Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

bochy_17

#1 Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by bochy_17 »

Evo prvo da vas sve pozz..
Zemljaci pomagajte.. Zelim aplicirati na poziciju kreditnog služenika u jednoj MKF (mikrokreditna fondacija)
zamolio bih bilo koga, s iskustvom u ovom polju da mi pomogne nekim savjetom i slično! Konkretno me zanima koliki je prosjek plaće za tu poziciju u FBiH i kakvi su uslovi rada na ovakvom poslu?
Svatko tko ima iskustva bi mnogo pomogao ;)
simens1

#2 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by simens1 »

ima negdje tema o poslovima u mkf...po postovima koje sam citao o tome bolje u rudniku radit nego tu :-D :-D :-D :-D
bochy_17

#3 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by bochy_17 »

simens1 wrote:ima negdje tema o poslovima u mkf...po postovima koje sam citao o tome bolje u rudniku radit nego tu :-D :-D :-D :-D
Pa zar je moguce da su tako losi uvjeti? Istina, cuo sam mnogo losih stvari ali rudnik je rudnik. ;-)
nia3

#4 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by nia3 »

Na takvim mjestima je obično kako se ti dogovoriš, s tim ako imaš dobre rezultate plata ti raste. Znam par ljudi koji rade taj posao i relativno dobro su plaćeni.
kockica_kockica

#5 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by kockica_kockica »

Dok ne probas ne mozes znati kako je raditi u MKF... Ako ti se ne bude svidjalo uvijek mozes dati otkaz/ odustati i traziti nesto bolje... Znam ljude koji godinama rade u MKF, i nebi tamo ostali tako dugo da je lose...
bochy_17

#6 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by bochy_17 »

Zahvalan sam svima na brzim odgovorima.
Gledajući situaciju u našoj lijepoj Bosni u posljednje vrijeme, mislim da ću itekako aplicirati za ovaj posao. Žalosno je što je kod nas bilo kakav posao postao slamka spasa! Danas sam čuo od jedne sobarice kako radi za 250KM mjesec! Što reći nego robovlasništvo. Njen top managment u tom istom hotelu zaradi 2000+KM. Pa zar je moguće da su plaće od 500-600 "stoja" potpuno nestale, a s njima i srednja klasa u BiH.I ja se još razmišljam oko ovoga posla :| ..
Znam da sam malo pukao filozofije ali ogorčen sam na stanje u našoj zemlji i štaš.
Još jednom thx i pozz svima :)
Tomahawk11
Globalni moderator

#7 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by Tomahawk11 »

Pocetna plata na poziciji kreditni sluzbeniku MKF je 500. Imas platne razrede i mozes napredovati. Nakon probnog rada imas pravo i na bonus, tj. za ostvareni plan i sve sto ostvaris preko zacrtanog plana, bude nagradjeno. Znam ljude koji na toj poziciji zaradjuju (plata + topli obrok + bonus) cca 2.000,00 KM.
Lose je sto se radi s ljudima i novcem, ali to je uvijek mac sa dvije ostrice. Na kraju krajeva, MKF imaju svoje politike, bitno je to ispostovati, pa si s te strane zasticen.
Ako imas priliku dobiti taj posao, probaj, nije ni blizu rudnika, druga je stvar sto ljudi kod nas nece raditi, sto su lijeni, pa je tesko pripremiti predmet, otici na teren, ispostovati procedure....al zato kad se dijeli plata, tad su svi brzi :mrgreen:
talić

#8 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by talić »

Ako imaš srce da ljude koji nemaju prebijene pare nagovaraš da uzmu kredit uz kamatu od cca. 30% i da ih uvjeravaš da će to oni lako otplatiti onda samo naprijed. Ja ne bi imao srca. ;-)
bochy_17

#9 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by bochy_17 »

talić wrote:Ako imaš srce da ljude koji nemaju prebijene pare nagovaraš da uzmu kredit uz kamatu od cca. 30% i da ih uvjeravaš da će to oni lako otplatiti onda samo naprijed. Ja ne bi imao srca. ;-)
Razmišljao sam i o toj moralnoj dilemi.!
Vjeruj druže nije lako. Ali u tome je relativno kriv i naš narod. Uzmeš brate sve moguće papire, pročitaš informiraš se kad dižeš kredit (triput mjeri, jednom reži).. Al, ne.. Isključujem ljude kojim kredit treba bas kada se o glavi radi!
I takvim se još i ispričavam.
Pogrešno je kada dižete takav kredit da kupite luksuz (neki tableti, mobiteli, laptopi i šta ti ga ja znam) e za takve čak mogu reći i da mi ih nije žao. 500 000+ nezaposlenih a ide se u kina, kupuje se po BBI centru, jede se u MC Donaldsu
kupuje se jedan Iphone od 1100KM.. :x
Mislim da živimo iznad svojih mogućnosti.
bochy_17

#10 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by bochy_17 »

Tomahawk11 wrote:Pocetna plata na poziciji kreditni sluzbeniku MKF je 500. Imas platne razrede i mozes napredovati. Nakon probnog rada imas pravo i na bonus, tj. za ostvareni plan i sve sto ostvaris preko zacrtanog plana, bude nagradjeno. Znam ljude koji na toj poziciji zaradjuju (plata + topli obrok + bonus) cca 2.000,00 KM.
Lose je sto se radi s ljudima i novcem, ali to je uvijek mac sa dvije ostrice. Na kraju krajeva, MKF imaju svoje politike, bitno je to ispostovati, pa si s te strane zasticen.
Ako imas priliku dobiti taj posao, probaj, nije ni blizu rudnika, druga je stvar sto ljudi kod nas nece raditi, sto su lijeni, pa je tesko pripremiti predmet, otici na teren, ispostovati procedure....al zato kad se dijeli plata, tad su svi brzi :mrgreen:
Hvala Tomahawk11.. Ove informacije su mi pomogle! :thumbup:
bochy_17

#11 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by bochy_17 »

[/quote]polako ba, mijesas malo kruske i jabuke...
mikrokreditne fondacije daju mikro-kredite (zato se i zovu mikrokreditne fondacije, logcno) u iznosu do 10.000 KM, ali najcesce su ti iznosi izmedju 1000 i 5000 KM. po kredit u MKF dolaze najcesce ljudi kojima banka ne zeli dati kredit jer ne ispunjavaju neki od uslova i jer ih banka smatra velikim rizikom. da skratimo sranje, najcesce su to ljudi kojima je dogorilo do nokata. dakle, nisu tu oni koji kupuju iPhone, i slicno (odlazak u kino, hrana i to je osnovna zivotna potreba, nije nikakav luksuz, za razliku od pomenutog telefona).
e, posto su takvi klijenti velik rizik za banku, MKF ih prihvati kao svoje klijente, al im zato odere kozu s ledja (a ionako im je ta koza tanka). licno, ja ne bih mogao radit u takvoj instituciji. ako ti mozes, samo navali.[/quote]

izvinjavam se ako sam naveo neke netočne činjenice..
Istina i jesam naveo neke nelogičnosti.. (kino, MC Donalds, Iphone itd.) :razz:
Samo sam pokušao opisati jednog kolegu koji radi neki mizeran posao i svako malo podiže ovakve kredite kako bi
uživao gore navedeno ( a nema što jesti ) - i to se onda pretvara u luksuz. Iskreno mislim da je MC donalds "sranje" poredeći ga sa domačom hranom koja je i duplo jeftinija al et.. malo offtopic al jbg.
Nisam mislio ništa loše na tvoj post, samo malo filozofiram po forumu :dance:
Ja sam inače diplomirani računovođa i financijer, pa mi je pojam MKO veoma jasan...
Problem je što nikada nisam radio u takvim institucijama i sada imam dilemu oko koje sam molio za pomoć!
Pokušam ovaj posao, vidim kako je, ako ništa mogu uvijek :run:
talić

#12 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by talić »

Sinoć sam gledao dokumentarac o Deutsche Bank kako su zavalili ljude u Americi i ne samo njih nego i mnoge komune u Njemačkoj pa sad nemaju love ni da održavaju infrastrukturu a kamoli nešto da investiraju.
Vjerovatno ste svi čuli da banke često spominju kako imaju "širok asortiman proizvoda" kao da se radi o nekoj proizvodnji a ne pozajmljivanju novca uz određenu kamatu.
1,4 miliona ljudi u USA je izbačeno iz kuća jer su im banke plasirale "proizvode".
Sistem je bio jednostavan ali za običnog čovjeka i previše komplikovan. Cijene nekretnina su rasle i bankari su nagovarali klijente da investiraju u nekretnine i da će sve i da ne mognu vraćati kredit profitirati na rastu cijena nekretnina. Desilo se suprotno. Cijene nekretnina su padale pa hipoteka (kolateral) nije više bio vrijedan koliko i kreditni zaduženje. Banke su tražile dodatne garancije koje ljudi nisu imali i onda su im na sudu otimali kuće iako su uredno plaćali rate. Da stvar bude još gora banke su hipotekarne kredite "pakovali" kao proizvode i prodavali dalje najčešće fondovima.
Tako da o razumjevanju stvari nema ni govora. Ljudi ne znaju ni izračunati kolika im je kamata pa su MKO ranije spominjale samo anuitete (visinu rate) a kamata nije uopšte spominjana. Sjećam se jednom prilikom komšija pitao da mu budem žirant ( što sam naravno odbio) 5.000 na devet mjeseci rata (obrok) 700 KM. Što je kamata od 58%

Da nije žalosno bilo bi smješno da tri nezaposlene žene jedna drugoj budu jemci. Ne znam na koju kartu igraju MKO na kolektivnu hrabrost ili na kolektivnu ludost.
Last edited by talić on 22/05/2012 19:23, edited 1 time in total.
mirsek

#13 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by mirsek »

bochy_17 wrote:
polako ba, mijesas malo kruske i jabuke...
mikrokreditne fondacije daju mikro-kredite (zato se i zovu mikrokreditne fondacije, logcno) u iznosu do 10.000 KM, ali najcesce su ti iznosi izmedju 1000 i 5000 KM. po kredit u MKF dolaze najcesce ljudi kojima banka ne zeli dati kredit jer ne ispunjavaju neki od uslova i jer ih banka smatra velikim rizikom. da skratimo sranje, najcesce su to ljudi kojima je dogorilo do nokata. dakle, nisu tu oni koji kupuju iPhone, i slicno (odlazak u kino, hrana i to je osnovna zivotna potreba, nije nikakav luksuz, za razliku od pomenutog telefona).
e, posto su takvi klijenti velik rizik za banku, MKF ih prihvati kao svoje klijente, al im zato odere kozu s ledja (a ionako im je ta koza tanka). licno, ja ne bih mogao radit u takvoj instituciji. ako ti mozes, samo navali.[/quote]

izvinjavam se ako sam naveo neke netočne činjenice..
Istina i jesam naveo neke nelogičnosti.. (kino, MC Donalds, Iphone itd.) :razz:
Samo sam pokušao opisati jednog kolegu koji radi neki mizeran posao i svako malo podiže ovakve kredite kako bi
uživao gore navedeno ( a nema što jesti ) - i to se onda pretvara u luksuz. Iskreno mislim da je MC donalds "sranje" poredeći ga sa domačom hranom koja je i duplo jeftinija al et.. malo offtopic al jbg.
Nisam mislio ništa loše na tvoj post, samo malo filozofiram po forumu :dance:
Ja sam inače diplomirani računovođa i financijer, pa mi je pojam MKO veoma jasan...
Problem je što nikada nisam radio u takvim institucijama i sada imam dilemu oko koje sam molio za pomoć!
Pokušam ovaj posao, vidim kako je, ako ništa mogu uvijek :run:[/quote]

Nikad čuo za ove titule... 8-) ...Da možda nisi diplomirani ekonomista sa certifikatom računovodje..??? Ako jesi tebi MKO uopšte ne treba, možeš posao relativno lako naći sa boljom platom od tih 500-600 KM..
bochy_17

#14 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by bochy_17 »

Da.. Tek sam diplomirao Ekonomiju- smjer Računovodstvo i Financije. Certifikat nisam još dobio, ali uskoro nadam se!
Aplicirao sam za par poslova ali zbog manjka iskustva iste poslove je vrlo teško dobiti. Tako da sam mislio aplicirati na ovu poziciju u MKO do bolje prilike naravno, ali ne zelim raditi za neku mizernu naknadu jer cijenim svoju diplomu! Zato sam se i odlučio raspitati na ovom forumu...
Alvedin

#15 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by Alvedin »

Postovanje,

bolje ti je prosit nego poceti raditi u nekoj od MKF.
kojeime

#16 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by kojeime »

Ne znam kako je sada, ali mikrokreditne organizacije su bile jedna vrsta legalnog lihvarenja, pa po meni osim sto su izgleda radni uslovi losi, tamo raditi je moralno upitno. Ako kome to nesto znaci. Doduse, bankarstvo uopste je...

Tako je bilo nekada, ako se sada sta promijenilo, onda ovo gore napisano vise ne vazi.
ElRe

#17 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by ElRe »

Prijateljica je radila u jednoj MKF 1500 KM joj je bila plata, ali je bas imala posla (marketing plan, tj nacin kako zavrnuti sto vise klijenata). To joj je bila odlicna odskocna daska, i sad slican posao radi u RBA banci i ima platu cca 2000 KM.
Tomahawk11
Globalni moderator

#18 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by Tomahawk11 »

Moralista ne manjka vidim ;-)
Cuj bolje prositi nego raditi u MKF :-)
I onda se pitamo sto je losa situacija, nema posla, a sve izgleda diplomirani doktori :)
Znaci, imas 2 djece koje trebas nahraniti, imas redovne zivotne obaveze koje moras izmiriti, pruzi ti se prilika za posao i glatko odbijes :shock: zato sto ekipa koja se ne razumije u materiju, nego je cula od nekog drugog, posao u MKF izjednacava sa serijskim ubicom ili lopovom.
Niko nikog ne tjera ni na sta, postoje zakoni, postoje pravila koje i MKF moraju postovati, dodjes, procitas uslove, kamatu, sta uzimas, koliko vracas i odlucis se hoces ili ne. Nece ti niko prisloniti pistolj na celo :)
Nije ni meni drago sto imam stambeni kredit koji mi prilicno olaksa budzet i jos pored toga2 kredita, pa ne pricam da su banke lihvari, lopovi i sta ja znam sta. Ne mogu ja sa svojom platom obicnog smrtnika (dok politicari kupuju sportske automobile vise hiljada vrijedne i trose novac koji su naplatili od moje plate :mrgreen: ) sve to iznijeti, pa moram uzeti kredit. Jest mi malo muka kad vidim koliko moram vratiti, ali takav je nazalost kod nas bankarski sistem, takav nam je status zemlje da banke placaju puno vise fondovima koji ih finansiraju od, recimo, Hrvatske ili neke druge zemlje u okruzenju.
I u MKF rade ljudi koji bi mozda radili negdje drugo za bolju platu, bolje uslove na poslu i slicne privilegije, ali nisu uspjeli naci bolje, pa se trude tu zaraditi svoju platu (za razliku od forumskih strucnjaka koji obavljaju plemeniti posao moralisanja).
Cuj kamata pd 58% :shock: to jos nisam nigdje vidio (nisam rekao da ne vjerujem). Ono sto ja znam, kamata se krece od 15 do 25 %, mada sam skoro vidio reklamu za jednu MKF za kredite po kamati od 7,20 %.
Da, zlo ove nase lijepe su MKF, nikako ovi ushrani politicari sto nam na nase oci kradu. Da su oni ljudi, vjerovatno MKF ne bi ni postojale. Uostalom, nece ni postojati, jer za vasu informaciju, to je samo prelazni oblik od organizacije ka drustvu.
Evo pitanje za strucnjake, gdje biste radije radili, kod nekog od ovih gradjevinskih magnata ili u MKF? Sta mislite, ko daje redovnu platu i uplacuje doprinose za uposlene? I manite se moralisanja 8-)
Tomahawk11
Globalni moderator

#19 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by Tomahawk11 »

bochy_17 wrote:Da.. Tek sam diplomirao Ekonomiju- smjer Računovodstvo i Financije. Certifikat nisam još dobio, ali uskoro nadam se!
Aplicirao sam za par poslova ali zbog manjka iskustva iste poslove je vrlo teško dobiti. Tako da sam mislio aplicirati na ovu poziciju u MKO do bolje prilike naravno, ali ne zelim raditi za neku mizernu naknadu jer cijenim svoju diplomu! Zato sam se i odlučio raspitati na ovom forumu...
Ako si dosao da se raspitas ovdje za bilo sta, uvijek ces naci vise hejtera nego razumnih ljudi koji ce ti dati prave informacije.
OK, vidim da is diplomirani ekonomista, sto se toga tice kolege smo, evo kako sam ja na to gledao kad sam diplomirao:
treba mi bilo kakav posao (necu ubijati, krasti i prositi), pa poslije dok malo stanem na noge, dok dobijem neko radno iskustvo, idem dalje. Uvijek je lakse naci bolji posao kad si vec zaposlen. Imas i radno iskustvo, a ne moras srljati i pristajati na bilo kakve uslove.
Ovi forumski strucnjaci su vec oznacili bankarski posao kao proklet, tako da ti je jasno da neces naci odgovore za svoje usmjerenje. Svi smo mi lihvari 8-)
Jos jednom, nisam bio kreditni sluzbenik, ali poznajem prirodu posla, zayebano je raditi sa ljudima i parama, ali imas politike i procedure firme koje trebas postovati i provoditi kako bi uspjesno obavljao svoj posao i bio zasticen kao uposlenik.
Nadam se da sam ti pomogao po pitanju informacija o poslu, a na tebi je da odlucis hoces li raditi ili ne.
LoveHurts

#20 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by LoveHurts »

A moze li meni neko objasniti na kojem principu MKO naplacuju svoja potrazivanja u slucaju da korisnik ne uplacuje rate? Znam par ljudi koji su digli pare i nikad se vise nisu pojavili, a i bio sam skoro u jednoj u MKO da se raspitam za kredit kad cujem gospodju na spratu kako zove raju i raspituje se kad ce doci uplate ratu, odnosno da su fulili par dana. Btw u MKO Prizma na 1000KM se mora vratiti 1300, sto smatram i da nije neko deranje koze s obzirom da je rok 24 mjeseca!
Tomahawk11
Globalni moderator

#21 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by Tomahawk11 »

LoveHurts wrote:A moze li meni neko objasniti na kojem principu MKO naplacuju svoja potrazivanja u slucaju da korisnik ne uplacuje rate? Znam par ljudi koji su digli pare i nikad se vise nisu pojavili, a i bio sam skoro u jednoj u MKO da se raspitam za kredit kad cujem gospodju na spratu kako zove raju i raspituje se kad ce doci uplate ratu, odnosno da su fulili par dana. Btw u MKO Prizma na 1000KM se mora vratiti 1300, sto smatram i da nije neko deranje koze s obzirom da je rok 24 mjeseca!
Hmmm....ja znam da u jednoj MKF imas 1000 KM na 12 mjeseci - rata 94,00 KM. Da, obzirom da je to rok od 24 mjeseca, to je otprilike to.
Sto se tice naplate, ukratko, ide usmena, pa pismena opomena klijentu/jemcima, nakon toga ide aktiviranje garancija duzniku/jemcima (mislim kad se spoje dvije rate). Ne znam kako ide tacno s tim kreditima ''na obraz i postenje'' - bez jemaca, na mjenicu, kako hoces, vjerovatno svaka MKF ima neke politike i procedure kojima to regulisu. Trebas imati na umu da i njih kontorlise Agencija za bankarstvo, te da moraju imati regulisane politike i procedure poslovanja.
Ovo za iznos i kamatu, logicno je da se ne isplati uzeti 10.000,00 na 5 godina u MKF, pa to je rupa bez dna. Na kraci period da (imas ljude koji uzmu taj iznos u poslovne svrhe na rok od 6 - 12 mjeseci i plate puno manje kamate.
Samo ime kaze: mikrokreditna.
Kad se sjetim situacije kad sam dobio prvu (i zasad jedinu opomenu) od banke zbog kasnjenja od 20-ak dana (problem je bio zdravstvene prirode, pa je trpio taj dio), ako ne uplatim, bice mi ovo i ono :mrgreen: , i jos su mi zaracunali taj papir u iznosu od 1,00 KM. MKF, recimo, to ne naplacuju, opomenu dobijes besplatno :-D
bochy_17

#22 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by bochy_17 »

Tomahawk11 wrote:Ako si dosao da se raspitas ovdje za bilo sta, uvijek ces naci vise hejtera nego razumnih ljudi koji ce ti dati prave informacije.
OK, vidim da is diplomirani ekonomista, sto se toga tice kolege smo, evo kako sam ja na to gledao kad sam diplomirao:
treba mi bilo kakav posao (necu ubijati, krasti i prositi), pa poslije dok malo stanem na noge, dok dobijem neko radno iskustvo, idem dalje. Uvijek je lakse naci bolji posao kad si vec zaposlen. Imas i radno iskustvo, a ne moras srljati i pristajati na bilo kakve uslove.
Ovi forumski strucnjaci su vec oznacili bankarski posao kao proklet, tako da ti je jasno da neces naci odgovore za svoje usmjerenje. Svi smo mi lihvari 8-)
Jos jednom, nisam bio kreditni sluzbenik, ali poznajem prirodu posla, zayebano je raditi sa ljudima i parama, ali imas politike i procedure firme koje trebas postovati i provoditi kako bi uspjesno obavljao svoj posao i bio zasticen kao uposlenik.
Nadam se da sam ti pomogao po pitanju informacija o poslu, a na tebi je da odlucis hoces li raditi ili ne.
Imamo slične stavove i to mi se sviđa kod tebe tomahawk11.. I usput hvala ti na razumijevanju, kolega! :)
Ovo prethodno što si napisao o (posao, stajanje na noge, radno iskustvo itd.) je ono što sam cijelo vrijeme želio da kažem. Na posao u MKO gledam kao na neku odskočnu dasku koja će da mi dati prijeko potrebno iskustvo vezanu uz novac i odnose s ljudima. U financijskom sektoru se vidim u budućnosti i s navedenim poslom sam planirao krenuti od samog početka i najniže ljestvice! Svjestan sam da se na bankare gleda kao na neku Don Corleone organizaciju, ali smatram da je to pogrešno. Čini mi se da kod nas običan narod na svakoga tko zaradi više od 1500+KM gleda kao na lopova i mafijaša.. Tako nam je stanje sredine ali što je tu je!
Samo želim osigurati vlastitu egzistenciju u ova teška vremena, a to mogu postići radom i platom, zvali oni to "lihvarskim" ili ne...
bochy_17

#23 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by bochy_17 »

ElRe wrote:Prijateljica je radila u jednoj MKF 1500 KM joj je bila plata, ali je bas imala posla (marketing plan, tj nacin kako zavrnuti sto vise klijenata). To joj je bila odlicna odskocna daska, i sad slican posao radi u RBA banci i ima platu cca 2000 KM.
Thx ElRe na ovim lijepim ciframa :thumbup:
Ma šalim se, hvala na info. u svakom slučaju ;-)
Tomahawk11
Globalni moderator

#24 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by Tomahawk11 »

bochy_17 wrote:
Tomahawk11 wrote:Ako si dosao da se raspitas ovdje za bilo sta, uvijek ces naci vise hejtera nego razumnih ljudi koji ce ti dati prave informacije.
Imamo slične stavove i to mi se sviđa kod tebe tomahawk11.. I usput hvala ti na razumijevanju, kolega! :)
Ovo prethodno što si napisao o (posao, stajanje na noge, radno iskustvo itd.) je ono što sam cijelo vrijeme želio da kažem. Na posao u MKO gledam kao na neku odskočnu dasku koja će da mi dati prijeko potrebno iskustvo vezanu uz novac i odnose s ljudima. U financijskom sektoru se vidim u budućnosti i s navedenim poslom sam planirao krenuti od samog početka i najniže ljestvice! Svjestan sam da se na bankare gleda kao na neku Don Corleone organizaciju, ali smatram da je to pogrešno. Čini mi se da kod nas običan narod na svakoga tko zaradi više od 1500+KM gleda kao na lopova i mafijaša.. Tako nam je stanje sredine ali što je tu je!
Samo želim osigurati vlastitu egzistenciju u ova teška vremena, a to mogu postići radom i platom, zvali oni to "lihvarskim" ili ne...
:thumbup: Ispravan stav. Bitno je da hoces raditi. Besposlicari ce uvijek naci razlog zasto ne treba raditi neki posao. Traze posao, a Boga mole da ga ne dobiju ;-)
miss_heidi

#25 Re: Posao u Mikrokreditnoj fondaciji

Post by miss_heidi »

Alvedin wrote:Postovanje,

bolje ti je prosit nego poceti raditi u nekoj od MKF.
i sjedit kuci pred racunarom... i kukati kako nema posla...
jeste, bas bolje...
:? :x
Post Reply