima bi ti moralo stajati "x" d.o.o. - poslovna jedinica "y" ili podružnica "y", a ne može stajati samo "y".
ovo nije problem i smetnja.

da li to znaci da bih na prodajni prostor mogao nakaciti reklamu na ime "Y" i raditi promociju pod tim imenom, dok bih sve poslove, naravno, vodio pod imenom "X" d.o.o. - P.J. "Y"?

zelim postici da se ono "X" d.o.o ne spominje osim "sluzbeno"...
JThomas

#6 Re: Poslovna jedinica

Post by JThomas »

možeš ti opušteno otvoriti prodavnicu ako ti je i to registrovana djelatnost. ako je u istom mjestu kao glavno društvo, ne moraš ni prijavljivati sudu. al' na svakoj fakturi, otpremnici, dopisu, ugovoru...će ti morati pisati ime glavnog društva. a za neformalnu upotrebu i marketing, ne bi smjelo biti problem da ga ne upotrebljavaš.
dove

#7 Re: Poslovna jedinica

Post by dove »

JThomas wrote:možeš ti opušteno otvoriti prodavnicu ako ti je i to registrovana djelatnost. ako je u istom mjestu kao glavno društvo, ne moraš ni prijavljivati sudu. al' na svakoj fakturi, otpremnici, dopisu, ugovoru...će ti morati pisati ime glavnog društva. a za neformalnu upotrebu i marketing, ne bi smjelo biti problem da ga ne upotrebljavaš.
to je ono što mi treba :-D ako je 100% ovo tačno - problem rješen! ;)
JThomas

#8 Re: Poslovna jedinica

Post by JThomas »

samo provjeri još u poreznoj upravi moraš li njima prijavljivati, to nisam 100% siguran. ali, radnje u mjestu sjedišta društva sigurno ne moraš prijavljivati registarskom sudu.
talić

#9 Re: Poslovna jedinica

Post by talić »

nisam siguran ali mislim da se kod suda vrše izmjene u sljedećim slučajevima: Promjena naziva firme, promjena djelatnosti, promjena sjedišta firme, promjena imena odgovornog lica (direktora) i promjena u vlasničkoj strukturi. Npr. Možeš imati firmu pod nazivom NN a da iznad trgovine okačiš veliku reklamu levi"s-a jer prodaješ njihovu robu pa će ljudi reći da idu kupiti farmerice u levis a ne u NN. Koliko sam shvatio to te zanima i to ne bi trebao biti problem a ni promjene u registru nisu tako strašne, zahtjev i nešto takse i rješen problem.
Miki123

#10 Re: Poslovna jedinica

Post by Miki123 »

a ni promjene u registru nisu tako strašne, zahtjev i nešto takse i rješen problem.
hehe notarski troškovi + povećane sudske takse, sitnica :D bez 4 stoje teško možeš proći :-D
Miki123

#11 Re: Poslovna jedinica

Post by Miki123 »

JThomas wrote:samo provjeri još u poreznoj upravi moraš li njima prijavljivati, to nisam 100% siguran. ali, radnje u mjestu sjedišta društva sigurno ne moraš prijavljivati registarskom sudu.
Moraš u PU. Oni izdaju ID broj za podružnicu.
zenicablues

#12 Re: Poslovna jedinica

Post by zenicablues »

Mislim da moraš voditi računa da na toj podružnici moraš imati vidno istaknut naziv (kao i radno vrijeme i ostale pojedinosti jer ukoliko to ne istakneš onda činiš prekršaj).

Mislim da se onda postavlja logično pitanje kako ćeš "raditi reklamu" kada će ti na podružnici pisati "X" d.o.o. poslovna jedinica "Y", odnosno je li to u suštini u suprotnosti sa onim što ti zapravo želiš?

POZDRAV I SRETNO!!!!
JThomas

#13 Re: Poslovna jedinica

Post by JThomas »

pa reklamu može raditi, svakako su sve neistinite :D npr. prodavači poznatih brandova na reklamu haman nikad ne stavljaju svoje ime firme, već samo brand i to je skroz u dure. ne mora na reklami biti ni brand, može biti samo pozdrav iz rovinja :D
zenicablues

#14 Re: Poslovna jedinica

Post by zenicablues »

Naravno da reklamu može raditi, nisam na to mislio.

Mislio sam na to da kada kupci budu dolazili u podružnicu, da će ustvari vidjeti da to nije neka nova firma i brend nego će jednostavno i lako biti uočljivo da je to ustvari podružnica postojećeg društva d.o.o.
JThomas

#15 Re: Poslovna jedinica

Post by JThomas »

ili još trivijalniji primjer, nekidan jedem kolač u onom caffe bombon u koševskoj, i na računu piše: AZ d.o.o. na poreskom na zidu sigurno piše AZ d.o.o. - PJ caffe bombon. al' to nikakva prepreka nije da ga on reklamira samo k'o caffe bombon i da na neonskoj reklami piše samo caffe bombon, samo u službenim dokumentima mora pisati ime društva.
JThomas

#16 Re: Poslovna jedinica

Post by JThomas »

prosječni kupac rijetko gleda porezno na zidu. a jebiga, to je cijena ako neće da otvara novi d.o.o. nego da radi s postojećim.
Miki123

#17 Re: Poslovna jedinica

Post by Miki123 »

JThomas wrote:ili još trivijalniji primjer, nekidan jedem kolač u onom caffe bombon u koševskoj, i na računu piše: AZ d.o.o. na poreskom na zidu sigurno piše AZ d.o.o. - PJ caffe bombon. al' to nikakva prepreka nije da ga on reklamira samo k'o caffe bombon i da na neonskoj reklami piše samo caffe bombon, samo u službenim dokumentima mora pisati ime društva.
Ma ja.. isto u tržnim centrima, na ulazu piše Levis, new yorker velika svijetleća reklama, a onda na staklu 10x10 cm naljepnica u smislu xy d.o.o. sarajevo.
dove

#18 Re: Poslovna jedinica

Post by dove »

JThomas wrote:ili još trivijalniji primjer, nekidan jedem kolač u onom caffe bombon u koševskoj, i na računu piše: AZ d.o.o. na poreskom na zidu sigurno piše AZ d.o.o. - PJ caffe bombon. al' to nikakva prepreka nije da ga on reklamira samo k'o caffe bombon i da na neonskoj reklami piše samo caffe bombon, samo u službenim dokumentima mora pisati ime društva.
to je to ;)
zenicablues

#19 Re: Poslovna jedinica

Post by zenicablues »

...U SUŠTINI DRAGO MI JE DA SMO SE RAZUMJELI...

...PA NARAVNO NISMO HERCEGOVCI :lol: :lol: :lol: :lol:

(ŠALA MALA)

POZDRAV SVIMA!!!
poznanik

#20 Re: Poslovna jedinica

Post by poznanik »

JThomas wrote:pa reklamu može raditi, svakako su sve neistinite :D npr. prodavači poznatih brandova na reklamu haman nikad ne stavljaju svoje ime firme, već samo brand i to je skroz u dure. ne mora na reklami biti ni brand, može biti samo pozdrav iz rovinja :D

Je li ovo tvoje proizvoljno tumačenje, ili je potkrijepljeno iz nekog zakona, kojeg...?
JThomas

#21 Re: Poslovna jedinica

Post by JThomas »

dozvoljeno je sve što nije zabranjeno. a reklame i marketing u stvarnom životu to i potvrđuju.
poznanik

#22 Re: Poslovna jedinica

Post by poznanik »

JThomas wrote:dozvoljeno je sve što nije zabranjeno. a reklame i marketing u stvarnom životu to i potvrđuju.

Zar nije nešto i propisano... :-)
JThomas

#23 Re: Poslovna jedinica

Post by JThomas »

jesu li propisani obavezni elementi reklame ili marketing poruke?
poznanik

#24 Re: Poslovna jedinica

Post by poznanik »

JThomas wrote:jesu li propisani obavezni elementi reklame ili marketing poruke?
Pa to sam ja tebe pitao u prethodnom postu :lol: :lol:
JThomas

#25 Re: Poslovna jedinica

Post by JThomas »

pa nisu. i dok god nisu, dozvoljeno je sve što nije zabranjeno.
Post Reply