Poslovanje banka u BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

nonca

#1 Poslovanje banka u BiH

Post by nonca »

Pozdrav,
evo liste banaka u BiH koja pokazuje poslovanje istih protekle godine:

GUBITNICI:

hypo alpe adria -19,2 mil KM gubitka
Pro Credit -14 mil KM gubitka
Sparkasse - 6,5 mil KM gubitka
BBI banka -160 hilj KM gubitka

DOBITNICI:
Unicredit 29 mil KM dobit
Raiffeise 8,3 mil KM dobit
Intesa 3,5 mil KM dobit
Volkbank 3,3 mil KM dobit
NLB 1,9 mil KM dobit

pa eto,otvaram ovu temu, pozivam one koji su strucni da ovo stanje prokomentarisemo, i dodjemo do nekih konstruktivnih zakljucaka.
kako objasniti cinjenicu da neke banke prave uzasne gubitke, dok druge za isti taj iznos posluju pozitivno? sta prvi rade pogresno, a u cemu je tajna uspjeha dobitnika?
meris

#2 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by meris »

Zaboravio si navesti Turkish Ziraat Bank Bosnia dd...

Ona je poslovala u PLUSU...
drndalo

#3 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by drndalo »

Gubitnici su obicno plasirali kako nije bas pametno, pa im se obilo o glavu... Ukratko...

Imam neka saznanja o Sparkasse-u, koji je baj-d-vej bio ABS banka do prosle-pretposle godine... Naime, oni kao ABS banka uposte nisu imali sektor Rizika do prije nekoliko mjeseci kad ga je nakon preuzimanja kupio Sparkasse, tj. Erste grupacija... Pa se znalo desiti da neki "amidzic" dobije kredit od 150.000 KM, iako je imovina koju je dao u zalog za osiguranje realno vrijedna max. 50.000 KM... Neka ni toliko na ovom vaktu problema s prodajom nekretnine...

Procredit slicna prica, mada tu nemam podatke o Riziku, ali da su trosili "ko pijani Rusi" na raznim stvarima, jesu...

Hypo je vjerovatno isto imao velike plasmane u razne "Bizmismenske" Soping centre, koji sad krljaju u samrtnom ropcu... Vlasnicki mozda nisu ugrozeni, jer im obicno nije nepokriveno oduzimanje imovine, ali ako niko nece da ej kupi i da njima namiri taj 1-2-3-4 mil. KM na racun, dzaba... Dakle, visak imovine koju ne mogu unovciti...
Tarantaca

#4 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by Tarantaca »

slabo se nesto ovi bankari javljaju a i nece se doci ni do kakvih konstruktivnih zakljucaka. Banke kod nas ne znaju poslovati misle aman sve je u kamati i eto ga dobro je.Ne znaju privuci nove klijente pruziti nesto novo povoljnije, nesto sto ce donositi obostranu korist a ovako samo uzimaju ljudima novav i eto opet na gubitku.Cula sam licno za jedan kredit Hypo Alpe adria banke od 12mil??!!....nisam ni znala kako posluju ali kad sam cula taj podatak skontala sam da su sigurno na gubitku. Nije ni bitno. Nego kako se izjasnjavaju njihovi uposleni?BTw totalno sam izasla iz fazona bankarstva i svoje profesije a vise sam na racunovodstvu pa bih voljela da se pokrene tema o onome sto smo naucili pa da nam se to prostim narodnjackim jezikom objasni:) :D
rimano

#5 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by rimano »

Ono sto mene interesuje je otkud da banka koja je najveci gubitnik daje najvece kamate na stednju.
Da li je to njihov metod kojim ce privuci nove klijente da bi se izvukli iz krize ili nesto drugo?
Jedan od novih klijenata sam i ja, orocio sam neke pare uz kamatu od 5.25% sto nisam mogao naci ni u jednoj drugoj banci. U tom trenutku u raifaisenu je bila kamata uz slicna aranzman 2.5%.
drndalo

#6 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by drndalo »

Najveci gubitnik ti je prilicno rastegljiva kategorija...

Pretpostavljam da u ovom slucaju pricas u Hypo banci ? Iz pocetnog natpisa, po meni je Hypo-vih 19 mil. minusa manji gubitak od Procredit-ovih 14 mil... Zasto? Pa zbog velicine banke, te kolicine para i imovine kuju imaju...

Generalno, ako ti neko daje jako dobru kamatu, jako mu je stalo da mu povjeris pare, jer mu trebaju... Kad im vise ne trebaju, onda i smanje kamate koje oni placaju... Ja sam kod Raiffeisen-a imao poveliku stednju orocenu na "slobodnoj" (jer su imali dobru ponudu za mene prije 3 godine), ali su "slobodnu" u medjuvremenu oslobodili od pameti, pa sam im dao crveni karton za svoju stednju...

Dok god ti je stednja unutar osigurane sume depozita, ne bi se trebao puno brinuti...
Tarantaca

#7 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by Tarantaca »

rimano wrote:Ono sto mene interesuje je otkud da banka koja je najveci gubitnik daje najvece kamate na stednju.
Da li je to njihov metod kojim ce privuci nove klijente da bi se izvukli iz krize ili nesto drugo?
Jedan od novih klijenata sam i ja, orocio sam neke pare uz kamatu od 5.25% sto nisam mogao naci ni u jednoj drugoj banci. U tom trenutku u raifaisenu je bila kamata uz slicna aranzman 2.5%.
pa sigurno da im je u cilju da dobiju nove klijente i zadrze stare svakako. Nisam imala nekog dodira s Hypo bankom jer sve radim preko raiffeisen banke (plata i ostalo) ali sigurno da bih porazmislila o drugoj banci jer raiffesien je najskuplja i ama bas nikako ne izlazi u susret klijentima, generalno kao banka mi se ne svidja a ni njihova politika poslovanja. Druga stvar, ko ce izaci u susret mladim ljudima koji imaju ugovore na odredjeno, kako zapoceti bilo sta i bilo kakav biznis??Da li tu neko ima pozitivna iskustva s bankama.Ovo do sad sto sam cula je uzas.
drndalo

#8 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by drndalo »

Pozitivna iskustva s bankama ? Mozda u Svajcarskoj, ako si musterija koja donosi bar 30.000.000 Sfr/EUR/US$/C$/A$... Ako nisi, suti i pusi ! Tj. pokusaj naci sto manje zlo... :skoljka:
zonbirile

#9 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by zonbirile »

drndalo wrote:Najveci gubitnik ti je prilicno rastegljiva kategorija...

Pretpostavljam da u ovom slucaju pricas u Hypo banci ? Iz pocetnog natpisa, po meni je Hypo-vih 19 mil. minusa manji gubitak od Procredit-ovih 14 mil... Zasto? Pa zbog velicine banke, te kolicine para i imovine kuju imaju...

Generalno, ako ti neko daje jako dobru kamatu, jako mu je stalo da mu povjeris pare, jer mu trebaju... Kad im vise ne trebaju, onda i smanje kamate koje oni placaju... Ja sam kod Raiffeisen-a imao poveliku stednju orocenu na "slobodnoj" (jer su imali dobru ponudu za mene prije 3 godine), ali su "slobodnu" u medjuvremenu oslobodili od pameti, pa sam im dao crveni karton za svoju stednju...

Dok god ti je stednja unutar osigurane sume depozita, ne bi se trebao puno brinuti...
------------------------------------------
e moj @drndalo Hypo bank je banka za južne papkare nigdje viđena sjevernije od Koruške.A za depozit i osiguranje,pa stvarno si naivac.Ko ga garantuje.Ova država,ma bjeeeži.Garancija je jedno,a kešovina drugo,a drugog nema.Da pukne,namirili bi se Kozarić i kompanija,a ti bi dobio papiriće pa put Strazbura.
drndalo

#10 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by drndalo »

Pa dobro Zonbrile, shvatam da si ljut, razocaran i tako to, ali u ovoj odron Drzavi ima i par stvari koje nisu lose uradjene po naredjenju stranaca, bar u odnosu na to kakve su bile prije...

Tipa zajednickih reg. tablica, KM (vezane nepromjenjivo uz EUR, bar dok je pameti)... Ili ni to ne valja ?

Uglavnom sistem funkcionise bolje nego 96% stvari u "Drzavi"... Banke same po sebi nisu signal kakav je sistem... Banke su odraz vlasnika i uprava, te radnika donekle... Cinjenica je da sistem placanja u i izvan drzave sasvim dobro radi, i bez famoznog SDK...

Jos jedna ispravka, garant fonda za osiguranje depozita nije Drzava, nego fond, koji je osnovan bas da se to izbjegne... Svaka banka koja pretenduje da ima reklamu da je tako osigurana mora dati odredjeni % u taj fond, kao obaveznu rezervu... I prilicno jakim "uzdama" drze banke oko nekih stvari, jer znaju nasu istoriju inflacije i stampanja para... I znaju da to puste, ne bi nas stigao ni ZImbabve, ni Miloseviceva SRJ sa brojem nula na novcanicama...

Ne zelis svoje pare u banci, nije problem, drzi ih gdje hoces, ali nemoj druge dezinformisati...

Hypo je ovakav-onakav, meni ni u dzep ni iz njega, ali za nase pojmove imaju sasvim dovoljno para, i savim su dovoljno veliki, pa da su i poznati u samo 10% Koruske...
zonbirile

#11 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by zonbirile »

drndalo wrote:Pa dobro Zonbrile, shvatam da si ljut, razocaran i tako to, ali u ovoj odron Drzavi ima i par stvari koje nisu lose uradjene po naredjenju stranaca, bar u odnosu na to kakve su bile prije...

Tipa zajednickih reg. tablica, KM (vezane nepromjenjivo uz EUR, bar dok je pameti)... Ili ni to ne valja ?

Uglavnom sistem funkcionise bolje nego 96% stvari u "Drzavi"... Banke same po sebi nisu signal kakav je sistem... Banke su odraz vlasnika i uprava, te radnika donekle... Cinjenica je da sistem placanja u i izvan drzave sasvim dobro radi, i bez famoznog SDK...

Jos jedna ispravka, garant fonda za osiguranje depozita nije Drzava, nego fond, koji je osnovan bas da se to izbjegne... Svaka banka koja pretenduje da ima reklamu da je tako osigurana mora dati odredjeni % u taj fond, kao obaveznu rezervu... I prilicno jakim "uzdama" drze banke oko nekih stvari, jer znaju nasu istoriju inflacije i stampanja para... I znaju da to puste, ne bi nas stigao ni ZImbabve, ni Miloseviceva SRJ sa brojem nula na novcanicama...

Ne zelis svoje pare u banci, nije problem, drzi ih gdje hoces, ali nemoj druge dezinformisati...

Hypo je ovakav-onakav, meni ni u dzep ni iz njega, ali za nase pojmove imaju sasvim dovoljno para, i savim su dovoljno veliki, pa da su i poznati u samo 10% Koruske...
-------------------------------------------------------------------
fino su ti objasnili to za fondove,pa i penzioni i svi ostali ferceraju na tom principu.I stare štediše su imale garancije drave SFRJ, štediše slovenačke banke slično.Marry Linč i sliče i 1929g i prošle godine i sve otišlo u qurac.Ti ne kontaš da novac nema pokriče,to je hava na papiru.De nam objasni kako to sa garantovanog depozita od 5 000KM doguraše do 20 000,a pola ih u buli.Drug moj ovaj Raifaisen je samo žut ima isti logo,a ti ne možeš ni pomisliti na podršku iz vana,samo deranje na suho.
drndalo

#12 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by drndalo »

Raiffeisen u Austriji obicno i nije ovako zut kao ovdje...

Ali dzaba pricati s tobom, ti o carapi, ja o fondu i tako...
zonbirile

#13 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by zonbirile »

drndalo wrote:Raiffeisen u Austriji obicno i nije ovako zut kao ovdje...

Ali dzaba pricati s tobom, ti o carapi, ja o fondu i tako...
-----------------------------
nema ljutnje drug,nije čarapa u pitanju i ja sam kod lopova,ali ne vjerujem u osigurani depozit.Na tržištu kapitala,eurobor,samo što ne daju đaba,kamat 0,75% i normalno sada ti je kod nas kamata na or0čenu štednju 1,5-1,8%,a na kredite 8% i više.U banani državi ove ajkule i deru,jer u matičnim zemljama je razlika između kamata zaštičena državnom regulativom i ide max.4%,kod nas preko 6%.Uostalom što navališe ovolike banke u zemlju dembeliju.Ne dao bog doživjeti krah,pa da vidiš stampeda i koji je qurac taj osigurani depozit.Pročitaj zakon o tome i osnivanju agenciju,sto quraca i članova,ali nidje procenta uplate banke za os.depozita o reosiguranje ni riječi nema.
drndalo

#14 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by drndalo »

Ne ljutim se, nemoj me pogresno shvatiti, ne mislim ja da su oni nista drugo do lihvari, sto je isplivalo posebno sada kada je kriza udarila, a dok je bilo dobro, nakotilo ih se po bankama k'o rokica... Ko god je trazio asistenta, dobio je, valjda i "salteruse"... Salterusa i asistent salteruse... Pa ih sada, vidi cuda, ima bar 400 viska (Raiffeisen npr.) doduse potpomognuto i selidbom u jednu upravnu zgradu, a prije su bili na vise lokacija, pa je bilo i dupliranja poslova...

Naravno da su bankari dosli ovdje da zarade, pa sto bi drugo dosli ? Da izgube ? Ne bogumi, to im ne pada na pamet... Pa naravno da je za banku povoljnije da moze zaraditi ovdje vise na razlici izmedju aktivnih i pasivnih kamata, nego npr. u Austriji... Nisu dosli ovdje (a ni u druge zemlje) sto smo lijepi, nego sto smo glupi...

Spoji to jos sa poslovicnom nesposobnoscu ili potkupljenoscu politicara koji ne znaju ili nece da naprave zakone i regulaciju tako da ne mogu bas da rade sta hoce... Primjer, ziranti... Ostatak starih vremena gdje je lakse sjesti na platu zirantu, nego ganjati pravog duznika, ili prodavati njegovu imovinu, bankama savrseno odgovara, a nasim vajnim "izabranim" ne pada na pamet to promijeniti... Jedina je sreca (ne i za zirante koji su vec zavaljeni), da ce ova kriza poneke stvari pomalo staviti na svoje mjesto. Nece vise davati sakom i kapom banke lovu svojim amidzicima, ili nekim prevarantima, ili nesposobnim za vratiti (znam da zvuci grubo), ne brinuci previse kako ce im to biti vraceno... Nece ni ljudi vise potpisivati bjanko papire nikome, pa ni samim sebi...

Vec im je kriza u bankama, nemaju kome dati kredite, jer ljudi ne traze, bar ne u odnosu na prije 2 godine... Svastika mi radi u jednoj velikoj banci u BiH, clanici velike svjetske grupacije... Iskustvo njenih kolegica iz kreditnog odjeljenja je da im je prije 2 godine sedmicno predavano nekoliko stotina zahtjeva za kredite sedmicno, za kreditni odbor, sad im je prosjek zadnjih par mjeseci 2-3 zahtjeva... Dakle predatih, ne odobrenih... I dobro je da je doslo to vrijeme, jer se ljudi moraju nauciti (neki na njihovu zalost tesko) da zivot puno preko svojih mogucnosti nema buducnost...

Sto se osiguranja depozita tice, za sada nemam razloga sumnjati u tako nesto, osim u slucaju totalnog kraha, ala bivsa SFRJ i dinar... Tada ode sve u PM... Dok god Centralna banka vodi prilicno rigidnu politiku obavezne pokrivenosti svake KM u opticaju EUR-om u rezervama, tj. nema stampanja para kad ovima i Vlade zatreba isplatiti invalidnine, meni je to OK... Jos jedan signal koji mi govori da nije lose je to sto cesto cujem bankare kako kukaju koliko para ih Centralna tjera da imaju u obaveznim rezervama, koje su u procentualnom odnosu puno vece od prosjeka po maticnim zemljama tih banaka. Znas onu:"Da nam daju da ih izvucemo iz rezervi, mi bi ih odmah plasirali (skoro)dzabe u napacenu privredu..." Aha, mozes misliti... I dok god ne igraju kako bi ovi lihvari volili, nije lose...

Jedan od signala da te rezerve nisu uzalud, je bio prije 2 godine kada su ljudi u panici poceli dizati ustedjevinu sa stednje... U ta doba sam ja zavrsavao kupovinu jedne stambene jedinice, i kako sam dio imao ustedjen, a dio sam kreditno zavrsavao, doslo je do toga da tu ustedjevinu treba predati prodavcu... Navala na Raiffesen, kao i na ostale, o jadu se zabavili ( Neka malo ;-) ...), ja dosao da im kazem da ce mi trebati sutra xx.xxx EUR u apoenima po 500. Naravno da su se bunili, nesto vrdali, kao vidjecemo hoce li biti i tako to, pa sam trazio seficu da joj kazem da cu sutra doci sa Avazom pola sata nakon sto ne dobijem najavljenu sumu... Sve je bilo u redu ujutro...

Sta hocu reci, nije im bilo drago, ali su svi isplatili sve sto su ljudi dizali, frka prosla, niko nije glihn'o, 70% tih para im se opet vratilo na stednju... Dakle sistem je na svu srecu bolje postavljen nego prije u SFRJ...

Za svaki slucaj, ipak ne drzim sva jaja u jednoj kosarici... 8)
zonbirile

#15 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by zonbirile »

mješaš obaveznu rezervu u Centralnoj banci i osiguranje depozita.Sem toga sve što se osigurava finansijski ide na reosiguranje,ovde nema pomena o tome.Loša ti je i logika,pa naravno da je os.depozita pravljeno za kataklizmični scenarij,nije problem kada pukne jedna banka,ali kada pukne regionalno,da ne kažem planetarno,sem toga lopovi tako prikupljen novac ulažu i u plasmane,čak i u SAD.Tamo se nije znalo čiji je u čijoj i šta se investira dok nije puklo.Imaš li informacija da dio novca nije išao i tamo da se oplodi.Pa mnoge evropske banke su upravo popušile na tim poslovima.Evo ti dio bla,bla zakona sa 34 člana na 23 str. 34 člana na 23 strane,a ovaj član im je "simpatičan".

član11
Agencija investira kapital Fonda u skladu s Politikom investiranja koju je donio Upravni odbor Agencije, na prijedlog direktora Agencije (u daljem tekstu: Politika investiranja).

U skladu s odredbama ovog člana, Agencija investira kapital Fonda u vrijednosnice s fiksnim prihodom koje su izdate ili garantirane od zemalja Evropske unije, vladinih agencija zemalja Evropske unije, evropske nadnacionalne agencije, kao i u vrijednosnice s fiksnim prihodom izdate ili garantirane od vlade ili vladinih agencija Sjedinjenih Američkih Država.

Agencija može također ulagati kapital Fonda u vrijednosnice s fiksnim prihodom ili druge instrumente duga koje su izdale banke ili kompanije Evropske unije ili banke ili kompanije sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama s najvišom ocjenom. Minimalna ocjena kvaliteta ovih banaka ili kompanija je “A“ ili “P 1“ i bolja, ili ekvivalent u skladu s ocjenama međunarodno priznate agencije za ocjenu obveznica.

Sve investicije Fonda, u skladu s Politikom investiranja, preduzimaju se uz zaštitu njegovog kapitala i zadržavanja likvidnosti.
drndalo

#16 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by drndalo »

Ne brkam te 2 stvari, vec govorim o kompletnom platnom i finasijskom sistemu koji je mnogo vise uredjen po EU normama koje su ipak stroze nego US norme...
zonbirile

#17 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by zonbirile »

@drnadalo
pazi ovaj član 11 je iz zakona od prije hipotekarnih kredita u SAD.Čista metoda ala Madof,popušile ozbiljnije banke,a da naši mufloni ne nalete,pitanje je samo kako saznati i koji je iznos.Da ne postav pogledaj Zakon o osiguranju depozita imaš na googlu,sve okruglo na čoše,niti se zna gdje idu sredstva,ni kome se polažu računi...nego uzima se ako zlu ne trebalo,krčme se,a kada pukne,papiriče i na sud u Strazbur.
drndalo

#18 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by drndalo »

Nadam se da nisi u pravu, i na nasu srecu, suvise mi malo para imamo da naletimo Madoffu... Tu su nalijetali pravi "odlikasi", oni koji se polakome...

Nasi nisu takvi, ne svojom krivicom, nego nisu za njega ni culi srecom...
zonbirile

#19 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by zonbirile »

@drndalo
nismo se razumjeli,ja sam napisao da je proizvod banaka u to vrijeme bio ala Madof,a čl.11 im omogućavao da kupe vrijednosnice u SAD-kontaš,sve po zakonu.Tada je i tamo bilo pool-ova u klasi A,B,C razvrstanih po riziku hipotekarnog kredita i normalno su se zvanično prodavali kao vrijednosnice,još su bile i na berzi.Pa orkestrirana pljačka upravo za levate.
drndalo

#20 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by drndalo »

Znam, skontao sam sta pricas, i nemam podatke u sta tacno su ulagali pare, ali znajuci nas, sve preko orocenja love u nekoj banci dalje od WIEN-a/FRANKFURT-a/ZURICH-a nije u skladu sa mentalnim razvojem ljudi koji upravljaju...

Na svu srecu u ovoj situaciji...
zonbirile

#21 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by zonbirile »

@drnadalo
pa naš mediokritet za svoju lovu padne na šibicama,a da neće na tuđoj lovi polakomiti se za više.Uspijeh Madofa ,Ponzija i ostalih je i baziran na pohlepi.Jesi čuo za trgovanje na Forexu,par mojih kolega popušilo po 10 000KM.Jebi ga obećao im lola 25% godišnje.
drndalo

#22 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by drndalo »

Pa o tome ti i pricam, nije svejedno cijim parama se polakomljujes... Drzavne su, njima ni u dzep ni iz dzepa, svakako imaju svoje plate, apanaze, dnevnice, guzice i tako to, a ako slucajno boljim plasmanom para ostvare vecu dobit, nemaju nista od toga... Pa ih to ne interesuje... Ovako se zadovolje Deutche Bundesbankom i sa 1.15% kamate, uzmu svoju pinku od xxx.xxx EUR, i bog te veselio...

Privatne pare ? Ludi hoce poletit, jer im tih 25% omogucava nov auto ili tako nesto... Meni samo nije jasno kako vec nisu naucili da tolikih kamata nema, osim kad ih zelenas naplacuje tebi...? Nije mi drago sto su popusili, ali ih ni ne zalim previse... Ko se sjeca Koprivice, raznih Jezda i Dafina, na to nece naletjeti...
zonbirile

#23 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by zonbirile »

@drndalo
ja im crtao,đaba.Lole imale/imaju ured u Uniticu,šminka,englseki certifikati,marike na karike za papke.Najvažnije je da su ubacili dio istine-Forex.On je OK,ali što će ti posrednik,pa onda idu nivoi,kod mene jaran ima 48KM za podići kod njih,to je dobio na osnovu 10K uplate i nije podizao kamate nego reinvestirao-upiš živi,on i dalje računa na te papiriče.
drndalo

#24 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by drndalo »

Ja sam bio relativno mlad kad je Koprivica ojadio ljude, i jos tada mi to nije bilo jasno kako to moze ici... Stari mi je radio u Austriji pa sam znao dosta toga o trgovini i na velike kolicine, i fino sam, hvala bogu ubijedio ujaka da mi ne uplati novog Yugu kod njega, jer mi je tu nesto smrdilo...

25% se moze zaraditi u trgovini (i vise, zavisi koja si "ruka"), berzanskim spekulacijama (uz rizik i da izgubis), ugostiteljstvu... Radom i proizvodnjom tesko...

Kao musterija ne mozes nigdje dobiti 25% prinosa na kapital godisnje, a da to nije neprihvatljivo velik rizik... Bar ne onima koji sve svoje uloze u to...

Ima jedna stara Beogradska poslovica:"Ovce su da se sisaju"... Pa na tome sibicari zive vec stoljecima...
zonbirile

#25 Re: Poslovanje banka u BiH

Post by zonbirile »

@drndalo
pa Koprivica odnosno SDS je kupio fol od Slovenaca i nekog tamo Trejda.Bili svi uključeni,navodno opljačkali raju za kupovinu oružja.Koprivica je otišao korak dalje.Prvo je prodao dva šlepera Tv aparata i videa,onako ko kupus, na parkingu ispred TV sa kamiona-jeftino.Tek onda ,nakon pripreme idu Samare i pušiona od 5000Km po vozilu.
Post Reply