Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
-
abdulazizsarajevo
#1 Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
Evo odlucih da ovako i javno kazem nesto o ovome...
ne bi da budem konkretan odmah da vam kazem jer ovaj forum i previse ljudi cita...
Situacija u kojoj zivimo je izuzetno teska..medjutim lokalni imami,CAST IZUZECIMA kojih je malo, izgleda kao da su izgubljeni u vremenu i prostoru...
oni kao da ne vide od ceka i kako njihvo dzmat zivi...tako imate imame koji nece sebi zahmeta pa se ne udostoje ni da usisaju dzamiju npr..pometu ispred dzamije...a i zasto bi kad ima uvjek neki stari dedo koji ce ga poslusati...jedino ih oni i slusaju...
takvo ponasanje po meni je strasno bezobrazno...i ljuti me strasno..skupljanje novca od hatmi..od dzenaza mevluda i tome slicno uzrokovalo je da tako imate situaciju da je jako tesko naci hodzu da nema auto..ili da ima golfa 2. njih to ne zanima..oni vozaju mnogo bolja vozila..osvirnite se malo!
uz ovo..necu da vjerujem da su svoje zanimanje birali tako sto je unosan posao...ako vec nisu ne bi trebao da im ovo bude cilj a jeste im cilj jer ako pogledate oni imaju znatno vise od prosjecnog dzematlije koji dolazi na namaz...
Imami trvde da su ulema...kakve li uleme ...sta cemo sa oko 56 nezaposlenih doktora u KS...???' vjerovatno nisu ulema..kakve li poglosti..
konkretno evo moram reci..moj lokalni imam ima polo od skromnih 15 000 KM dobro ocuvan..nije puno preso garaziran...dolazi u dzamiju u centru grada sa tim autom..covjek je i onako stariji...onemocao..60ak godina..a koliko li ima ljudi njegove generacije koji su rusili vladu prije nepunih mjesec dana...njega nije tamo bilo..nije budala dok ovce pasu ne diraj ih!
Selam i pozdrav vama
ne bi da budem konkretan odmah da vam kazem jer ovaj forum i previse ljudi cita...
Situacija u kojoj zivimo je izuzetno teska..medjutim lokalni imami,CAST IZUZECIMA kojih je malo, izgleda kao da su izgubljeni u vremenu i prostoru...
oni kao da ne vide od ceka i kako njihvo dzmat zivi...tako imate imame koji nece sebi zahmeta pa se ne udostoje ni da usisaju dzamiju npr..pometu ispred dzamije...a i zasto bi kad ima uvjek neki stari dedo koji ce ga poslusati...jedino ih oni i slusaju...
takvo ponasanje po meni je strasno bezobrazno...i ljuti me strasno..skupljanje novca od hatmi..od dzenaza mevluda i tome slicno uzrokovalo je da tako imate situaciju da je jako tesko naci hodzu da nema auto..ili da ima golfa 2. njih to ne zanima..oni vozaju mnogo bolja vozila..osvirnite se malo!
uz ovo..necu da vjerujem da su svoje zanimanje birali tako sto je unosan posao...ako vec nisu ne bi trebao da im ovo bude cilj a jeste im cilj jer ako pogledate oni imaju znatno vise od prosjecnog dzematlije koji dolazi na namaz...
Imami trvde da su ulema...kakve li uleme ...sta cemo sa oko 56 nezaposlenih doktora u KS...???' vjerovatno nisu ulema..kakve li poglosti..
konkretno evo moram reci..moj lokalni imam ima polo od skromnih 15 000 KM dobro ocuvan..nije puno preso garaziran...dolazi u dzamiju u centru grada sa tim autom..covjek je i onako stariji...onemocao..60ak godina..a koliko li ima ljudi njegove generacije koji su rusili vladu prije nepunih mjesec dana...njega nije tamo bilo..nije budala dok ovce pasu ne diraj ih!
Selam i pozdrav vama
- Građanin
#2 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
Imami bi valjda trebali biti bijeda i socijalni slučajevi. Svaka druga struka može imati dobru plaču i automobil, ali imami ne mogu? Čudan neki rezon i kriterijum? Valjda imami trebaju biti najsiromašniji i primaoci sadake po tebi?
P.S.
Nešto ne poznam doktora,nastavnika,inžinjera ili sl.da čisti i usisava na svome radnome mjestu. Tačno je, doduše, da je zahmet oko džamije sevap, može imam i to ponekada da uradi, ali ima on i prečih poslova!
P.S.
Nešto ne poznam doktora,nastavnika,inžinjera ili sl.da čisti i usisava na svome radnome mjestu. Tačno je, doduše, da je zahmet oko džamije sevap, može imam i to ponekada da uradi, ali ima on i prečih poslova!
Last edited by Građanin on 24/05/2010 12:15, edited 1 time in total.
- no_pasaran
#3 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
Da je taj sektor problematičan pomalo - jeste.
Da je problem što žive npr. tako kao tvoj imam - nije.
Da je problem što žive npr. tako kao tvoj imam - nije.
-
abdulazizsarajevo
#4 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
ne ne imami treba da imaju skupocjena auta i deru narod hatmama i sa dzenazama...jel to rezon??
koliko 20 minuta imamovog prisustva na dzenazi...idi buraz pa pomnozi...pa toliko nema hirurg...
sve bi ja njima podjelio prazne bjele koverte. Svoju profesiju nisu birali kako bi bila najbolje placena u ovakvom drustvu (kao sto na kraju jeste) vec predpostavljam i nadam se iz drugih pobuda i uvjerenja...i na kraju zasto ne bi bili i socijalni slucajevi????
kad imas doktora medicine na birou...zasto ne bi bilo i efendija na birou??? kad nam je na zalost ovakva drzava?!
cilj teme je da se malo zapitaju ljudi gdje i koem daju novac..ima ih koji ne pitaju samo uzimjau i trpaju! opet cast izuzecima...a znam i takve...uvazeni efendija Sulejman Bugari i slicno!
koliko 20 minuta imamovog prisustva na dzenazi...idi buraz pa pomnozi...pa toliko nema hirurg...
sve bi ja njima podjelio prazne bjele koverte. Svoju profesiju nisu birali kako bi bila najbolje placena u ovakvom drustvu (kao sto na kraju jeste) vec predpostavljam i nadam se iz drugih pobuda i uvjerenja...i na kraju zasto ne bi bili i socijalni slucajevi????
kad imas doktora medicine na birou...zasto ne bi bilo i efendija na birou??? kad nam je na zalost ovakva drzava?!
cilj teme je da se malo zapitaju ljudi gdje i koem daju novac..ima ih koji ne pitaju samo uzimjau i trpaju! opet cast izuzecima...a znam i takve...uvazeni efendija Sulejman Bugari i slicno!
-
abdulazizsarajevo
#5 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
sto ne bi ocistio ako tu provodi vrijeme...ja an svom radnom mejstu volim i pocistiti oko svog mjesta...a efencija ima i covjeka koji mu prinese kur'an i odnese ...
Sto ne bi i efendija uzeo metlu..jel to ispod njegovog nivoa ...hahahah ..polako..
od mene to nece dozivjeti! dobro je njih narod razmazio...i nadam se da ce i tome doci kraj.
Sto ne bi i efendija uzeo metlu..jel to ispod njegovog nivoa ...hahahah ..polako..
od mene to nece dozivjeti! dobro je njih narod razmazio...i nadam se da ce i tome doci kraj.
- Građanin
#6 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
Ima i imama na birou.A po čemu su to doktori nešto posebno. Trebao si nači bilo koju drugu struku, jer nisu ti pojedini BiH doktori baš neki urnek časti, barem ne kod nas? O "mitologiji" pojedinih iz toga esnafa, (kovertama), mislim! Zašto ti nisi odabrao profesiju imama ,kada je toliko "bajna"?abdulazizsarajevo wrote:ne ne imami treba da imaju skupocjena auta i deru narod hatmama i sa dzenazama...jel to rezon??
P.S.
Ne opravdavam imame koji uzimaju "koverte". Ali prije nego ih nastaviš kritikovati, raspitaj se kolika je npr.plata imama sa VSS spremom, koliko dobivaju od Medžlisa. To je najslabije plačen posao, za tvoju informaciju i svaki
inžinjer ili ljekar ima veću plaču. Govorim o plati imama u džamiji, svšenika FIN-a, sa VSS !!!
-
abdulazizsarajevo
#7 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
nisam rekao da je bajna..kao sto znas imam pokrenutu i temu korupcije i mita upravo an tom polju,....ti si je i komentarisao..
nervira me jer ako si se odlucio biti imam..nisi valjda to zanimanje birao jer je finansijski potkovano...a svi znamo kolike su plate islamskih sluzbenika popapirima...!!!
svi znamo koliko kostaju stanovi / kuce i kakve su kuce imama...svi znamo koliko kostaju vozilice i kakve su njihove...
dakle imam kao neko ko prica o postenju pravdi treba da se zapita> kako ja mogu sebi tolike stvari priustiti a pola mog dzemata ili je na birou ili ne radi i nema penzije..(fali u 2-3 godine) . kakva je to drzava koja je meni (imamu) to obezbjedila??
nemojmo se lagati..njihto ne interesuje...zna se koliko kostaju njihova sjela mevludi tevhidi i slicno...i gdje se planiraju i sa kim se druze hodze...sa sirotinjom sigurno ne a trebali bi...a sa njima bi trebali najvise...ako cemo po Islamu..ali o tom drugom prilikom..
druga stvar je doktor..on je svoju profesiju birao mozda jer je dobro placena i tu nema nista cudno! ne odobravam mito i korupciju u zdravstvenom sektoru!
nervira me jer ako si se odlucio biti imam..nisi valjda to zanimanje birao jer je finansijski potkovano...a svi znamo kolike su plate islamskih sluzbenika popapirima...!!!
svi znamo koliko kostaju stanovi / kuce i kakve su kuce imama...svi znamo koliko kostaju vozilice i kakve su njihove...
dakle imam kao neko ko prica o postenju pravdi treba da se zapita> kako ja mogu sebi tolike stvari priustiti a pola mog dzemata ili je na birou ili ne radi i nema penzije..(fali u 2-3 godine) . kakva je to drzava koja je meni (imamu) to obezbjedila??
nemojmo se lagati..njihto ne interesuje...zna se koliko kostaju njihova sjela mevludi tevhidi i slicno...i gdje se planiraju i sa kim se druze hodze...sa sirotinjom sigurno ne a trebali bi...a sa njima bi trebali najvise...ako cemo po Islamu..ali o tom drugom prilikom..
druga stvar je doktor..on je svoju profesiju birao mozda jer je dobro placena i tu nema nista cudno! ne odobravam mito i korupciju u zdravstvenom sektoru!
- Građanin
#8 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
Najlakše je kritikovati bez ozbiljne i objektivne analize neke problematike. Imami su u bivšem sistemu bili jedna od najugroženijih kategorija. Slažem se da su danas u boljoj situaciji, hvala Bogu. Međutim, i sada su im plače male. Kažeš, imaju više od džematlija. Po meni je to normalno. Da li razmišljaš o potrebama jednoga imama. Imam mora često putovati , mora posjedovati automobil, mora često primiti musafira, pa i pratiti literaturu, jer je nelogično da se pojavi neko dijelo iz fikha npr, a da ga imam nije pročitao, a šta ako ga džematlije upitaju o tome?abdulazizsarajevo wrote:nisam rekao da je bajna..kao sto znas imam pokrenutu i temu korupcije i mita upravo an tom polju,....ti si je i komentarisao..
Savjetovao bih ti , kada su imami u pitanju, da pročitaš knjigu ,koju je o ovome pozivu napisao pr. Džemal ef. Salihspahić. Djelo se zove "Imam". Radi seo kritici nosilaca ovoga časnog poziva i upustvima o tome kako treba da se ponaša jedan imam u svome svakodnevnom radu !!!
-
abdulazizsarajevo
#9 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
Obzirom da se ne slazemo u ovome:
nemamo sta dalje da pricamo ja se ne slazem da Imami treba da imaju u konacnici vece plate od Inzenjera, doktora, farmaceuta, itd itd...
svugdje ima svega..ne generaliziram ali u vecini slucajeva je to tako...u ovakvom drustvu to prolazi..nadam se ako Bog da da ce se narod opametiti jer mnogi imami ne rade ni 5% toga sto ti nabroja...
auto im mozda i treba ali ne vidjet ja efendiju golfu 2.
Međutim, i sada su im plače male. Kažeš, imaju više od džematlija. Po meni je to normalno.
nemamo sta dalje da pricamo ja se ne slazem da Imami treba da imaju u konacnici vece plate od Inzenjera, doktora, farmaceuta, itd itd...
svugdje ima svega..ne generaliziram ali u vecini slucajeva je to tako...u ovakvom drustvu to prolazi..nadam se ako Bog da da ce se narod opametiti jer mnogi imami ne rade ni 5% toga sto ti nabroja...
- no_pasaran
#10 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
To oko dženaza, tevhida i naplaćivanja je posebna priča. I ima još bajki oko njih, apsulutno se slažem.
Samo sam komentarisao da nije negativno da oni žive kao prosječi ljudi. Tako kao taj tvoj, voza Pola itd. Naravno ako je od svoje plate.
Samo sam komentarisao da nije negativno da oni žive kao prosječi ljudi. Tako kao taj tvoj, voza Pola itd. Naravno ako je od svoje plate.
- GAU 8
#11 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
Neka niko ne govori kako treba posao birati nezavisno od plate.
Ja ne zamjerim recimo ljekaru ako je studirao medicinu samo radi para, ako je on dobar u svom poslu, i ako nece pacijente dijeliti na one koji daju i koji ne daju koverte.
A ko zeli da da, bujrum.
Ja ne zamjerim recimo ljekaru ako je studirao medicinu samo radi para, ako je on dobar u svom poslu, i ako nece pacijente dijeliti na one koji daju i koji ne daju koverte.
A ko zeli da da, bujrum.
- GAU 8
#12 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
Religija i svestenstvo su uvijek bili "privilegovani i imucniji dio drustva"abdulazizsarajevo wrote:Obzirom da se ne slazemo u ovome:
Međutim, i sada su im plače male. Kažeš, imaju više od džematlija. Po meni je to normalno.
Stoga ne vidim zasto se pokretac teme sada buni.
Druga stvar je da li je to opravdano i da li to podrzavamo.
- madner
#13 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
Ne vidim problem, ne otimaju nikom pare. Ne postoji pravilo koje kaze da moraju biti bjednici.
Druga je prica sto im opcine daju sredstva, ali to ima manje veze sa lokalcima.
Ruzno je gledati ko koliko ima i nema, zavist cista.
Druga je prica sto im opcine daju sredstva, ali to ima manje veze sa lokalcima.
Ruzno je gledati ko koliko ima i nema, zavist cista.
- Rimad
#14 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
Ja mislim da imamima treba uvesti slijedeće:
- ne smiju voziti automobile, sve dok i jedan džematlija ne bude imao po golfa 5
- ne smiju jesti više od jednom dnevnom, jerbo u svijetu ima ljudi koji gladuju
- jednom godišnje po jedne pantalone i jedna bluza, jer , eto, u Bosni je teška materijalna situacija
- ma ima da svoj pos'o rade besplatno - nema više naplaćivati dženaze, hatme, a sergija - OOOOO kukue lele, ma ima da ide da kopa kanale da bi džamija platila režije
- jednom sam vidio imama koji ima I ČIZME I CIPELE - zar oni ne znaju da u Bosni ima ljudi da struju nemaju - BEZOBRAZLUK
itd. itd.
Ljudi dođite malo sebi i ostavite muslimane na miru. Ako ti se ne sviđa što ima siromašnih ljudi, prodaj stan i daj pare tim ljudima. Znam da ima dosta ljudi koji bi voljeli da muslimani budu zadnja bijeda, ali drugačija vremena dolaze.
- ne smiju voziti automobile, sve dok i jedan džematlija ne bude imao po golfa 5
- ne smiju jesti više od jednom dnevnom, jerbo u svijetu ima ljudi koji gladuju
- jednom godišnje po jedne pantalone i jedna bluza, jer , eto, u Bosni je teška materijalna situacija
- ma ima da svoj pos'o rade besplatno - nema više naplaćivati dženaze, hatme, a sergija - OOOOO kukue lele, ma ima da ide da kopa kanale da bi džamija platila režije
- jednom sam vidio imama koji ima I ČIZME I CIPELE - zar oni ne znaju da u Bosni ima ljudi da struju nemaju - BEZOBRAZLUK
itd. itd.
Ljudi dođite malo sebi i ostavite muslimane na miru. Ako ti se ne sviđa što ima siromašnih ljudi, prodaj stan i daj pare tim ljudima. Znam da ima dosta ljudi koji bi voljeli da muslimani budu zadnja bijeda, ali drugačija vremena dolaze.
-
abdulazizsarajevo
#15 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
naravno ...mozda mi se omaklo..geldati ko ima je lose..ali skrecem paynju i nervira me sto je sve to steceno kroy razne donacije tog istog dzemata o kojem pricam i koji bih naglasio...
mozda je nejmu umrla tetka u njemackoj pa mu ostavila milion..ok sasavim legalno...
ali mi smeta kako se narod peca na tu efendija pricu...ugadjaju im a oni ko begovi...meni niej problem pomesti oko svoje kuce ali mi smeta kako se on ne sjeti da pomete ispred dzamije nikad...wtf pa tu boravi haman kao u kuci...
isto tako smeta mi ako efendija ima auto od 50 000 KM a znam i takvog a svi znamo koliko iynosi plata imama...vjerujem da ne krade...cjenim to...ali osudjujem narod koji im namice te pare...a i njih jer kao moralne vertile barem bi trebale da budu kako sebi dozvole toliko razmetanje od "alternativnih" aktivnosti ...
stoji i ova sto rece..nikoga ne diraju...hehehe
@ Rimad..
nemoj tako..mozda si me pogresno razumio...pretjerujes...a kad mi nadjes efendiju da se skolovao i radi za 600KM neto sa svim dodacima...ja ti skidam kapu...usput nema kod njih manje ili vise strucan...svi su odlicni strucnjaci..
hvala Bogu nek nam dolazi vrijeme da svi imamo...drago mi je ali mene bi bilo sramota da sam na njegovom mjestu, srecom hvala Bogu imam pa mi i ne treba...stoga..dragi moj Rimad ti im daji pa nek imaju jos..
Drzava u kojoj trenutno zivimo nema privrede a imamo preko 40% nezaposlenih...joj al nam cvjeta posao hodza..
ma milina
mozda je nejmu umrla tetka u njemackoj pa mu ostavila milion..ok sasavim legalno...
isto tako smeta mi ako efendija ima auto od 50 000 KM a znam i takvog a svi znamo koliko iynosi plata imama...vjerujem da ne krade...cjenim to...ali osudjujem narod koji im namice te pare...a i njih jer kao moralne vertile barem bi trebale da budu kako sebi dozvole toliko razmetanje od "alternativnih" aktivnosti ...
@ Rimad..
nemoj tako..mozda si me pogresno razumio...pretjerujes...a kad mi nadjes efendiju da se skolovao i radi za 600KM neto sa svim dodacima...ja ti skidam kapu...usput nema kod njih manje ili vise strucan...svi su odlicni strucnjaci..
hvala Bogu nek nam dolazi vrijeme da svi imamo...drago mi je ali mene bi bilo sramota da sam na njegovom mjestu, srecom hvala Bogu imam pa mi i ne treba...stoga..dragi moj Rimad ti im daji pa nek imaju jos..
Drzava u kojoj trenutno zivimo nema privrede a imamo preko 40% nezaposlenih...joj al nam cvjeta posao hodza..
Last edited by abdulazizsarajevo on 24/05/2010 13:52, edited 1 time in total.
- Građanin
#16 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
abdulazizsarajevo wrote:naravno ...mozda mi se omaklo..geldati ko ima je lose..ali skrecem paynju i nervira me sto je sve to steceno kroy razne donacije tog istog dzemata o kojem pricam i koji bih naglasio...
mozda je nejmu umrla tetka u njemackoj pa mu ostavila milion..ok sasavim legalno...ali mi smeta kako se narod peca na tu efendija pricu...ugadjaju im a oni ko begovi...meni niej problem pomesti oko svoje kuce ali mi smeta kako se on ne sjeti da pomete ispred dzamije nikad...wtf pa tu boravi haman kao u kuci...
naravno ...nek im daje ko je budala...
Ja ne vidjeh prijatelju, barem predpostavljam, da ni ti a ni ja ne završismo FIN, pa da odosmo da kao imam/profesor u nekom selu npr, držimo 5 vakata , džumu, vjersku pouku i gasulimo mejjite za 250-300 EUR mjesečno. Ljepše je izgleda ići u druge profesije, a imame kritikovati !!!
P.S.
Ti im sigurno ne daješ? Prema tome:no sikiriki!
-
theTruePath
#17 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
Abdulazissarajevo,sta tebi smeta? to sto imam nece da ocisti? valjda tezimo ka zapadu gdje sve ima svoje,pa tako ni u opisu za rad imama nigdje ne pise da mora cistiti dzamiju.Nije dzamija samo njegova,i tvoja je..to je Bozija kuca,sto je nebi ti ocistio onda? ili se zali IZ-i,zahtjevaj da zaposle cistacice za dzamije..pa neka ih placaju-ali ne zahtjevaj od imama da radi nesto sto nije njegov posao.
em mevlud,em tevhid,em dzenaza,em razne neke dove itd itd,,sakupi se ....a i vala zasluzili su,ipak je medresa jedna od najtezih srednjih skola,te onda kasnije i FIN.Uz to posao imama je gotovo 24/7
Pa moze im seisto tako smeta mi ako efendija ima auto od 50 000 KM a znam i takvog a svi znamo koliko iynosi plata imama...vjerujem da ne krade...cjenim to...ali osudjujem narod koji im namice te pare...a i njih jer kao moralne vertile barem bi trebale da budu kako sebi dozvole toliko razmetanje od "alternativnih" aktivnosti ...
-
abdulazizsarajevo
#18 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
ubjedili ste me...meni ne smeta...ako sam pokrenuo temu nisam rekao da mi smeta..nego iznosim svoj stav po ovom pitanju...smetalo bi mi da imamo neki porez na ovo koji je obavezan! 
24/7 po ferhadiji i vatri...
nista svakom svacije..eto samo je fino analizirati i vidjeti:
Biro:
broj nezaposlenih hodza sa primanjima 0KM
broj nezaposlenih dipl ing sa primanjima 0KM
broj nezaposlenih ostalih sa VSS sa primanjima 0KM
+ okolnosti u kojima zivimo...nezaposlenost 40% prosjecna plata ...tamo vamo...
najunosniji posao:
Imam*
(* samo u zemljama bez privrede a Bogami i poljuprivrede)
24/7 po ferhadiji i vatri...
nista svakom svacije..eto samo je fino analizirati i vidjeti:
Biro:
broj nezaposlenih hodza sa primanjima 0KM
broj nezaposlenih dipl ing sa primanjima 0KM
broj nezaposlenih ostalih sa VSS sa primanjima 0KM
+ okolnosti u kojima zivimo...nezaposlenost 40% prosjecna plata ...tamo vamo...
najunosniji posao:
Imam*
(* samo u zemljama bez privrede a Bogami i poljuprivrede)
-
argentaria
#19 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
Mozda cu malo odmaci od teme,ali me rasprava podsjeti na jednu situaciju od prije dvije godine.Potocari,11. juli,dzenaza zrtvama genocida.Jedna od zrtava je bliski član moje familije.Od familije uglavnom prisutni zenski clanovi (osim starog dede i nekoliko nejakih djecacica).Nekako uspijevamo ukopati naseg rahmetliju (do tad meni ne zamisliva groteskna slika spustanja mejta od strane zena
).Niti jedan hodza nije nama prisao,a bilo ih je veliki broj .Mezar do nas,uglavnom dosta muskaraca na ukopu, i zamislite 7 (sedam) hodza uci na mezaru.Mi nismo angazovali hodzu jer smo mislili da je sve to uradjeno od strane organizatora dzenaze.Ali zar nije bilo sevap barem jednom od hodza da predje 2 koraka i nasem rahmetliji prouci barem nesto.Ja shvatam da su oni vjerovatno bili placeni od te druge porodice,ali......
-
abdulazizsarajevo
#20 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
argentaria wrote:Mozda cu malo odmaci od teme,ali me rasprava podsjeti na jednu situaciju od prije dvije godine.Potocari,11. juli,dzenaza zrtvama genocida.Jedna od zrtava je bliski član moje familije.Od familije uglavnom prisutni zenski clanovi (osim starog dede i nekoliko nejakih djecacica).Nekako uspijevamo ukopati naseg rahmetliju (do tad meni ne zamisliva groteskna slika spustanja mejta od strane zena).Niti jedan hodza nije nama prisao,a bilo ih je veliki broj .Mezar do nas,uglavnom dosta muskaraca na ukopu, i zamislite 7 (sedam) hodza uci na mezaru.Mi nismo angazovali hodzu jer smo mislili da je sve to uradjeno od strane organizatora dzenaze.Ali zar nije bilo sevap barem jednom od hodza da predje 2 koraka i nasem rahmetliji prouci barem nesto.Ja shvatam da su oni vjerovatno bili placeni od te druge porodice,ali......
ne vole oni da se prljaju na dzenazi..obrati paznju..kad je dzenaza..
-
theTruePath
#21 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
argentaria wrote:Mozda cu malo odmaci od teme,ali me rasprava podsjeti na jednu situaciju od prije dvije godine.Potocari,11. juli,dzenaza zrtvama genocida.Jedna od zrtava je bliski član moje familije.Od familije uglavnom prisutni zenski clanovi (osim starog dede i nekoliko nejakih djecacica).Nekako uspijevamo ukopati naseg rahmetliju (do tad meni ne zamisliva groteskna slika spustanja mejta od strane zena).Niti jedan hodza nije nama prisao,a bilo ih je veliki broj .Mezar do nas,uglavnom dosta muskaraca na ukopu, i zamislite 7 (sedam) hodza uci na mezaru.Mi nismo angazovali hodzu jer smo mislili da je sve to uradjeno od strane organizatora dzenaze.Ali zar nije bilo sevap barem jednom od hodza da predje 2 koraka i nasem rahmetliji prouci barem nesto.Ja shvatam da su oni vjerovatno bili placeni od te druge porodice,ali......
Jel sad treba da kazemo da su svi isti i da hodze ne valjaju? e ja necu vala! i malo mi to sve cudno sto pricas,jer znam da uvijek neko pridje,cak imaju organizovani radnici koji idu okolo i ako nema muskog clana oni onda obave spustanje mejita(ali obicno ne treba jer obicni narod kad vidi da su zenskinje same pridje i pomogne).Dakle,ne optuzujem te da lazes ne daj Boze,ali mi je bas cudno pa zato kazem,ipak ako se to dogodilo to je jako zalostno i za svaku osudu
Last edited by theTruePath on 24/05/2010 15:23, edited 1 time in total.
-
theTruePath
#22 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
Ti imas neki ozbiljan problem s hodzama,da ti nije neki mladi imam ukrao curu?abdulazizsarajevo wrote:argentaria wrote:Mozda cu malo odmaci od teme,ali me rasprava podsjeti na jednu situaciju od prije dvije godine.Potocari,11. juli,dzenaza zrtvama genocida.Jedna od zrtava je bliski član moje familije.Od familije uglavnom prisutni zenski clanovi (osim starog dede i nekoliko nejakih djecacica).Nekako uspijevamo ukopati naseg rahmetliju (do tad meni ne zamisliva groteskna slika spustanja mejta od strane zena).Niti jedan hodza nije nama prisao,a bilo ih je veliki broj .Mezar do nas,uglavnom dosta muskaraca na ukopu, i zamislite 7 (sedam) hodza uci na mezaru.Mi nismo angazovali hodzu jer smo mislili da je sve to uradjeno od strane organizatora dzenaze.Ali zar nije bilo sevap barem jednom od hodza da predje 2 koraka i nasem rahmetliji prouci barem nesto.Ja shvatam da su oni vjerovatno bili placeni od te druge porodice,ali......
ne vole oni da se prljaju na dzenazi..obrati paznju..kad je dzenaza..
-
neretvaa
#23 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
A sto je posjedovni list???
Hvala na odgovoru,
Pozdrav,
Hvala na odgovoru,
Pozdrav,
-
baja
#24 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
moj hodza ima stan obezbijedjen, kupio si auto veliko (za veliku porodicu)...znaci situiran!
nek je vala dabogda imao jos toliko jer je kulturan, ucen (predaje na FIN btw) i "o sebi pri sebi" sto bi nas narod reko.
nek nam je ziv i zdrav.....
nek je vala dabogda imao jos toliko jer je kulturan, ucen (predaje na FIN btw) i "o sebi pri sebi" sto bi nas narod reko.
nek nam je ziv i zdrav.....
-
abdulazizsarajevo
#25 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama
jest jest...
u pravu si druze..
danasnje cure su lude za efendijama...imaju dobra auta...a nemaju autokredit...
samo kesh!
danasnje cure su lude za efendijama...imaju dobra auta...a nemaju autokredit...