Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Moderator: anex
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#101 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
450MW je u kaknju instalisano, s tim da ja kad god sam bio tamo nikad nisam našao sve blokove u pogonu
U najboljem slučaju da pokriješ 4-5 većinh kotlovnica u gradu i to je kraj. Šta je sa kućama i zgradama koje nisu na toplanama a takvih je sve više?
U najboljem slučaju da pokriješ 4-5 većinh kotlovnica u gradu i to je kraj. Šta je sa kućama i zgradama koje nisu na toplanama a takvih je sve više?
- Haris.ba
#102 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Mislim da bi bilo najjednostavnije da se napravi jedna termoelektrana u Sarajevu.
- VladaFBiH
#103 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
nisam iz te branše ali znam da uz efikasnost TE od 30tak posto ako se ne varam TE Kakanj znači da je količina utrošene energije najmanje 3x veća dok Toplane imaju instalisanu snagu od 521MW a koriste manje od 488MW... mislim da mi logika stojimk ultra wrote:450MW je u kaknju instalisano, s tim da ja kad god sam bio tamo nikad nisam našao sve blokove u pogonu
-
silver_testelone
#104 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Po mogućnosti ne nekom od okolnih brda. Dva su veoma dobra razloga za to:Haris.ba wrote:Mislim da bi bilo najjednostavnije da se napravi jedna termoelektrana u Sarajevu.
1. Topla voda bi slobodnim padom došla do radijatora.
2. Zagađenje bi ostalo na nebu, pa ne bismo imali ni smoga toliko zimi.
- Haris.ba
#105 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
I pride kakvu turbinu u cijev staviti dok voda ide slobodnim padom da se pravi struja. 
- JThomas
#106 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
naravno bez dimnjaka da bude.
- Mea_parvitas
#107 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Postavi se vise izmjenjivaca toplote, poveca kapacitet toplotnih stanica u samim elektranama, ogromna je razlika u proizvedenom 1MW el. energije i 1 MW toplotne energije. Mala kolicina pare sa turbine dovoljna je da ugrije velike kolicine vode koja se onda transportuje pumpama do radijatora i opet vraca u TE na dogrijavanje. Efikasnost bloka time raste do 60%, ogromna razlika u odnosu na plin koji placamo 100% skuplje od Tz gdje radijatori uvijek gore.VladaFBiH wrote:nisam iz te branše ali znam da uz efikasnost TE od 30tak posto ako se ne varam TE Kakanj znači da je količina utrošene energije najmanje 3x veća dok Toplane imaju instalisanu snagu od 521MW a koriste manje od 488MW... mislim da mi logika stojimk ultra wrote:450MW je u kaknju instalisano, s tim da ja kad god sam bio tamo nikad nisam našao sve blokove u pogonu
U najboljem slučaju da pokriješ 4-5 većinh kotlovnica u gradu i to je kraj. Šta je sa kućama i zgradama koje nisu na toplanama a takvih je sve više?nek me ispravi neki inžinjer ako puno griješim
- Dozer
#108 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
E, za ovo se vec moras obratiti Bakiru. On jedini na svijetu zna kako napraviti TE bez dimnjaka...JThomas wrote:naravno bez dimnjaka da bude.
- King Theoden
#109 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Druže, udaljenost je najveći problem. Sad, možda je bosna i hercegovina razvila neku tehnologiju transporta tople vode kakvu nema europski unija (Dozer wrote:Ono sto meni nije najjasnije u ovom slucaju Kaknja i Sarajeva i tog toplovoda - o kakvim se konkretno gubicima prica...?
Sva toplota trenutno ode u havu, jel' tako?
Ako se napravi toplovod do Sarajeva, pa da na tom toplovodu bude cak i 50% gubitaka (sto je prakticno nemoguce ako se napravi kako bog zapovijeda), opet je to = 50% dobitka u odnosu na trenutnih 100% gubitka, tj. nulu dobitka...
Ne kontam ja nikako tu logiku... Prije ce biti da tu postoje neke druge stvari, tipa talova za plin, cumur, drva, struju, a zbog kojih jeftina toplota iz termoelektrane nije prihvatljiva opcija....
Tih 30 km je maksimum i imamo ga u austriji gdje neke te grije neki gradić udaljen 30-ak km.
Ponavljam: ako japanska centralna banka može finansirati japan sa 0% kamate, zašto bh centralna banka ne može uraditi isto?
Tu je rješenje.
Projekte od nacionalnog interesa poput autoputa, hidroelektrana, željeznice i sl. mora finansirati cb.
Energetska neovisnost je nešto najvažnije.
Izgradnja dvije ili tri he će nas učiniti neovisnim o gasu i dobrom procentu nafte.
Smanjiti cijenu struje na pola i grijati se na struju.
Učiniti atraktivnim vožnju elektro auta nudeći smanjenje poreza i besplatno punjenje u gradovima i smanjiti ćeš potrošnju nafte.
Uz to izgraditi (barem uduplati) željezničku infrastrukturu, smanjiti broj teretnih vozila, zabraniti ulazak u gradove vozilima težim od 7,5 tona.
To je odlična ušteda nafte plus što si se izborio sa prekomjernim uništavanjem saobraćajnica.
- славянин
#110 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
450 MW za proizvodnju elektricne energije, koliko ima MW toplotne koja se hladi. Ako racunas po el.energiji onda sta ce ti toplovod - imas vec dalekovod za sarajevomk ultra wrote:450MW je u kaknju instalisano, s tim da ja kad god sam bio tamo nikad nisam našao sve blokove u pogonu
- славянин
#111 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Ma lijepo pametnoMea_parvitas wrote:
Ne volim ljude koji puno pricaju a malo (nista) kazu. Ocigledno je da nemas blage veze o materiji o kojoj zelis da diskutujes.
Kako uzvodno?![]()
![]()
Legendo, pumpe, salje se vrela voda, nikakva para, pritisak mozda 30-ak bar, nismo u drevnoj Mezopotamiji, zivis u 21.stoljeću, tehnologija se takođe nalazi u istom.
Ne kaze se "gubitci", nego "gubici" (mislim sibilarizacija), a koji su opet u skladu sa danasnjim tehnologijama, prakticno nepostojeci (fino sam rekao 3-4 % a ne da ne postoje) na putu od TE do Sarajeva, ostaje samo razmjena toplote u stanovima kao gubitak i topla voda se opet vraca u TE na dogrijavanje. A za tebe sam prof.dr. jer presmijesno mi je kako mozes toliko lupati a da nemas pojma o tome.
Ja znam koliko MW ima ko, ali ti ne znas. Nijemci i Francuzi se griju na plin jer nemaju dovoljno toplotne energije za svoje potrebe, a to je 100% cista energija, vec proizvedena, samo prebačena u drugi oblik od električne. U svim zgradama i u Sarajevu su razvedene instalacije za grijanje, a opet ti ponavljam, to je grijanje vrelom vodom, nikakvo parno grijanje, niti su potrebne neke instalacije, potrebne su samo toplotne podstanice koje nisu nikakva posebna prica, niti science fiction.Ovakva situacija odgovara samo plinasima i novcanim interesima kojima su se zastitili preko politike laznog, ili nedovoljnog informisanja.
Ti pametujes i supljiras, a ja sam strucan da ti objasnim precizno, koliko je to za tvoj nivo moguce, jer neke stvari slabije upijas.
3-4% GUBICI
Njemci i Francuzi nemaju dovoljno toplotne energije ? Francuzi naprimjer preko 60% el . energije proizvode u nuklearnim centralama i imaju rasipanje u vidu toplotne energije tj. hlade vodu kao sto to kod nas TE rade.
Nista ja ne pametujem za razliku od tebe nego pitam da neko strucniji se javi i opise situaciju... sudeci na prvu ti ne spadas u to "strucniji"
Last edited by славянин on 13/05/2019 17:16, edited 1 time in total.
- mk ultra
#112 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Isto je to, ako ce se ici na 60% to je iskoristivih 25% ukupne snage kotla na grijanje, pa dobijes oko 320MW (ukupno iskoristivo).Mea_parvitas wrote:Postavi se vise izmjenjivaca toplote, poveca kapacitet toplotnih stanica u samim elektranama, ogromna je razlika u proizvedenom 1MW el. energije i 1 MW toplotne energije. Mala kolicina pare sa turbine dovoljna je da ugrije velike kolicine vode koja se onda transportuje pumpama do radijatora i opet vraca u TE na dogrijavanje. Efikasnost bloka time raste do 60%, ogromna razlika u odnosu na plin koji placamo 100% skuplje od Tz gdje radijatori uvijek gore.VladaFBiH wrote:nisam iz te branše ali znam da uz efikasnost TE od 30tak posto ako se ne varam TE Kakanj znači da je količina utrošene energije najmanje 3x veća dok Toplane imaju instalisanu snagu od 521MW a koriste manje od 488MW... mislim da mi logika stojimk ultra wrote:450MW je u kaknju instalisano, s tim da ja kad god sam bio tamo nikad nisam našao sve blokove u pogonu
U najboljem slučaju da pokriješ 4-5 većinh kotlovnica u gradu i to je kraj. Šta je sa kućama i zgradama koje nisu na toplanama a takvih je sve više?nek me ispravi neki inžinjer ako puno griješim
Za tuzlu ne znam, TE kakanj sam obisao 100 puta, i vrlo cesto je samo blok od 230MW u pogonu, ostala dva na cekanju.
Nije bas da fiksno nesto radi
- starii
#113 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Ove godine za grijanje na struju od oktobra do maja dao 600KM, da sam se grijao na plin bilo bi preko 1000KM...toliko o cijeni plina..
- Dozer
#114 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Ma stuja zakon.
Otkaciti se s Toplana, i vozdra. Sam sebi palis kad i koliko hoces.
- studiorum_tuzlaensis
#115 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
mea_pervitas zvani jutub struĆnjak. Inovativan i neprikosnoven.
Kamo sreće da je tako kao što pričaš, TE Kakanj bi grijo od Travnika do Foče. Položi cijev i gotova priča.
Kamo sreće da je tako kao što pričaš, TE Kakanj bi grijo od Travnika do Foče. Položi cijev i gotova priča.
- Thorgerson
#116 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Naravno da je struja zakon.Dozer wrote:Ma stuja zakon.
Ja uopste nas ne kontam.
Dakle, imamo sve predispozicije da pravimo struje kolko hocemo, plus da izvozimo. Al jok. nekom palo na um, ajmo mi da uvozimo plin iz pizde materine, 4000-5000km udaljenosti. Te da fino ovisimo o nekome drugom.
Pa stranci bi ubili za ovo što mi imamo - hidropotencijal, vjetar.
Moje mišljenje je da se trebamo u potpunosti okrenuti našem bogatstvu i naravno napraviti neku strategiju, da je umjereno. Pa koliko smo mi plina platili eto unazad 40-50 godina?! Pa to su desetine milijardi maraka koje su otisle van ove zemlje?! Pa za taj novac smo mogli izgraditi sta smo htjeli. Sav taj novac je mogao ostati u ovoj državi. I jos sad hoce jos da se kace na nekakve tokove. Ja bih se drzao van toga. Dovoljno je sto ovisimo o nafti, jos daj da ovisimo i o plinu. A nepotrebno.
- Dozer
#117 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Slazem se u potpunosti.
Ali... Zaboravio si jednu bitnu stavku - domace taldzije
Ali... Zaboravio si jednu bitnu stavku - domace taldzije
-
focko
#118 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Za sarajevo bi najbolje bilo ventilator grijanje. Kako se nalazi u kotlini postaviti na okolna brda ventilatore koji bi puhali vruc zrak u kotlinu. Tako domacinstva ne bi trebala grijanje jer bi vanjska temperatura bila 22-23 stepena. Ventilatore stabiti na zuc igman zlatiste trebevic zmajevac. Za malo para cijeli grad se grije. Konstantno bi bio vruc vjetar pa ne bi bilo zagadzenja jedino okrenutih ustiju od propuha. Al zati bi rijesenje iznasla gdza Sebija
-
zrakomlat
#119 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Sjedim jednom s nekim nasim likom sto zivi u Danskoj (nije Zviz), a često je i ovamo. Kaze lik, da je ovdje dancima dati da upravljaju ovim drzavom umjesto nas, oni bi ustrojili drzavu da svi vrhunski zive samo od proizvodnje i izvoza struje.Thorgerson wrote:Naravno da je struja zakon.Dozer wrote:Ma stuja zakon.
Ja uopste nas ne kontam.
Dakle, imamo sve predispozicije da pravimo struje kolko hocemo, plus da izvozimo. Al jok. nekom palo na um, ajmo mi da uvozimo plin iz pizde materine, 4000-5000km udaljenosti. Te da fino ovisimo o nekome drugom.![]()
Moje mišljenje je da se trebamo u potpunosti okrenuti našem bogatstvu i naravno napraviti neku strategiju, da je umjereno. Pa koliko smo mi plina platili eto unazad 40-50 godina?! Pa to su desetine milijardi maraka koje su otisle van ove zemlje?! Pa za taj novac smo mogli izgraditi sta smo htjeli. Sav taj novac je mogao ostati u ovoj državi. I jos sad hoce jos da se kace na nekakve tokove. Ja bih se drzao van toga. Dovoljno je sto ovisimo o nafti, jos daj da ovisimo i o plinu. A nepotrebno.
- alibaba_i_30_godina
#120 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Predložio bih ti da se držiš svoje struke, a ne ekonomije, jer je očito elementarno nepoznavanje funkcionisanja i uređenja Centralne banke BiH, kao jedne od krovnih finansijskih institucija u našoj državi.Dino34 wrote:
Ponavljam: ako japanska centralna banka može finansirati japan sa 0% kamate, zašto bh centralna banka ne može uraditi isto?
Tu je rješenje.
Projekte od nacionalnog interesa poput autoputa, hidroelektrana, željeznice i sl. mora finansirati cb.
Energetska neovisnost je nešto najvažnije.
- Dozer
#121 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Ima jedan problem - nasima ovdje uopste nije cilj da ustroje drzavu na bilo koji funkcionalan model.zrakomlat wrote: Sjedim jednom s nekim nasim likom sto zivi u Danskoj (nije Zviz), a često je i ovamo. Kaze lik, da je ovdje dancima dati da upravljaju ovim drzavom umjesto nas, oni bi ustrojili drzavu da svi vrhunski zive samo od proizvodnje i izvoza struje.
- King Theoden
#122 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Nemoj, živ i zdrav bio.alibaba_i_30_godina wrote:Predložio bih
-
zrakomlat
#123 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Da, nažalost, jedan ali vrijedan. Tata svih ostalih problema.Dozer wrote:Ima jedan problem - nasima ovdje uopste nije cilj da ustroje drzavu na bilo koji funkcionalan model.zrakomlat wrote: Sjedim jednom s nekim nasim likom sto zivi u Danskoj (nije Zviz), a često je i ovamo. Kaze lik, da je ovdje dancima dati da upravljaju ovim drzavom umjesto nas, oni bi ustrojili drzavu da svi vrhunski zive samo od proizvodnje i izvoza struje.
- alibaba_i_30_godina
#124 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Onda nemoj komentarisati stvari o kojima ne znaš.Dino34 wrote:Nemoj, živ i zdrav bio.alibaba_i_30_godina wrote:Predložio bih
- mk ultra
#125 Re: Poskupljenje plina za 30% = poskupljenje svega za bar 10%
Mi nemamo taj kapacitet koji bajno spominju, posebno o vjetru koji ljudi misle, puše pa stavi Vjetrenjacuzrakomlat wrote:Sjedim jednom s nekim nasim likom sto zivi u Danskoj (nije Zviz), a često je i ovamo. Kaze lik, da je ovdje dancima dati da upravljaju ovim drzavom umjesto nas, oni bi ustrojili drzavu da svi vrhunski zive samo od proizvodnje i izvoza struje.Thorgerson wrote:Naravno da je struja zakon.Dozer wrote:Ma stuja zakon.
Ja uopste nas ne kontam.
Dakle, imamo sve predispozicije da pravimo struje kolko hocemo, plus da izvozimo. Al jok. nekom palo na um, ajmo mi da uvozimo plin iz pizde materine, 4000-5000km udaljenosti. Te da fino ovisimo o nekome drugom.![]()
Za svaki kW snage iz VE i Solar moras imati stalnu rezervu u HE ili TE radi stabilnosti sistema, mi to ne mozemo obezbjediti