Posebne prilike za dove?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
theTruePath

#1 Posebne prilike za dove?

Post by theTruePath »

Selam alejkum,

Kada Allah najvise prima dove,postoje li posebne prilike za to i sl? :)

znam za zadnju trecinu noci,petak,kisa itd,ima li jos?
travar

#2 Re: Posebne prilike za dove?

Post by travar »

Poslije učinjenog dobrog djela: namaz, udjela sadake, winning an argument.... :mrgreen:
To je ono što ja čuh.
SenQ

#3 Re: Posebne prilike za dove?

Post by SenQ »

Pa uglavnom ono osnovno vez i ovdje vidis a sad neki posebni momenti kad se covjek osjeca da mu je ucinjena neka velika nepravda pa Allah nevoljniku tada moze da primi vrlo lahko dovu samo sto kod naseg naroda kad nam neko ucini nepravdu odmah poslje obavezno sljedi kletva toga i toga pa samo dosta na belaju jer Allah tada prima dove.

I npr. kad osjetis posebnu promjenu raspolozenja prilikom ucenja Kur'ana, neki poseban hal/stanje prisnosti sa Allahom i tad vrlo lahko mozes da dobijes ono sto pozelis.

A sad ti mogu neku prakticnu stvar reci koju sam i sam isprobao i vise puta i nevjerovatno je kako se brzo razrijesi neki problem.

Znamo da Allah petkom prima dove i da ima neki trenutak petkom kada Allah ne odbija dove eh sad mozes i ovo isprobati:
- Petkom poslje ikindije namaza prouci 70 ajetul-kursija i kad zavrsis ucenje donesi salavat na Allahovoga Poslanika i zamoli Allaha neku zelju, jer tada srce vjernika dolazi u neko posebno stanje kada Allah vecinom ne odbija zelje nevoljnika.

Samo nemoj da to bude zelja tipa: oce li padati danas kisa, oce li me ona riba konacno pogledat, Boze kad cu dobiti na kladionici itd itd.. :bih:
because_of_you

#4 Re: Posebne prilike za dove?

Post by because_of_you »

Između ezana i ikameta se ne odbijaju dove, također... A i sedždu bismo trebali iskoristiti jer dok smo na njoj, najbliži smo Gospodaru...

A već je spomenuto, zadnja trećina noći, petkom u posebno vrijeme (nije poznato), kada nam je učinjena nepravda (kaže se da nema prepreke između naše dove i Allaha)...

Ono što može da "pokvari" dovu jeste ubrzavanje ili nezadovoljstvo ako nam nije odmah uslišana, pa eto, da pripazimo i na to :)
Armin_Bonjasky

#5 Re: Posebne prilike za dove?

Post by Armin_Bonjasky »

Selam alejkum!Mislim da mi muslimani mnogo grijesimo time sto paznju usmjeravano na to kada se one primaju umjesto da detaljno prostudiramo koji su uvjeti za primanje dove.Allah ne prima svakome dovu pa makar i u vremenima koja su spomenuta kao period za primanje dove.Paznju posebno obratiti na sledece:
"Namaz i ispravnost namaza,postivanje roditelja,oholost,zulum i haram imetak odbaciti,i sve ostale vece grijehe koje Allah prezire odstraniti.Takodje je jako bitno da budemo cvrsto uvjereni da ce je Allah uslusati jer inace sanse da je uslisa su jako male,kao ono kada mi kazemo "Molio sam ali mi nije usliaso".Sve u svemu,kakvi smo muslimani tako nam i dove se primaju.No i ako se ne ostvari ono sto zelimo u tome moze biti samo dobro za vjernika,jer kako Allah kaze NEKAD SE DESI NESTO STO MISLITE DA JE LOSE PO VAS A ISPADNE DOBRO.
legally try

#6 Re: Posebne prilike za dove?

Post by legally try »

sellam!

predlažem da pročitate i sljedeće:

http://www.islam-iman.com/index.php?opt ... Itemid=113

ja pročitah, pa se sjetih ove teme, pa bujrum. nadam se da ćete se okoristiti.
viki488

#7 Re: Posebne prilike za dove?

Post by viki488 »

Armin_Bonjasky wrote:Selam alejkum!Mislim da mi muslimani mnogo grijesimo time sto paznju usmjeravano na to kada se one primaju umjesto da detaljno prostudiramo koji su uvjeti za primanje dove.Allah ne prima svakome dovu pa makar i u vremenima koja su spomenuta kao period za primanje dove.Paznju posebno obratiti na sledece:
"Namaz i ispravnost namaza,postivanje roditelja,oholost,zulum i haram imetak odbaciti,i sve ostale vece grijehe koje Allah prezire odstraniti.Takodje je jako bitno da budemo cvrsto uvjereni da ce je Allah uslusati jer inace sanse da je uslisa su jako male,kao ono kada mi kazemo "Molio sam ali mi nije usliaso".Sve u svemu,kakvi smo muslimani tako nam i dove se primaju.No i ako se ne ostvari ono sto zelimo u tome moze biti samo dobro za vjernika,jer kako Allah kaze NEKAD SE DESI NESTO STO MISLITE DA JE LOSE PO VAS A ISPADNE DOBRO.

BRAVO UBIO SI MI I ONO MALO NADE DA CE MI DOVA PRIMIT...SAD TREBAM KLANJAT 5 VAKATA NAMAZA DA SE PRIMI....
ono sto mene jako puno zbunjuje u vjeri je to sto ljudi govore Allah je milostiv( ja smatram da jeste) i spominjite Ga na svakom koraku hvalite GA i velicajte na svakom koraku..i trazite od NJEGA imajte stpljena ne gubite nadu Allah ce vam dati.... dok drugi su toliko stogi da pomislim da mi nece se niakd uslisit... znaci roditelji su zadovoljni samnom.hallalom se hranim ne psujem uopste..s vremena na vreme klanjam obicno petkom i ucim Kur'an... ne sikiram nigog relativno sam dobra dusa ...ali eto posto ne klanjam stalno nece mi se zelja ispunit..... finoo si to rekao.. mozda i jest tako
ljubav_aha

#8 Re: Posebne prilike za dove?

Post by ljubav_aha »

SenQ wrote:Pa uglavnom ono osnovno vez i ovdje vidis a sad neki posebni momenti kad se covjek osjeca da mu je ucinjena neka velika nepravda pa Allah nevoljniku tada moze da primi vrlo lahko dovu samo sto kod naseg naroda kad nam neko ucini nepravdu odmah poslje obavezno sljedi kletva toga i toga pa samo dosta na belaju jer Allah tada prima dove.

I npr. kad osjetis posebnu promjenu raspolozenja prilikom ucenja Kur'ana, neki poseban hal/stanje prisnosti sa Allahom i tad vrlo lahko mozes da dobijes ono sto pozelis.

A sad ti mogu neku prakticnu stvar reci koju sam i sam isprobao i vise puta i nevjerovatno je kako se brzo razrijesi neki problem.

Znamo da Allah petkom prima dove i da ima neki trenutak petkom kada Allah ne odbija dove eh sad mozes i ovo isprobati:
- Petkom poslje ikindije namaza prouci 70 ajetul-kursija i kad zavrsis ucenje donesi salavat na Allahovoga Poslanika i zamoli Allaha neku zelju, jer tada srce vjernika dolazi u neko posebno stanje kada Allah vecinom ne odbija zelje nevoljnika.

Samo nemoj da to bude zelja tipa: oce li padati danas kisa, oce li me ona riba konacno pogledat, Boze kad cu dobiti na kladionici itd itd.. :bih:
sto je sa primjerom svih ispunjenih zelja osobama koje ne klanjaju i ne uce dove ili osobama drugih religija ili nevjernika :?: KO njima ispunjava zelje :?:
viki488

#9 Re: Posebne prilike za dove?

Post by viki488 »

ljubav_aha wrote:
SenQ wrote:Pa uglavnom ono osnovno vez i ovdje vidis a sad neki posebni momenti kad se covjek osjeca da mu je ucinjena neka velika nepravda pa Allah nevoljniku tada moze da primi vrlo lahko dovu samo sto kod naseg naroda kad nam neko ucini nepravdu odmah poslje obavezno sljedi kletva toga i toga pa samo dosta na belaju jer Allah tada prima dove.

sto je sa primjerom svih ispunjenih zelja osobama koje ne klanjaju i ne uce dove ili osobama drugih religija ili nevjernika :?: KO njima ispunjava zelje :?:

ja to upravo pitam ...... i idu mi na zivce ovi sto non stop forsiraju da trebam klanjat 5 vakata namaza i pokrit se pa cu se udat ili ce mi se zelja primit........ pa Allah je milostiv zar nije melek smrti trpao faraonu pijesak usta kad mu je uzimao dusu...samo zato iz straha da se ne bi pokajao pa mu Allah oprostio....
Azamo

#10 Re: Posebne prilike za dove?

Post by Azamo »

Isti Onaj koji ispunjava i vjernicima.Allah je nas sve stvorio i svima nam se Gospodar i mi Mu robujemo htjeli to ili ne jer zavisimo od njega,On je jedini pokretač. On je Milostiviji od majke. Ima jedna predaja da je Allah jednom od svojih Poslanika a.s. dao moć da ubija svokog ko mu učini zlo dovom,prouči dovu i taj odmah umre.I tako ovaj ubije jednog,pa drugog,tećeg,i onda mu se On dž.š obrati (parafraziram) "Ne možeš tako raditi,to su ipak Moji robovi ja sam ih stvorio i ne možeš ih tek tako ubijati"
ljubav_aha

#11 Re: Posebne prilike za dove?

Post by ljubav_aha »

Azamo wrote:
Isti Onaj koji ispunjava i vjernicima.Allah je nas sve stvorio i svima nam se Gospodar i mi Mu robujemo htjeli to ili ne jer zavisimo od njega,On je jedini pokretač. On je Milostiviji od majke. Ima jedna predaja da je Allah jednom od svojih Poslanika a.s. dao moć da ubija svokog ko mu učini zlo dovom,prouči dovu i taj odmah umre.I tako ovaj ubije jednog,pa drugog,tećeg,i onda mu se On dž.š obrati (parafraziram) "Ne možeš tako raditi,to su ipak Moji robovi ja sam ih stvorio i ne možeš ih tek tako ubijati"

BRAVO :thumbup: to je upravo bila moja poenta ;-)
ljubav_aha

#12 Re: Posebne prilike za dove?

Post by ljubav_aha »

viki488 wrote:
ljubav_aha wrote:

ja to upravo pitam ...... i idu mi na zivce ovi sto non stop forsiraju da trebam klanjat 5 vakata namaza i pokrit se pa cu se udat ili ce mi se zelja primit........ pa Allah je milostiv zar nije melek smrti trpao faraonu pijesak usta kad mu je uzimao dusu...samo zato iz straha da se ne bi pokajao pa mu Allah oprostio....
ma nema nista od toga,molio,ne molio,isto ti se pishe
arte.fakt

#13 Re: Posebne prilike za dove?

Post by arte.fakt »

ljubav_aha wrote:
viki488 wrote:
ljubav_aha wrote: sto je sa primjerom svih ispunjenih zelja osobama koje ne klanjaju i ne uce dove ili osobama drugih religija ili nevjernika :?: KO njima ispunjava zelje :?:

jasta ... jel to opisujes kad bi ti imala neku vlast !?
ljubav_aha

#14 Re: Posebne prilike za dove?

Post by ljubav_aha »

ljubav_aha wrote:
Azamo wrote:

BRAVO :thumbup: to je upravo bila moja poenta ;-)
arte.fakt wrote:
ljubav_aha wrote:
jasta ... jel to opisujes kad bi ti imala neku vlast !?
non-fiction nije moje area
citroen

#15 Re: Posebne prilike za dove?

Post by citroen »

Pocelo je :run: :run:
asurbanipal

#16 Re: Posebne prilike za dove?

Post by asurbanipal »

Kakva bi to ptica bila,
kada bi ljubav_aha dobila krila...
citroen

#17 Re: Posebne prilike za dove?

Post by citroen »

asurbanipal wrote:Kakva bi to ptica bila,
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup: :thumbup:
ljubav_aha

#18 Re: Posebne prilike za dove?

Post by ljubav_aha »

asurbanipal wrote:Kakva bi to ptica bila,
:lol: nemam svoja,ali imam metalna,sa legurama, za upotrebu :lol:
miskin

#19 Re: Posebne prilike za dove?

Post by miskin »

Hadisi Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, ukazuju na određena vremena u kojima se dova uslišava. Kao na primjer:

● Zadnja trećina noći. Rekao je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem: "Naš Slavljeni i Uzvišeni Gospodar svake noći, kada ostane zadnja trećina, silazi na dunjalučko nebo i pita: 'Ko Me doziva pa da mu se odazovem? Ko od Mene traži pa da mu dam? Ko Mene moli za oprost pa da mu oprostim?'" (Buharija, Muslim i drugi).

● Za vrijeme ezana, kao što na to upućuje hadis: "Dvije dove se ne odbijaju ili rijetko da se odbiju: dova prilikom ezana i u borbi kada se krv prolijeva." (Ebu Davud, sahih).

● Između ezana i ikameta. Rekao je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem: "Dova između ezana i ikameta se ne odbija pa zato dovite!" (Ahmed, Ebu Davud, Tirmizi, sahih).

● Nakon farz namaza. Upitan je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem: "Koja dova je najpreča da bude uslišana? Rekao je: Dova u zadnjem dijelu noći i nakon propisanih namaza." (Tirmizi, hasen).

● Kada se imam u toku džume-namaza penje na minber, pa dok se ne klanja namaz. Ebu Musa El-Ešari, radijallahu 'anhu, kaže da je čuo Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, kako govori o vremenu uslišenja dove petkom: "To vrijeme je od kada imam sjedne, pa dok se namaz ne završi." (Muslim).

● Petkom nakon ikindije, pred završetak dana. Rekao je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem: "Dan džume (petak) ima dvanaest sahata, kada Allahov rob musliman u jednom od njih nešto zatraži, Allah će mu dati. Tražite ga u zadnjem dijelu dana nakon ikindije namaza." (Ebu Davud i Nesai, sahih).
http://www.islamika.net/bloger/vjera/it ... -insaallah

Dova se neće odbiti:
- Pravednom vladaru,
- Postaču dok posti,
- Dova onoga kome je učinjena nepravda (mazluma) čija se dova uzdiže u nebeske sfere, pred njom se otvaraju kapije i Uzvišeni Allah dž.š. kaže: "Tako Mi Moje veličine, pomoći ću ti pa makar poslije izvjesnog vremena"
http://--- NO LINKS ---/index.php?option=com_c ... &Itemid=62
http://--- NO LINKS ---/index.php?option=com_c ... &Itemid=62
cavalliblue

#20 Re: Posebne prilike za dove?

Post by cavalliblue »

pa tesko je reci kad je najbolje vrijeme da se primi dova ali naravno najvaznije je da vjerujes u Allaha i da iz srca molis.konkretno ono sto sam ja cuo najbolje je pred zoru jer tad meleki noci "odlaze" a meleki dana "dolaze" tako da je tad najvise meleka spusteno na zemlju...nadam se da nisam pogrijesio u objasnjenju,ako jesam molim da me neko ispravi jer ne bih volio siriti dezinformacije...
Kroksica

#21 Re: Posebne prilike za dove?

Post by Kroksica »

Uoci petka?

Pa zar ti treba posebna prilika da se obratis Gospodaru? Allah swt te cuje u svaka doba, ne vidim razloga za specijalne termine. Nije salter u posti da radi od 8h do 16h pa da moras ujagmit.
Ibrisimovic

#22 Re: Posebne prilike za dove?

Post by Ibrisimovic »

Namaz, braćo i sestro ne izostavljati nikako. Šejtan je tako uporan i strpljiv da te svakih malo nagovara na ono loše eto vam primjer tri čvora koja nam sveže tokom noći i kako ih mi moramo razriješiti, a povrh toga kakvu nagradu dobiješ tokom dana probajte pa vidite Allah DŽ.Š sve dadne ako radiš onako kako ti je propisano. S obzirom na to u kakvom se današnja omladina stanju nalazi i u kojim vodama pluta, preporučio bih vam da proučite ajet iz sure Al- Isra 32 samo kratko i jasno napisano, o bludi i to kako se taj grijeh nalazi na prvom mjestu pa tek onda nam dolazi u Suri Al- Isra 33 ajet ubistvo brata. Blud najveći grijeh pored širka. Pored toga svega imamo i razočaranje, evo vam primjer dolazite na posao a zakasnili ste a vi ste radnik te direktor zna da vi kasnite i ulazite na vrata svoje firme i vidite direktora samo na tren i izbjegavate kontakt sa očima a direktoru ste prije toga obećali da nećete više kasniti ali vi ste njega ovaj put razočarali, mada neko dobije nogu sa posla... da ne duljim :).... Ovaj primjer priče se danas često dešava a mi ga i ne vidimo, ali kada se to desi kada se vratimo onom nekom istom grijehu koji smo počinili a Uzvišenom, Milostivom smo obečali da se to više neće ponoviti a mi smo ga počinili te smo svog Gospodara razočarali, šef na poslu te otpušta zbog ovoga, a ON ti daje prilika i prilika da se pokaješ za ono što si učinio sve dok ne dođe tvoj smrtni čas Koliko je on Milostiv. Zato braće i sestro pokajte se na vrijeme i ne gubite nadu u Allahov oprost za ono što ste učinili jer nama je znanje ograničeno i mi ne znamo kada će nam doći taj trenutak kada dođe Azrail. Pokajte se i molite se Sveznajućem da nam na Sudnjem dadnu knjigu, knjigu naših dobrih djela i da nam skrati muke na danu od 50 hiljada godina, a knjigu loših djela da sada se molimo i kajemo za ono što smo uradili kako je ne bi ni vidili ni imali u rukama. Da nas Allah uvede u Džennet a zaštiti od Džehennemske vatre, sačuva od kaburskog azaba, te nam ušliša dove i uputi nas a pravi put. AMIN ALLAH EKBER! On je samo :thumbup: i uvijek će biti :thumbup:
Post Reply