poskupio hljeb

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tigris

#1 poskupio hljeb

Post by tigris »

jutros u sprindovoj prodavnici hljeb 0.70 km :? :sad:
Elko

Post by Elko »

ma daj bas danas cu dobro da se zagledam u racun

ma i treba sve da poskupi kada smo hajvani
manijak1

Post by manijak1 »

Vako :oops: :D Sprind je iz Rajlovca i nema veze sa Klasom :D .
Dakle Klas-ova :D veknica od 450 gr :D je i jutros 0,60 KM.
tigris

Post by tigris »

u pekari poricanin na carsiji hljeb 0.50 km

pa nisam ni rekla da ima veze sa klasom :oops:
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Pa onda pametno dezinformirano :D ne unosi pometnju prije pojave PDV-a jer u Mercatoru taj isti hljepčić Sprindov je već deset dana 0,70 KM :D možda je teži ? :D :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

ja vec mjesec dana drobim da se manemo price o ratu i ko je kome sta kad rekao, i da se yadeveramo oko ovoga, ali jok, svima prece pricati o aliji i titu i babi i amidzama....

vidjecete tek kakvi nas problemi cekaju uvodjenjem PDVa, nece vise biti "zivimo na hljebu i vodi" vec samo na vodi....

a to poskupljenje je lafo zbog poskupljenja energenata a to nas ocekuje i sa Klasom za koji dan (jutros bilo na TV)....
manijak1

Post by manijak1 »

vidjecete tek kakvi nas problemi cekaju uvodjenjem PDVa, nece vise biti "zivimo na hljebu i vodi" vec samo na vodi....

a to poskupljenje je lafo zbog poskupljenja energenata a to nas ocekuje i sa Klasom za koji dan (jutros bilo na TV)....
Što će reć' opet niđe veze sa PDV-om a tečni energenti jesu poskupjeli ( što zbog ratova , što zbog vremenskih nepogoda ) .
A ovi današnji su sastavni dio storija o Aliji , Babama , Stričevima , Radovanima , Prce- (ov)tima :D ? :D Jelavićima :D i ostala raja su sastavni dio PDV-a .
Eto hajmo o stopi PDV-a pričati , treba li biti ista za sve moguće proizvode ?
Ili kako smanjiti prihod manje od 50.000 KM godišnje pa da se izuzmeš od indirektnog oporezivanja ili da se vratimo na sve one koji plaćaju jebeni porez u ovoj zemlji a oni kojima pune kase bježe od Ćela , Gašija , i ostalih pištoljdžija ?
Uhvate ih , predaju vijest novinama i puste ih :oops: .
Koja je to priča ?
jazzer

Post by jazzer »

Da bi ostali dosljedni sebi odredili su cijenu hljeba
( mislim da je to klas uradio ) od 0,65 KM.
Znaci kupovinom jednog hljeba halalimo 5 Kpf jer je
neizvodljivo da nam vrate tih 5 Kpf.
Nasa posla.
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Kupiš dva :D :D dobiješ jedan :D
Lisac

Post by Lisac »

Koja je to priča ?
to je prica o sivoj ekonomiji kjojoj nije ni vrijeme ni mjesto da prelazi u neshto svjetlije nijanse. to je prica o ekonomiji koja (iako siva) chini, chini mi se, nekih 60-tak posto bruto nacionalnog proizvoda u BiH. shto znachi ne bi je se trebalo isuvishe brzo popravljati nekim nepouzdanim iako provjerenim *varikina* metodama. to je prica o postratnom drushtvu i pomjerenom sistemu vrijednosti. to je prica o nedostatku kako gradjanske, tako i drzhavne svjesti. to je pricha o mozhda jedinom mogucem nachinu kakvog takvog funkcioniranja nasheg drushtva. sve dok ne skontamo da taj pdv ne dajemo drzhavi nego sami sebi. sve dok ne shvatimo da je hljeb vazhniji od nacije. sve dok nam ne dodje iz guzice u glavu, a to je nashem mentalitetu poznato je najtezhi i najdalji put koji ima za prevaliti.
Stari

Post by Stari »

Manijak1:
a oni kojima pune kase bježe od Ćela , Gašija , i ostalih pištoljdžija ?
Uhvate ih , predaju vijest novinama i puste ih .
Koja je to priča ?
Ovo je nedvojbeno otvoreno inteziviranje napora u skretanju teme na ranzirni kolosjek :D
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Nije Stari moj skretanje na kolosijek jer ovdje imaš samo jednu traku tj. kolosijek i imaš one koje iskaču :D s kolosijeka .
Hoće li navedeni kriminalci puniti državni budžet ?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

manijak1 wrote::oops: Kupiš dva :D :D dobiješ jedan :D
:lol: Rekoh ja, obrnuta evolucija...od ljudi postajemo majmuni, a prije smo placali jedan da dobijemo dva...

st se tice stope, mislim da je glupo imati PDV na zivotne namirnice kao sto imaju u njemackoj ili francuskoj, jer mi nismo ni blizu tih standarda...
al bigaje mani, vidis da od kapitalizma uzimamo samo lose stvari....

nazalost, odjednom je sa 20.000 godisnje preslo na 50.000 godisnje za porez na prihod, sto je truba jer samo vlada ima takve plate (iskljucujuci privatnike) a koliko sam (ne)upucena vlada je oslobodjena toga...makar je bila do sada...
jer
"ja imam platu samo 2900 KM i jedva se snalazim" ili kako vec ide citat (Bumbar to zna)....

bljak fuj....
Stari

Post by Stari »

Hoće li navedeni kriminalci puniti državni budžet ?

Kao i u svakoj pravnoj drzavi ...ne nece - naprotiv....kriminalci (oni osudjeni) sjede u zatvorima i time trose sredstva iz drzavnog budzeta jer drzava ih u zatvorima (ili kazneno popravnim zavodima) hrani, poji i oblaci....a duhane se sami iz ustedjenih sredstava ... :D na kontu minulog rada.
Baghira

Post by Baghira »

A hoce li biti neko ljubazan i objasniti meni neupucenoj sta je to PDV i ko i sta se oporezuje? Zar se dosad porez na kupljenu robu nije placao? Smijete biti kratki :oops: :D
(Lisac je li to nesto kao MwSt u Njemackoj?)
kalesijski slavuj

#16 Re: poskupio hljeb

Post by kalesijski slavuj »

tigris wrote:jutros u sprindovoj prodavnici hljeb 0.70 km :? :sad:
jedi vise mesa, hljeb/kruh se i onako tesko zaradjuje a jos i poskupio!
Lisac

Post by Lisac »

crna_pantera wrote:A hoce li biti neko ljubazan i objasniti meni neupucenoj sta je to PDV i ko i sta se oporezuje? Zar se dosad porez na kupljenu robu nije placao? Smijete biti kratki :oops: :D
panto rei :D pdv je porez na dodanu vrijednost shto znachi isto shto i MwSt.
manijak1

Post by manijak1 »

Ma ne uzimamo mi ništa već trpamo ono što nam nude .
A to možemo zahvaliti svim greškama iz bliske prošlosti .
A pa da :D ima neđe i tema paddy 007 , pa zar to nije otkriće tople vode ?
Hoću reći svi Visoki prethodni i budući predstavnici su prvo u službi svoje zemlje pa tek onda ove razjebane grude , svi isti su se infiltrirali u zemlje u regionu koje stenju pod istom čizmom a dobijaju mnogo više zauzvrat nego mi .
OHR ?
:D sve strani i domaći izvori informacija .
A moć donosi pare :oops: to nismo znali .
A pare se stvaraju :D radom a padaju neradom.
Pa koji je to socijalni program bio prije PDV-a a koji će biti poslije :? .
Jer hljeb i mlijeko i so i šećer i ulje vuku ..........alkohol, cigarete , bijelu tehniku , ..........mogu ja ovako tipkati ovdje ali kada vidim Hurtića savjetnika povraća mi se ko sve nije završio Ekonomski fakultet :D .
Eto a sada se odoh :D čatat :D
Stari

Post by Stari »

crna_pantera wrote:A hoce li biti neko ljubazan i objasniti meni neupucenoj sta je to PDV i ko i sta se oporezuje? Zar se dosad porez na kupljenu robu nije placao? Smijete biti kratki :oops: :D
Nisam ekonomista :D ...a nisam ni Lisac....medjutim vjerujem da se radi o necemu slicnom tome sto se zove Mehrwertsteuer u njemackoj ilti VAT na anglijskom odnosno MOMS na svedskom
Baghira

Post by Baghira »

Lisac wrote:
panto rei :D pdv je porez na dodanu vrijednost shto znachi isto shto i MwSt.
Aha :D Hvala lisac, kontala sam da se o tome radi, ali ne kontam ovo 50.000 KM? :( :D
karanana

Post by karanana »

sta pravite paniku za nekih 5-10 pfeninga? ko da je to problem. mi jos uvijek imamo najjeftinije i najstabilnije cijene svih namirnica u regionu. ovo je prvo poskupljenje hljeba u, cini mi se, zadnjih 8-9 godina
mIRCerka

Post by mIRCerka »

karanana wrote:sta pravite paniku za nekih 5-10 pfeninga? ko da je to problem. mi jos uvijek imamo najjeftinije i najstabilnije cijene svih namirnica u regionu. ovo je prvo poskupljenje hljeba u, cini mi se, zadnjih 8-9 godina
lose ti se cini...do prije godinu, godinu i po , hljeb je bio (klasov i sprindov) 50 pf, pa je onda skocio na 60...i tako malo po malo doci ce do marke....
manijak1

Post by manijak1 »

Uh :D Ah :D Brazzo :D Evo nama Pante :D
Haj Panto ne mogu biti kratak :D volio bih odužiti pa dokle stignemo :D
Naime Pantićko :D vako okvirno :D radiš imaš od čega živjeti i prijaviš PU ( Poreznoj Upravi nije policijskoj :D ) da godišnje jel' sad imaš promet ili zaradu preko 50 000 milja kilometara :D i to znači da plaćaš porez na porez :D da zaživi OS BiH da se Paravci Tihići i Jovići mogu rasipati do mile volje ..........a tek Ivanići koji kao predstavljaju ovaj protektorat u svijetu ..........a domaći pištoljčići deru te iste :D koje dere i država :D kontaš :? .
karanana

Post by karanana »

mIRCerka wrote:
karanana wrote:sta pravite paniku za nekih 5-10 pfeninga? ko da je to problem. mi jos uvijek imamo najjeftinije i najstabilnije cijene svih namirnica u regionu. ovo je prvo poskupljenje hljeba u, cini mi se, zadnjih 8-9 godina
lose ti se cini...do prije godinu, godinu i po , hljeb je bio (klasov i sprindov) 50 pf, pa je onda skocio na 60...i tako malo po malo doci ce do marke....
ne znam za klas, ali po privatnim pekarama bio je 50 pf sve do jucer. ne znam za danas nisam izlazio i kupovao
mIRCerka

Post by mIRCerka »

karanana wrote:
mIRCerka wrote:
ne znam za klas, ali po privatnim pekarama bio je 50 pf sve do jucer. ne znam za danas nisam izlazio i kupovao
i danas je u priv.pekarama 50 pf, ali ovdje kukamo o ovim tzv.drzavnim pekarama.
hljeb koji kupujes u granapu....
ma tuzno je kako god....
:(
Post Reply