Znači, zanima me kakve su vaše emocije povodom dolaska pape u Sarajevo? Većina ljudi je pozitivna po pitanju toga i vjeruje da to pridonosi suživotu i međusobnom poštovanju među vjerama (i narodima), međutim, ja mislim da papin dolazak može imati i vrlo negativnu stranu. Ovo više nisu devedesete i atmosfera u Katoličkoj crkvi nije ista: dok su tada, u vrijeme Ivana Pavla II. bile odašiljane općenite poruke mira, bratstva i sl., naslućujem da Katolička crkva danas djeluje više s ciljem interesa svoje populacije, nego nekog generalnog dobra itd. U tom smislu, hoću reći da mislim da je posjeta više zamišljena kao mobilizacija katoličkog (hrvatskog) stanovništva i njegovo ideološko usmjeravanje. Iako centralna crkvena uprava ne vodi toliko računa o nacionalnom identitetu (jer je KC međunarodna organizacija), na lokalnoj razini svećenstvo itekako vodi računa o uzgajanju hrvatskih nacionalnih osjećanja.
Promotrimo li situaciju u Hrvatskoj, primjećujemo vidnu konzervativizaciju društva i okretanje nacionalnim i vjerskim osjećanjima. Promoviše se aktivan vjerski život među mladima i stasava cijela jedna subkultura mladih katolika, koja uz sve to vezuje i nacionalne, pa i političke osjećaje i stavove. Crkva ne sankcionira direktno nacionalizam, nego mu ide niz dlaku, osuđujući takve ispade jedino ako postanu presablažnjivi. Za primjer:
Ako proguglate po Facebooku i sličnim mrežama, primijetit ćete da mladi sljedbenici ovih pokreta nerijetko imaju nacionalističke i vjerskofanatične upise (tipa ustaštvo, slike krstaških ratnika i molitvi, pozivi na solidarnost sa kršćanima Sirije i Iraka vrlo često sa antiislamskim sadržajima i porukama), neću lijepiti individualne slike jer nije moje pravo, ali svako može potražiti i vrlo brzo naći. Oni takve poruke ne nalaze u neskladu s vjerom, nego baš suprotno, kao izraz svojih vjerskih osjećanja i ambicija.
Mislim da bi posjeta Sarajevu mogla biti iskorištena od strane mnogih kao svojevrsna "reportaža" o navodno lošem položaju Hrvata i kršćana generalno u Sarajevu i BiH, "islamskoj opasnosti" i sl. Ukoliko se budu kretali u većim grupama, a jasno da hoće, može doći i do provociranja i vrijeđanja islamske vjere, a to sigurno neće proći bez reakcije i zakuhat će se sukob koji će se vrlo lako moći prikazati kao započet s bošnjačke strane. Zato generalno mislim da trebamo razmisliti o konzekvencama ovog događaja i unaprijed se pripremiti.
Posjeta pape - očekivanja i implikacije
-
stafi
#2 Re: Posjeta pape - očekivanja i implikacije
ako kakav vehabija prdne u nevrijeme eto nas na naslovnicama, pod rubrikom terorizam.
Da, katolicka crkva u bih je već odavno na stazama koje je utabao hdz. Da sad ne govorim kakve su to staze.
Da, katolicka crkva u bih je već odavno na stazama koje je utabao hdz. Da sad ne govorim kakve su to staze.
- sadie_forever
#3 Re: Posjeta pape - očekivanja i implikacije
mediji histerisu i mislim da obicnog covjeka(bosnjaka) papina posjeta ne zanima toliko koliko mediji prave sliku,ja bar ne cuh u sarajevu neku histeriju,,,i onaj ko je to spomenuo ucinio to onako "usput"