Kakve zene? ko biva nomen est omen?Pera Trta wrote:Šta si se naklatio na žene, to ti mangup?
@Amidza
I ja se nadam da TVOJOJ (sta
I ovo sto si citirao se odnosilo na boldovani text prethodnog posta. Amidza, jos u skolu, treba nauciti citati.
Kakve zene? ko biva nomen est omen?Pera Trta wrote:Šta si se naklatio na žene, to ti mangup?
Sto se odmah ljutis -- nema nista lose u tome sto ti se ne svidja poziv ucitelja.gagy06 wrote:Kakve zene? ko biva nomen est omen?Pera Trta wrote:Šta si se naklatio na žene, to ti mangup?
@Amidza
I ja se nadam da TVOJOJ (sta) necu biti ucitelj.
I ovo sto si citirao se odnosilo na boldovani text prethodnog posta. Amidza, jos u skolu, treba nauciti citati.
Helem na Tk profesora(VSS) plata je startna 904KM čak i sa stazom od 10 godina ne može preći 950KMBloo wrote:Matrix_2011 wrote:ma gaj gagi "ne mlati praznu slamu" i ne smišljaj stihove o profesorima i prosvjetarima..., nema boljeg poziva nego prenosit znanje na druge generacije....Što se tiče rada u školi iz mog 3-god iskustva , mogu samo reci da prosvjetni radnici nisu ni blizu plaćeni koliko rade...20 časova je norma, a gdje su pripreme, saradnja sa roditeljima, ispunjavanje pedagoške dokumentacije isl, a demokratija vlada na času 30-35 učenika adolescenata , pubertetlija isl....pa sagledaj ti situaciju gdje dva roditelja ne mogu "da stanu u kraj " svom djetetu , a kako profesor izdrži sa 30-35 učenika u odjeljenju, a kad se na to doda da predaje u 10 odjeljenja po 2 časa sedmično ......a danas djeca raspuštana generacije u ratu nastale....kućni odgoj ravan "0" i sve to ti si zaboravio da navedeš.....a profesor/profesorica mora da se nosi sa time i sve za jadnih 1200 KM svih primanja, kad na to dodaš izgubljene živce, sijede dlake , šikaniranja , provociranja , shvatices koliko je to mizerna plaća za uslove rada u školstvu..........
1200 KM nisu jadne pare
Amidza Efendija wrote:Sto se odmah ljutis -- nema nista lose u tome sto ti se ne svidja poziv ucitelja.gagy06 wrote:Kakve zene? ko biva nomen est omen?Pera Trta wrote:Šta si se naklatio na žene, to ti mangup?
@Amidza
I ja se nadam da TVOJOJ (sta) necu biti ucitelj.
Najgori su oni cinicni, koji eto, rade za platu, a onda poslije kukaju kako su slabo placeni. Za ucenike ih zaboli, vazno je da se ima dugacak godisnji odmor.
Moj topao prijedlog je da nadjes posao koji te zanima, a uciteljevanje prepustis onima kojima je stalo i do djece i do skole. Bilo bi bolje i tebi i djeci.
Mojoj *djeci*, njima se nadam da neces biti ucitelj. Sta ces, izgubila se rijec nekako.
I tebi istozelenashica wrote:Amidza Efendija wrote:
Moj topao prijedlog je da nadjes posao koji te zanima, a uciteljevanje prepustis onima kojima je stalo i do djece i do skole. Bilo bi bolje i tebi i djeci.
Vjerovatno sam subjektivna ali učitelji su nešto što izuzetno cijenim.I danas se sjatim pojedinim postupaka svoje učiteljice Smilje i razvučem osmijeh od uha do uhaAmidza Efendija wrote:I tebi istozelenashica wrote:Amidza Efendija wrote:
. Zato sto su pravi ucitelji pravi junaci. Evo cikam bilo koga ovdje da se sjeti ijednog predsjednika vlada, parlamenata, filmskih glumaca, nogometasa, muzicara, mafijasa, hakera i fakera, koji su na iciji zivot uticali barem 1% od onoga koliko je uticao dobar ucitelj u skoli na bilo kom nivou, od osnovne do doktorata.
grijesis, sinko.gagy06 wrote:Sto ce reci-jos uvijek uspjesno jedem budzetski hljeb.wewa wrote: vala bas. meni je tradicija da pred Novu godinu brojim praznike do ljeta, a po povratku s odmora praznike do Nove godine.
a sto se tice rada u prosvjeti - nikad se nisam vise umarala nego u periodu dok sam radila u skoli. jedina stvarna nagrada za ulozeni trud na poslu bili su ucenici; danas su to mahom odrasli, uspjesni ljudi i sa zadovoljstvom ih srecem
gagy06 wrote:@Efendija
Aferim, efendija. Svaka ti zlatna.
@Zelenashica
Nije valjda da si ceka-la/o podrsku da se javis. Cuvaj svoj stav.
@wewa
Super ako je tako. Snovi svih radnika (mislim na privredu, privatni sektor, telekom, EP i ini mi dodju kao budzet)
jesu neradni vikendi, placeni godisnji odmori i dr. beneficije.
Slušak kolega,ja ne trebam podršku da kazujem svoj stav...ti ako imaš problem sa svojom osobnošću ja nemam.gagy06 wrote: @Zelenashica
Kako ko, neko mora pribavljat konkursnu dokumentaciju, tako da se taj godišnji haman pa prepolovizelenashica wrote:Slušak kolega,ja ne trebam podršku da kazujem svoj stav...ti ako imaš problem sa svojom osobnošću ja nemam.gagy06 wrote: @Zelenashica
Pozdrav...odoh ja završiti ovo malo dokumentacijepa odmarati do 1.septembra
Znam kolega ,ista sam ti,..prosle godine predadoh samo 36 molbi,otiđoh na 36 intervjuabucik wrote:Kako ko, neko mora pribavljat konkursnu dokumentaciju, tako da se taj godišnji haman pa prepolovizelenashica wrote:Slušak kolega,ja ne trebam podršku da kazujem svoj stav...ti ako imaš problem sa svojom osobnošću ja nemam.gagy06 wrote: @Zelenashica
Pozdrav...odoh ja završiti ovo malo dokumentacijepa odmarati do 1.septembra
Ne znam jos nista,novi pravilnik se sprema,to znam 10000%....eh sad sta i kako to jos ne znam,.....ako dodjem do provjerenih info javim kolegabucik wrote:
Znaš li da ove godine ili ukidaju intervju ili direktorima vraćaju veće ovlasti, uglavnom neće ostati na dosadašnjem načinu izbora kandidata. Informacija iz prve ruke.
Kako mislis odraditi pripravnički staž ako nisi zaposlena ili volonter na tom radnom mjestu?naidyyy89 wrote:U septembru branim diplomski na muzičkoj akademiji. Iz Sarajeva sam, ali radim u drugom gradu kao nastavnik ali po ugovoru o djelu. Dobila sam informaciju da pripravnički ne mogu raditi u školi u kojoj nisam redovno zaposlena, što znači da bi se morala preseliti u taj grad i dolaziti na posao svaki dan, a od toga nema ništa ... zanima me da li je ova informacija istinita? U Sarajevu ima nastavnika moje branše koji su pred penziju, ali čekaju valjda da ih država zakonski smakne, jer se smrtno boje penzije ... razumijem strah od malih prosvjetnih penzija, ali bih voljela da ti starci probaju razumjeti nas mlade,a ne da budu pohlepni, čangrizavi i nervozni do groba. Toliko ...
Ma mislila sam da mogu nastaviti raditi po ugovoru o djelu u toj istoj školi u kojoj sam radila pola godine, da se ne moram za stalno zaposliti, a da mi se tu vodi pripravnički. Jer sam ja po ugovoru o djelu putovala samo dva puta sedmično iz Sarajeva i odrađivala gomilu časova sa djecom za jedan dan. Što neko za pet dana odradi po smjenama, ja sam odrađivala dva dana sedmično, po čitav bogovi dan. Sad sam se malo raspitala i doznala da vanrednih varijanti kod pripravničkog nema. Teško da ću u Sarajevu naići na konkurs za pripravnika, sve sam bliža ideji da selim odavde. Mislim da nam je to tako većini. Dosta ljudi može godinama da čeka posao i da se nada pozivu od strane biroa, ali ja to baš i ne mogu da razumijem. Drugim riječima ne mogu da čekamzelenashica wrote:Kako mislis odraditi pripravnički staž ako nisi zaposlena ili volonter na tom radnom mjestu?naidyyy89 wrote:U septembru branim diplomski na muzičkoj akademiji. Iz Sarajeva sam, ali radim u drugom gradu kao nastavnik ali po ugovoru o djelu. Dobila sam informaciju da pripravnički ne mogu raditi u školi u kojoj nisam redovno zaposlena, što znači da bi se morala preseliti u taj grad i dolaziti na posao svaki dan, a od toga nema ništa ... zanima me da li je ova informacija istinita? U Sarajevu ima nastavnika moje branše koji su pred penziju, ali čekaju valjda da ih država zakonski smakne, jer se smrtno boje penzije ... razumijem strah od malih prosvjetnih penzija, ali bih voljela da ti starci probaju razumjeti nas mlade,a ne da budu pohlepni, čangrizavi i nervozni do groba. Toliko ...![]()
Ne misliš li valjda raditi u jednom gradu kao nastavnik ,a u drugom da ti se vodi odrađivanje pripravničnkog![]()
Naravno da moram biti svaki dan na poslu,u školi u kojoj odrađuješ pripravnički.
Zakon ne priznaje polaganje i odradu pripravničkog staža na daljinu
Kao prvo veliko kršenje Zakona o radu i Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju je nekome cijelu normu(kad kažeš gooomilu časova mislim da imaš cijelu normu) "strpati" u dva radna dana,jer se radno vrijeme bazira na 5 radnih dana u sedmicinaidyyy89 wrote:
Ma mislila sam da mogu nastaviti raditi po ugovoru o djelu u toj istoj školi u kojoj sam radila pola godine, da se ne moram za stalno zaposliti, a da mi se tu vodi pripravnički. Jer sam ja po ugovoru o djelu putovala samo dva puta sedmično iz Sarajeva i odrađivala gomilu časova sa djecom za jedan dan. Što neko za pet dana odradi po smjenama, ja sam odrađivala dva dana sedmično, po čitav bogovi dan. Sad sam se malo raspitala i doznala da vanrednih varijanti kod pripravničkog nema. Teško da ću u Sarajevu naići na konkurs za pripravnika, sve sam bliža ideji da selim odavde. Mislim da nam je to tako većini. Dosta ljudi može godinama da čeka posao i da se nada pozivu od strane biroa, ali ja to baš i ne mogu da razumijem. Drugim riječima ne mogu da čekam
Hvala na informacijama.
Ovisi koji tip konkursa za pripravnike.Ako se radi o volonterstvu onda svaka opština konkurs raspisuje na osnovu podataka opštinskog Biro-a za zapošljavanje i njihovih podataka(približno skvaka tri mjeseca),a ako je riječ o konkursu za pripravnike klasičnom(zaposlenje)onda su kada i ostali konkursi(prije početka školske godine).cyprus wrote:Znal iko kad su ti konkursi za pripravnike?![]()
Čujem da mi je ovaj kantonalni promako
![]()
Pravilnik predviđa da tročlana komisija škole sa svoj tri poena,može chudo napraviti,zato što prije nego se želi "zaposliti ta i ta osoba",sve se pripremi,uključujući i borački poen,ako će trebati.zelenashica wrote:Kao prvo veliko kršenje Zakona o radu i Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju je nekome cijelu normu(kad kažeš gooomilu časova mislim da imaš cijelu normu) "strpati" u dva radna dana,jer se radno vrijeme bazira na 5 radnih dana u sedmicinaidyyy89 wrote:
Ma mislila sam da mogu nastaviti raditi po ugovoru o djelu u toj istoj školi u kojoj sam radila pola godine, da se ne moram za stalno zaposliti, a da mi se tu vodi pripravnički. Jer sam ja po ugovoru o djelu putovala samo dva puta sedmično iz Sarajeva i odrađivala gomilu časova sa djecom za jedan dan. Što neko za pet dana odradi po smjenama, ja sam odrađivala dva dana sedmično, po čitav bogovi dan. Sad sam se malo raspitala i doznala da vanrednih varijanti kod pripravničkog nema. Teško da ću u Sarajevu naići na konkurs za pripravnika, sve sam bliža ideji da selim odavde. Mislim da nam je to tako većini. Dosta ljudi može godinama da čeka posao i da se nada pozivu od strane biroa, ali ja to baš i ne mogu da razumijem. Drugim riječima ne mogu da čekam
Hvala na informacijama.Ne pominji ime te škole jer je to OČITO KRŠENJE ZAKONA,pa čak i kad je riječ o ugovoru o djelu!
Drugo,tebi nije jedino rješenje konkurs u kojem je nazvačeno "pripravnik" jer možeš konkurisati i na mjesto u kojem nije navedeno isključivo pripravnik,te biti primljena ako se na konkurs nije javila osoba sa položenim stručnim ispitom.
To da seliš,eh zbilja ne znam na koji dio ostatka nam domovine misliš,...moram te razočarati ali TK-a je sa kadrom muzičara i preopterećena,ima jako puno,nažalost tehnološkog viška.![]()
Mislim da bi se trebala navikavati na činjenicu da se u ovoj zemlju na sve čeka,a ponajviše na posao......ne brini ima nas koji i po 8,9,10...godina radimo i čekamo rjeđenje na neodređeno radno vrijeme.Haman smo se navikli
Tri poena koja pominješ mogu napraviti nešto samo ako je baš "tijesno" na rang listi.Ne mogu napraviti čudo ako je u pitanju osoba sa npr.3godine ili 8godina staža,pa čak ako i imaju borački poeni,koji po važećem pravilniku ne postoje.I sam Zakon o demobilisanim borcima kaže da SAMO AKO OSOBE IMAJU IDENTIČAN BROJ BODOVA IMAJU PREDNOST NA IME UČEŠĆA U RATU!studentina1 wrote:
Pravilnik predviđa da tročlana komisija škole sa svoj tri poena,može chudo napraviti,zato što prije nego se želi "zaposliti ta i ta osoba",sve se pripremi,uključujući i borački poen,ako će trebati.
Direktori su poslušnici.miljenici Opčinskih stranačkih predsjednika,koje oni postavljaju,a za leđa obezbjede školski odbor koji ni za što ne odgovara,a donosi obavezujuće Odluke,koje na uloženu žalbu rješava kantonalno ministarstvo,koje opet preko svojih inspektora-gleda.ne gleda pravdu,i tako u krug.
U prosvjetu sada idu samio lošiji srednjoškolci i propali studenti,zar ne?