Posjetio nas je Thompson

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

valterbranisarajevo

#1 Posjetio nas je Thompson

Post by valterbranisarajevo »

Thompson na Starom mostu

Thompson u Zetri - brujalo je uoči humanitarnoga koncerta, koji je morao otkazati nakon orkestriranih napada. Ustrajan u vjerovanju kako su napadači tvrdili da ga tamo ne želi narod, karizmatični je pjevač, sa suprugom Sandrom, bez osiguranja i pompe prošetao sarajevskom Baščaršijom te mostarskim Starim mostom. Zakoračivši na kaldrmu Staroga mosta, Marko Perković je prvi put pogledao Neretvu s kamenoga luka, a u istočnom su Mostaru od njega tražili fotografiranje, potpise...

Lažna hajka
Thompson je četiri dana boravio u BiH, nakon što je njegova supruga Sandra u sarajevskoj crkvi Sv. Luke bila svjedokinjom na vjenčanju njihovih kumova Dražane i Ilije Žuljevića, koji su ih proveli “glavnim gradovima” Hercegovine i Bosne.

– Nisam se osjeća’ ni nelagodno ni nesigurno, ali me ipak iznenadio tako topao doček. Nijedna ružna riječ, nijedna gesta mržnje. Na sarajevskim su me ulicama dozivali, htjeli su mi stisnuti ruku, počastiti me – razgalio je pjevača olimpijski grad.

Novo nadahnuće
– Sada je jasno da je hajka bila lažna. Organizatore napada triba biti sram. Pozivali su se na puk, koji me je oduševljeno dočekao, koji zna moje pisme. Želja mi je i obveza održati taj koncert u Sarajevu, a čekajući na njega pripremam spektakl za 19. srpnja na kiseljačkom stadionu. U Sarajevo sam doša’ bez straha, jer nikomu ništa nažao nisam učinija – ističe Thompson. S kumovima se počastio u “Egiptu”, kupio servis s tradicionalnim gravurama, obišao Katedralu, Carevu džamiju...

– Thompsona napadaju oni kojima smeta sve hrvatsko u Sarajevu, a ti moraju znati da sloboda nije rezervirana samo za jedan narod – komentira don Ante Jelić, organizator neodržana koncerta, koji je pjevača proveo Baščaršijom.

Kum Ilija posebno je prozvao glumca Emira Hadžihafizbegovića, koji je predvodio napade, poručivši mu neka se zamisli nad gestama puka koji se oduševio pojavom poznatoga pjevača na sarajevskim ulicama. Thompsonu je posjet Sarajevu i Mostaru donio osvježenje i nova nadahnuća. Mostarci su opovrgnuli govor mržnje muftije Seida Smajkića, a Thompsona se posebno dojmilo kada su ga prijatelji odveli do svetišta Misišta, na Bilima ponad Mostara, koja su ga, kako nam reče, podsjetila na njegovu Svilaju.

Večernji list

Kako romantično.. Fuj !
homar

#2 Re: Posjetio nas je Thompson

Post by homar »

Neka prosipa fašističku ideologiju kome treba, Sarajevu ne treba fašistička ideologija i muzika. Tomson mi dođe kao neki Rašin guslar.
edin_Basket

#3 Re: Posjetio nas je Thompson

Post by edin_Basket »

jel to ima jos negdje grad koji se zove sarajevo
znas kad bi ti neko ovdje stisno ruku i trazio autogram
da citav zivot pjevas o necemu dobrom, da pjevas o BIH, tad bi te postovali al ti ne bi niko pruzio ruku i trazio autogram
dje si to ti bio fasisto...cuj ga-thompson, nema sta ides u eu sa tako zajebanim imenom
Bosanac_21

#4 Re: Posjetio nas je Thompson

Post by Bosanac_21 »

Da je Sarajlijama smetalo "sve hrvatsko" to bi bilo sravnjeno kao sto je ne-hrvatsko u Mostaru sravnjivano :x
Ovu stoku treba paziti, "dosa" je da siri svoje pjesmice i da nastavi komadanje BiH, ratom nije uspjelo, sad treba poducavati nove generacije o "Zvonimirima" i "starim Gradiska-ma" koje je krivousti cimbenik podao cetama, al to niko ne spominje :roll:
klixober

#5 Re: Posjetio nas je Thompson

Post by klixober »

Dosa' je da rece da je Herceg-Bosna srce ponosno dio Hrvatske.
Vincent Raine

#6 Re: Posjetio nas je Thompson

Post by Vincent Raine »

Nije Thompson posjetio nikoga od nas pojedinacno. Posjetio je svoje prijatelje u otvorenom gradu koje se zove Sarajevo. Da mu to mozda neko nece zabraniti da hoda Sarajevom?

Kad nismo zabranili hodanje po Sarajevu Abu Hamzi, dokazanom kriminalcu te inim bjelosvjetskim probisvjetima, onda zaista nemamo pravo to braniti nikom drugom!
kirby

#7 Re: Posjetio nas je Thompson

Post by kirby »

Vincent Raine wrote:Nije Thompson posjetio nikoga od nas pojedinacno. Posjetio je svoje prijatelje u otvorenom gradu koje se zove Sarajevo. Da mu to mozda neko nece zabraniti da hoda Sarajevom?

Kad nismo zabranili hodanje po Sarajevu Abu Hamzi, dokazanom kriminalcu te inim bjelosvjetskim probisvjetima, onda zaista nemamo pravo to braniti nikom drugom!

kako kome :D :D :D
Vincent Raine

#8 Re: Posjetio nas je Thompson

Post by Vincent Raine »

Samo ZAKON moze otvarati i zatvarati vrata. Mi i imamo problem zato sto svaki papak zeli biti vratar!
DaysleepeR

#9 Re: Posjetio nas je Thompson

Post by DaysleepeR »

Grad je opet pokazao veličinu primajući svakoga prvenstveno kao čovjeka.
b@tto

#10 Re: Posjetio nas je Thompson

Post by b@tto »

je li se to pojedinci ne sjećaju da je koncerte u sarajevu imao i goran bregović,koji riječ nije rekao protiv 4-godišnjeg bombardovanja "njegovog" grada,da bi 99. održao koncert za beograd kada je bombardovan,i da je i on normalno šetao sarajevom.
vjesticanametli

#11 Re: Posjetio nas je Thompson

Post by vjesticanametli »

kake protiv tompsona a cekaju cecu
alphonse kauders

#12 Re: Posjetio nas je Thompson

Post by alphonse kauders »

Mogli su ga odvesti do podruma ekonomskog fakulteta ili u ulicu Skenderija gdje su u 2.svjetskom ratu bili ustaški zatvori i gdje je zaginulo mnogo nevinih Sarajlija pa da oda počast "Juri i Bobanu" (o kojima tako rado voli pjevati) za ta junačka djela :x
Last edited by alphonse kauders on 04/07/2008 10:16, edited 1 time in total.
bice_bice

#13 Re: Posjetio nas je Thompson

Post by bice_bice »

vjesticanametli wrote:kake protiv tompsona a cekaju cecu
jel' to o sebi?
vjesticanametli

#14 Re: Posjetio nas je Thompson

jok o tebi :evil: :D
accent

#15 Re: Posjetio nas je Thompson

Post by accent »

vjesticanametli wrote:jok o tebi :evil: :D
i ovde o tom thompsonu, hoce li meni iko ovdje reci ko je to ili sta je to
vjesticanametli

#16 Re: Posjetio nas je Thompson

accent wrote:
vjesticanametli wrote:jok o tebi :evil: :D
i ovde o tom thompsonu, hoce li meni iko ovdje reci ko je to ili sta je to
ti i ja naplacujemo tv prenos koncerta i nema popusta ni za peMzionere :D
accent

#17 Re: Posjetio nas je Thompson

Post by accent »

:lol: :lol: :lol: naravno pemzionerima poseban tarfia
a I.M. Jovicu besplatno
vjesticanametli

#18 Re: Posjetio nas je Thompson

a sta ti mislis da mi bidnemo ono uzivo prenosijoci klime na koncertu :lol: :lol: :lol: pa naplatimo masnoooooooo raji :D
valterbranisarajevo

#19 Re: Posjetio nas je Thompson

Post by valterbranisarajevo »

Ideologija koju veliča Thompson je u periodu od 1941-1945 godine u Sarajevu na najsvirepiji način ubila 12.000 njegovih stanovnika odnosno gotovo 15 % njegove tadašnje populacije.

Svako ko je prije rata bio u prilici da posjeti spomen park Vraca mogao je na njegovim zidovima vidjeti stravične spiskove kompletnih porodica naših sugrađana, od tek rođenih beba do staraca koji su zauvijek nestali po raznim konc logorima i ostalim stratištima.

Svaki od tih nesretnika, od kojih bi neke vjerovatno danas sretali na ulicama našeg grada da nije bilo tog zla meni mnogo više znači od Thompsonove neostvarene želje da održi koncert u Sarajevu.

Kada razmišljam o tom koncertu uvijek mi padne na pamet kako bi se osjećali preživjeli potomci ovih nesretnika u trenutku kada bi Zetrom odjekivao zlokobni pozdrav Za dom spremni koji je neizostavni dio Thompsonove ikonografije na svakom koncertu. Odgovor je jednostavan – osjećali bi se užasno. Vjerovatno bi uz fotografije svojih najmilijih ponovo proživljavali trenutke rastanka sa njima. Nažalost, fotografije su jedine uspomene koje su im ostale jer većina od tih nesretnika čak nisu imala to pravo da budu sahranjeni kao ljudi, odnosno da imaju svoj grob.

Što se tiče mišljenja ovog svećenika koji je sebi uzeo ekskluzivno pravo da određuje šta su interesi sarajevskih Hrvata – on ima pravo da govori samo u svoje ime jer mu niko nije dao punomoć da bude nečiji advokat. Sarajevski Hrvati su antifašisti, koji se suosjećaju sa svojim tragično preminulim sugrađanima i koji su ponosni na činjenicu da su pečat na kuturnu povijest našeg grada dali npr. Tin Ujević ili Kranjčević, a nikako da doprinos i pečat Hrvatskog naroda kulturi Sarajeva daje Thompsonov koncert.

Kažu da je istorija učiteljica života, ako iz nje danas ne izvučemo neke pouke moglo bi nam se nekada desiti da se na nekim koncertima počnu veličati ljudi i događaji koji su obilježili, ne tako davno, trajno i naše živote..Ovi koji su tapšali Thompsona po ramenu i rukovali se sa njim očigledno nisu ništa naučili...
accent

#20 Re: Posjetio nas je Thompson

Post by accent »

vjesticanametli wrote:a sta ti mislis da mi bidnemo ono uzivo prenosijoci klime na koncertu :lol: :lol: :lol: pa naplatimo masnoooooooo raji :D
ih!!! od have se je vazda dobro zaradjivalo :lol: :lol: :lol: ali moramo biti pravo zagrijani ko da prenosimo utakmicu, ko baho kad je prenosio hrvatcka njemacka
ali fakat ja neznam sta je taj thopson
bice_bice

#21 Re: Posjetio nas je Thompson

Post by bice_bice »

valter, zanima me da li zalis isto toliko za ljudima koji su nestali zahvaljujuci nedavnom rezimu?
vjesticanametli

#22 Re: Posjetio nas je Thompson

accent wrote:
vjesticanametli wrote:a sta ti mislis da mi bidnemo ono uzivo prenosijoci klime na koncertu :lol: :lol: :lol: pa naplatimo masnoooooooo raji :D
ih!!! od have se je vazda dobro zaradjivalo :lol: :lol: :lol: ali moramo biti pravo zagrijani ko da prenosimo utakmicu, ko baho kad je prenosio hrvatcka njemacka
ali fakat ja neznam sta je taj thopson
niš ti ne brini ne moras znat sta je to nego cemo prije koncerta drmnut koju ljutu pa presjec klipacom i ojhaaaaaa opustaj se.ba :D :lol:
*mima*

#23 Re: Posjetio nas je Thompson

Post by *mima* »

Trenutno dvije teme o Thompsonu..........covjek je ocito zasluzio da se toliko pise o njemu... :? :shock: :? :shock: :?
accent

#24 Re: Posjetio nas je Thompson

Post by accent »

:lol: :lol: :lol: :lol: ma ja mi bosanci smo snalazljivi snaci cu se ja kad drmnemo po klipacu, probijemo led i dobijemo krila to ce se samo od sebe prenositi :lol: :lol: :lol:
b@tto

#25 Re: Posjetio nas je Thompson

Post by b@tto »

valterbranisarajevo wrote:Ideologija koju veliča Thompson je u periodu od 1941-1945 godine u Sarajevu na najsvirepiji način ubila 12.000 njegovih stanovnika odnosno gotovo 15 % njegove tadašnje populacije.

Svako ko je prije rata bio u prilici da posjeti spomen park Vraca mogao je na njegovim zidovima vidjeti stravične spiskove kompletnih porodica naših sugrađana, od tek rođenih beba do staraca koji su zauvijek nestali po raznim konc logorima i ostalim stratištima.

Svaki od tih nesretnika, od kojih bi neke vjerovatno danas sretali na ulicama našeg grada da nije bilo tog zla meni mnogo više znači od Thompsonove neostvarene želje da održi koncert u Sarajevu.

Kada razmišljam o tom koncertu uvijek mi padne na pamet kako bi se osjećali preživjeli potomci ovih nesretnika u trenutku kada bi Zetrom odjekivao zlokobni pozdrav Za dom spremni koji je neizostavni dio Thompsonove ikonografije na svakom koncertu. Odgovor je jednostavan – osjećali bi se užasno. Vjerovatno bi uz fotografije svojih najmilijih ponovo proživljavali trenutke rastanka sa njima. Nažalost, fotografije su jedine uspomene koje su im ostale jer većina od tih nesretnika čak nisu imala to pravo da budu sahranjeni kao ljudi, odnosno da imaju svoj grob.

Što se tiče mišljenja ovog svećenika koji je sebi uzeo ekskluzivno pravo da određuje šta su interesi sarajevskih Hrvata – on ima pravo da govori samo u svoje ime jer mu niko nije dao punomoć da bude nečiji advokat. Sarajevski Hrvati su antifašisti, koji se suosjećaju sa svojim tragično preminulim sugrađanima i koji su ponosni na činjenicu da su pečat na kuturnu povijest našeg grada dali npr. Tin Ujević ili Kranjčević, a nikako da doprinos i pečat Hrvatskog naroda kulturi Sarajeva daje Thompsonov koncert.

Kažu da je istorija učiteljica života, ako iz nje danas ne izvučemo neke pouke moglo bi nam se nekada desiti da se na nekim koncertima počnu veličati ljudi i događaji koji su obilježili, ne tako davno, trajno i naše živote..Ovi koji su tapšali Thompsona po ramenu i rukovali se sa njim očigledno nisu ništa naučili...
ja se slažem sa tobom,ustaše su sramota hrvatskog naroda,thompson nikada nije javno rekao da su oni,mislim na ustaše,izrod hrvatskog naroda,i zato ga mnogi ,s pravom ili ne,sumnjiče za simpatizera ustaša.

s druge strane,u sarajevu je poslije rata par puta svirao goran bregovič,koji nije nikada javno rekao da je za miloševića,a znamo ko je milošević,ali je živio u beogradu i nije riječ rekao protiv opsade i bombardovanja sarajeva,i čak je sarađivao sa kusturicom koji je pare za snimanje filmova dobijao od ministarstva kulture srbije,a zna se ko je tada bio predsjednik srbije,a 99. je održao koncert za beograd koji je bombardovan,a koncert za sarajevo mu nikada nije bio ni u primisli.taj i takav bregović je u većini medija,osim dana,prije par godina pred koncert dugmeta u sarajevu ,dočekan kao pravi bosanac,bez neugodnih pitanja,npr. što nikada nije bilo šta rekao protiv bombardovanja sarajeva
Locked