poskupljenje struje aluminiju
-
juznibosanac
#1 poskupljenje struje aluminiju
Ja sam za poskupljenje struje jer stvarno dosta je da brajkovic ima 15000 maraka platu, da je u aluminiju prosjecna plata 2500 maraka i to u firmi iz koje su istjerani bosnjaci. ne zaboravite da je brajkovic bio jedan od onih fasista koji su u rukama i nogama kopali da mostar ostane takav da zapadni dio i dalje mrzi iz dna duse istoci i da je svak ko tako ne misli neprijatelj hrvata.
a sa druge strane zeli da dobija struju po cijeni po kojoj on hoce i da mu je pravi ep bih i da rudari koji vade ugalj za termoelektrane imaju 300 maraka platu.
e pa brajkovicu budi biznismen i kada placas struju kao drugi aluminijski kombinati u evropi. smanji plate pa ces imati dovoljno za struju, a nek i rudari imaju da jedu.
bravo Ferk!
a sa druge strane zeli da dobija struju po cijeni po kojoj on hoce i da mu je pravi ep bih i da rudari koji vade ugalj za termoelektrane imaju 300 maraka platu.
e pa brajkovicu budi biznismen i kada placas struju kao drugi aluminijski kombinati u evropi. smanji plate pa ces imati dovoljno za struju, a nek i rudari imaju da jedu.
bravo Ferk!
-
juznibosanac
http://www.ferk.ba
http://www.aluminij.ba
a pogledajte sta je teznja ovih kao brajkovic u mostaru
http://www.mostar.ba
primjecujete li hrvatske boje na sluzbenom gradskom sajtu???
http://www.aluminij.ba
a pogledajte sta je teznja ovih kao brajkovic u mostaru
http://www.mostar.ba
primjecujete li hrvatske boje na sluzbenom gradskom sajtu???
-
Prenj
Vrana vrani oci ne vadi.
Ipak, istocni Mostarci ce i dalje nastaviti da glasaju po starom ...Poslije poskupljenja struje mostarskom "Aluminiju"
Terzić: Ogorčen sam
MOSTAR - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Adnan Terzić rekao je juče prilikom posjeta Mostaru da je ogorčen zbog poskupljenja električne energije preduzeću "Aluminij" d.d. Mostar od strane Federalne regulatorne agencije za električnu energiju.
"Ogorčen sam na takav postupak i smatram da ne možemo dozvoliti da onako kako padne na pamet nekoj tzv. nezavisnoj agenciji uvodi red u BiH po svojim uzusima", rekao je Terzić.
On je dodao da je takođe nerealno i neprimjereno da Regulatorna agencija dozvoljava povećanje cijene električne energije u uslovima kada u BiH već postoji povećanje troškova života zbog uvođenja PDV-a.
"'Aluminij' se priprema za ono najgore", rekao je juče na vanrednoj konferenciji za novinare generalni direktor "Aluminija" Mijo Brajković i dodao da su juče upućena pisma inostranim investitorima od kojih se još očekuju reakcije, a koji su trebali ulagati u tu tvrtku, čime bi se povećavala proizvodnja i broj zaposlenih.
"Ako takve cijene ostanu, moraće se obustaviti investicije", rekao je Brajković i dodao da "Aluminij" sigurno neće pasti, a zadnje što će se uraditi je reduciranje proizvodnje.
On je istakao da će "Aluminij" najvjerovatnije obustaviti projekte koje je započeo, među kojima je fabrika koju grade sa preduzećem "Feal" iz Širokog Brijega u kojoj je trebalo da bude zaposleno 100 ljudi, kao i projekat vrijedan 30 miliona evra za početak prve faze elektrolize, koji bi osigurao 1.000 novih radnih mjesta.
Prema njegovim riječima, "Aluminij" sa cijenom od 37,63 evra po megavatu plaćaće 19,5 odsto skuplje električnu energiju, a ne šest posto, kako je najavljivano.
"Aluminij" je do sada plaćao 65 milijuna evra električnu energiju, a povećanjem cijena od 19,5 odsto, moraće plaćati 80 milijuna evra.
"Mi u 'Aluminiju' cijenimo da ovdje ima političko-kriminalnih djela, jer se sada spremaju izbori", istakao je Brajković i dodao da je najžalosnije to što se povećanje cijena električne energije pravda gubicima u elektroprivredi.
"'Aluminij', kao najveći potrošač električne energije, ali i najveći proizvođač i izvoznik u zemlji, od države je umjesto stimulacija dobio poskupljenje koje će ga uništiti", rekao je Brajković.
M.P.
- Drvosjeca iz Dejcica
#4 Re: poskupljenje struje aluminiju
Ti ne kontas da ce posljedice poskljupljenja struje u F.BiH osjetiti iskljucivo penzioneri i stanovnistvo losijeg materijalnog statusa? Poskupljenje nece zahvatiti samo firme koje su na dijelu gdje Hrvati cine vecinu, vec i firme gdje su Bosnajci vecina. Iz ovih razloga mislim da likujes sam protiv sebe.juznibosanac wrote:Ja sam za poskupljenje struje jer stvarno dosta je da brajkovic ima 15000 maraka platu, da je u aluminiju prosjecna plata 2500 maraka i to u firmi iz koje su istjerani bosnjaci. ne zaboravite da je brajkovic bio jedan od onih fasista koji su u rukama i nogama kopali da mostar ostane takav da zapadni dio i dalje mrzi iz dna duse istoci i da je svak ko tako ne misli neprijatelj hrvata.
bravo Ferk!
-
Prenj
#5 Re: poskupljenje struje aluminiju
Ti bi da se Aluminiju spuste cijene?Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ti ne kontas da ce posljedice poskljupljenja struje u F.BiH osjetiti iskljucivo penzioneri i stanovnistvo losijeg materijalnog statusa? Poskupljenje nece zahvatiti samo firme koje su na dijelu gdje Hrvati cine vecinu, vec i firme gdje su Bosnajci vecina. Iz ovih razloga mislim da likujes sam protiv sebe.
-
Liska
#7 Re: poskupljenje struje aluminiju
[quote="juznibosanac"]Ja sam za poskupljenje struje jer stvarno dosta je da brajkovic ima 15000 maraka platu, da je u aluminiju prosjecna plata 2500 maraka i to u firmi iz koje su istjerani bosnjaci. ne zaboravite da je brajkovic bio jedan od onih fasista koji su u rukama i nogama kopali da mostar ostane takav da zapadni dio i dalje mrzi iz dna duse istoci i da je svak ko tako ne misli neprijatelj hrvata.
Sta mislis, najbolje bi bilo da firma propadne i onda Brajkovic ne bi mogao primati toliku platu?!
Dalje, rudari su bili jadno placeni i u vrijeme kada Aluminijski nije ni radio, tako da Brajkovic nikako ne moze biti kriv za njihove plate. Kriv je netko drugi ali taj drugi ne moze biti kriv, jel tako? Elektroprivreda BiH ne moze nikako biti kriva a ako je potrebno zanemaricemo da je zatrovala Neretvu i nanijela veliku stetu i nasima. To su ipak Hercegovci, tko ih jebe?!
Dalje, pita li se tko kako je privatizirana Zeljezara i kakav je nacionalni sastav radnika tamo? Kolike su otpremnine primili radnici Zeljezare? Kolike su otpremnine primili mnogobrojni bivsi radnici Aluminijskog i jos ih cekaju i dionice na osnovu radnog staza?
To ne znas, ali znas kolika je placa radnika.
Sta mislis, najbolje bi bilo da firma propadne i onda Brajkovic ne bi mogao primati toliku platu?!
Dalje, rudari su bili jadno placeni i u vrijeme kada Aluminijski nije ni radio, tako da Brajkovic nikako ne moze biti kriv za njihove plate. Kriv je netko drugi ali taj drugi ne moze biti kriv, jel tako? Elektroprivreda BiH ne moze nikako biti kriva a ako je potrebno zanemaricemo da je zatrovala Neretvu i nanijela veliku stetu i nasima. To su ipak Hercegovci, tko ih jebe?!
Dalje, pita li se tko kako je privatizirana Zeljezara i kakav je nacionalni sastav radnika tamo? Kolike su otpremnine primili radnici Zeljezare? Kolike su otpremnine primili mnogobrojni bivsi radnici Aluminijskog i jos ih cekaju i dionice na osnovu radnog staza?
To ne znas, ali znas kolika je placa radnika.
-
Vingo
ZBOG POSKUPLJENJA STRUJE POSLODAVCI TRAŽE VANREDNE SJEDNICE
SARAJEVO, 28. marta (FENA) - U sjedištu Asocijacije poslodavaca BiH danas je formirana Grupacija crne, obojene metalurgije i metaloprerade, kojoj su pristupili najveći proizvođači i nosioci razvoja - Aluminij, Mittal Steel, Alpro iz Vlasenice, ASA holding, Žica iz Sarajeva, Tvornica tehnološke opreme i drugi.
Kako je saopćeno iz Asocijacije poslodavaca na taj način je stvorena pretpostavka da ova grupacija pristupi pregovorima sa Sindikatom metalske industrije u vezi s granskim kolektivnim ugovorom.
Na sastanku je razgovarano i o najavljenom poskupljenju električne energije, te negativnim posljedicama koje će ono imati posebno na velike potrošače.
Upozoreno je također kako Federalna regulatorna komisija za električnu energiju (FERK) donosi odluke o poskupljenju el. energije ne konsultujući najveće potrošače te naglašeno kako se takvo što i očekuje, jer je poznato da su članovi FERK-a bivši uposlenici elektroprivreda.
Zauzet je zajednički stav da u FERK-u i DERK-u (Državna regulatorna komisija za električnu energiju) moraju biti predstavnici velikih potrošača el. energije budući da će najavljeno poskupljenje imati poguban utjecaj na konkurentnost
poduzeća koja su istovremeno i najveći izvoznici svojih proizvoda na zahtjevno evropsko tržište.
Istaknuto je kako je najavljeno poskupljenje atak na cjelokupnu privredu Federacije BiH, a posebno na velike potrošače el. energije i da je ono motivirano gubicima u Elektroprivredi BiH i Elektroprivredi HZHB, koji ne mogu biti motiv za poskupljenje.
Zaključeno je također da se od Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH zatraži da hitno razmotre ovaj problem na svojim vanrednim sjednicama.
(Fena) ef
Ne sekiram se ja za Brajkovica......
SARAJEVO, 28. marta (FENA) - U sjedištu Asocijacije poslodavaca BiH danas je formirana Grupacija crne, obojene metalurgije i metaloprerade, kojoj su pristupili najveći proizvođači i nosioci razvoja - Aluminij, Mittal Steel, Alpro iz Vlasenice, ASA holding, Žica iz Sarajeva, Tvornica tehnološke opreme i drugi.
Kako je saopćeno iz Asocijacije poslodavaca na taj način je stvorena pretpostavka da ova grupacija pristupi pregovorima sa Sindikatom metalske industrije u vezi s granskim kolektivnim ugovorom.
Na sastanku je razgovarano i o najavljenom poskupljenju električne energije, te negativnim posljedicama koje će ono imati posebno na velike potrošače.
Upozoreno je također kako Federalna regulatorna komisija za električnu energiju (FERK) donosi odluke o poskupljenju el. energije ne konsultujući najveće potrošače te naglašeno kako se takvo što i očekuje, jer je poznato da su članovi FERK-a bivši uposlenici elektroprivreda.
Zauzet je zajednički stav da u FERK-u i DERK-u (Državna regulatorna komisija za električnu energiju) moraju biti predstavnici velikih potrošača el. energije budući da će najavljeno poskupljenje imati poguban utjecaj na konkurentnost
poduzeća koja su istovremeno i najveći izvoznici svojih proizvoda na zahtjevno evropsko tržište.
Istaknuto je kako je najavljeno poskupljenje atak na cjelokupnu privredu Federacije BiH, a posebno na velike potrošače el. energije i da je ono motivirano gubicima u Elektroprivredi BiH i Elektroprivredi HZHB, koji ne mogu biti motiv za poskupljenje.
Zaključeno je također da se od Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH zatraži da hitno razmotre ovaj problem na svojim vanrednim sjednicama.
(Fena) ef
Ne sekiram se ja za Brajkovica......
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Mittal Steel Zenica ne mozhe da pokrene integralnu proizvodnju bas zbog struje...sad s ovim novim poskupljenjem pitanje je kako ce dalje
.Indijac je fino rekao..."ok,ja cu uvest struju" sto mu vlada u Sarajevu nije dozvolila nego mu prijeti raskidom ugovora o privatizaciji kako na vrijeme nije pokrenuo integralnu proizvodnju...
.
-
kike
Meni uvodini komentar liči...neka komšiji crkne krava....
Ekonomski je nebitno ko je Mijo Brajković
Ekonomski je bitno da on saljeva prihode u Federalni budžet
Ekonomski j epogubno da bilo koja uspješna tvornica u BIH pristui smanjenom reprodukciji
Ekonomski je nedopustivo da Elektroprivreda financira predizbornu kampanju bilo koje političke opcije (naravno ako je ova teza tačna, a meni lično djeluje kao bliska istini).
Ekonomski j epogubno da bilo koja uspješna tvornica u BIH pristui smanjenom reprodukciji
Ekonomski je nedopustivo da Elektroprivreda financira predizbornu kampanju bilo koje političke opcije (naravno ako je ova teza tačna, a meni lično djeluje kao bliska istini).
-
Vingo
Imas pravo jednom pogadjati ciju?kike wrote:Meni uvodini komentar liči...neka komšiji crkne krava....
-
lutko
ja sam preračunao na svom slučaju i računicom na godišnjem nivou struja je poskupila za 6% što po meni nije puno. Ne treba zaboraviti da je cijena struje već dugo preniska u odnosu na cijene grijanja, vode ili recimo telekomunikacionih usluga. Vjerujem da telekomi nisu ništa poslovniji i efikasniji od elektroprivreda pa ipak imajuu ekstrprofit. Pitate se zbog čega: pa naravno zbog ekstraprofitnih cijena.
Što se tiče Mije Brajkovića on fino to povećanje trškova struje (koje ako se posmatra na godišnjem nivou) nije toliko koliko on navodi, može kompenzirati smanjenjem plata (počevši sa svojom). U uslovima ovolike nezaposlenosti stvarno je idiotski (i nije ekonomski) držati toliki nivo plata, jer ima puno nezaposlenih ljudi koji bi radli i za mnogo manje. Al lakše je srat po FERK-u nego smanjit plate zaposlenicima, najidit će nam se Hrvati.
Što se tiče Mije Brajkovića on fino to povećanje trškova struje (koje ako se posmatra na godišnjem nivou) nije toliko koliko on navodi, može kompenzirati smanjenjem plata (počevši sa svojom). U uslovima ovolike nezaposlenosti stvarno je idiotski (i nije ekonomski) držati toliki nivo plata, jer ima puno nezaposlenih ljudi koji bi radli i za mnogo manje. Al lakše je srat po FERK-u nego smanjit plate zaposlenicima, najidit će nam se Hrvati.
-
Liska
A zasto ne bi isli na smanjenje cijena, zasto elektroprivrede ne bi konacno napravile pravu sistematizaciju radnih mjesta i otpustile visak, zasto elektroprivrede ne bi smanjile place svojim direktorima, menadzerima i radnicima, zasto to isto ne bi uradile telekom kompanije jer ipak zivimo u najsiromasnijom drzavi Europe i ne vidim razloga zasto bi bili skuplji od Rumunije, Bugarske koje su na pragu EU ili Madjarske koja je vec u EU. I lakse je srati po Brajkovicu nego spomenuti i da se Zeljezara pobunila protiv ovolikih cijena struje ili mozda udariti po EP jer ce se mozda najiditi Bosnjaci. Pa struja je vec poskupila uvodjenjem PDV-a i odakle FERKU pravo da opterecuje budzete kompanija i obicnih ljudi preko mjere. Ovi u FERKU na svojim placama to nece ni osjetiti.
-
vodoinstalater
Ako je povećanje cijene električne energije realna potreba onda se nema tu šta ko buniti. Ali kažem realna! To što je način na koji je čitav elektroenergetski sektor funkcioniše apsolutna glupost nije stvar koja se treba zanemariti. Mora se primjetiti da npr bez ikakvog stvarnog razloga na području Federacije BiH funkcionišu dvije firme (nekada bili dio iste cjeline) za proizvodnju električne energije. Obje su još na svu sreću državne gotovo u potpunosti. Strategije te dvije firme ne postoje, to odgovorno tvrdim. Zašto!? Ne postoje zato što se ne mogu takva preduzeca razvijati bez jasne državne strategije u energetskom sektoru. Mogu iskopati par listova koji su predstavljali "strategiju" za neku godinu a koje je napravila vlada FBiH to su najobicnija palamuđenja.....To je samo jedan strana priče….
Druga strana priče o poskupljenju jeste Aluminij, Mital, rudnici..........
Sigurno je da je veza između jednog rudara i radnika u, recimo Mitalu, vrlo jasna i ne može se zahtijevati od nekoga da radi za 300 KM a neko sa druge strane da bude povlašten i da profitira faktički na tuđem znoj a ne na svom radu.
To se ne može opravdati pričama o: tržištu, investicijama i tako dalje to je vrlo prosta ekonomija.
Svi se trebaju malo reorganizovati a ne pokušavati da samo riješe svoje probleme tako što ce struja poskupiti ili tako što ce tražiti exstra status.
Ovako, ja mogu samo reci da je posukupljenje samo neciji način da se izbori sa sopstvenom nesposobnošću a ne da se izbori sa određenim problemom.
Kao i uvijek nisu stvari jednostavne ali principi po kojima se nešto može riješiti moraju biti jasni i jednaki za sve.
Druga strana priče o poskupljenju jeste Aluminij, Mital, rudnici..........
Sigurno je da je veza između jednog rudara i radnika u, recimo Mitalu, vrlo jasna i ne može se zahtijevati od nekoga da radi za 300 KM a neko sa druge strane da bude povlašten i da profitira faktički na tuđem znoj a ne na svom radu.
To se ne može opravdati pričama o: tržištu, investicijama i tako dalje to je vrlo prosta ekonomija.
Svi se trebaju malo reorganizovati a ne pokušavati da samo riješe svoje probleme tako što ce struja poskupiti ili tako što ce tražiti exstra status.
Ovako, ja mogu samo reci da je posukupljenje samo neciji način da se izbori sa sopstvenom nesposobnošću a ne da se izbori sa određenim problemom.
Kao i uvijek nisu stvari jednostavne ali principi po kojima se nešto može riješiti moraju biti jasni i jednaki za sve.