Poskupila struja...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
O'zone
Globalni moderator

#101 Re: Poskupila struja...

Post by O'zone »

Samo pojačajte! Moj stajling to može izdržati :roll:

Sve poskupljuje a jos nisu dosle na red rate od MMF e tada će fino biti "Narode, jal dajte mjesečno po 50-100 KM poreza na kredit jal da idemo u roblje"

Svi se tješe poskupilo samo za 15%. Poskupilo je ovo što @Zelenašica reče skoro za 50%, Ukinuli zimsko i ljetno tarifiranje struje to je "možda" dobro za ljude koji se griju na struju ali vjerujem da takvih nema puno dok za ostale je skočila cijena struje i to baš fino al haj'd dobor je ima za kafe i cigara a i otići će se na more ove godine sljedeće... ma je..ji ga do sljedeće ima puno skontat ćemo nešto :roll:
Qler

#102 Re: Poskupila struja...

Post by Qler »

Mora se malo na more, da vidimo koliko je nama bolje ovdje nego njima tamo :D
kockica_kockica

#103 Re: Poskupila struja...

Post by kockica_kockica »

damirdamic wrote:
drndalo wrote:
damirdamic wrote:JA SE BAVIM 15 GODINA POLITIKOM

IMAM VELIKO ZNANJE IZ ISTORIJE,DRZAVNE UPRAVE,POLITOLOGIJE,PRAVA I KRIMINALISTIKE I SA PUNIM PRAVOM TVRDIM
Cestitam, znaci i ti si nas krao 15 godina...?! :x

Tvrdis da je ovo poskupljenje Lagumdzijino maslo ??? A zahtjev podnesen za Hecinog-malog-Jerlagica...??? De nam pravno reci, kako se ovo zove, gdje jedna garnitura ostavi sranje drugoj...????
BAVIM SE ANALIZOM POLITIKE NE POLITIKOM KAO POLITICAR

MA STRUJA NIJE NI BITNA VIDI SE KAKOO SE ODNOSE PREMA LJUDIMA
iskljuci ova velika slova... nismo gluhi 8-)
Wind

#104 Re: Poskupila struja...

Post by Wind »

i sta vi natruniste bez veze....fino sam rekao racun od 50KM sada ce biti preko 60 KM a oni opalise dvadesettri posta suplje i odose na termoelektrane..... :-)
motorola01

#105 Re: Poskupila struja...

Post by motorola01 »

Wind wrote:i sta vi natruniste bez veze....fino sam rekao racun od 50KM sada ce biti preko 60 KM a oni opalise dvadesettri posta suplje i odose na termoelektrane..... :-)
Pa nismo mi radnici EP da znamo pravo stanje :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#106 Re: Poskupila struja...

Post by plain vanilla »

Wind wrote:i sta vi natruniste bez veze....fino sam rekao racun od 50KM sada ce biti preko 60 KM a oni opalise dvadesettri posta suplje i odose na termoelektrane..... :-)
izvini sto smo racunali i brinuli kako prezivjeti
iduci put, odmah trazi da zakljucaju temu nakon tvog posta, da niko ne truni
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#107 Re: Poskupila struja...

Post by KatarinaKosaca »

Poskupljenje struje obično (kao i poskupljenje nafte) prati val novih poskupljenja.
plain vanilla

#108 Re: Poskupila struja...

Post by plain vanilla »

KatarinaKosaca wrote:Poskupljenje struje obično (kao i poskupljenje nafte) prati val novih poskupljenja.
Pa i poskupit ce..u tome i jeste najveci problem..
Wind

#109 Re: Poskupila struja...

Post by Wind »

ma nije to problem, sto se diskutuje, to je i svrha foruma, nego me napadate a niste me demantovali... :P
LieToMe

#110 Re: Poskupila struja...

Post by LieToMe »

e da, sa strujom ce poskupiti hljeb, kad poskupi hljeb onda ce svi lagano dizati cijene jedino ce plate ici dole, sto zbog zaduzenja sto zbog novonastale situacije... ja jos uvijek predlazem one prevencije kao sto su romantika (kad svijece poskupe onda mozemo ko u ratu fenjere i kandila) i to kupanje svi na kamaru...ako zagusti moze se kisnica skupljat (opet ko u ratu) samo sto ni kise vise nisu ko prije...
plain vanilla

#111 Re: Poskupila struja...

Post by plain vanilla »

Wind wrote:ma nije to problem, sto se diskutuje, to je i svrha foruma, nego me napadate a niste me demantovali... :P
ko te bolan napao :-)
stavila sam ja obracun s FERKa

ne izgleda to poskupljenje prestrashno (iako je svako poskupljenje strashno)
problem je niz poskupljenja koja ce biti posljedica poskupljenja struje
a ionako se narod rasteze k'o pracka
atko

#112 Re: Poskupila struja...

Post by atko »

Zamislimo scenu da gradjani fino obracunaju svoju potrosnju po staroj tarifi i toliko na stranu ostave svaki mjesec a EP ne placaju ni marke dok se cjene ne vrate ... ja msilim da bi na trecem racunu EP nudila i popuste i akcijske prodaje struje ... kad presusi dotok kesha ... al tesko je to zamisliti u zemlji budaletina ko sto smo mi...

Ne mogu oni nas gurnuti toliko dole koliko mi mozemo spustiti marginu naseg dostojanstva ...

tako je to kad je na vlasti SDPA :D ... da su prvo napravili ustedu od 15 posto u drzavnom aparatu ja bi im halalio poskupljenje struje i od 20 posto ... ovako ocigledno ista meta isto ostojanje ... nakotil os administracije i dosipaj u suplje drzavno bure dok ima odakle ... al nemEre ovo jos dugo vako
poznanik

#113 Re: Poskupila struja...

Post by poznanik »

plain vanilla wrote:....ne izgleda to poskupljenje prestrashno (iako je svako poskupljenje strashno)
problem je niz poskupljenja koja ce biti posljedica poskupljenja struje...
I iz ovog razloga - naknadnog linearnog poskupljenja svih ostalih proizvoda, ali prvenstveno iz razloga nepostojanja stvarnog osnova za poskupljenje struje, izgleda i jeste prestrašno, pa makar to bilo i za 1% :x

Ne postoji prethodni opravdan razlog za poskupljenje - skuplji repromaterijal, skuplji prethodni energent (ugalj, voda, plin...), skuplja radna snaga itd. kad je električna energija energent, uz naftu, prvi u nizu zavisnih parametara za formiranje cijena svih proizvoda na tržištu.

Na cijene nafte mi u BiH ne možemo uticati (iako bismo mogli... :oops: ), ali na cijenu električne energije možemo - smjenom nesposobnih rukovodnih kadrova koji odlučuju o ovoj cijeni, čijim rastom samo pokrivaju nastale dugogodišnje dugove i negativno poslovanje, umjesto unapređenja proizvodnje na drugi način, što bi možda dovelo i do sniženja cijene el.energije.
motorola01

#114 Re: Poskupila struja...

Post by motorola01 »

atko wrote:Zamislimo scenu da gradjani fino obracunaju svoju potrosnju po staroj tarifi i toliko na stranu ostave svaki mjesec a EP ne placaju ni marke dok se cjene ne vrate ... ja msilim da bi na trecem racunu EP nudila i popuste i akcijske prodaje struje ... kad presusi dotok kesha ... al tesko je to zamisliti u zemlji budaletina ko sto smo mi...

Ne mogu oni nas gurnuti toliko dole koliko mi mozemo spustiti marginu naseg dostojanstva ...

tako je to kad je na vlasti SDPA :D ... da su prvo napravili ustedu od 15 posto u drzavnom aparatu ja bi im halalio poskupljenje struje i od 20 posto ... ovako ocigledno ista meta isto ostojanje ... nakotil os administracije i dosipaj u suplje drzavno bure dok ima odakle ... al nemEre ovo jos dugo vako
Ma kakvi.Oni bi taj visak struje prodali u inostranstvo,a nama bi dosli i iskljucili :-) .Ko je njima dohakao..
Najgore u svemu tome sto narod ni ne zna sta mu se sprema.Sve lafo 15 posto,a kad dodju julski racuni tek onda ce shvatiti stvarno poskupljenje..
atko

#115 Re: Poskupila struja...

Post by atko »

motorola01 wrote:
atko wrote:Zamislimo scenu da gradjani fino obracunaju svoju potrosnju po staroj tarifi i toliko na stranu ostave svaki mjesec a EP ne placaju ni marke dok se cjene ne vrate ... ja msilim da bi na trecem racunu EP nudila i popuste i akcijske prodaje struje ... kad presusi dotok kesha ... al tesko je to zamisliti u zemlji budaletina ko sto smo mi...

Ma kakvi.Oni bi taj visak struje prodali u inostranstvo,a nama bi dosli i iskljucili :-) .Ko je njima dohakao..
Najgore u svemu tome sto narod ni ne zna sta mu se sprema.Sve lafo 15 posto,a kad dodju julski racuni tek onda ce shvatiti stvarno poskupljenje..
Tesko da mogu poiskljucivat 500 000 korisnika ... za toljagu i ocerat sa vrata :wink:
motorola01

#116 Re: Poskupila struja...

Post by motorola01 »

Pa da smo mi takvi,ne bi nas doveli dovde...Ne mozes sastaviti pet ljudi da isto misli,a kamoli 500 000....
atko

#117 Re: Poskupila struja...

Post by atko »

motorola01 wrote:Pa da smo mi takvi,ne bi nas doveli dovde...Ne mozes sastaviti pet ljudi da isto misli,a kamoli 500 000....
nismo takvi al smo zato taki :D ... e pa dok ne odlucimo biti takvi mozemo komotno da sutimo i trpimo ;)
plain vanilla

#118 Re: Poskupila struja...

Post by plain vanilla »

atko wrote:
motorola01 wrote:Pa da smo mi takvi,ne bi nas doveli dovde...Ne mozes sastaviti pet ljudi da isto misli,a kamoli 500 000....
nismo takvi al smo zato taki :D ... e pa dok ne odlucimo biti takvi mozemo komotno da sutimo i trpimo ;)
ne znam kakvi smo, ali znam da su kod nas sirotinji skidali radijatore zbog duga za grijanje
a istovremeno su guzonje hladno duzne hiljade maraka i niko im nista
jazzer

#119 Re: Poskupila struja...

Post by jazzer »

gundjace dan-dva penzioneri, poneko udruzenje, malo avaz (to mu je posao :) )...

treci dan cemo otici da platimo racune i cekati sta ce nas slijedece opaliti po glavi... :x

Na zalost.
atko

#120 Re: Poskupila struja...

Post by atko »

plain vanilla wrote: ne znam kakvi smo, ali znam da su kod nas sirotinji skidali radijatore zbog duga za grijanje
Hajd navedi jedna primjer ?? Te sirotinje i tog guzonje ... daj imena i adrese kad vec znas ... zasto tako hladnokrvno generalizujete da ne kazme izmisljate ...
zonbirile

#121 Re: Poskupila struja...

Post by zonbirile »

mislim da su donekle ispeglali sa ukidanjem zimske tarife,bar tako kažu,tako da će biti realno manji procent na godišnjem nivou.
atko

#122 Re: Poskupila struja...

Post by atko »

zonbirile wrote:mislim da su donekle ispeglali sa ukidanjem zimske tarife,bar tako kažu,tako da će biti realno manji procent na godišnjem nivou.
Ko da kazes ... posto narod sve vise ima samo za kupus ... vlada ce pojacano jesti meso da nam popravi prosjek i da i dalje jedemo sarmu :D
plain vanilla

#123 Re: Poskupila struja...

Post by plain vanilla »

atko wrote:
plain vanilla wrote: ne znam kakvi smo, ali znam da su kod nas sirotinji skidali radijatore zbog duga za grijanje
Hajd navedi jedna primjer ?? Te sirotinje i tog guzonje ... daj imena i adrese kad vec znas ... zasto tako hladnokrvno generalizujete da ne kazme izmisljate ...
u tuzlanskom listu objavljivali spisak duznika
nije to generalizacija, nisam rekla da su sve guzonje duzne...

a i radila sam u slicnom poduzecu..tuzhis i ove i one, nekako sirotinja prva na red dodje na sudu..ne znam kako :oops:
zonbirile

#124 Re: Poskupila struja...

Post by zonbirile »

atko wrote:
zonbirile wrote:mislim da su donekle ispeglali sa ukidanjem zimske tarife,bar tako kažu,tako da će biti realno manji procent na godišnjem nivou.
Ko da kazes ... posto narod sve vise ima samo za kupus ... vlada ce pojacano jesti meso da nam popravi prosjek i da i dalje jedemo sarmu :D
-----------------------------------------------
pa đubradi je teško vjerovati,ali prije si već unaprijed znao da ,čini mi se 1.x skače struja-zimska tarifa,a u prolječe 1.IV ide jeftinija,ali obavezno poskupi.Sada ako zadrže duži period ovu od 15 pf,to je negdje tu.Fazon je da promjene dnevni režim VT i MT,jer je nonsens od 13/14-16/17,a i noćnu pomaći bar za sat,pa ko će u 22/23 kuhati,prati.
poznanik

#125 Re: Poskupila struja...

Post by poznanik »

...
Post Reply