POSLJEDNJA VECERA - tema za gurmane :)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
anais_nin

#1 POSLJEDNJA VECERA - tema za gurmane :)

Post by anais_nin »

Ne znam zasto mi je bas to palo na pamet, i mozda je inspiracija za temu pomalo morbidna, ali valjda i zbog cestog ponavljanja tog klisea na filmovima i serijama pocela sam razmisljati o ideji "posljednjeg obroka"...Cak i kriminalci najgore vrste, pred izvrsenje smrtne kazne, imaju pravo da odaberu svoj posljednji obrok...umjesto morbidnih ideja, mene je to navelo na razmisljanje o tome koliko se uloga hrane promjenila kroz evoluciju...nekad smo jeli da bismo prezivjeli...na zalost u nekim djelovima planete to je jos uvijek tako...ali za mnoge od nas hrana, obroci, nisu samo sastavni dio prezivljavanja, nego izvor zadovoljstva, nesto sto nam uljepsava zivljenje...

Kada biste bili u situaciji da odaberete taj svoj posljednji obrok koje jelo/jela biste izabrali? Da li vam je vazno gdje jedete, s kim jedete, u kakvoj atmosferi jedete? Ja znam da ne uzivam u hrani na isti nacin ako jedem "s nogu" cisto zato sto sam gladna, i kada uzivam u lijepo spremljenom, ukusnom obroku, u finom drustvu, uz casu dobrog vina, prijatan razgovor i laganu muziku :)
Kakav obrok bi vama predstavljao vrhunac zadovoljstva?

pustite masti na volju :) podijelite s ostalim forumasima tu viziju "skoro pa savrsenog" jela :)
dalmatinka

#2 Re: POSLJEDNJA VECERA - tema za gurmane :)

Post by dalmatinka »

Može kompletan obrok, mislim predjelo, glavno jelo i desert? :D
Lesli Eldridž

#3 Re: POSLJEDNJA VECERA - tema za gurmane :)

Post by Lesli Eldridž »

Ja bih uz'o najdužu mortadelu na svijetu, i da me sačekaju da je pojedem :D
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#4 Re: POSLJEDNJA VECERA - tema za gurmane :)

Post by anjusha »

Možda je malo čudno ali nikako ne bih htjela da mi za takav obrok bude nešto sto apsolutno obozavam da jedem (npr. neka kineska hrana- piletina u slatko-kiselom sosu sa susamom ili sl.) jer bih se onda samo ubila hranom, natrpala se ko luda i onda fakat mogla i umrijeti. ... :D

Ok, vazno je da mi jelo ukusno, ali to nije tesko tako postici, jer nema toga sta ja ne jedem (osim jaja). Ali vaznije od toga je da taj rucak/vecera duze traje, da je uključeno sve od predjela, glavnog jela, deserta i vina (nista ne mora da bude fancy, moze obicna supa, salata, špagete i voće- stvarno nisam zahtjevna u tom pogledu), da su tu neki ljudi za stolom koje volim, da se razgovara, da se smije, da se poslije obroka jos ostane za stolom i prica...

Ili u nekom drugom slucaju neka tiha muzika, priguseno svjetlo, dragi i ja, i da se jede na podu, prstima... ili krevetu.... ili ... poravni... :D - A sta? Pa stagod da se moze jesti prstima :D sa puno oraha :D
anais_nin

#5 Re: POSLJEDNJA VECERA - tema za gurmane :)

Post by anais_nin »

dalmatinka wrote:Može kompletan obrok, mislim predjelo, glavno jelo i desert? :D

naravno :) moze cak i precjenjivanje sopstvenih stomacnih kapaciteta...znate ono "gladne oci" :D
posebno me zanimaju doprinosi majstora (i majstorica) kuhinje sa teme o kuhanju...posto mi se zbog te teme redovno apetit otvara :)
dalmatinka

#6 Re: POSLJEDNJA VECERA - tema za gurmane :)

Post by dalmatinka »

Malo se dvoumim, ali evo jelovnik br 1:

Hladno predjelo - pašteta od bakalara
Toplo predjelo - prstaci ( ne na buzaru, nego onako kuhani na pari s maslinovim uljem, češnjakom i peršinom)
Glavno jelo - riba pečena na žaru, nebitno koja, samo da je taj dan ulovljena, priloga ne mora biti iako je bob poželjan, ali zato salata mora biti mješavina endivije, crvenog radića, rikole, matovilca, mladog luka i rotkvice.
Desert - baklava, kava na kraju. Uz to, sad ću vas šokirati mojim izborom pića, ja naime vino niti volim, niti pijem pa bih uzela jedno ledeno hladno pivo :D

Jelovnik br 2:

Hladno predjelo - tartar biftek ( maslac i tost obavezni)
Toplo predjelo - divlje šparoge ( ubrane u kršu) kuhane i pomiješane s kuhanim jajima, maslinovim uljem...
Glavno jelo - teletina ispod peke s krumpirima, salata iz prvog jelovnika.
Desert - šampita
Zox

#7 Re: POSLJEDNJA VECERA - tema za gurmane :)

Post by Zox »

@dalmatinka: prstaci? Pa hoces da te DVAPUT sprze na stolici? :)
be highirly

#8 Re: POSLJEDNJA VECERA - tema za gurmane :)

Post by be highirly »

zamolio bih 'dzelata' da skokne do jablanice(gojka), smekne kakvog mladog cvrcka :D, pa 'uprti' vrat, malo rebara sa pleckicom :lol: i bubreznjaka....naravno lukmira bi se uklopila lijepo kao salata, a za desert :D bi legla oznojena klipaca sarajcica ili vino dingac

p.s. @dalmatinka, da li je ziv legendarni Mato morski vuk sa otoka Susac?
♥ Julianna ♥

#9 Re: POSLJEDNJA VECERA - tema za gurmane :)

Post by ♥ Julianna ♥ »

Ćevapi - sa kajmakom i lukom (sve to još posoliti i ćevape dodatno pobiberiti). Sve sa jogurtom naravno i bez Orbita... ako je posljednja večera, Orbit mi poslije toga definitivno onda neće trebati :roll:
sheilak

#10 Re: POSLJEDNJA VECERA - tema za gurmane :)

Post by sheilak »

Ja mislim da u tim trenucima ne bih mogla nista jesti :(

Eventualno bih htjela casu hladne mineralne vode :-D
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#11 Re: POSLJEDNJA VECERA - tema za gurmane :)

Post by Pera Trta »

anais_nin wrote:Ne znam zasto mi je bas to palo na pamet, i mozda je inspiracija za temu pomalo morbidna, ali valjda i zbog cestog ponavljanja tog klisea na filmovima i serijama pocela sam razmisljati o ideji "posljednjeg obroka"...Cak i kriminalci najgore vrste, pred izvrsenje smrtne kazne, imaju pravo da odaberu svoj posljednji obrok...umjesto morbidnih ideja, mene je to navelo na razmisljanje o tome koliko se uloga hrane promjenila kroz evoluciju...nekad smo jeli da bismo prezivjeli...na zalost u nekim djelovima planete to je jos uvijek tako...ali za mnoge od nas hrana, obroci, nisu samo sastavni dio prezivljavanja, nego izvor zadovoljstva, nesto sto nam uljepsava zivljenje...

Kada biste bili u situaciji da odaberete taj svoj posljednji obrok koje jelo/jela biste izabrali? Da li vam je vazno gdje jedete, s kim jedete, u kakvoj atmosferi jedete? Ja znam da ne uzivam u hrani na isti nacin ako jedem "s nogu" cisto zato sto sam gladna, i kada uzivam u lijepo spremljenom, ukusnom obroku, u finom drustvu, uz casu dobrog vina, prijatan razgovor i laganu muziku :)
Kakav obrok bi vama predstavljao vrhunac zadovoljstva?

pustite masti na volju :) podijelite s ostalim forumasima tu viziju "skoro pa savrsenog" jela :)
Prvo, u slučajevima izbora posljednjeg obroka ( a jedini slučaj kad ZNAŠ da ti je taj obrok zaista posljednji pa ti je dopušteno izabrati ga, je pred izvršenje smrtne kazne ) atmosfera i društvo ne postoje. Jedeš sam, u ćeliji. Takođe, ovo s čašom vina isto zaboravi, alkohol u većini zemalja koje prakticiraju običaj zadnjeg jela pred pogubljenje nije dozvoljen.
Ja bih uzeo pola kile janjetine, rebarcadi, pet ćevapa iz Petice, bez luka. Potom jedan tanjir narezane pršute, blago osušene, da predahnem prije deserta :mrgreen: Za piće dvolitra Coca-Cole ( jer je alkohol, kako rekoh, zabranjen ). Za salatu samo kisele paprike. Za desert tri pudinga od čokolade i pola lubenice :-)
sheilak

#12 Re: POSLJEDNJA VECERA - tema za gurmane :)

Post by sheilak »

Mislim da je to njegov escape plan :-D Poput Super Hick-a :D
anais_nin

#13 Re: POSLJEDNJA VECERA - tema za gurmane :)

Post by anais_nin »

Pera Trta wrote: Prvo, u slučajevima izbora posljednjeg obroka ( a jedini slučaj kad ZNAŠ da ti je taj obrok zaista posljednji pa ti je dopušteno izabrati ga, je pred izvršenje smrtne kazne ) atmosfera i društvo ne postoje. Jedeš sam, u ćeliji. Takođe, ovo s čašom vina isto zaboravi, alkohol u većini zemalja koje prakticiraju običaj zadnjeg jela pred pogubljenje nije dozvoljen.
Ja bih uzeo pola kile janjetine, rebarcadi, pet ćevapa iz Petice, bez luka. Potom jedan tanjir narezane pršute, blago osušene, da predahnem prije deserta :mrgreen: Za piće dvolitra Coca-Cole ( jer je alkohol, kako rekoh, zabranjen ). Za salatu samo kisele paprike. Za desert tri pudinga od čokolade i pola lubenice :-)
znas ti onu djeciju? "moja masta, moja masta, smislja svasta" :D niko nam ne moze zabraniti da sanjamo :D pa tako i jelo u drustvu + casa vina (ili neko drugo pice) :D sustina je u tome sta nam pricinjava zadovoljstvo :) (meni recimo cevapi bez luka ko da i nisu cevapi :D :D :D)
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#14 Re: POSLJEDNJA VECERA - tema za gurmane :)

Post by Pera Trta »

anais_nin wrote: (meni recimo cevapi bez luka ko da i nisu cevapi :D :D :D)
I meni...ali u ovom slučaju bih luk zaobišao samo zato da mi njegov okus u ustima ne pokvari užitak u ostalim jelima :) . A kad bih mogao piti alkohol, bila bi dva litra pive ( Bavaria ) umjesto Coca-Cole ( vino ne volim ). Poslije toga bi veseo otišao na gubilište...baš bi bilo cool :D
Epitop

#15 Re: POSLJEDNJA VECERA - tema za gurmane :)

Post by Epitop »

Ja bih pojeo dvije baklave, al volio bih kad agda bila jaka da se ušećeri i da je malo reš baklava. :lol:
Leonid Breznjev

#16 Re: POSLJEDNJA VECERA - tema za gurmane :)

Post by Leonid Breznjev »

sedam medinskih hurmi, casu vode sa "studenskog" izvora.. i bio bih spreman da krenem u okrilje gospodara svoga.. :)
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Post Reply