Posjedovni list i kucna lista

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ferratilis

#1 Posjedovni list i kucna lista

Post by ferratilis »

Danas sam bio u Cips-u u Tz da predam zahtjev za licnu kartu, medjutim sad od svih gradjana traze posjedovni list za kucu/stan gdje lice stanuje i kucnu listu za isti objekat. Kod mene je problem sto nije rijesena ostavinska rasprava za zemlju/kucu u kojoj stanujem jos od vremena kad je umro moj djed, tako da nemam dokaz da je zemlja na meni 1/1. Po ovome, ne mogu dobiti licnu kartu. Covjeka koji radi u Cips-u to ne zanima, rekao mi je da to rjesavam u opcini. Da li je neko imao slican problem i kako ga je rijesio? Hvala.
Kristina taster

#2 Re: Posjedovni list i kucna lista

Post by Kristina taster »

jebo majku države i govana :lol: :lol: :lol:
Last edited by Kristina taster on 10/01/2019 17:46, edited 1 time in total.
zrakomlat

#3 Re: Posjedovni list i kucna lista

Post by zrakomlat »

ferratilis wrote:Danas sam bio u Cips-u u Tz da predam zahtjev za licnu kartu, medjutim sad od svih gradjana traze posjedovni list za kucu/stan gdje lice stanuje i kucnu listu za isti objekat. Kod mene je problem sto nije rijesena ostavinska rasprava za zemlju/kucu u kojoj stanujem jos od vremena kad je umro moj djed, tako da nemam dokaz da je zemlja na meni 1/1. Po ovome, ne mogu dobiti licnu kartu. Covjeka koji radi u Cips-u to ne zanima, rekao mi je da to rjesavam u opcini. Da li je neko imao slican problem i kako ga je rijesio? Hvala.

Jel ti to prva lična i jesi li do sad bio prijavljen na toj adresi gdje živiš?

Ja sam se, u drugom kantonu, prijavljivao na adresu kod roditelja, i samim tim morao promjeniti ličnu, jer je druga opština bila u pitanju, i samo je trebalo donijeti kopiju lične karte roditelja i rodni list kao dokaz da mi je ta osoba roditelj. Isto vrijedi za bračne partnere.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/novi-za ... /150809053
“Bračni ili vanbračni partneri i srodnici prvog stepena u pravoj liniji (roditelji i djeca) usvojioci i usvojenici, u postupku prijavljivanja prebivališta, mogu podnijeti zahtjev za prijavu prebivališta na adresi već prijavljenog bračnog ili vanbračnog druga ili srodnika prvog stepena u pravoj liniji, odnosno usvojioca ili usvojenika samo uz dokaz o bračnom ili vanbračnom stanju, srodstvu ili usvojenju, bez prijavljivanja dokaza iz stava 2. ovog člana, uz evidentiranje postojanja ovakvog odnosa.
Evo i cijeli zakon, član 8
https://www.paragraf.ba/propisi/bih/zak ... ovine.html
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#4 Re: Posjedovni list i kucna lista

Post by KatarinaKosaca »

Lagumdzijin ustupak Dodiku..nemojte psovati drzqvu. Predjite na Lagumdziju. Placamo jos uvijek, ovim, cijenu njegovog ministarskog mjesta gdje by the way, nista ucinio nije. A Dodik ovoliko cijenio to..
Janjicar

#5 Re: Posjedovni list i kucna lista

Post by Janjicar »

Po toj vašoj logici bi bilo 1 stanovnik 1 kuća :D inače ništa od lične :D

Ne mora biti kuća na tebi, onaj ko je vlasnik nek izvadi posjedovni list i kućnu listu.
ferratilis

#6 Re: Posjedovni list i kucna lista

Post by ferratilis »

Hvala za linkove, ali ne pomaze mi to puno jer ni moj otac nema 1/1 da su kuca i zemlja na njemu, medjutim on je prije 3 godine navrsio 65 i dobio trajnu licnu tako da se ovo ne odnosi na njega. Par puta je isao u katastar jer je htio zapoceti proces legalizacije, ali su mu rekli da nema sanse dok se ne potpisu ostali clanovi familije (kojih ima poprilican broj i koji su rasuti po bijelom svijetu, ne zna im se trag). Cini mi se da je ovo kod mene unikatan i dubiozan slucaj. :-)
zrakomlat

#7 Re: Posjedovni list i kucna lista

Post by zrakomlat »

Ja i dalje ne kontam šta je problem kod tebe?
Jel produžuješ ličnu, tražiš iz nekog razloga novu, prvi put predaješ ili mjenjaš adresu stanovanja?
Janjicar

#8 Re: Posjedovni list i kucna lista

Post by Janjicar »

ferratilis wrote:Hvala za linkove, ali ne pomaze mi to puno jer ni moj otac nema 1/1 da su kuca i zemlja na njemu, medjutim on je prije 3 godine navrsio 65 i dobio trajnu licnu tako da se ovo ne odnosi na njega. Par puta je isao u katastar jer je htio zapoceti proces legalizacije, ali su mu rekli da nema sanse dok se ne potpisu ostali clanovi familije (kojih ima poprilican broj i koji su rasuti po bijelom svijetu, ne zna im se trag). Cini mi se da je ovo kod mene unikatan i dubiozan slucaj. :-)
Drug ja mislim da moze i ako je 1/30 a ne samo ako je 1/1.

U posjedovnom listu su navedeni vlasnici pa ako je tvoj otac zajedno s ostalim vlasnik njegovo ime ce se naci na Posjedovnom listu.
Last edited by Janjicar on 10/01/2019 18:25, edited 1 time in total.
Janjicar

#9 Re: Posjedovni list i kucna lista

Post by Janjicar »

zrakomlat wrote:Ja i dalje ne kontam šta je problem kod tebe?
Jel produžuješ ličnu, tražiš iz nekog razloga novu, prvi put predaješ ili mjenjaš adresu stanovanja?
Ako nisi mijenjao licnu zadnjih 4 5godina i tebi ce ovo traziti. Jednostavno sada traze dokaz da ne živiš "na njivi". Dakle da je kuća uplanjenja itd....
ferratilis

#10 Re: Posjedovni list i kucna lista

Post by ferratilis »

Hvala @Janjicar probacu otici do katastra da vidim da li mogu dobiti tu potvrdu. :thumbup:
spreca

#11 Re: Posjedovni list i kucna lista

Post by spreca »

Janjicar wrote:
zrakomlat wrote:Ja i dalje ne kontam šta je problem kod tebe?
Ako nisi mijenjao licnu zadnjih 4 5godina i tebi ce ovo traziti. Jednostavno sada traze dokaz da ne živiš "na njivi". Dakle da je kuća uplanjenja itd....
ja vadio licnu u aprilu 2015 samo mi trazili cipsovu potvrdu a imao sam i staru licnu kojoj je u medju vremenu isticao rok
ferratilis

#12 Re: Posjedovni list i kucna lista

Post by ferratilis »

Morat ce svi dostaviti posjedovni list i kucnu listu, prije ili kasnije. Ni ja nisam znao do danas jer ne pratim vijesti oko toga. Valjda su donijeli taj zakon davno, ali ga ne sprovode odjednom nego kako ljudima istice licna pa da im bude usput. To je kod nas cirkus jer je poznato kakve kod nas postoje razmirice oko zemlje i imovine. :-)
nlt

#13 Re: Posjedovni list i kucna lista

Post by nlt »

ako neko slučajno nije legalizovao kuću ili nešto slično, dovoljan je i ZK izvadak koji se donese na uvid.
TDK-90

#14 Re: Posjedovni list i kucna lista

Post by TDK-90 »

spreca wrote: ja vadio licnu u aprilu 2015 samo mi trazili cipsovu potvrdu a imao sam i staru licnu kojoj je u medju vremenu isticao rok
polako, doci ces i ti na red :D
U „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“ broj 58/15 od 21.7.2015. godine objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, koji je usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na 50. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 18. jula 2013. godine i na 7. sjednici Doma naroda, održanoj 15. jula 2015. godine.
samo po zakonu :izet: :izet: :izet:

:bih:
spreca

#15 Re: Posjedovni list i kucna lista

Post by spreca »

TDK-90 wrote:
spreca wrote: ja vadio licnu u aprilu 2015 samo mi trazili cipsovu potvrdu a imao sam i staru licnu kojoj je u medju vremenu isticao rok
U „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“ broj 58/15 od 21.7.2015. godine objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, koji je usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na 50. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 18. jula 2013. godine i na 7. sjednici Doma naroda, održanoj 15. jula 2015. godine.

znaci dobro sam proso :lol: :lol: :lol:
ferratilis

#16 Re: Posjedovni list i kucna lista

Post by ferratilis »

Ja sam jutros dosao k'o pravi, vec unaprijed uplatio onih 18KM i ocekivao da to zavrsim za 15 minuta, ali :izet: A fino im na web stranici pise da treba samo stara licna i dokaz da je uplaceno 18KM :-)
insomnia78

#17 Re: Posjedovni list i kucna lista

Post by insomnia78 »

Meni su isto to ljetos trazili. Jos ja vadio i pasos. Pasos isteko 2015-e, licna 2013-e :lol:
Sreca pustise me da predan za pasos samo sa potvrdom da sam predo za licnu
zrakomlat

#18 Re: Posjedovni list i kucna lista

Post by zrakomlat »

spreca wrote:
TDK-90 wrote:

znaci dobro sam proso :lol: :lol: :lol:
Ja je zamjenio u aprilu 2017. Prije toga bio na sasvim drugoj adresi i gradu. Donio svoju staru još uvijek važeću ličnu, od majke kopiju lične i rodni list svoj.

Sestra je zamijenila prošlog mjeseca. Ništa od toga nije trebalo ko meni jer ona nije mijenjala prebivalište, samo ličnu. Mjesto radnje HNK, ne znam ima li to veze.
spreca

#19 Re: Posjedovni list i kucna lista

Post by spreca »

zrakomlat wrote: Ja je zamjenio u aprilu 2017. Prije toga bio na sasvim drugoj adresi i gradu. Donio svoju staru još uvijek važeću ličnu, od majke kopiju lične i rodni list svoj.

Sestra je zamijenila prošlog mjeseca. Ništa od toga nije trebalo ko meni jer ona nije mijenjala prebivalište, samo ličnu. Mjesto radnje HNK, ne znam ima li to veze.
Ocito da ima ........a nebi trebalo biti nikakve razlike
Maraschino

#20 Re: Posjedovni list i kucna lista

Post by Maraschino »

Ja se ljetos htio da spalim kada sam morao vaditi ponovo licne karte(nakon gubitka 2 lk).
Srecom gara je bila dobro raspolozena pa je nekako povezivala dokumente inace, katastrofa. Dobro cuvajte licna dokumenta.
zrakomlat

#21 Re: Posjedovni list i kucna lista

Post by zrakomlat »

spreca wrote:
zrakomlat wrote: Ja je zamjenio u aprilu 2017. Prije toga bio na sasvim drugoj adresi i gradu. Donio svoju staru još uvijek važeću ličnu, od majke kopiju lične i rodni list svoj.

Al znaš šta je. Ne možeš ne imati ličnu kartu jbt. Očito on mjenja i prebivalište, jer je prijavljen na adresi na kojoj ne stanuje pa hoće da to promjeni. Ispade sad, djete odraste u kući bez papira i kad postane punoljetno ne može dobiti ličnu. Nema smisla.
spreca

#22 Re: Posjedovni list i kucna lista

Post by spreca »

zrakomlat wrote:
spreca wrote:

Al znaš šta je. Ne možeš ne imati ličnu kartu jbt. Očito on mjenja i prebivalište, jer je prijavljen na adresi na kojoj ne stanuje pa hoće da to promjeni. Ispade sad, djete odraste u kući bez papira i kad postane punoljetno ne može dobiti ličnu. Nema smisla.
Kod nas je sve mmoguce....jedni postuju drugi ne postuju zakon dok treci izmisljaju svoj neki nepisani zakon
Post Reply