posao u stranim organizacijama

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
norah

#1 posao u stranim organizacijama

Post by norah »

E, pa stvarno ljudi ja ne znam ko se i kako se zaposljava u ovim stranim organizacijama. Meni je zelja da radim u nekoj stranoj organizaciji da bih usmjerila svoju karijeru u tom pravcu. Zavrsila anglistiku, sada ganjam master, pri kraju sam, ali nigdje nece da me prime. Bila sam na nekim testiranjima, ali te testove nema sanse da uradi neko ko nema iskustvo u prevodjenju jer su prevodi bas strucni i previse tehnicki. Pa, vise ne znam sta da mislim i da li uopste da pokusavam kada stalno dobijam odbijenice.
Hamica

#2 Re: posao u stranim organizacijama

Post by Hamica »

norah wrote:E, pa stvarno ljudi ja ne znam ko se i kako se zaposljava u ovim stranim organizacijama. Meni je zelja da radim u nekoj stranoj organizaciji da bih usmjerila svoju karijeru u tom pravcu. Zavrsila anglistiku, sada ganjam master, pri kraju sam, ali nigdje nece da me prime. Bila sam na nekim testiranjima, ali te testove nema sanse da uradi neko ko nema iskustvo u prevodjenju jer su prevodi bas strucni i previse tehnicki. Pa, vise ne znam sta da mislim i da li uopste da pokusavam kada stalno dobijam odbijenice.
Evo se prjeti ratom opet, bice organizacija i posla, polako
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#3 Re: posao u stranim organizacijama

Post by mIRCerka »

norah wrote:E, pa stvarno ljudi ja ne znam ko se i kako se zaposljava u ovim stranim organizacijama. Meni je zelja da radim u nekoj stranoj organizaciji da bih usmjerila svoju karijeru u tom pravcu. Zavrsila anglistiku, sada ganjam master, pri kraju sam, ali nigdje nece da me prime. Bila sam na nekim testiranjima, ali te testove nema sanse da uradi neko ko nema iskustvo u prevodjenju jer su prevodi bas strucni i previse tehnicki. Pa, vise ne znam sta da mislim i da li uopste da pokusavam kada stalno dobijam odbijenice.
Ako si zavrsila anglistiku, iskustva u prevodjenju imas. Dovoljno. Za strucnu terminologiju postoji nesto sto se zove rjecnik, i ako ti na tim testiranjima ne daju da koristis isti, onda se pomiri sa cinjenicom da si samo paravan i da je posao vec neciji, a ti sluzis samo za "eto napravili smo selekciju bla bla" izgovor.
Ja sam presla iz registra demokratije, ljudskih prava i obrazovanja u registar poljoprivrede, i prvih mjesec dana sam ucila samo terminologiju, i za dopis od pola strane mi je trebalo po par sati da prevedem jer sam znala samo pomocne glagole.

Sretno u potrazi.
PS Nemoj se fokusirati samo na posao prevodioca, apliciraj na silne poslove za licne asistente, jer tu i prevodis.
Ili, zavrsi za sudskog tumaca i pocni karijeru u tom sektoru.
Asana

#4 Re: posao u stranim organizacijama

Post by Asana »

Kad je prevodjenje s engleskog u pitanju, konkurencija ce ti uvijek biti velika, jer postoji veliki broj ljudi koji vec ima takvo iskustvo, pa samim tim i prednost u prakticnoj terminologiji.

Izmedju pripravnika bez iskustva, kojeg ce morati uciti ama bas svemu iz prakse, i nekoga ko to vec ima iza sebe, svako ce radije zaposliti nekoga na koga ne mora trositi dodatno vrijeme i novac za usavrsavanje.
Predlazem ti da se aktiviras volonterski: svako upoznavanje sa radom u nekom udruzenju, organizaciji, na nekom projektu je vrijedno i korisno iskustvo.
nonca

#5 Re: posao u stranim organizacijama

Post by nonca »

mIRCerka wrote:
Ako si zavrsila anglistiku, iskustva u prevodjenju imas. Dovoljno. Za strucnu terminologiju postoji nesto sto se zove rjecnik, i ako ti na tim testiranjima ne daju da koristis isti, onda se pomiri sa cinjenicom da si samo paravan i da je posao vec neciji, a ti sluzis samo za "eto napravili smo selekciju bla bla" izgovor.
Ja sam presla iz registra demokratije, ljudskih prava i obrazovanja u registar poljoprivrede, i prvih mjesec dana sam ucila samo terminologiju, i za dopis od pola strane mi je trebalo po par sati da prevedem jer sam znala samo pomocne glagole.

Sretno u potrazi.
PS Nemoj se fokusirati samo na posao prevodioca, apliciraj na silne poslove za licne asistente, jer tu i prevodis.
Ili, zavrsi za sudskog tumaca i pocni karijeru u tom sektoru.
mozda je off topic, ima li neka stranica na netu, gdje je opisana procedura sticanja dozvole za sudskog tumaca, odn. potrebni uslovi?!?

hvalaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :-D
Ublehas

#6 Re: posao u stranim organizacijama

Post by Ublehas »

Karijeru mozda mozes ganjati po stranim predstavnistima, ako mislis na strane organizacije koje su ovdje poslije rata sa rokom trajanja(OHR, OSCE, EUFOR i sl.) nema tu karijere, mozda samo rijetkima i probranima, ali ko god misli da ce tu izgraditi karijeru vara se. Kako rekoh, oni jednog dana odose a "karijera" stecena kod njih, poznavajuci nas mentalitet, moze biti samo problem u pronalasku novog posla. Svi ce jedva docekati poderati aplikaciju istog nasladjujuci se tipa "sta je nema vise stranaca, jesil se nahapo kod njih, sta je sad i sl". Znam sta se desavalo s nasom rajom koja je radila u UN kad se zatvorio, oni sretni su nasli poslove po bijelom svijetu, ovi nesretni ovdje su bili sikanirani. E sad postoje pojedinci koji mozda uspiju na ovakav il onakav nacin nesta tu da izgrade ali mali je to broj.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7 Re: posao u stranim organizacijama

Post by PipiDugaDevetka »

Volontiraj kod un-a kao i ja, ali sam zbog 3 malarije pobjegao kući.
Najbolje beneficije i priliku za karijeru daje UN:
http://dynamic.unv.org/php/webroster/ma ... .php?cat=G

Možeš i on-lajn volontirati da bi prikupila iskustvo, te onda imati veće šanse za kasnije. Znanje francuskog ili kojeg drugog dodatnog svjetskog jezika još više povećava šanse-vidi:
http://www.unv.org
Post Reply