posiljka iz USA <-- help!
-
scuba_blue
#1 posiljka iz USA <-- help!
Ovako, prijatelj mi treba poslati neki paketic u kojem je tehnicka roba,
vrijednosti 200$ iz USA, pa me zanima da li neko zna kako se krecu cijene
posta, carina, porez... koliko to kosta, mozeli se nekako izbjeci placanje velikih suma,
i koliko vremena treba da paketic stigne u Sa!
hvala puno, i unaprijed izvinjenje ako postoji slican topic! ali hitno je!
vrijednosti 200$ iz USA, pa me zanima da li neko zna kako se krecu cijene
posta, carina, porez... koliko to kosta, mozeli se nekako izbjeci placanje velikih suma,
i koliko vremena treba da paketic stigne u Sa!
hvala puno, i unaprijed izvinjenje ako postoji slican topic! ali hitno je!
- gospodar kuglastih munja
Iz mog iskustva,
Neka tvoj prijatelj pokusa poslati taj paket " kao povrat, reklamiranog proizvoda koji je bio na popravci ". Time mozes izbjeci eventualnu carinu, a ostalo ostaje isto, kad je u pitanju cjena transporta. ...
Neka tvoj prijatelj pokusa poslati taj paket " kao povrat, reklamiranog proizvoda koji je bio na popravci ". Time mozes izbjeci eventualnu carinu, a ostalo ostaje isto, kad je u pitanju cjena transporta. ...
- angevin
Necu ti bas biti od pomoci, ali da kazem svoja iskustva. Prije par godina sam narucio neke knjige iz USA u vrijednosti od oko 800 dolara. Prijateljica mi je pomogla preko nekog njezinog prijatelja iz baze u Butmiru (nas covjek) tako da je cak i postarina bila kao da sam primio paket unutar USA, a o carini nije bilo ni govora.
Vjerujem da neces moci iskoristiti ovu informaciju sada, ali za ubuduce......
Vjerujem da neces moci iskoristiti ovu informaciju sada, ali za ubuduce......
-
scuba_blue
aaa.. hvala na preporuci 
svakako bi se to moglo primjeniti!
ili da napise da je poklon?
a cijena transporta?
anyone??
hvala!
svakako bi se to moglo primjeniti!
ili da napise da je poklon?
a cijena transporta?
anyone??
hvala!
- homo_sapiens
U ovom slučaju bi se carini u BiH morao prikazati izvozni račun, iz kojeg će se dokazati da je roba bila na popravci, i td, i td. Ima mnogo, ali najbitnije je - ova opcija otpada.gospodar kuglastih munja wrote:Iz mog iskustva,
Šta je tehnička roba? Kad bih imao potpunu, ispravnu specifikaciju, mogao bih ti dati i konkretan odgovor na visinu carine koju se plaća. Za sličnu robu stopa je uglavnom 10% + car.evid. 1%, dok na neke dijelove može biti i 5% i 0%, + 1%.
U biti, na 200 USD (cca 300 KM) (bez transporta, čija cijena zavisi od težine i volumena pošiljke, i od mjesta isporuke do odredišta) ukupna davanja bi bila cca 100 KM + špediterska usluga. Napominjem - bez transportnih troškova koji ulaze u formiranje carinske osnovice.
Dakle, pitanje je i ko plaća transportne troškove do odredišta. Ukoliko ih plaća pošiljatelj, to mora biti i prikazano na robnom računu.
- DaysleepeR
Na tu vrijednost i vrstu pošiljke moraćeš platiti sve dažbine.
Na kraju krajeva, ako si legalista trebalo bi da to podržavaš.
Ako je zakon da se plaća carina i porez na određenu robu nema daljnje diskusije.
Ako možeš čekati, neka ti pošalje po nekome tako ćeš izbjeći plaćanje.
Na kraju krajeva, ako si legalista trebalo bi da to podržavaš.
Ako je zakon da se plaća carina i porez na određenu robu nema daljnje diskusije.
Ako možeš čekati, neka ti pošalje po nekome tako ćeš izbjeći plaćanje.
-
scuba_blue
to je velicine kutije od iPoda (nano), mislim da nije teze od 150gr.
zar je to toliko komplikovano?
ne moze se jednostavno poslati postom, recimo preporuceno..
jer mislim da stane u vecu kovertu?
zar je to toliko komplikovano?
ne moze se jednostavno poslati postom, recimo preporuceno..
jer mislim da stane u vecu kovertu?
- DaysleepeR
Daj nećemo pretjerivati.
Ja sam nedavno naručio 3 sajle za motor iz USA, vrijednost je 161,00-USD, poštarina 30,00-USD i sad kad je pošiljka stigla moram da platim još 70-KM jer je u pitanju carinska roba.
E pa vi vidite.
Prošlog mjeseca sam naručio volan za motor paket veličine 2 metra sa metar i platio sam na pošti 8 KM.
Ja sam nedavno naručio 3 sajle za motor iz USA, vrijednost je 161,00-USD, poštarina 30,00-USD i sad kad je pošiljka stigla moram da platim još 70-KM jer je u pitanju carinska roba.
E pa vi vidite.
Prošlog mjeseca sam naručio volan za motor paket veličine 2 metra sa metar i platio sam na pošti 8 KM.
-
scuba_blue
pa koja je razlika?? volan za motor nije carinska roba .. ili?DaysleepeR wrote:Daj nećemo pretjerivati.
E pa vi vidite.
a jesi te sajle slao obicnom postom, ili brzom, tipa TNT, UPS, FedEX, DHL?
hvala svima sto pomazete
- DaysleepeR
Prvo kažem ti sve zavisi da li je carinska roba ili ne.scuba_blue wrote:pa koja je razlika?? volan za motor nije carinska roba .. ili?DaysleepeR wrote:Daj nećemo pretjerivati.
E pa vi vidite.
Prošlog mjeseca sam naručio volan za motor paket veličine 2 metra sa metar i platio sam na pošti 8 KM.![]()
a jesi te sajle slao obicnom postom, ili brzom, tipa TNT, UPS, FedEX, DHL?
hvala svima sto pomazete
Drugo NIKAD li NIKAD ne šalji ništa FedEx, UPS ili DHL-om.
U cijenu dostave pošiljke preko njih su uključeni svi mogući troškovi kao i oni carine i PDV-a kao i dostava na adresu plus jako velika marža što čini te pošiljke preskupim.
Ja šaljem iz USA USPS-om to je američka međunarodna pošta.
Međutim, ako šalješ regularno, tj. bilo kojim kurir servisom, nećeš izbjeći carinu i PDV ako roba tome podliježe.