Pošla Anka na vodu...
-
Utokkha
#1 Pošla Anka na vodu...
... pregazila Moravu.
Sjećam se da su ovu pjesmu učili školarci, možda u prvom-drugom razredu osnovne škole. Pjesmu sam skoro zaboravio (njen tekst), da ne govorim o nečemu drugom. Sjećate li se ove pjesme? Ko je bio njen autor? I pomalo mi je nevjerovatno kako pjesma s takvim stihovima može ući u obrazovanje za najmlađu dob. Sjećam se dobro da se mati patila da mi objasni šta znači riječ zaklati i koliko je to brutalno.
Sjećam se da su ovu pjesmu učili školarci, možda u prvom-drugom razredu osnovne škole. Pjesmu sam skoro zaboravio (njen tekst), da ne govorim o nečemu drugom. Sjećate li se ove pjesme? Ko je bio njen autor? I pomalo mi je nevjerovatno kako pjesma s takvim stihovima može ući u obrazovanje za najmlađu dob. Sjećam se dobro da se mati patila da mi objasni šta znači riječ zaklati i koliko je to brutalno.
- veljaca
#2 Re: Pošla Anka na vodu...
Da li si ti Rakun_Slavko ?????
-
b_u_n_n_y
#4 Re: Pošla Anka na vodu...
ponesto mi je izmaglilo, al ovako je okvirno islo:
posla anka na vodu
pregazila moravi
otud idu tri zandara, tri zandara naoruzana
prvi gura tenkove
drugi nosi nozeve
treci nosi sablju tanku da zakolje anku
anka ih je molila,
bijele ruke sklopila
nemojte me braćo klati, plakace mi mila mati
kad su anku zaklali
svi su redom plakali
samo nije aplakao, onaj sto je zaklao
pjesma je fuj, i ne mogu vjerovat da se uci u skoli
ja je se sjecam ko brojalice, ono naplju, tad nisam ni kontala o cemu se radi, al su me starci gledali s nevjericom kad sam im izrecitovala
hahaha
posla anka na vodu
pregazila moravi
prvi gura tenkove
drugi nosi nozeve
anka ih je molila,
bijele ruke sklopila
kad su anku zaklali
svi su redom plakali
samo nije aplakao, onaj sto je zaklao
ja je se sjecam ko brojalice, ono naplju, tad nisam ni kontala o cemu se radi, al su me starci gledali s nevjericom kad sam im izrecitovala
hahaha
- Angelina84
#5 Re: Pošla Anka na vodu...
b_u_n_n_y wrote:ponesto mi je izmaglilo, al ovako je okvirno islo:
posla anka na vodu
pregazila moravi
prvi gura tenkove
drugi nosi nozeve
anka ih je molila,
bijele ruke sklopila
kad su anku zaklali
svi su redom plakali
samo nije aplakao, onaj sto je zaklao![]()
hahaha
cc ovo se fakat uči u školi? A bolesti čovječe...
-
Utokkha
#6 Re: Pošla Anka na vodu...
UČILI - ne uči!
Ova pjesma je bila u čitankama za 1. ili 2. razred osnovnih škola krajem osamdesetih, početkom devedesetih. Jedino nisam siguran da li se ona knjiga s poezijom i prozom pored bukvara zvala čitanka u 1. razredu osnovne.
Kopajući po internetu našao sam da je riječ o narodnoj pjesmi. Međutim, kojem od naroda pripada ne zna se (na jednom siteu autor teksta iznosi pretpostavku da je riječ o pjesmi porijeklom iz Makedonije). Postoji niz varijacija (pošla Anka u šumu, u Rumu... pregazila Dunavu...).
Nisam rakun_slavko. Nigdje veze...
Ova pjesma je bila u čitankama za 1. ili 2. razred osnovnih škola krajem osamdesetih, početkom devedesetih. Jedino nisam siguran da li se ona knjiga s poezijom i prozom pored bukvara zvala čitanka u 1. razredu osnovne.
Kopajući po internetu našao sam da je riječ o narodnoj pjesmi. Međutim, kojem od naroda pripada ne zna se (na jednom siteu autor teksta iznosi pretpostavku da je riječ o pjesmi porijeklom iz Makedonije). Postoji niz varijacija (pošla Anka u šumu, u Rumu... pregazila Dunavu...).
Nisam rakun_slavko. Nigdje veze...
- amkiee
#7 Re: Pošla Anka na vodu...
Čovječe, baš me zanima o čemu je čovjek koji je autor te tadašnje čitanke razmišljao kada je pravio izbor pjesama koje će uvrstiti
(a znao je da će to čitati djeca) pa odrasla osoba kada pročita ovu pjesmu i tome slično štivo se zgrozi, a da ne govorimo o tome kako djetetu od 7-8 godina objasniti njeno značenje, i zašto neko nekoga kolje :S
Mi smo u gimnaziji čitali Kovačićevu Jamu, i sjećam se da je nakon čitanja zavladala jako ružna tišina u učionici,iako smo svi bili već odrasli, mislim, nepotrebno je naglašavati da ovo djelo ima ogromnu literarnu vrijednost, ali je pogrešno takve stvari prezentirati djeci, ima toliko lijepih pjesama, i onda nađu ovakve stvari, a total no go....nikad mi to neće biti jasno
Mi smo u gimnaziji čitali Kovačićevu Jamu, i sjećam se da je nakon čitanja zavladala jako ružna tišina u učionici,iako smo svi bili već odrasli, mislim, nepotrebno je naglašavati da ovo djelo ima ogromnu literarnu vrijednost, ali je pogrešno takve stvari prezentirati djeci, ima toliko lijepih pjesama, i onda nađu ovakve stvari, a total no go....nikad mi to neće biti jasno
- cyprus
#8 Re: Pošla Anka na vodu...
Imal ko da se sjeća ratnog izdanja čini mi se udžbenika "Poznavanje društva" - 4. razred OŠ...

-
michio
#9 Re: Pošla Anka na vodu...
- Skyfox
#10 Re: Pošla Anka na vodu...
iz osnovne se jedino maglovito sjecam pjesmice gdje je onaj cvijetak zuti i neki se vjetar spominje.
interesantno ali od mojih vrsnjaka niko nema pojma o cvijetku

interesantno ali od mojih vrsnjaka niko nema pojma o cvijetku
-
barby02
#11 Re: Pošla Anka na vodu...
Gdje je onaj
cvjetak zuti
sto ga cijela
šuma zna
Zasto skriva se
zasto šuti
zar ga što
uvrijedih ja.
E dalje sam zaboravila. . ima nesto . . labud bjeli
cvjetak zuti
sto ga cijela
šuma zna
Zasto skriva se
zasto šuti
zar ga što
uvrijedih ja.
E dalje sam zaboravila. . ima nesto . . labud bjeli
-
barby02
#12 Re: Pošla Anka na vodu...
Nasla :
CVIJETAK ŽUTI
Gdje je onaj, cvjetak žuti
Što ga cijela šuma zna
Gdje se skriva zašto šuti
Al ga što uvrijedih ja
Nek me vodi labud bijeli
Kojeg pozna šumski svijet
Il nek hladni vjetar veli
Gdje je taj moj mali cvijet
Vjetar šušti grane dira
Pita cvijet gdje sniva sad
Još mi srce nema mira
Dođi cvijete smiri jad.
U njem boje sunca ima
Što nam divni dade maj
Stiže jesen, ide zima
Vene cvijet, svoj nađe kraj.
CVIJETAK ŽUTI
Što ga cijela šuma zna
Al ga što uvrijedih ja
Nek me vodi labud bijeli
Vjetar šušti grane dira
Još mi srce nema mira
Dođi cvijete smiri jad.
U njem boje sunca ima
Što nam divni dade maj
Stiže jesen, ide zima
- amkiee
#13 Re: Pošla Anka na vodu...
Sjećam ja, naročito su one slike bile...hmm... veoma neprikladne, većina nas je mrzila ovaj predmet ughhhcyprus wrote:Imal ko da se sjeća ratnog izdanja čini mi se udžbenika "Poznavanje društva" - 4. razred OŠ...![]()
![]()
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#14 Re: Pošla Anka na vodu...
meni je ta pjesmica bila lijepa... izuzev kad sam je morao pjevušiti pred cijelim razredombarby02 wrote:Nasla :
CVIJETAK ŽUTI
Što ga cijela šuma zna
Al ga što uvrijedih ja
Nek me vodi labud bijeli
Vjetar šušti grane dira
Još mi srce nema mira
Dođi cvijete smiri jad.
U njem boje sunca ima
Što nam divni dade maj
Stiže jesen, ide zima
- Skyfox
#15 Re: Pošla Anka na vodu...
jeste to je ta
vec sam pomislio da sam umislio
haaa super...
haaa super...
- cyprus
#16 Re: Pošla Anka na vodu...
Da, ona beba bez noge, mrtav čovjek leži na uliciamkiee wrote:Sjećam ja, naročito su one slike bile...hmm... veoma neprikladne, većina nas je mrzila ovaj predmet ughhhcyprus wrote:Imal ko da se sjeća ratnog izdanja čini mi se udžbenika "Poznavanje društva" - 4. razred OŠ...![]()
![]()
- minjonja
#17 Re: Pošla Anka na vodu...
ona sa steckom? imala sam donedavno sve knjige od prvog osnovne do cetvrtog srednje i sve donirala skoli.cyprus wrote:Imal ko da se sjeća ratnog izdanja čini mi se udžbenika "Poznavanje društva" - 4. razred OŠ...![]()
![]()
jel mislis na onaj dio o ratu gdje su govorili da su ljudi svoju mokracu morali biti? sjecam se tacno kako je ta stranica izgledala... ofucani zuti listovi knjige, pola stranice je crno-bijela jedva prepoznatljiva slika nekog logora i ispod taj tekst o ratu...
- amkiee
#18 Re: Pošla Anka na vodu...
Upravo taminjonja wrote:ona sa steckom? imala sam donedavno sve knjige od prvog osnovne do cetvrtog srednje i sve donirala skoli.cyprus wrote:Imal ko da se sjeća ratnog izdanja čini mi se udžbenika "Poznavanje društva" - 4. razred OŠ...![]()
![]()
jel mislis na onaj dio o ratu gdje su govorili da su ljudi svoju mokracu morali biti? sjecam se tacno kako je ta stranica izgledala... ofucani zuti listovi knjige, pola stranice je crno-bijela jedva prepoznatljiva slika nekog logora i ispod taj tekst o ratu...
- cyprus
#19 Re: Pošla Anka na vodu...
Još ja išo na školsko takmičenje, pa znao sve to napametamkiee wrote:Upravo taminjonja wrote:ona sa steckom? imala sam donedavno sve knjige od prvog osnovne do cetvrtog srednje i sve donirala skoli.cyprus wrote:Imal ko da se sjeća ratnog izdanja čini mi se udžbenika "Poznavanje društva" - 4. razred OŠ...![]()
![]()
jel mislis na onaj dio o ratu gdje su govorili da su ljudi svoju mokracu morali biti? sjecam se tacno kako je ta stranica izgledala... ofucani zuti listovi knjige, pola stranice je crno-bijela jedva prepoznatljiva slika nekog logora i ispod taj tekst o ratu...prava grozota
- minjonja
#20 Re: Pošla Anka na vodu...
ti uvijek guro te drustvene fazone izgleda
mi to nismo bili morali uciti, ali sam ja eto cisto informativno uzela, kad sam glupa
dosla do mokrace i nisam vise. to je i bio zadnji put da sam otvorila tu knjigu. tad se oprostih od uciteljice i postadoh velika 
mi to nismo bili morali uciti, ali sam ja eto cisto informativno uzela, kad sam glupa
- cyprus
#21 Re: Pošla Anka na vodu...
Jes, al evo, završih na Prirodno-matematičkom fakultetuminjonja wrote:ti uvijek guro te drustvene fazone izgleda![]()
mi to nismo bili morali uciti, ali sam ja eto cisto informativno uzela, kad sam glupadosla do mokrace i nisam vise. to je i bio zadnji put da sam otvorila tu knjigu. tad se oprostih od uciteljice i postadoh velika
A što se tiče knjige, ja sam bio 4. razred kad je to još bila obavezna literatura
PS jest offtopic, al' reko kad smo već kod klanja u dječijim udžbenicima...
- XXS
#22 Re: Pošla Anka na vodu...
Meni je najveca trauma iz ranih razreda osnovne kad zeko ne moze da nadje potocic jer se smrzao i prekrio ga snijeg.
Ovih se klanja ne sjecam. Nikad cuo.
Ovih se klanja ne sjecam. Nikad cuo.
-
duboka_misao
#23 Re: Pošla Anka na vodu...
ova mi je na nos izlazila jer sam je sa horom vjezbala do iznemoglosti, a anke se sjecam ali nako ko da je nismo ucili u skoli vise kao neka brojalicabarby02 wrote:Nasla :
CVIJETAK ŽUTI
Što ga cijela šuma zna
Al ga što uvrijedih ja
Nek me vodi labud bijeli
Vjetar šušti grane dira
Još mi srce nema mira