Posljednja bitka za Bosnu

Prenj

Post by Prenj »

mickyK wrote: Nije, al je kriva sto se nista u ovoj jeb... drzavi nemoze usaglasiti po pitanju zakona. Kakav god zakon ovi ovde politicari pokusaju izlglasat, protive se politicari iz RS-a. Zasto je veci uvoz u bih, nego izvoz, hajde molim te odgovori mi barem na to pitanje?!
Mozda ti mogu odgovoriti oni koji su dozvolili Merkatoru da otvara svoje supermarkete gdje god to pozele, oni koji su se protivili zabrani uvoza slovenackog mlijeka u jeku afere o trovanju, oni koji zele Energopetrol pokloniti Ini, ... koji su na vlasti zadnjih petnaest godina ...

RS je samo dio naseg problema.
Pearl

Post by Pearl »

jesam ja rekla da volim novi zeland? to je last resort.. jedino jos oni ja mislim bosance primaju.. :lol: :lol: :lol: :lol:

nije rs problem ako nasi politicari ne valjaju.. nemojmo samo prebacivati loptu na drugu stranu, mada nam to najbolje ide.,.. uvijek je neko drugi kriv za SVE nase probleme.. da kod nas cvatu ruze i da je ekonomska situacija u federaciji mnogo bolja od one u RS i da gradjanstvo ima sposobnost da zamijeni nekompetentne, vidio bi ti sta bi bilo sa RS i njihovim sadasnjim javnim mijenjem...
mickyK

Post by mickyK »

Mislim, toliko kod nas ima podjeljenih misljenja, nikad to necu shvatiti, kad odes na http://www.srpskaonline.com/ ili slicne stranice, covjece, pa nevjerovatno kako su oni slozni, mislim, isto koda smo mi njih ubijali 4 godine, a ne obrnuto, nemogu samo da vjerujem KAKO se nakupila tolika mrznja kod njih, da ti vidis price, ma za nepovjerovat. I onda dodje neko i kaze nesto poput "ma ne koci nas RS". KAKO NAS BA NE KOCI??? Ja bi im dao da se odvoje, ko ih j.... :x
bleka

Post by bleka »

Prenj wrote:
mickyK wrote: Nije, al je kriva sto se nista u ovoj jeb... drzavi nemoze usaglasiti po pitanju zakona. Kakav god zakon ovi ovde politicari pokusaju izlglasat, protive se politicari iz RS-a. Zasto je veci uvoz u bih, nego izvoz, hajde molim te odgovori mi barem na to pitanje?!
Mozda ti mogu odgovoriti oni koji su dozvolili Merkatoru da otvara svoje supermarkete gdje god to pozele, oni koji su se protivili zabrani uvoza slovenackog mlijeka u jeku afere o trovanju, oni koji zele Energopetrol pokloniti Ini, ... koji su na vlasti zadnjih petnaest godina ...

Da nepricam o konkretnim strankama, samo cu reci da je ovo boldano potpuno tacno. Ali esecijalno za povratak, sigurnost da vise nema genocida, da nece vise biti rata je da RS nestane
Prenj

Post by Prenj »

mickyK wrote: Ja bi im dao da se odvoje, ko ih j.... :x
Od gluposti RSovskih separatista, jedino je veca glupost autora ovakvih izjava ...
mickyK

Post by mickyK »

Prenj wrote:

Ma sve to stoji, ali vjeruj mi da jednostavno DRZAVA NEMOZE FUNKCIONISATI KAD IMA U SEBI DVIJE DRZAVE.
mickyK

Post by mickyK »

Prenj wrote:
Od gluposti RSovskih separatista, jedino je veca glupost autora ovakvih izjava ...
E pita te glupi autor, kako bi ti rijesio problem?
bleka

Post by bleka »

mickyK wrote:
Prenj wrote:
Znas kako, taj bi sve Bosnjake koji misle svojom glavom u Guantanamo.
A onda se ekonomijom borio da Srbija bas ne osvoji ledinu nego prosperitetnu zemlju :x
Prenj

Post by Prenj »

mickyK wrote:
Prenj wrote:

Ma sve to stoji, ali vjeruj mi da jednostavno DRZAVA NEMOZE FUNKCIONISATI KAD IMA U SEBI DVIJE DRZAVE.
Lako bih se slozio s tobom, kada bi dijelovi ove drzave koji ama bas nikakve nemaju veze za postojanjem RS-a, funkcionisali ko svicarski sat ...
Nazalost ... da RS-a sutra nestane, malo bi sta bilo bolje, jedino sto bi jednog izgovora za nerad, korupciju i kriminal, nestalo.
Ali smislila bi braca vec nesto drugo ...
mickyK

Post by mickyK »

@prenj

A sto to ti toliko branis RS?
Prenj

Post by Prenj »

mickyK wrote:
Prenj wrote:
Otcjepljenje RS-a je po svemu samo jos jedna predizborna dimna zavjesa, koju ce sve strane koristiti da skrenu paznju naroda od stvarnih problema, nezaposlenosti, nedostatka socijalnih i ekonomskih programa, nedostatka kvalitetnih stranih investicija, jadne ekonomije, ...
Za pocetak, u ovoj zemlji bi, umjesto sto svi za sve svaljuju krivicu na druge, ljudi bi, na celu sa politicarima, trebali poceti da rade i snose odgovornost za svoje nerad ...
Prenj

Post by Prenj »

mickyK wrote:@prenj

Mozemo mi napadati RS do sudnjeg dana, uzalud je, jer postojanje RS je betonirano Daytonskim potpisima, isto kao sto je postojanje drzave BiH jos jednom betonirano tim istim Daytonom, sto svu ovu larmu oko otcjepljenja cini potpuno bespredmetnom.
Ako pogledas sve nase politicare, i one u RS-u i one u Federaciji, niko od njih ne zivi od vazduha i velikih drzavnih ideja, vec su se svi nakrali vrlo konkretnog novca sa ledja naroda kojeg neprestano zaglupljuju "drzavnim problemima".
Energiju treba trositi na mnogo vaznije stvari, od kojih se zivi svakodnevni zivot ...
mosor1

Post by mosor1 »

mickyK wrote:Nije, al je kriva sto se nista u ovoj jeb... drzavi nemoze usaglasiti po pitanju zakona. Kakav god zakon ovi ovde politicari pokusaju izlglasat, protive se politicari iz RS-a. Zasto je veci uvoz u bih, nego izvoz, hajde molim te odgovori mi barem na to pitanje?!

Odgovorit cu ti ja, iz hrvatske perspektive. Idem ja jutros u Konzumov ducan ispod kuce (Split) i gledam:

- crveni luk, tikvice i mrkvu iz Italije,
- jabuke iz Austrije
- bijeli luk iz Kine
- jaja iz Nizozemske
- smokve iz Grčke
- mladi krumpir sa Cipra
- breskve iz Afrike...

sve to uvezeno u zemlju koja bi ako nista drugo po kolicini obradivih povrsina mogla sama sebe ishraniti. Zasto, kad mi nemamo RS, a od rata je proslo vise od 10 godina? Zasto, kad je uzgoj grozda, smokava i maslina u Dalmaciji sada na 10% onoga otprije 40 godina? Rjesenje je u drzavno ditiranim otkupnim cijenama - proizvodacima se naprosto ne isplati proizvoditi, kad cijenom ne mogu konkurirati uvezenoj robi. S jedne strane, super - zar se nismo borili za kapitalizam i trzisnu konkurenciju, sad su barem potrosaci zadovoljni, kupuju jeftinije! S druge strane, opce sranje - uvozi se roba cesto nejasnog porijekla i kvalitete, roba koja mora biti posebno tretirana radi duljeg transporta, roba koja je na izmaku, namirnice (npr. soja) koje su lako moguce genetski modificirane, a u isto vrijeme se minira vazna domaca privredna grana (pogotovo sada kad je vecina druge industrije unistena), preostali proizvodaci se destimuliraju, drzava ostaje zakinuta za radna mjesta, poreze, razvoj, uvoz buja, a izvoz stagnira... Ako netko ima priliku, neka procita deklaraciju na konzerviranoj ili smrznutoj hrani hrvatskih proizvodaca - Podravkine mahune i grasak poticu iz Italije, a Ledovi oslici i muzgavci odnekud sa Filipina, i sl.

Zasto vlada jedne suverene drzave radi tako evidentno SULUDU stvar? Odgovor je jasan - zato, jer se isplati. Ne drzavi, ne proizvodacima, i u krajnjoj konzekvenci, sigurno ne gradanima. Isplati se pojedincima u vladi i uvoznom i svercerskom lobiju koji drma ovom, a i susjednim drzavama.

Dok Hrvati brinu o svojim ratnim "herojima", dok Srbi mastaju o srpskom Shangri La, i dok se ti spremas na krizarsku vojnu. Je li sad malo jasnije?
bleka

Post by bleka »

mosor1 wrote:
mickyK wrote:Nije, al je kriva sto se nista u ovoj jeb... drzavi nemoze usaglasiti po pitanju zakona. Kakav god zakon ovi ovde politicari pokusaju izlglasat, protive se politicari iz RS-a. Zasto je veci uvoz u bih, nego izvoz, hajde molim te odgovori mi barem na to pitanje?!

Odgovorit cu ti ja, iz hrvatske perspektive. Idem ja jutros u Konzumov ducan ispod kuce (Split) i gledam:

- crveni luk, tikvice i mrkvu iz Italije,
- jabuke iz Austrije
- bijeli luk iz Kine
- jaja iz Nizozemske
- smokve iz Grčke
- mladi krumpir sa Cipra
- breskve iz Afrike...

sve to uvezeno u zemlju koja bi ako nista drugo po kolicini obradivih povrsina mogla sama sebe ishraniti. Zasto, kad mi nemamo RS, a od rata je proslo vise od 10 godina? Zasto, kad je uzgoj grozda, smokava i maslina u Dalmaciji sada na 10% onoga otprije 40 godina? Rjesenje je u drzavno ditiranim otkupnim cijenama - proizvodacima se naprosto ne isplati proizvoditi, kad cijenom ne mogu konkurirati uvezenoj robi. S jedne strane, super - zar se nismo borili za kapitalizam i trzisnu konkurenciju, sad su barem potrosaci zadovoljni, kupuju jeftinije! S druge strane, opce sranje - uvozi se roba cesto nejasnog porijekla i kvalitete, roba koja mora biti posebno tretirana radi duljeg transporta, roba koja je na izmaku, namirnice (npr. soja) koje su lako moguce genetski modificirane, a u isto vrijeme se minira vazna domaca privredna grana (pogotovo sada kad je vecina druge industrije unistena), preostali proizvodaci se destimuliraju, drzava ostaje zakinuta za radna mjesta, poreze, razvoj, uvoz buja, a izvoz stagnira... Ako netko ima priliku, neka procita deklaraciju na konzerviranoj ili smrznutoj hrani hrvatskih proizvodaca - Podravkine mahune i grasak poticu iz Italije, a Ledovi oslici i muzgavci odnekud sa Filipina, i sl.

Zasto vlada jedne suverene drzave radi tako evidentno SULUDU stvar? Odgovor je jasan - zato, jer se isplati. Ne drzavi, ne proizvodacima, i u krajnjoj konzekvenci, sigurno ne gradanima. Isplati se pojedincima u vladi i uvoznom i svercerskom lobiju koji drma ovom, a i susjednim drzavama.

Dok Hrvati brinu o svojim ratnim "herojima", dok Srbi mastaju o srpskom Shangri La, i dok se ti spremas na krizarsku vojnu. Je li sad malo jasnije?
ISto bi to bilo sa i bez RS. Ali je poenta da oni nama rade o glavi. A sad hocu li ja imati svijest o kupovini domaceg to je druga prica. Svakog Svabu lebo racku jel nesto njemacko ili iz neke druge zemlje. Prvo je kvalitet pa koliko kosta i basta.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Prenj wrote:
mickyK wrote:@prenj

Mozemo mi napadati RS do sudnjeg dana, uzalud je, jer postojanje RS je betonirano Daytonskim potpisima, isto kao sto je postojanje drzave BiH jos jednom betonirano tim istim Daytonom, sto svu ovu larmu oko otcjepljenja cini potpuno bespredmetnom.
Ako pogledas sve nase politicare, i one u RS-u i one u Federaciji, niko od njih ne zivi od vazduha i velikih drzavnih ideja, vec su se svi nakrali vrlo konkretnog novca sa ledja naroda kojeg neprestano zaglupljuju "drzavnim problemima".
Energiju treba trositi na mnogo vaznije stvari, od kojih se zivi svakodnevni zivot ...
pa ovog covjeka nije zeznula RS vec vlada FBiH...i nije jedini...
Težak život ratnog heroja Rasima Roge

Natporučnik Armije RBiH živi od 33 KM dječijeg doplatka
Ljeti siječe pritke i sakuplja staro željezo * Nisam mogao doći na red za donaciju

Goraždanin Rasim Rogo među prvima je stao u odbranu grada, u ratu je dva puta ranjen, demobilisan je nakon deset godina provedenih u vojsci i danas živi od 33 KM dječijeg doplatka.
Polovina kredita

- Ljeti siječem pritke i prodajem, sabiram staro željezo, lim. Eto dokle je došao natporučnik Armije RBiH i Vojske FBiH. Narod mi se smije. Šta su dozvolili naši političari! Većina njih nema ni predstavu o tome, jer ne mogu doći do njih da im objasnim situaciju - kaže nam Rogo.
Demobilisan je 2002. godine, kada mu je, kao i velikom broju njegovih kolega, rečeno da nema adekvatnu školsku spremu. Napustio je Vojsku uz 10.000 KM otpremnine. Dok je primao plaću, uspio je vratiti polovinu kredita koji je uložio u sanaciju porodične kuće.
Sudski poziv

- Trenutno sam na sudu, čekam poziv. Imam žirante i to mi je najteže. Kad dođe do toga, onda će biti svašta, jer ja neću dozvoliti da mi žirante neko voda po sudu. Imao sam pravo na donaciju kao i ostali narod, ali nisam mogao doći na red od predsjednika, premijera, ministara, vikendica, ovoga i onoga. Čitav Kanton zna kome je ko pravio vikendice i na koji način - ogorčen je Rogo.
Pokušava prehraniti peteročlanu porodicu, školovati djecu, preživjeti. Najteže mu je, kaže, doći do ljudi koji bi mu mogli pomoći, jer niko ne želi saslušati njegove probleme.

Al. B.

Dvaput ranjen

- Učestvovao sam u formiranju Armije ovdje, to je poznato i najmanjem djetetu. Ja sam sa braćom stjerao kamione i blokirali smo put tenkovima. Pun sam željeza, dvaput ranjen, jednom teže, željezo mi je u kičmi i u rukama. Ovom nižem staležu sada je došlo vrijeme vješanja i ne trebamo se čuditi kada se neko ubije, jer nema od čega živjeti - kaže Rogo.
a vi i dalje pricajte da je glavni problem u BiH postojanje RS...
mickyK

Post by mickyK »

Ma u pravu ste, ma nije RS problem, cak sta vise, RS treba podrzati u svojim namjerama i zaista RS nasoj drzavi NE stvara nikakve probleme, samo nam pomaze (kako to prije nisam uvidio). Ja sam da se RS pripoji Srbiji. ZIVJELA RS!! :oops: Stvarno nije cudo sto nam se ovo desava svakih 50 godina.
mosor1

Post by mosor1 »

bleka wrote:
mosor1 wrote:

Odgovorit cu ti ja, iz hrvatske perspektive.
...
ISto bi to bilo sa i bez RS. Ali je poenta da oni nama rade o glavi. A sad hocu li ja imati svijest o kupovini domaceg to je druga prica. Svakog Svabu lebo racku jel nesto njemacko ili iz neke druge zemlje. Prvo je kvalitet pa koliko kosta i basta.

Ti si, koliko vidim, "promasio ceo fudbal". Poanta je bila da ste u govnima sa i bez RS. Ne radi se o tome hoces li imati svijest o kupovini domaceg, vec hoces li uopce imati domaceg. Ovdje ti je trend da se na pazaru prodaje ko fol domace voce i povrce - iz velikih trgovackih lanaca - tu tek vladaju sverceri. Hajde me zadivi - kod tebe u BiH je, kao, bolje? I uostalom, ne bi stetilo da komentar do kraja procitas prije nego odgovoris.
mosor1

Post by mosor1 »

mickyK wrote:Ma u pravu ste, ma nije RS problem, cak sta vise, RS treba podrzati u svojim namjerama i zaista RS nasoj drzavi NE stvara nikakve probleme, samo nam pomaze (kako to prije nisam uvidio). Ja sam da se RS pripoji Srbiji. ZIVJELA RS!! :oops: Stvarno nije cudo sto nam se ovo desava svakih 50 godina.
Jesi li ti ovdje da diskutiras ili samo buku da dizes? :roll:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

mickyK wrote:Ma u pravu ste, ma nije RS problem, cak sta vise, RS treba podrzati u svojim namjerama i zaista RS nasoj drzavi NE stvara nikakve probleme, samo nam pomaze (kako to prije nisam uvidio). Ja sam da se RS pripoji Srbiji. ZIVJELA RS!! :oops: Stvarno nije cudo sto nam se ovo desava svakih 50 godina.
ne lupaj...
meni veci problem predstavlja FEDERACIJA obzirom da ima 10 kantona, a 12 administracija...12 puta vise ministara obrazovanja nego RS..pardon 13, zaboravila sam federalnog...
znaci 13 puta vise plata ide administraciji...
i sad ce mi neko reci SUTI MIRCI NEK NAROD RADI pa da rade ne bi se niko bunio vec samo kradu i otimaju...vise ni revers ne daju.. :x

miki, ti bi se trebao osvjestiti i shvatiti da se NISTA nece promijeniti ukidanjem RS bez ukidanja Federacije, a to povlaci PISANJE NOVOG USTAVA kako bi se uspostavio sistem vladanja i vodjenja ove zemlje...

a od toga smo daleko par suncevih godina...
A_I_

Post by A_I_ »

hljeba i igara

p.s. hljeb dolazi tek iza izbora(lafo) :D
Post Reply