Kada Allah najvise prima dove,postoje li posebne prilike za to i sl?
znam za zadnju trecinu noci,petak,kisa itd,ima li jos?
Armin_Bonjasky wrote:Selam alejkum!Mislim da mi muslimani mnogo grijesimo time sto paznju usmjeravano na to kada se one primaju umjesto da detaljno prostudiramo koji su uvjeti za primanje dove.Allah ne prima svakome dovu pa makar i u vremenima koja su spomenuta kao period za primanje dove.Paznju posebno obratiti na sledece:
"Namaz i ispravnost namaza,postivanje roditelja,oholost,zulum i haram imetak odbaciti,i sve ostale vece grijehe koje Allah prezire odstraniti.Takodje je jako bitno da budemo cvrsto uvjereni da ce je Allah uslusati jer inace sanse da je uslisa su jako male,kao ono kada mi kazemo "Molio sam ali mi nije usliaso".Sve u svemu,kakvi smo muslimani tako nam i dove se primaju.No i ako se ne ostvari ono sto zelimo u tome moze biti samo dobro za vjernika,jer kako Allah kaze NEKAD SE DESI NESTO STO MISLITE DA JE LOSE PO VAS A ISPADNE DOBRO.
sto je sa primjerom svih ispunjenih zelja osobama koje ne klanjaju i ne uce dove ili osobama drugih religija ili nevjernikaSenQ wrote:Pa uglavnom ono osnovno vez i ovdje vidis a sad neki posebni momenti kad se covjek osjeca da mu je ucinjena neka velika nepravda pa Allah nevoljniku tada moze da primi vrlo lahko dovu samo sto kod naseg naroda kad nam neko ucini nepravdu odmah poslje obavezno sljedi kletva toga i toga pa samo dosta na belaju jer Allah tada prima dove.
I npr. kad osjetis posebnu promjenu raspolozenja prilikom ucenja Kur'ana, neki poseban hal/stanje prisnosti sa Allahom i tad vrlo lahko mozes da dobijes ono sto pozelis.
A sad ti mogu neku prakticnu stvar reci koju sam i sam isprobao i vise puta i nevjerovatno je kako se brzo razrijesi neki problem.
Znamo da Allah petkom prima dove i da ima neki trenutak petkom kada Allah ne odbija dove eh sad mozes i ovo isprobati:
- Petkom poslje ikindije namaza prouci 70 ajetul-kursija i kad zavrsis ucenje donesi salavat na Allahovoga Poslanika i zamoli Allaha neku zelju, jer tada srce vjernika dolazi u neko posebno stanje kada Allah vecinom ne odbija zelje nevoljnika.
Samo nemoj da to bude zelja tipa: oce li padati danas kisa, oce li me ona riba konacno pogledat, Boze kad cu dobiti na kladionici itd itd..
ljubav_aha wrote:sto je sa primjerom svih ispunjenih zelja osobama koje ne klanjaju i ne uce dove ili osobama drugih religija ili nevjernikaSenQ wrote:Pa uglavnom ono osnovno vez i ovdje vidis a sad neki posebni momenti kad se covjek osjeca da mu je ucinjena neka velika nepravda pa Allah nevoljniku tada moze da primi vrlo lahko dovu samo sto kod naseg naroda kad nam neko ucini nepravdu odmah poslje obavezno sljedi kletva toga i toga pa samo dosta na belaju jer Allah tada prima dove.
I npr. kad osjetis posebnu promjenu raspolozenja prilikom ucenja Kur'ana, neki poseban hal/stanje prisnosti sa Allahom i tad vrlo lahko mozes da dobijes ono sto pozelis.
A sad ti mogu neku prakticnu stvar reci koju sam i sam isprobao i vise puta i nevjerovatno je kako se brzo razrijesi neki problem.
Znamo da Allah petkom prima dove i da ima neki trenutak petkom kada Allah ne odbija dove eh sad mozes i ovo isprobati:
- Petkom poslje ikindije namaza prouci 70 ajetul-kursija i kad zavrsis ucenje donesi salavat na Allahovoga Poslanika i zamoli Allaha neku zelju, jer tada srce vjernika dolazi u neko posebno stanje kada Allah vecinom ne odbija zelje nevoljnika.
Samo nemoj da to bude zelja tipa: oce li padati danas kisa, oce li me ona riba konacno pogledat, Boze kad cu dobiti na kladionici itd itd..KO njima ispunjava zelje
Isti Onaj koji ispunjava i vjernicima.Allah je nas sve stvorio i svima nam se Gospodar i mi Mu robujemo htjeli to ili ne jer zavisimo od njega,On je jedini pokretač. On je Milostiviji od majke. Ima jedna predaja da je Allah jednom od svojih Poslanika a.s. dao moć da ubija svokog ko mu učini zlo dovom,prouči dovu i taj odmah umre.I tako ovaj ubije jednog,pa drugog,tećeg,i onda mu se On dž.š obrati (parafraziram) "Ne možeš tako raditi,to su ipak Moji robovi ja sam ih stvorio i ne možeš ih tek tako ubijati"sto je sa primjerom svih ispunjenih zelja osobama koje ne klanjaju i ne uce dove ili osobama drugih religija ili nevjernikaKO njima ispunjava zelje
![]()
Azamo wrote:Isti Onaj koji ispunjava i vjernicima.Allah je nas sve stvorio i svima nam se Gospodar i mi Mu robujemo htjeli to ili ne jer zavisimo od njega,On je jedini pokretač. On je Milostiviji od majke. Ima jedna predaja da je Allah jednom od svojih Poslanika a.s. dao moć da ubija svokog ko mu učini zlo dovom,prouči dovu i taj odmah umre.I tako ovaj ubije jednog,pa drugog,tećeg,i onda mu se On dž.š obrati (parafraziram) "Ne možeš tako raditi,to su ipak Moji robovi ja sam ih stvorio i ne možeš ih tek tako ubijati"sto je sa primjerom svih ispunjenih zelja osobama koje ne klanjaju i ne uce dove ili osobama drugih religija ili nevjernikaKO njima ispunjava zelje
![]()
ma nema nista od toga,molio,ne molio,isto ti se pisheviki488 wrote:ljubav_aha wrote:sto je sa primjerom svih ispunjenih zelja osobama koje ne klanjaju i ne uce dove ili osobama drugih religija ili nevjernikaSenQ wrote:Pa uglavnom ono osnovno vez i ovdje vidis a sad neki posebni momenti kad se covjek osjeca da mu je ucinjena neka velika nepravda pa Allah nevoljniku tada moze da primi vrlo lahko dovu samo sto kod naseg naroda kad nam neko ucini nepravdu odmah poslje obavezno sljedi kletva toga i toga pa samo dosta na belaju jer Allah tada prima dove.
Samo nemoj da to bude zelja tipa: oce li padati danas kisa, oce li me ona riba konacno pogledat, Boze kad cu dobiti na kladionici itd itd..KO njima ispunjava zelje
ja to upravo pitam ...... i idu mi na zivce ovi sto non stop forsiraju da trebam klanjat 5 vakata namaza i pokrit se pa cu se udat ili ce mi se zelja primit........ pa Allah je milostiv zar nije melek smrti trpao faraonu pijesak usta kad mu je uzimao dusu...samo zato iz straha da se ne bi pokajao pa mu Allah oprostio....
jasta ... jel to opisujes kad bi ti imala neku vlast !?ljubav_aha wrote:ma nema nista od toga,molio,ne molio,isto ti se pisheviki488 wrote:ljubav_aha wrote: sto je sa primjerom svih ispunjenih zelja osobama koje ne klanjaju i ne uce dove ili osobama drugih religija ili nevjernikaKO njima ispunjava zelje
ja to upravo pitam ...... i idu mi na zivce ovi sto non stop forsiraju da trebam klanjat 5 vakata namaza i pokrit se pa cu se udat ili ce mi se zelja primit........ pa Allah je milostiv zar nije melek smrti trpao faraonu pijesak usta kad mu je uzimao dusu...samo zato iz straha da se ne bi pokajao pa mu Allah oprostio....
ljubav_aha wrote:Azamo wrote:Isti Onaj koji ispunjava i vjernicima.Allah je nas sve stvorio i svima nam se Gospodar i mi Mu robujemo htjeli to ili ne jer zavisimo od njega,On je jedini pokretač. On je Milostiviji od majke. Ima jedna predaja da je Allah jednom od svojih Poslanika a.s. dao moć da ubija svokog ko mu učini zlo dovom,prouči dovu i taj odmah umre.I tako ovaj ubije jednog,pa drugog,tećeg,i onda mu se On dž.š obrati (parafraziram) "Ne možeš tako raditi,to su ipak Moji robovi ja sam ih stvorio i ne možeš ih tek tako ubijati"sto je sa primjerom svih ispunjenih zelja osobama koje ne klanjaju i ne uce dove ili osobama drugih religija ili nevjernikaKO njima ispunjava zelje
![]()
BRAVOto je upravo bila moja poenta
non-fiction nije moje areaarte.fakt wrote:jasta ... jel to opisujes kad bi ti imala neku vlast !?ljubav_aha wrote:
ma nema nista od toga,molio,ne molio,isto ti se pishe
asurbanipal wrote:Kakva bi to ptica bila,
kada bi ljubav_aha dobila krila...
asurbanipal wrote:Kakva bi to ptica bila,
kada bi ljubav_aha dobila krila...