mickyK wrote:Nije, al je kriva sto se nista u ovoj jeb... drzavi nemoze usaglasiti po pitanju zakona. Kakav god zakon ovi ovde politicari pokusaju izlglasat, protive se politicari iz RS-a. Zasto je veci uvoz u bih, nego izvoz, hajde molim te odgovori mi barem na to pitanje?!
Odgovorit cu ti ja, iz hrvatske perspektive. Idem ja jutros u Konzumov ducan ispod kuce (Split) i gledam:
- crveni luk, tikvice i mrkvu iz Italije,
- jabuke iz Austrije
- bijeli luk iz Kine
- jaja iz Nizozemske
- smokve iz Grčke
- mladi krumpir sa Cipra
- breskve iz Afrike...
sve to uvezeno u zemlju koja bi ako nista drugo po kolicini obradivih povrsina mogla sama sebe ishraniti. Zasto, kad mi nemamo RS, a od rata je proslo vise od 10 godina? Zasto, kad je uzgoj grozda, smokava i maslina u Dalmaciji sada na 10% onoga otprije 40 godina? Rjesenje je u drzavno ditiranim otkupnim cijenama - proizvodacima se naprosto ne isplati proizvoditi, kad cijenom ne mogu konkurirati uvezenoj robi. S jedne strane, super - zar se nismo borili za kapitalizam i trzisnu konkurenciju, sad su barem potrosaci zadovoljni, kupuju jeftinije! S druge strane, opce sranje - uvozi se roba cesto nejasnog porijekla i kvalitete, roba koja mora biti posebno tretirana radi duljeg transporta, roba koja je na izmaku, namirnice (npr. soja) koje su lako moguce genetski modificirane, a u isto vrijeme se minira vazna domaca privredna grana (pogotovo sada kad je vecina druge industrije unistena), preostali proizvodaci se destimuliraju, drzava ostaje zakinuta za radna mjesta, poreze, razvoj, uvoz buja, a izvoz stagnira... Ako netko ima priliku, neka procita deklaraciju na konzerviranoj ili smrznutoj hrani hrvatskih proizvodaca - Podravkine mahune i grasak poticu iz Italije, a Ledovi oslici i muzgavci odnekud sa Filipina, i sl.
Zasto vlada jedne suverene drzave radi tako evidentno SULUDU stvar? Odgovor je jasan - zato, jer se isplati. Ne drzavi, ne proizvodacima, i u krajnjoj konzekvenci, sigurno ne gradanima. Isplati se pojedincima u vladi i uvoznom i svercerskom lobiju koji drma ovom, a i susjednim drzavama.
Dok Hrvati brinu o svojim ratnim "herojima", dok Srbi mastaju o srpskom Shangri La, i dok se ti spremas na krizarsku vojnu. Je li sad malo jasnije?