Slobodno se zali jer, bar ovo sto si napisala, je na tvojoj strani 100%. Ti nemas nista sa organizacijom njihove poste. Da li ce ti to zaista pomoci da dodjes do zeljenog posla, to je druga stvar...code black wrote:konkurs je izasao 26.01.2013. prijavila sam se i prilozila onu dokumentaciju koju imam, nemam polozn strucni ispit tako da nisam ni mogla priloziti. jav mi da moju prijavu nisu uzeli u razmatranje jer dokumentacija nije potpuna.
prema novom pravilniku strucni ispit je dodatna dokumentacija, te prijava bez toga j validna. u pravilniku pise da on stupa na snagu onog dana kad izadje u sluzbenim novinama. izasao je 24.01.2013.
danas odnesem zalbu, da bi mi sekretarica skole pocela objasnjavati da:
1. ona je sluzbene novine dobila 28.01. (sta me briga kad je dobila, mogla je dobiti i sljedeci mjesec, jer u pravilniku pise kad izadje da stupa na snagu, a ne kad ga ona dobije).
2. u pravilniku pise da za konkurse koji su u proceduri vazi stari pravilnik. ona mi kaz da je konkurs u proceduri onda kada skolski odbor donese odluku, a ne kad izadje u novinama.
bilo je jos toga, ali da ne duzim
Posao u školi
-
SaMaster
#326 Re: Posao u školi
-
code black
#327 Re: Posao u školi
Vec sam napisala zalbu, al me ona presrela i pocela s objasnjavanjem
-
gagy06
#329 Re: Posao u školi
Nema sta da te presrece, samo zalba. Posto zalba ides skolskom odboru, oni ce najvjerovatnije da je obore kao neosnovanu. Onda imas inspektora rada i tuzbu protiv clanova skolskog odbora.
-
code black
#330 Re: Posao u školi
Zalila sam se. ona me jucer pokusala odgovoriti da ne predajem zalbu.
Vidjet cu sta ce mi odgovoriti, al vec je najavila kakav odgovor cu dobiti.
Srdacan pozdrav
Srdacan pozdrav
- pajero
#331 Re: Posao u školi
Majke ti mozes li nam reci koja skola i za koje mjesto...?code black wrote:Zalila sam se. ona me jucer pokusala odgovoriti da ne predajem zalbu.
Srdacan pozdrav
Zali se svima redom:
*Ministarstvo obrazovanja KS,
*Pedagoskom zavodu KS,
*Inspekciji rada KS,
*Sindikatu
*Školskom odboru...
-
code black
#332 Re: Posao u školi
Osnovna skola "Saburina".
srecom nisam bila sama, pa ima i svjedoka za sve sto su mi rekli.
Shvatam ja da nemam polozen strucni ispit, ali vjerovatno je bilo drugih kandidata koji su imali polozen strucni ispit, i zasto nisu proveli konkurs po novom pravilniku nije mi jasno, vjerovatno jer su nekome nastelili.
Ali da gospodja pravnik kaze da je ona sluzbeni list dobila 28.01. je presmijesno, i kao da ona po tome gleda, kad je njoj dostavljen, a ne kada je objavljno
da, i rekla mi je da bez strucnog ispita uopce ne mogu raditi u skoli. ali kako imam radno iskustvo, n u nastavi, vec sam radila na fakultetu godinu dana, pitam se da li vazi ovo za mene?
znaci, clan 80. zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju
Lica koja se angažiraju kao nastavnici/nastavnice i stručni saradnici/saradnice koji imaju radno
iskustvo u drugoj djelatnosti ali nemaju radno iskustvo u nastavi, a imaju položenu pedagoškopsihološku i didaktičko-metodičku grupu predmeta, obavezna su položiti stručni ispit za samostalni
odgojno- obrazovni rad u roku naznačenom u stavu 3. ovog člana.
srecom nisam bila sama, pa ima i svjedoka za sve sto su mi rekli.
Shvatam ja da nemam polozen strucni ispit, ali vjerovatno je bilo drugih kandidata koji su imali polozen strucni ispit, i zasto nisu proveli konkurs po novom pravilniku nije mi jasno, vjerovatno jer su nekome nastelili.
Ali da gospodja pravnik kaze da je ona sluzbeni list dobila 28.01. je presmijesno, i kao da ona po tome gleda, kad je njoj dostavljen, a ne kada je objavljno
da, i rekla mi je da bez strucnog ispita uopce ne mogu raditi u skoli. ali kako imam radno iskustvo, n u nastavi, vec sam radila na fakultetu godinu dana, pitam se da li vazi ovo za mene?
znaci, clan 80. zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju
Lica koja se angažiraju kao nastavnici/nastavnice i stručni saradnici/saradnice koji imaju radno
iskustvo u drugoj djelatnosti ali nemaju radno iskustvo u nastavi, a imaju položenu pedagoškopsihološku i didaktičko-metodičku grupu predmeta, obavezna su položiti stručni ispit za samostalni
odgojno- obrazovni rad u roku naznačenom u stavu 3. ovog člana.
- cyprus
#333 Re: Posao u školi
Šta je više s platama? 
- pajero
#334 Re: Posao u školi
Cuj Saburina...a za njih sam uvjek cuo samo pohvale. Strasno...
Nisam siguran ali ja mislim da moras imati strucni ispit. Moja supruga je magistar razredne nastave i jos 2010 godine je polagala strucni iako je zavrsila Uciteljsku pa Pedagoski fakultet i jos magistrirala...tako da vjerovatno moras. Napisi mail ministarstvu pa se raspitaj...
Nisam siguran ali ja mislim da moras imati strucni ispit. Moja supruga je magistar razredne nastave i jos 2010 godine je polagala strucni iako je zavrsila Uciteljsku pa Pedagoski fakultet i jos magistrirala...tako da vjerovatno moras. Napisi mail ministarstvu pa se raspitaj...
-
code black
#335 Re: Posao u školi
jasno je meni sve to, kao sto rekoh, ne bi ni bilo fer da meni daju posao ako nemam strucni ispit, a neko drugi ima.
ali me iznrviralo to da kaze da je ona dobila taj sluzbeni list 28.01. i da je taj datum po kojem ona gleda, te da konkursna procedura pocinje onaj dan kada skolski odbor donese odluku, sto je cista laz, pocinje onaj dan kad izadje u sredstvima javnog informisanja, pa su prema tome trebali primjeniti novi pravilnik, eh sada zasto nisu, vidjet cemo.
ali me iznrviralo to da kaze da je ona dobila taj sluzbeni list 28.01. i da je taj datum po kojem ona gleda, te da konkursna procedura pocinje onaj dan kada skolski odbor donese odluku, sto je cista laz, pocinje onaj dan kad izadje u sredstvima javnog informisanja, pa su prema tome trebali primjeniti novi pravilnik, eh sada zasto nisu, vidjet cemo.
- pajero
#336 Re: Posao u školi
U pravilniku se tacno kaze da stupa na snagu dan nakon objavljivanja u Sluzbenim novinama KS. Sto ti kazes ona ga je mogla dobiti i za 6 mjeseci njen problem. Opet ti kazem sve fino napisi na mail i posalji ministarstvu oni ce ti to lijepo objasniti.code black wrote:jasno je meni sve to, kao sto rekoh, ne bi ni bilo fer da meni daju posao ako nemam strucni ispit, a neko drugi ima.
-
code black
#337 Re: Posao u školi
Ovako, nakon sto sam se zalila danas dobih odgovor.
Ukratko, napisali su da je skolski odbor 09. januara donio odluku o raspisivanju konkursa.
ministarstvo dalo saglasnost 25.januara, a oni isti dan poslali tekst konkursa u oslobodjenje.
konkurs je objavljen 26. januara.
sluzbene novine dobili su 28. januara.
pravilnik je stupio na snagu 25. januara, a nisu znali kada ce izaci sluzbene novinr.
kazu da prema pravilniku "skolski odbori su duzni osigurati uskladjivanje svih vazecih akata u ustanovama sa ovim pravilnikom u roku od 30 dana"
"zapocete konkursne procedure ce se okoncati po propisima koji su bili na snazi prije szupanja na snagu ovog pravilnika"
Ukratko, napisali su da je skolski odbor 09. januara donio odluku o raspisivanju konkursa.
ministarstvo dalo saglasnost 25.januara, a oni isti dan poslali tekst konkursa u oslobodjenje.
konkurs je objavljen 26. januara.
sluzbene novine dobili su 28. januara.
pravilnik je stupio na snagu 25. januara, a nisu znali kada ce izaci sluzbene novinr.
kazu da prema pravilniku "skolski odbori su duzni osigurati uskladjivanje svih vazecih akata u ustanovama sa ovim pravilnikom u roku od 30 dana"
"zapocete konkursne procedure ce se okoncati po propisima koji su bili na snazi prije szupanja na snagu ovog pravilnika"
- pajero
#338 Re: Posao u školi
Nevjerovatno kako svi tumace zakone kako im odgovara...Zalosno!!!
-
Maly
#339 Re: Posao u školi
Ja im pravnika...stvarno dobro su to ¨tumacili¨
-
TomANDJerry
#340 Re: Posao u školi
POzdrav ....
Posto vidim da se ljudi ovdje razumiju oko skola i obrazovanja da vas upitam ...
Naime , neka moja buducnost je vjerovatno inzinjer elektrotehnike i zanima me da li bi mogao raditi u skoli recimo sa Bachelorom (ili treba Master) ili bi morao ici na neke dodatne prekvalifikacije ili sta ti ja znam ...
Nije da mi je neka zelja posao u skoli , ali uzimajuci u obzir kako se posao dobiva u BHT ili EPBIH od "drzavnih firmi" jedino mi skola ostane (tj. u kraju iz kojeg ja dolazim) ako ne uspijem nesto privatno ili ako se ne zaputim u bijeli svijet
Nekako razmisljam da nema bas puno ljudi koji mogu predavati u Elektrotehnickoj skoli , ili se i tu namjestaju kadrovi SDA sa zavrsenim turizmom u Travniku
Posto vidim da se ljudi ovdje razumiju oko skola i obrazovanja da vas upitam ...
Naime , neka moja buducnost je vjerovatno inzinjer elektrotehnike i zanima me da li bi mogao raditi u skoli recimo sa Bachelorom (ili treba Master) ili bi morao ici na neke dodatne prekvalifikacije ili sta ti ja znam ...
Nije da mi je neka zelja posao u skoli , ali uzimajuci u obzir kako se posao dobiva u BHT ili EPBIH od "drzavnih firmi" jedino mi skola ostane (tj. u kraju iz kojeg ja dolazim) ako ne uspijem nesto privatno ili ako se ne zaputim u bijeli svijet
Nekako razmisljam da nema bas puno ljudi koji mogu predavati u Elektrotehnickoj skoli , ili se i tu namjestaju kadrovi SDA sa zavrsenim turizmom u Travniku
- pajero
#341 Re: Posao u školi
Koliko se ja razumijem moras polagati razliku predmeta takozvanu "pedagosku" grupu predmeta. Kad to polozis mislim da mozes raditi u skoli.
-
MrsJ
#342 Re: Posao u školi
Moras imati zavrseno 3+2, znaci moras imati zavrsen master. Kada pocnes da radis a mozes i ranije upises pedagosku grupu predmeta koja se sastoji od pedagogije, psihologije, metodike i didaktike, najbolje u Travniku. Kosta 1000 KM ali se ne peglas kao u Sarajevu a i organizuje se svaka 3 mjeseca dok u Sarajevu imas jednom godisnje i to moras cijeli semestar ici na predavanja vikendima. U Travnik odes samo jednom i dodjes na ispite i to je to. Znaci tu grupu predmeta mozes zavrsiti i ako ne radis u skoli. Kada pocnes sa radom u skoli dodijele ti mentora i nakon 6 mjeseci od dodjeljivanja izlazis na strucni ispit koji se sastoji od polaganja casa pred savjetnicima iz Ministarstva i polaganja zakona. Znaci nije bas to tako previse jednostavno postati profesor. 
-
TomANDJerry
#343 Re: Posao u školi
Vidi ti to ... pa lakse je doci do BHTelecoma ili EPBIH nego do profesora izgleda
Ja sam mislio obzirom na neka deficitarna zanimanja , da nisu uslovi toliko strogi .... jer sta ako u skoli treba profesor Elektronike (ili nesto slicno) , a nigdje ga nema .... taj omjer ulozeno/dobiveno (ETF/biti profesor) je katastrofalan , za razliku (bez zelje da nekoga uvrijedim ili omalovazavam) ostalih fakulteta ....
Ali dobro , vise sam pitao onako informativno ... ima jos vremena do moje Bachelor diplome , a tek o Masteru da ne pricam
Ja sam mislio obzirom na neka deficitarna zanimanja , da nisu uslovi toliko strogi .... jer sta ako u skoli treba profesor Elektronike (ili nesto slicno) , a nigdje ga nema .... taj omjer ulozeno/dobiveno (ETF/biti profesor) je katastrofalan , za razliku (bez zelje da nekoga uvrijedim ili omalovazavam) ostalih fakulteta ....
Ali dobro , vise sam pitao onako informativno ... ima jos vremena do moje Bachelor diplome , a tek o Masteru da ne pricam
- Individualism18
#344 Re: Posao u školi
Valjda neće doći do toga da s ETF-om nećeš imati druge mogućnosti, nego da radiš kao profesor. Ako ne bude ovdje posla, uvijek možeš otići da radiš vani, diploma je priznata. Nemam ja ništa protiv profesorskog kadra, čak naprotiv mislim da nemaju ni 50% prava i mogućnosti koje bi trebali imati, ali situacija je takva da od tog zanimanja treba bježati. A i da bi radio u školi treba ti debela štela ako ne i veća nego u BH Telecomu.TomANDJerry wrote:Vidi ti to ... pa lakse je doci do BHTelecoma ili EPBIH nego do profesora izgleda![]()
-
MrsJ
#345 Re: Posao u školi
Istina, ovaj posao neka ti bude posljednja opcija. Ako bas nista ne budes mogao naci a ukaze ti se prilika prihvati, mada cisto sumnjam da ces sa elektrotehnikom biti dugo bez posla. U skoli nisu dobre plate a niti imas sansu za nekim napredovanjem i usavrsavanjem tako da nije za ambicioznije osobe. I ako se zaposlis neka ti bude privremeno dok ne nadjes nesto bolje.
-
dim na vodi
#346 Re: Posao u školi
Sto se tice posla, nikom ga danas nije lahko naci...
Pogledaj na birou koliko ima ljudi s el.teh. faxom, vjeruj mi da ces se razocarat...
Jedino programerima jos uvijek "nije zima", jer posao rade za strance.
To ti govorim, jer sam i sAm bio na birou nesto iznad 3 mjeseca, dok nisam odlucio otici u prosvjetu.
Prije toga sam obisao X firmi i svi su "kukali" kako je drzava stala i kako nema posla.
O EPBiH, Telecomu, rudnicima itd., ne treba ni pricati.
Uglavnom, prosvjeta nije idealno zanimanje za mlade ing., ali trebas i to posmatrati kao opciju.
Nimalo nije lahko raditi sa danasnjom djecom!
Skoro svaki dan dodjem kuci premoren i sa glavoboljom.
Tako da sad jako cijenim rad profesora.
BTW: Nisam imao nikakvu stelu prilikom zaposljavanja!
Pogledaj na birou koliko ima ljudi s el.teh. faxom, vjeruj mi da ces se razocarat...
Jedino programerima jos uvijek "nije zima", jer posao rade za strance.
To ti govorim, jer sam i sAm bio na birou nesto iznad 3 mjeseca, dok nisam odlucio otici u prosvjetu.
Prije toga sam obisao X firmi i svi su "kukali" kako je drzava stala i kako nema posla.
O EPBiH, Telecomu, rudnicima itd., ne treba ni pricati.
Uglavnom, prosvjeta nije idealno zanimanje za mlade ing., ali trebas i to posmatrati kao opciju.
Nimalo nije lahko raditi sa danasnjom djecom!
Skoro svaki dan dodjem kuci premoren i sa glavoboljom.
Tako da sad jako cijenim rad profesora.
BTW: Nisam imao nikakvu stelu prilikom zaposljavanja!
-
code black
#347 Re: Posao u školi
Za svoj problem poslala sam upit i ministru i rekao mi je da je skola trebala da se drzi novog pravilnika te da je sljedeca instanca Inspektor za rad.
Hvala svima na savjetu
Hvala svima na savjetu
-
Mlad i Nevin
#348 Re: Posao u školi
Zna li neko kako kotiraju primanja prosvjetnih radnika? Ne znam tačne cifre ali pretpostavljam da, profesor u srednjoj školi i asistent na fakultetu imaju negdje oko 1200 KM platu, a univerzitetski profesor (Dr nauka) oko 3000 KM (ako neko zna preciznije podatke neka napiše).
Univerzitetski profesori uglavnom rade najmanje na dva fakulteta, plus što rade masu nekih honorarnih projekata, knjiga, skripti itd. Teško je doći do titule doktora nauka, a kamoli do redovnog profesora, no kada se to postigne primanja su izuzetno visoka. Jedan dr komotno može imati mjesečna primanja 5 000 KM ili više.
Do mjesta asistenta je jako teško doći na bilo kom fakultetu, prije svega moraš imati prosjek preko 8 (na tehničkim fakultetima to nimalo nije lako) a opet bez jake veze nećeš dobiti posao. Kod mene na Saobraćajnom u Doboju se na konkurs prijavi 5-6 kandidata koji su kompetentni i ispunjavaju kriterije za zvanje asistenta, ali isuviše je očigledno da se odabere kandidat sa jakom vezom, koji je uglavnom lošiji od ostalih prijavljenih kandidata. Naravno da asistent ne može biti svako jer vrlo je bitno da je osoba baš kompetentna za prenošenje znanja. Studenti nemaju koristi ako je predavač genije, kada on to svoje znanje ne zna kvalitetno približiti studentima i prenijeti isto, samo što se kod nas asistetni i ne biraju baš po tom kriteriju, već isključivo po štelama. Zna li neko da li se za doktorske studije gleda prosjek preko 8 ili se može upisati i sa nižim prosjekom? Koliko vidim to varira od fakulteta do fakulteta. U Srbiji je izgleda prosjek za doktorske studije neophodan (min. 8 ), dok kod nas se uglavnom gleda prosjek sa mastera, ili nikako, ili ako imaš niži prosjek od 8 radiš dodatne prijemne ispite i slično. I, ako npr kandidat stekne doktorsku titulu a prije toga nije bio asistent jer nije imao potreban prosjek, da li on odmah može dobiti zvanje docenta, ili prvo mora biti asistent neko vrijeme pa onda preći u docente?
Univerzitetski profesori uglavnom rade najmanje na dva fakulteta, plus što rade masu nekih honorarnih projekata, knjiga, skripti itd. Teško je doći do titule doktora nauka, a kamoli do redovnog profesora, no kada se to postigne primanja su izuzetno visoka. Jedan dr komotno može imati mjesečna primanja 5 000 KM ili više.
Do mjesta asistenta je jako teško doći na bilo kom fakultetu, prije svega moraš imati prosjek preko 8 (na tehničkim fakultetima to nimalo nije lako) a opet bez jake veze nećeš dobiti posao. Kod mene na Saobraćajnom u Doboju se na konkurs prijavi 5-6 kandidata koji su kompetentni i ispunjavaju kriterije za zvanje asistenta, ali isuviše je očigledno da se odabere kandidat sa jakom vezom, koji je uglavnom lošiji od ostalih prijavljenih kandidata. Naravno da asistent ne može biti svako jer vrlo je bitno da je osoba baš kompetentna za prenošenje znanja. Studenti nemaju koristi ako je predavač genije, kada on to svoje znanje ne zna kvalitetno približiti studentima i prenijeti isto, samo što se kod nas asistetni i ne biraju baš po tom kriteriju, već isključivo po štelama. Zna li neko da li se za doktorske studije gleda prosjek preko 8 ili se može upisati i sa nižim prosjekom? Koliko vidim to varira od fakulteta do fakulteta. U Srbiji je izgleda prosjek za doktorske studije neophodan (min. 8 ), dok kod nas se uglavnom gleda prosjek sa mastera, ili nikako, ili ako imaš niži prosjek od 8 radiš dodatne prijemne ispite i slično. I, ako npr kandidat stekne doktorsku titulu a prije toga nije bio asistent jer nije imao potreban prosjek, da li on odmah može dobiti zvanje docenta, ili prvo mora biti asistent neko vrijeme pa onda preći u docente?
- ema_
#349 Re: Posao u školi
Da ne listam temu čitavu, a nije ni update-ovana odavno, da upitam ima li neko ovdje sa iskustvom rada u srednjim školama, a da je aktivan na forumu trenutno i voljan dati koji savjet-dva? Hvala 
-
Avetinho
#350 Re: Posao u školi
Tezak posao. Nema radnog vremena, od nula do dvajscetiri, ali zato ima raspust. 
Ako ti nije mrsko, i spreman zaradjivati relativno malo para, i volis to sto radis, onda je odlican.
Ako ti nije mrsko, i spreman zaradjivati relativno malo para, i volis to sto radis, onda je odlican.