Posao u Njemackoj za Inzinjere

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

ElvedinHajdarevic

#1 Posao u Njemackoj za Inzinjere

Post by ElvedinHajdarevic »

Dobar dan,

kao prvo da se predstavim moje ime je Elvedin Hajdarevic, zavrsio sam Tehnicki Fakultet u Bihacu i sad radim kao Inzinjer u Njemackoj (Stuttgart) u firmi DaVinci Engineering.

O firmi DaVinci Engineering se mozete informisati na web stranici:

http://www.davinci-e.de/

ako ste Inzinjer, Bachelor i sl. (Elektrotehnike, Informatike, Elektronike i dr.) i ako poznajete Njemacki jezik ili Engleski jezik, a trazite posao u Njemackoj na odlicnim radnim mjestima kao npr. Daimler, Bosch, Porsche itd. na pravom ste mjestu.

Svoje biografije na Njemackom ili Engleskom jeziku posaljite na e-mail: [email protected]
Ili ako imate pitanje slobodno pitajte putem e-maila.

p.s. Znam po sebi kad vidim ovakav oglas da ne povjerujem u sve ovo, ali zasto ne pokusati? nista vas ne kosta a mozete dobiti mnogo.
MrShadow

#2 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Post by MrShadow »

Jel se placa sta unaprijed :-D ili provizija ide tek nakon prve plate ?
ElvedinHajdarevic

#3 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Super pitanje,

iskreno bas mi se svidja pitanje. Nista se ne placa ni nakon prve plate ni prije prve plate. Dobijas posao ako si strucan u svom poslu pocinjes raditi i radis i zaradujes platu. Nikakva placanja nemas, znaci nista neces platiti. Vjerujem da ovo zvuci mutno ili nesto, ali nista apsolutno nista se ne placa. Ako si zainteresiran javi se na mail pa cemo se dogovoriti za jedan termin preko Skype-a pa ce ti biti puno jasnije.

Lijep pozdrav
muzicar_iz_parka

#4 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Post by muzicar_iz_parka »

Da to nije kojim slučajem sistem rada pod nazivom "Leiharbeit"? :D

To znači da ste zaposleni u gore navedenoj firmi, a oni vas šalju u firmu XY, od te firme dobijaju novac za radne sate po tarifi, dok vama plaćaju otprilike 50% od toga iznosa kao brutto platu. U toj razlici je zarada tih firmi.

Onima koji tu rade kad se odbije porez i socijalna izdavanja ostane veoma ponižavajući iznos čiste plate.
MrShadow

#5 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Post by MrShadow »

muzicar_iz_parka wrote:Da to nije kojim slučajem sistem rada pod nazivom "Leiharbeit"? :D

To znači da ste zaposleni u gore navedenoj firmi, a oni vas šalju u firmu XY, od te firme dobijaju novac za radne sate po tarifi, dok vama plaćaju otprilike 50% od toga iznosa kao brutto platu. U toj razlici je zarada tih firmi.

Onima koji tu rade kad se odbije porez i socijalna izdavanja ostane veoma ponižavajući iznos čiste plate.
Zar ne postoji neka minimalna plata koja mora biti navedena u ugovoru da bi se dobila radna dozvola uopste, za inzinjere oko nekih 40,000 eur godisnje kako sam cuo, sto bas i nije ponizavajuce ?
ElvedinHajdarevic

#6 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

MrShadow wrote:
muzicar_iz_parka wrote:Da to nije kojim slučajem sistem rada pod nazivom "Leiharbeit"? :D

Zar ne postoji neka minimalna plata koja mora biti navedena u ugovoru da bi se dobila radna dozvola uopste, za inzinjere oko nekih 40,000 eur godisnje kako sam cuo, sto bas i nije ponizavajuce ?

Upravu si MrShadow, ja smatram za pocetak da je ta plata sasvim uredu.
Hadzi Lojo

#7 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Post by Hadzi Lojo »

Pazite da ne zavrsite kao Poljkaci, Hrvati i ostali koji rade u BMW i ostalim auto fabrikama za max. 5 eura bruto po satu.
graue_maus

#8 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Post by graue_maus »

ElvedinHajdarevic wrote:Super pitanje,

iskreno bas mi se svidja pitanje. Nista se ne placa ni nakon prve plate ni prije prve plate. Dobijas posao ako si strucan u svom poslu pocinjes raditi i radis i zaradujes platu. Nikakva placanja nemas, znaci nista neces platiti. Vjerujem da ovo zvuci mutno ili nesto, ali nista apsolutno nista se ne placa. Ako si zainteresiran javi se na mail pa cemo se dogovoriti za jedan termin preko Skype-a pa ce ti biti puno jasnije.

Lijep pozdrav
kakav je to princip da se nista ne placa , radim na dolasku 2 doktora medicine u EU i jako dobro sam upoznata sa zakonima u njemackoj .....tako da mi ovo dodje ko navlakusa , ili leiharbeit .....de ziv bio kad si puko ovu reklamu olvdje ,objasni odakle se financira sredjivanje papira u EU i to besplatno ........
djugum

#9 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Post by djugum »

S obzirom da sam se i ja prvobitno zaposlio u "Firmi koja iznajmljuje"(neka bude firma x u daljem tekstu) mogu ovdje dati par infromacija:
-Dobio sam ugovor od date firme, koji je bio poprilicno dobar za takve firme, ali to ima veze sa koliko iskustva imate, ako ste pocetnik normalno da ce vam ponuditi malo, vjerovatno manje nego sto bi dobili u nekoj firmi direktno.
-Znaci oni su vam duzni naci posao, oni kazu projekt (kod drugih firmi dalje u tekstu firme y), idete na intervjue i ako vas prihvate i firma x i y se dogovore za satnicu onda pocinjete raditi.
-Ono sto je zanimljivo da sam ja prvi mjesec dana sjedio u sobi, jer me nisu imali gdje "prodati", i primao platu.
-Kasnije sam preuzet od jedne od firmi y i tu sam za stalno.

Ako neko zeli sansu, najlakse je preko firmi x uci u njemacku, nesto nauciti i dokazati se, a kasnije je lako traziti nesto fiksno u firmi y, pogotovo jer ces do tad imati neke reference u CV-u.

Samo ja sam imao srecu sa firmom x, ima ih svakakvih, i dobro procijenite koliko vam treba za zivot. Npr u Stuttgartu je zivot skuplji nego u npr u Dortmundu. Neko je spomenuo 40.000 eura godisnje brutto, to izadje nesto oko 2000 eura netto mjesecno, treba dobro baciti racunicu koliko bi eventualno placao stan i racune ali mislim da se s tom platom moze poceti ako se zna sa parama.
djugum

#10 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Post by djugum »

graue_maus wrote:

Lijep pozdrav
kakav je to princip da se nista ne placa , radim na dolasku 2 doktora medicine u EU i jako dobro sam upoznata sa zakonima u njemackoj .....tako da mi ovo dodje ko navlakusa , ili leiharbeit .....de ziv bio kad si puko ovu reklamu olvdje ,objasni odakle se financira sredjivanje papira u EU i to besplatno ........
Sto se tice papira, dobijas radni ugovor od njemacke firme, u mom slucaju je to bio ugovor na neodredjeno, onda pravac amabasada i predajes za radnu dozvolu. To moze potrajati 1-3 mjeseca. Dobivas radnu vizu na tri mjeseca i kreces da finalnu papirologiju sredjues direktno u njemackoj. Ja sam npr dobio Aufethaltstitel (to ga dodje kao radna i boravisna dozvola) na godinu dana, i dok god imas ugovor ti produzavaju, slijedeci put na 3 godine i onda bi trebalo biti za stalno ako imas odgovarajuce znanje njemackog jezika sto se podrazumjeva, valjda neces 3 godine biti u njemackoj i ne nauciti njemacki jezik.
korisnik101

#11 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Post by korisnik101 »

Ima li posla za konobare ?
ElvedinHajdarevic

#12 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Upravu si djugum, dobijes ugovor na neodredjeno s tim ugovorom i diplomom o zavrsenom fakultetu ides u ambasadu u Sarajevu i dobijes ulaznu vizu od 3 mjeseca (u Sarajevu cekas max do 1 mjesec, ja sam cekao 3 sedmice, brat kod mene 2 sedmice) i onda kad dodjes u Njemacku predas za vizu u njemackoj i dobijes vizu na 4 godine (barem sam ja tako dobio). Vrijedi pokusati, ako uspije super ako ne nista se ne gubi. Jer ti nista ne placas, sve sto moras placati unaprijed je neka muljaza ili ako uopste moras placati nesto.

Lijep pozdrav
Nokija

#13 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Post by Nokija »

"Leiharbeit" je zabranjen za radnu snagu izvan Njemacke/EU. Moguce je doci na dvije godine u okviru Werkvertraga.
Inzinjeri nemaju veze sa ove dvije navedene kategorije. Oni mogu doci ako nadju posao u svojoj struci sa minimalnom platom od 36.000 eura godisnje. Prije je granica bila 40 i nesto hiljada eura, al su sad opet smanjili.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#14 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Post by mk ultra »

Nokija wrote:"Leiharbeit" je zabranjen za radnu snagu izvan Njemacke/EU. Moguce je doci na dvije godine u okviru Werkvertraga.
Inzinjeri nemaju veze sa ove dvije navedene kategorije. Oni mogu doci ako nadju posao u svojoj struci sa minimalnom platom od 36.000 eura godisnje. Prije je granica bila 40 i nesto hiljada eura, al su sad opet smanjili.
ING. zakonski MORA dobiti min. platu od 2000€, inace mozes da tuzis poslodavca :wink:

samo sad veeoma teško ide dobijanje posla za bilo koju struku, tako da ovo bi bilo fino, ali tesko da prodje.. prije 2 godine je bilo lakše
Nokija

#15 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Post by Nokija »

mk ultra wrote:
Nokija wrote:"Leiharbeit" je zabranjen za radnu snagu izvan Njemacke/EU. Moguce je doci na dvije godine u okviru Werkvertraga.
ING. zakonski MORA dobiti min. platu od 2000€, inace mozes da tuzis poslodavca :wink:

samo sad veeoma teško ide dobijanje posla za bilo koju struku, tako da ovo bi bilo fino, ali tesko da prodje.. prije 2 godine je bilo lakše
Zakon kaze 36.000 eura bruto godisnje. Inace neces dobiti dozvolu za boravak i rad. Posao moras sam naci.
O kakvoj tuzbi ti pricas?
MrShadow

#16 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Post by MrShadow »

36000 godisnje bruto u Njemackoj je koliko neto godisnje ?
mk ultra wrote: samo sad veeoma teško ide dobijanje posla za bilo koju struku, tako da ovo bi bilo fino, ali tesko da prodje.. prije 2 godine je bilo lakše
Ovo nema sanse da je istina, barem koliko vidim po prijateljima koji odlaze, imam osjecaj da nikada nije bilo lakse
djugum

#17 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Post by djugum »

MrShadow wrote:36000 godisnje bruto u Njemackoj je koliko neto godisnje ?
mk ultra wrote: samo sad veeoma teško ide dobijanje posla za bilo koju struku, tako da ovo bi bilo fino, ali tesko da prodje.. prije 2 godine je bilo lakše
Ovo nema sanse da je istina, barem koliko vidim po prijateljima koji odlaze, imam osjecaj da nikada nije bilo lakse
Upravo, sa zadnjim promjenama zakona koji je stupio na snagu 1. Jula su čak omogućili i bez visoke stručne spreme dobiti radnu dozvolu. Jes da je teže nego inzinjerima koji bukvalno trebaju samo ugovor i diplomu. Oduvijek je važila ona ko neće traži razlog, a ko hoće traži način...
Brkooo

#18 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Post by Brkooo »

Nije da sam sumnjicav, al dok je mail sa (hotmail.com) ne djeluje profesionalno... :-)

a kad se ode direkt na stranicu e-mail za prijavu je [email protected] .. tako da ne vidim svrhu prijavljivanja preko treceg lica, u svakom slucaju hvala osnivacu teme na oglasu da se traze podobni ljudi za takve pozicije.

i da dodam ako kome treba besplatno prevesti CV na engleski il njemacki tu sam... da i ja malo sevapa zaradim :D
Švabo

#19 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Post by Švabo »

mk ultra wrote:

:lol: o cemu ti pricas????
Znam momka ovde u Stuttgartu, zavrsijo u Beogradu Informatiku i radi ovde za nekih 1000€, posao za koji jedan svabo dobije preko 3000€...
nepostoji zakon nikakav da bi mogao tuziti poslodavca... On ti ponudi platu, ti hoces neces... a sto se tice radne vize same po sebi tu ima neka minimalna suma koju moras zaradjivati da bi dobio vizu...
MrShadow

#20 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Post by MrShadow »

Švabo wrote:
mk ultra wrote:

Znam momka ovde u Stuttgartu, zavrsijo u Beogradu Informatiku i radi ovde za nekih 1000€, posao za koji jedan svabo dobije preko 3000€...
nepostoji zakon nikakav da bi mogao tuziti poslodavca... On ti ponudi platu, ti hoces neces... a sto se tice radne vize same po sebi tu ima neka minimalna suma koju moras zaradjivati da bi dobio vizu...
Taj tvoj prijatelj ili laze ili je na praktikum, to sto si napisao je glupost. Ne moze raditi za 1000 eura, kada inzinjer da bi se uopste doveo u Njemacku i da bi dobio radnu dozvolu mora dobiti ugovor na kojem pise minimalno 36,000 eur godisnja plata sto je oko 2,000 eur neto mjesecno.
Ja znam medicinske sestre koje su otisle iz BiH sa samo 6 mjeseci iskustva i zaradjuju vise od 1000 eur mjesecno.
KemoM

#21 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Post by KemoM »

Lijep pozdrav
Ako je istina, zasto koristis hotmail a ne @davinci-e.de?

Mudro mudro, krades identitete? :) :izet:
KemoM

#22 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Post by KemoM »

MrShadow wrote:
Garantovana plata 40 000 eura? :lol: Daj ba smjesni ste, i zajebat ce vas ovaj hotmailas. :roll:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#23 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Post by mk ultra »

Švabo wrote:
mk ultra wrote:

prijatelj je u Berlinu dobijao 2000€ kao pripravnik, MoE Elektroenergetike, prije 1 godinu ... sad ne znam kolika mu je plata

taj sto radi za 1000€ mislim da ima BSc nivo, koji je ekvivalent više stručne ... MoE je ekvivalent dipl.ing :)
djugum

#24 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Post by djugum »

mk ultra wrote:
Švabo wrote:
mk ultra wrote: ING. zakonski MORA dobiti min. platu od 2000€, inace mozes da tuzis poslodavca :wink:

prijatelj je u Berlinu dobijao 2000€ kao pripravnik, MoE Elektroenergetike, prije 1 godinu ... sad ne znam kolika mu je plata

taj sto radi za 1000€ mislim da ima BSc nivo, koji je ekvivalent više stručne ... MoE je ekvivalent dipl.ing :)
hiljadu eura netto dodje 18000 brtto godisnje, mislim da mozes u McDonaldsu vise zaraditi...ako postoji inzinjer koji bi radio za tu platu treba mu oduzeti diplomu.
I kako uopste preziviti s 1000 eura mjesecno u Njemackoj??
ElvedinHajdarevic

#25 Re: Posao u Njemackoj za Inzinjere

Moje misljenje ovi sto su "zapeli" za hotmail, mislim da oni i ne zele ici u njemacku. Jer ja kad sam trazio sebi posao u njemackoj slao sam svoje CV gdje sam mogao dok nisam dobio posao koji je meni odgovarao. Ako je vas strah poslati na hotmail jer smatrate da cu ne znam ni ja sta uraditi nemoj te slati na hotmail. Posaljite na: [email protected]. A zasto nisam odmah napravio davinci-e.de? jer je potrebno dosta zahtjeva da se dobije davinci-e.de i smatrao sam da ce se nasi inzinjeri obradovati jer imaju mogucnost da dobiju posao na odlicnim projektima. Ali evo poslje sam odlucio da ipak nasi inzinjeri nevjeruju u sve i sto razumijem potpuno, ali pokusajte ne gubite apsolutno nista a mozete dobiti mnogo.

I 1000€ za inzinjera moje licno misljenje je da je to laz, jedino ako ide na neku do kfalifikaciju (tj. u skolu) onda je moguce.

Lijep pozdrav,
Elvedin Hajdarevic

[email protected]
Post Reply