Posao u novom gradu...

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
Post Reply
User avatar
Chischo
Posts: 883
Joined: 06/06/2004 22:20
Location: Sarajevo
Been thanked: 4 times

#1 Posao u novom gradu...

Post by Chischo » 13/09/2011 14:47

Kako se snaci kada dobijete posao u novom gradu gdje ne znate nikoga i kada pocinjete zivot prakticno od pocetka.
S kim izaci na kafu, kome ici u goste, koga zvati kuci sebi...

Imam neku sansu, pa me zanima ima li neko slicna iskustva...


User avatar
krompir i riza
Posts: 3766
Joined: 11/07/2010 18:31

#2 Re: Posao u novom gradu...

Post by krompir i riza » 13/09/2011 15:07

Ako je posao ok i smatraš da ćeš biti zadovoljan ,samo furaj. Ne beri brige oko uklapanja i društva, sve će to vremenom doći samo od sebe, biće ti vjerovatno malo neobično na početku ali sve se to fino popuni vremenom. Ni meni se nije išlo iz Sa prije par godina, plaho sam nostalgičar i redovno imam problema s tim , a nije mi se ni cura ostavljala :D ali sam dobio odličnu ponudu i danas mi je drago da sam je iskoristio. Tamo sam stekao nove prijatelje, nova iskustva, korisne kontakte i iako sam se vratio nakon par godina još sam u kontaktu sa svima njima a iskustvo stečeno u tom gradu mi je ovdje otvorilo mnoga vrata.
Smatraj se sretnim ako si na današnjem vaktu dobio dobru poslovnu ponudu .. Sretno u svakom slučaju :thumbup:

User avatar
johnny-bravo
Posts: 1125
Joined: 18/05/2011 23:03
Location: pfff...

#3 Re: Posao u novom gradu...

Post by johnny-bravo » 13/09/2011 16:46

Kao sto rece @krompir, ako je rijec o kvalitetnoj poslovnoj ponudi i ozbiljnoj firmi u kojoj imas perspektivu i buducnost... ne razmisljaj o tim sporednim pojavama. Sve nas u jednom momentu puca nostalgija, ali od nostalgije se ne zivi... Dobre poslovne prilike ne iskacu svakodnevno, pogotovu ne kod nas, i ukoliko je to nesto cime zelis da se bavis u zivotu... tu su prvenstveno kolege, kontakti kroz posao, a kasnije i sa drugih strana poznanstva ce doci, pogotovu ako si ti komunikativna i otvorena osoba.

Ja sam do sada promijenio nekoliko gradova, ali iz svakog od njih ponio sam velika prijateljstva koja traju do danas, i trajace... i u svakom od tih gradova imam prijatelje na koje se mogu pozvati kada odem tamo. Znao sam se za pocetak sprijateljiti sa djevojama koje rade u lokalnom marketu :D likovima u kaficu gdje sam ujutru pio kafu... u pocetku vrijeme popunis vec necim, ja sam citao, ucio, setao i upoznavao grad, isao u teretanu pa tamo upoznao nekoga.... zavisi od interesovanja...
Svijet pripada hrabrima ;-)

User avatar
SoShy
Posts: 52
Joined: 13/07/2010 09:47

#4 Re: Posao u novom gradu...

Post by SoShy » 14/09/2011 12:15

u pocetku se ne osjeti neka ogromna praznina jer imas bruku stvari za postaviti na svoje mjesto. i poslovno dok se upoznas sa novim poslom, kolegama, okruzenjem, pa se zadas oko svega toga... a i dok si privatno sredis zivot, svu neku logistiku oko stanovanja i sl.... ne bude bas nekog praznog hoda...
a onda lagano... pozoves par kolega na kafu i pice s vremena na vrijeme, pa ljude koje kroz posao upoznajes.
nije lose naci lokalni kafic i sl.
i zavisi kakve interese imas i cime se bavis mimo posla... ako volis sport onda nadjes sportski klub ili organizaciju koja te zanima, tu je stvarno lako naci drustvo... ili sta god da te inace interesuje - umjetnost, film, fotografija, priroda... uvijek ima nekih udruzenja.
ako ides negdje van bosne, nije lose da se medju svojim prijateljima i poznanicima raspitas ako znaju nekoga tamo gdje ti ides - i javi se prijateljima svojih prijatelja. vani je to sasvim normalno i prirodno.

jedina razlika je da ces u pocetku ti morati biti malo vise inicijator, dok upadnes u drustvo.

good luck and go for it!

User avatar
Ma.Le.Na
Posts: 11753
Joined: 12/10/2009 11:12
Location: ..na magarecoj klupi

#5 Re: Posao u novom gradu...

Post by Ma.Le.Na » 14/09/2011 15:11

ja kontala u opstini novi grad :oops:

Post Reply